Σχόλια 26/04/17

0
androulakis-fofi-web
Σίγουρες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα υπήρχαν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μάντης ή να διαθέτει ανάλογες ιδιότητες για να το αντιληφθεί. Ήδη η Φώφη Γεννηματά αντέδρασε στην ομάδα Ανδρουλάκη αποπέμποντας τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη.
Άρα, σήμερα πλέον υπάρχουν δύο στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ κάτω από τον ίδιο ήλιο. Τα δύο αυτά μέτωπα όπως όλα δείχνουν θα «συγκρουστούν» διότι καμία πλευρά δεν δείχνει διαθέσιμη να συμβιβαστεί ή να κάνει πίσω.
Ο χρόνος που ακολουθεί θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείονται εκπλήξεις πολιτικού επιπέδου.
Γ.Δ.


Ερωτήματα κι απορίες
Τι μπορεί να σημαίνει για τους κατοίκους της οδού Βιζυηνού αυτή η πολύχρονη αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το μοναδικό χάλι του δρόμου τους; Το έχει σκεφτεί άραγε κάποιος δημόσιος άρχοντας; Πώς θα αντιδρούσε αν ήταν κάτοικος εκεί; Θα ανεχόταν αυτήν την πολύχρονη αδιαφορία που έχει εξελιχθεί σε κοροϊδία; Προφανώς όχι!
Αυτή όμως την αδιαφορία και κοροϊδία βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι. Σ’ έναν δρόμο της Παλιάς Πόλης μάλιστα. Αλήθεια, το θέτουμε ως απορία μας, έχουν επισκεφτεί το χώρο οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δήμαρχοι και υπηρεσίες; Τους αρέσει αυτή η εικόνα της πόλης;
Για να αδιαφορούν και να μην κάνουν ΤΙΠΟΤΕ, μάλλον τους ΑΡΕΣΕΙ!
Γ.Δ.


Περί των φαναριών
Σταθερό και μόνιμο το πρόβλημα τα διάφορα φανάρια κυκλοφορίας στην πόλη. Πότε δουλεύουν, πότε όχι. Μια βροχή τα σταματάει, πότε δουλεύουν πρωί και σταματούν μεσημέρι! Ένα αλαλούμ που κρύβει κινδύνους. Δικαιολογημένα λοιπόν οι Ξανθιώτες διαμαρτύρονται και οι επισκέπτες απορούν μη γνωρίζοντας πώς να οδηγήσουν. Τελικά αποδείχτηκε πως η λογική των «φαναριών παντού» ήταν άστοχη και κοστοβόρα. Λύση είναι οι κυκλικοί κόμβοι και μόνον όπου αυτό είναι βέβαια βολικό να γίνει κόμβος.
Γ.Δ.


plateia-1915
Η πλατεία της Ξάνθης την περίοδο της Βουλγαρικής Κατοχής το 1915
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Διόρθωση
Αξιότιμη Κυρία Εκδότρια, ως προσεκτικός αναγνώστης των φύλλων της Εφημερίδας, όπως και η πλειοψηφία των απαιτητικών αναγνωστών της άλλωστε, στο φύλλο της Μεγάλης Τρίτης 11.04.2017 (σελ. 3) στην πολύ ενδιαφέρουσα στήλη “Παλιές φωτογραφίες” ανέγνωσα το σχόλιο στην εκεί φωτογραφία, ότι απεικονίζεται η καλόσειρη Οικογένεια Παρασκευαΐδη και σε παιδική ηλικία ο μετέπειτα ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ (και όχι Μητροπολίτης!) Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρός Χριστόδουλος. Το σφάλμα της λεζάντας έχει να κάνει με το ότι ο Πατέρας του Μακαριώτατου ήταν Δήμαρχος Ξάνθης την περίοδο 1936-1941 και όχι την περίοδο της Κατοχής απεναντίας την περίοδο της Βουλγαρικής Κατοχής της Πόλης η Οικογένεια Παρασκευαΐδη κατέφυγε ως πρόσφυγες, για να σωθεί, στην Αθήνα, τότε στην Γερμανική Ζώνη Κατοχής.
Μεθ’υπολήψεως,
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, ΕΜΠΡΟΣθοφύλακας !


Απάντηση
Ο Μητροπολίτης Αθηνών αρχικά, όπως είναι ο κανονικός τίτλος, διευρύνθηκε σε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Όντως ο Παρασκευαΐδης πατέρας ήταν διορισμένος δήμαρχος του καθεστώτος Μεταξά εκείνη την περίοδο. Ο μετέπειτα Μητροπολίτης και Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σπανίως ανέφερε την Ξανθιώτικη καταγωγή του.
Γ.Δ.


Νίκη στη θάλασσα του Ιβάν Σαββίδη

Οι αποφάσεις του στον τομέα των επενδύσεων δείχνουν πως ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Και ιδού ο λόγος. Η κοινοπραξία DIEP-CMA απέκτησε το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτήν λοιπόν την κοινοπραξία συμμετέχει και ο Ι.Σαββίδης και ως το 2051 που θα τους ανήκει θα έχουν τη διαχείρισή του. Άρα το λιμάνι Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί από τους ιδιώτες σε μεγάλο θαλάσσιο εμπορικό κόμβο. Πράγμα που σημαίνει ότι θ’ αυξηθεί η εμπορική και τουριστική του κίνηση.
Νικητής και στη ναυμαχία ο δικός μας Ιβάν Σαββίδης και μακάρι κι άλλοι ιδιώτες να μπορέσουν να επενδύσουν στον τόπο μας. Διότι η ανάπτυξη μόνον από κει θα προέλθει.
Γ.Δ.


Μια σιωπή που κάνει κρότο….
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββάτου, «ξήλωσε» χθες τον γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Ξεκαλάκη και μεταβίβασε τις αρμοδιότητές του στον αρμόδιο συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής ενώ προκήρυξε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ξεκαλάκης μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη διαφώνησαν με το θεσμικό συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., χωρίς δηλαδή εκλεγμένους συνέδρους, καταθέτοντας πρόταση για ανοιχτό συνέδριο. Είναι φανερό ότι έχει ξεσπάσει θύελλα στο ΠΑΣΟΚ ενώ απ’ όλα αυτά απουσιάζει ο Ευ. Βενιζέλος. Μια σιωπή που κάνει κρότο καθώς είναι γνωστό ότι Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκη είναι του βενιζελικού μπλοκ.
Πάντως προκαλεί εντύπωση η αντίφαση. Το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατεί στη θεσμική ενοποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ το ίδιο στο εσωτερικό του να είναι διαιρεμένο.
Μ.Ξ.


Ξάνθη μια νέα Αλμερία
Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης του Ομίλου Ευθυμιάδη στην Κεσσάνη με την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του δικαιώματος της διαχείρισης μεταξύ του διευθύνοντα συμβούλου της Agritex AE κ. Χάιτα και του γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Νικήτα Φραγκισκάκη. Μια επένδυση πολύ σημαντική για τον τόπο μας αφού θα δώσει δουλειά σε 100 άτομα και θα δημιουργήσει οικονομική υπεραξία. Όπως ειπώθηκε η Ξάνθη με το πλεονέκτημα της γεωθερμίας μπορεί να γίνει μια νέα Αλμερία – για όσους δεν γνωρίζουν είναι περιοχή της νότιας Ισπανίας με τα περισσότερα θερμοκήπια.
Μακάρι αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι να μπορέσει η επιχείρηση να την υλοποιήσει την επένδυση γιατί χρειάζεται τραπεζική χρηματοδότηση – όπως είπε και Ευθύμης Ευθυμιάδης – και ως γνωστόν αυτό δεν είναι εύκολο στις μέρες μας.
Μ.Ξ.


Χρέη προς το δημόσιο, όχι όμως από το δημόσιο
Στην προχθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης στο ΕΒΕ Ξάνθης ακούσαμε για τον νέο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Το προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον τρόπο εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών μεταξύ του οφειλέτη και όλων των πιστωτών του. Θα «καθίσουν» δηλαδή «στο τραπέζι» από την μια ο οφειλέτης μαζί με τον συντονιστή της διαπραγμάτευσης και από την άλλη όλοι μαζί οι πιστωτές: προμηθευτές, τράπεζες, δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) για να εξετάσουν αν δέχονται την ρύθμιση που προτείνει ο οφειλέτης, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Μαστοράκης της Γραμματείας Δημοσίου Χρέους, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σχεδιάζει ‘’κούρεμα’’ των δανείων των τραπεζών κατά 12 δισ., οπότε και οι τράπεζες θα θελήσουν να βρουν λύση στις ανείσπρακτες οφειλές. Στις ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό, υπήρξε απορία για την περίπτωση που το δημόσιο οφείλει σε κάποια επιχείρηση και κατά πόσο μπορεί να γίνει συμψηφισμός για όσους υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης. Θεωρητικά μπορεί να γίνει, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν όμως είχαν να κάνουν και με την επιδότηση εργασίας, το περίφημο 12%. Ο βουλευτής Γρ. Στογιαννίδης θύμισε ότι για το 12% υπήρχε κάθε χρόνο ΚΥΑ, κάτι που σταμάτησε από το 2010, οπότε είναι μια υποχρέωση του δημοσίου που αμφισβητείται. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης από την πλευρά του ενημέρωσε ότι έχουν γίνει δύο μελέτες από καθηγητές ευρωπαϊκού δικαίου με έξοδα των Επιμελητηρίων, που αποτελούν ουσιαστικά νομοσχέδια για να κατατεθούν από την κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις μελέτες παρουσιάζονται περιπτώσεις που τηρείται η ευνοϊκή μεταχείριση για οικονομικά ασθενείς περιοχές, ώστε να επανέλθει και για την ΑΜ-Θ.
Χ.Δ.


Δημοψήφισμα για το μέλλον της ΔΕΗ
Ποιος θα είχε αντίρρηση να αποφασίσει με δημοψήφισμα για το μέλλον της ΔΕΗ ο ελληνικός λαός; Όχι δεν πρόκειται για αστείο. Την πρόταση προωθεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι δεν είναι καινοφανής. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει το 2014 και ο τότε αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Μικρής ΔΕΗ. Σαν να λέει, δεν μπορεί τότε να είχες κάνει σημαία σου το δημοψήφισμα και τώρα επειδή έγινες μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση να αγνοείς την ίδια πρόταση. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι πολύ καλή η ιδέα του κ. Αδαμίδη. Με τέτοια αποδεδειγμένη ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπει τα περήφανα ΟΧΙ σε ΝΑΙ, πολύ φοβάμαι ότι αν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ΔΕΗ, αντί για την μισή θα πουληθεί τελικά ολόκληρη. Εκτός και αν το δημοψήφισμα περιλαμβάνει μια ερώτηση όπως: Θέλετε νέα φορολογικά μέτρα ή να απολυθούν υπάλληλοι της ΔΕΗ; Τότε η απάντηση θα ήταν μάλλον προφανής. Γιατί εκτός από τους υψηλούς μισθούς τόσων χιλιάδων υπαλλήλων, που αντί να μειώνονται, σε μια εταιρεία που πάει για κλείσιμο, αυξάνονται διαρκώς, έχουμε να πληρώνουμε και ένα κάρο άλλα στον λογαριασμό. Την κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ, για παράδειγμα. Τώρα που στους λογαριασμούς έχουν αναλυθεί όλα τα αρκτικόλεξα και ξέρουμε που πάνε τα λεφτά μας, φίλος της στήλης είδε στην τελευταία ‘’λυπητερή’’ 140 ευρώ για ΥΚΩ. Για κοινωνικά τιμολόγια, πολύτεκνες οικογένειες και τα νησιά. Δεν αντιλέγει κανείς να έχουν μειωμένο τιμολόγιο όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες. Κι αυτό όμως θα το πληρώσουμε εμείς; Ένα δημοψήφισμα θα μας πείσει.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …