Σχόλια 14/03/17

0
1929-ekdromi
Η ώρα της αλήθειας
Ας μιλήσουμε, εμείς εδώ από τη γωνιά αυτής της εφημερίδας, με το χέρι στην καρδιά. Δηλαδή με ειλικρίνεια. Επιτέλους!
Τώρα που κορυφώνεται η συζήτηση με την τρόικα. Διότι όλα αυτά τα μέτρα (κυρίως τα διαρθρωτικά) που ζητούν οι πιστωτές, έχει αποδειχθεί σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο ότι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα αν εφαρμοστούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι στο πλαίσιο μιας ανοικτής και φιλελεύθερης οικονομίας, πρότυπο από το οποίο η χώρα μας απέχει πολύ και ως εκ τούτου έχει την περισσότερη δουλειά να κάνει από άλλα κράτη της ευρωζώνης με αντίστοιχα προβλήματα.
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το μοντέλο αυτό. Όμως έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι, πρώτον, αν εφαρμοστεί είναι αποτελεσματικό και, δεύτερον, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτά που πίστεψε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί βοήθειας από Ρωσία, Κίνα κλπ αποδείχθηκαν όνειρα θερινής νυκτός.
Γ.Δ.


Στο ίδιο έργο θεατές
Βεβαίως, η κυβέρνηση παίζει αυτό το έργο αφενός για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το φλέγον ζήτημα της ψήφισης των μέτρων και από την άλλη για να διευκολύνει τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα μέτρα. Και αυτή τη σκηνοθεσία τη γνωρίζει καλά πλέον και η άλλη πλευρά. Τώρα μάλιστα που ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε έχει μπροστά του τις γερμανικές εκλογές, η σκηνή του Grexit παίζεται με μεγαλύτερη ένταση.
Υπάρχει όμως ο κίνδυνος το πρόχειρα στημένο σκηνικό να πέσει και να μας πλακώσει όλους.
Καλή μας τύχη…
Γ.Δ.


Περί Ιεροσπουδαστηρίου
Πρακτικοί λόγοι και μόνον ήταν η αιτία της μετακίνησης του Ιεροσπουδαστηρίου Εχίνου στην πόλη της Ξάνθης. Η πόλη διευκολύνει την άνετη πρόσβαση τόσο από την ορεινή περιοχή των σπουδαστών όσο από την πεδινή και την ίδια την πόλη. Δεύτερο επίσης σημαντικό, το Ιεροσπουδαστήριο θα στεγαστεί σ’ ένα σύγχρονο κτίριο που προσφέρει ανέσεις καλύπτοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας.
Γ.Δ.


Εκδρομή νέων Ξανθιωτών το 1929 σε περιοχή έξω της πόλης
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Η ώρα του Σώρρα
Ιδού λοιπόν που έφθασε (για την ακρίβεια είναι θέμα ημερών) η ώρα του Σώρρα. Κι αυτό θα γίνει μετά τα στοιχεία που έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο οποίος, όπως πλέον γίνεται αντιληπτό, αποκαλύπτει το μεγάλο παιγνίδι του Σώρρα με τα 600 δις!
Μάλιστα η ίδια Τράπεζα τον αποκαλεί απένταρο διότι σύμφωνα με έρευνες που έγιναν αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο όνομά του.
Την αποκάλυψη με αναλυτικά στοιχεία κάνει η Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” .
Γ.Δ.


Χρειάζεται ενημέρωση
Όχι, δεν είναι θετικά τα στοιχεία επίδοσης των Ξανθιωτών στο θέμα της Ανακύκλωσης. Το ρεπορτάζ της Παρασκευής της εφημερίδας μας θεωρεί πως στην αρχή η όλη προσπάθεια είναι δύσκολη μεν, αλλά έχει εγγενή προβλήματα. Κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού.
Εδώ υπάρχει όντως πολύ σημαντική έλλειψη. Θα λέγαμε πως δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό προς καμία κατεύθυνση. Αφέθηκε το θέμα στην τύχη του και κυρίως στον πατριωτισμό των αστών. Όμως όπως αποδείχτηκε, απαιτούνται κι άλλα. Διότι τελικά πολλοί πολίτες πετούν τα σκουπίδια τους, σε όποιον κάδο βρουν μπροστά τους άδειο!
Ενημέρωση λοιπόν και μόνον ενημέρωσε με όλα τα μέσα. Διαφορετικά υπονομεύεται μια σπουδαία πρωτοβουλία.
Γ.Δ.


Capital controls: ζωή να ‘χουνε
Ο γράφων το έχει δει από παλιά βίντεο αλλά αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα και λιγοστά σήριαλ της δεκαετίας του ’70. Στην “Γειτονιά” ένας από τους χαρακτήρες ήταν ο καπετάν Γιασός, άνεργος ναυτικός, με τη μπελαμάνα, το κλειστό πουλόβερ και το ναυτικό κασκέτο. Έλεγε συνέχεια «τη Δευτέρα μπαρκάρω». Τα ίδια λένε από την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 οι κυβερνητικοί: οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν την Τρίτη, μετά το δημοψήφισμα, μετά τις εκλογές, μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι το Μάρτιο, κοκ. Τα ίδια θα πουν και τώρα αν τους ρωτήσει όποιος δεν βαρέθηκε να ρωτάει. Στην Ισλανδία τους πήρε εννέα χρόνια. Στην Κύπρο δύο, όχι από την ημέρα που επεβλήθησαν, αλλά από τότε που καθαρίστηκαν οι τράπεζες -εκεί συνέπεσαν χρονικά τα δύο. Να δούμε τι μας επιφυλάσσει η μοίρα στην Ελλάδα. Την Κυριακή το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα αίρονται και οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, που βρίσκονταν σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008. Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι είναι μια ευχάριστη καμπή αλλά και ότι αποτέλεσαν απαραίτητο εργαλείο για την ανόρθωση της οικονομίας. Αν το έμαθαν αυτό Τσίπρας, Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης δεν μας βλέπω να γλυτώνουμε νωρίτερα.
Χ.Δ.


Χρειάζεται και λίγη σοβαρότητα
Δεν είναι σωστό ίσως να κρίνουμε συναδέλφους και πιθανώς να φανεί αντιεπαγγελματικό. Τα σχόλια όμως τα εισπράττουμε και από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στον χώρο του Τύπου. Όταν ένα περιστατικό, μεμονωμένο, όσο απεχθές και αν είναι, το ανάγεις σε μέγα θέμα και το εντάσσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θίγεις την πόλη σου, τους συμπολίτες σου και δίνεις τροφή στα πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ για να τονίσουν ένα ζήτημα που θα προκαλέσει κατακραυγή. Ναι, είχαμε ένα περιστατικό κτηνοβασίας, που φυσικά προκαλεί αποστροφή σε κάθε νοήμονα. Γιατί όμως να γίνεται αυτό αφορμή για να χαρακτηριστεί μέσα από την υπερβολική παρουσίασή του μια ολόκληρη πόλη; Δεν είναι δα και ένα φαινόμενο που βλέπουμε συχνά. Ποτέ άλλοτε μάλλον. Έτσι και με άλλες ‘’ειδήσεις’’ που με ευκολία κυκλοφορούν χωρίς καμία διασταύρωση ή ακόμη και όταν η πηγή που είναι αρμόδια να τις επιβεβαιώσει τις διαψεύδει. Τα ‘’κλικ’’ και ο ντόρος από μια αποκλειστικότητα που δεν υφίσταται φαίνεται ότι κερδίζουν, χάνει όμως σε αξιοπιστία όχι μόνο ένα συγκεκριμένο μέσο, αλλά γενικότερα ο χώρος της δημοσιογραφίας, κατά την γνωστή τακτική του τσουβαλιάσματος. Λίγη εγκράτεια και αυτοσυγκράτηση δεν έβλαψε ποτέ.
Χ.Δ.


Φίλος μάλωσε τον φίλο…
Φαίνεται πως ο δήμαρχος Ξάνθης έχει καλή σχέση με την τεχνολογία αν κρίνουμε από το πόσο συχνά χρησιμοποιεί το κινητό του. Βέβαια το σηκώνει όταν θέλει και σ’ όποιον θέλει κι αυτό είναι ένα θέμα αν συγκαταλέγεσαι στους ανεπιθύμητους… Έτσι προχθές στην Κυριακή στην σύσκεψη της ΚΕΔΕ με όλους τους δημάρχους της ΑΜΘ, παρόντος του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και την ώρα που μιλούσε, ο φίλος του κ. Δημαρχόπουλος ασχολούνταν με το κινητό του. Κάτι που υπέπεσε στην αντίληψη του κ. Πατούλη και προφανώς ενοχλήθηκε γι αυτό και τον επέπληξε διακριτικά χρησιμοποιώντας το υποκοριστικό του «Μπάμπηηηηη…». Ως δάσκαλος του τράβηξε το αυτί του …μαθητή (δασκάλου όμως) για να τον επαναφέρει στην τάξη! Ο φίλος Μπάμπης κατάλαβε και σταμάτησε την ενασχόλησή του χωρίς να πει κάτι ωστόσο ήταν μια άβολη και αμήχανη στιγμή για τον δήμαρχο Ξάνθης που δεν μπορεί μια προσβολή την ένιωσε…
Μ.Ξ.


Μίλησε αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά
Αντίθετα η δήμαρχος Καβάλας κα Δήμηρα Τσανάκα, ότι είναι να πει το λέει στα ίσια και δεν διστάζει να εκφράσει αντίθετη άποψη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Παρότι και η ίδια ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Πατούλη, την ΝΔ, η και Τσανάκα εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Πατούλης είναι έντονα στιγματισμένος κομματικά και δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει την ΚΕΔΕ σ’ αυτή την κατεύθυνση σαν να κάνει κομματική αντιπολίτευση αλλά η ΚΕΔΕ να εκφράζετε αυτοδιοικητικά και πιο συλλογικά με θέσεις που θα εκπροσωπούν όλες τις τάσεις στην διαβούλευσή της για τις μεταρρυθμίσεις στον Καλλικράτη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …