Σχόλια 10/03/17

0
plateia-1952
Σκοπιμότητα ή κάτι άλλο;
Δικαίωμα του καθένα να γράφει το όνομά του, ορθογραφικά, όπως αυτός επιθυμεί. Πρόσφατο παράδειγμα ο Γιάνης Βαρουφάκης του ένα –ν-. Άλλο παράδειγμα ο μουσικοσυνθέτης Ιάνης Ξενάκης. Έτσι λοιπόν και ο δικός μας Μάνος, επέλεξε από την αρχή να γράφει με γιώτα το επώνυμό του, ως Χατζιδάκις. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λέει ο λαός μας. Το να έρχονται όμως σήμερα κάποιοι και να γράφουν το επώνυμο του Μάνου όπως αυτοί επιθυμούν, είναι προσβολή.
Έτσι, μας ξένισε η σκόπιμη αναγραφή σε πρόσκληση καθηγητή του Δημοκριτείου το «Χατζηδάκη»με δύο ήτα μάλιστα. Απορούμε αλήθεια με την πρόθεση του καθηγητή. Τι επιδιώκει; Γιατί αλλάζει τον τρόπο γραφής όταν ο Μάνος το έγραφε με γιώτα;
Γ.Δ.


Εκπροσώπηση
Ξανθιώτικη εκπροσώπηση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της «Εργανάπτυξης». Είναι η Εργανάπτυξη φορέας της Περιφέρειας ο οποίος όπως φαίνεται από τον τίτλο ασχολείται με αναπτυξιακά έργα και προτάσεις για την Περιφέρεια. Τα νέα μέλη είναι η Μαίρη Τσιακίρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξάνθης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Εφραιμίδης.
Από την στήλη, πέρα από τα συγχαρητήρια, ευχές για παραγωγική λειτουργία επ’ ωφελεία των παραγωγικών φορέων.
Γ.Δ.


Και ο Καστανίδης στην εκδήλωση της ΔΗ.ΣΥ.
Μικρή τροποποίηση σημειώνεται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ξάνθη, καθώς, αντί του υποψήφιου βουλευτή του ΚΙΔΗΣΟ, Κωνσταντίνου Αλεξάκου, ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης θα βρεθεί ο πρώην υπουργός και μέλος της ΚΕ του ΚΙΔΗΣΟ Χάρης Καστανίδης. Οι υπόλοιποι ομιλητές είναι ο Γ. Δουκέλης, ο Σ. Μαλέλης, ο Ν. Μπίστης και η Χ. Κεφαλίδου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7.30 μμ στο ΙΘΤΠ.
Ε.Δ.


Η κεντρική πλατεία της Ξάνθης το 1952. Αριστερά το αναψυκτήριο Τζώνης, η Κληματαριά και τα Ταξί της εποχής εν σειρά.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Εγκαίνια στον κάθετο άξονα!
Η Εγνατία οδός, λέει αποφάσισε να… εγκαινιάσει τον κάθετο άξονα της Κομοτηνής! Πότε; 3,5 χρόνια αφότου άνοιξε. Ομολογουμένως λίγο ξαφνιαστήκαμε, αλλά μετά… μάθαμε ότι τώρα πια είναι ολοκληρωμένος και σε λειτουργία όλος ο άξονας και άρα… ήρθε η ώρα των εγκαινίων!
Ο πρόεδρος Δ.Σ. κ. Απόστολος Αντωνούδης, λοιπόν, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Eγνατία Οδός Α.Ε.», πραγματοποιούν την τελετή εγκαινίων του τμήματος «Κάθετος Άξονας 75 Εγνατίας Oδού: Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα – Ολοκλήρωση ανατολικής χάραξης νοτίου τμήματος από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 6+280 (75.0)» του Κάθετου Άξονα «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» της Εγνατίας Οδού, την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ.
Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον Υπουργό ΥΠΥΜΕΔΙ, κ. Χρήστο Σπίρτζη, στην αρχή του έργου στον κόμβο σύνδεσης της Εγνατίας οδού με την παλαιά Εθνική οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης στο ύψος του Ανατολικού Κόμβου Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού.
Άντε… καλή αρχή!
Ε.Δ.


Απομακρύνονται
Και μια ο λόγος για σταυρούς, λίστες και εκλογές, τολμώ να πω πως μάλλον απομακρύνεται η πιθανότητα να γίνουν βουλευτικές εκλογές σύντομα, εντός του 2017 πάντα. Αυτή είναι η αίσθηση, αυτά τα συμπεράσματα βγαίνουν από την ανάλυση της πολιτικής σκηνής.
Ο Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να αναμετρηθεί με το Μητσοτάκη όσο οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές και δεν φαίνεται ν’ αλλάζει το οικονομικό κλίμα.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα καλύτερο περιβάλλον γι’ αυτήν και τότε να δώσει τη μάχη των εκλογών.
Πότε θα είναι αυτό, μάλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εξάλλου οι εκλογές δεν ανακοινώνονται…
Γ.Δ.


Βάζει τέλος στην αδιαφανή λειτουργία της Μουφτείας ο νέος μουφτής Διδυμοτείχου
Νέα ήθη στην λειτουργία της Μουφτείας εισάγει ο νέος τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου κ. Χαμζά Οσμάν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει καταρτίσει τιμοκατάλογο για τις θρησκευτικές πράξεις που διενεργεί όπως για παράδειγμα γάμους, διαζύγια, κληρονομιές, επιμέλεια παιδιού κ.λ.π. και τον έχει αναρτήσει στην Μουφτεία Διδυμοτείχου. Έτσι οι μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις τιμές όταν απευθύνονται στον Μουφτή, σε αντίθεση με τους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής που δεν έχουν συγκεκριμένο τιμολόγιο και ορίζουν κατά το δοκούν τιμές. Αυτό άλλωστε ήταν και παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και πολλές φορές έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια από πολίτες που παραπονούνται για υπέρογκες τιμές που πληρώνουν στους Μουφτήδες. Με την κίνησή του ο Μουφτής Διδυμοτείχου συμβάλλει στην διαφανή λειτουργία της Μουφτείας Διδυμοτείχου κάτι που δεν είναι δεδομένο για τις δύο άλλες Μουφτείες. Σ’ ότι αφορά τους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής είναι ειλημμένη απόφαση του υπουργείου να αντικατασταθούν κι όσο και αν αντιδρούν με προσφυγές η πολιτεία θα εφαρμόσει το νόμο και η αντικατάστασή τους θα γίνει με νόμιμες διαδικασίες.
Μ.Ξ.


ΝΟΔΕ Ξάνθης για τα νηπιαγωγεία: Απορία ψάλτου βηξ
Πολύ αργά πολιτικά αντανακλαστικά φαίνεται πως έχει η ΝΟΔΕ Ξάνθης. Τόσος ντόρος έγινε για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Θράκη που ιδρύει μέσω πιλοτικού προγράμματος (ντεμέκ) η κυβέρνηση και μόλις προχθές το πήρε χαμπάρι και αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση η ΝΟΔΕ Ξάνθης. Και να πεις ότι λέει και κάτι σ’ αυτή ή αν γίνεται ξεκάθαρο ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ζήτημα αυτό. Ευλογεί τα γένια του Επιτίμου πατρός Μητσοτάκη για την Ισονομία και Ισοπολιτεία αλλά επί του ζητήματος ουδέν…
Γιατί δεν παίρνει σαφή θέση είναι υπέρ ή όχι; Μα γιατί οι ξεκάθαρες θέσεις έχουν πολιτικό κόστος ενώ αν πούμε ένα σωρό πράγματα χωρίς επί της ουσίας να λέμε τίποτε θολώνουμε το τοπίο και δεν χάνουμε ψήφους…
Μ.Ξ.


Ας κινηθεί επιτέλους κάτι

Δεν αντιλέγουμε ότι στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Κατανοούμε ότι η πολυνομία και η κακονομία φέρνει εμπόδια και τεράστια γραφειοκρατία. Θα πρέπει όμως και οι υπάλληλοι, προϊστάμενοι και πολιτικοί προϊστάμενοι αυτών των υπηρεσιών να μην επαναπαύονται σε όλα αυτά. Για την πόλη μας ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη ανάμεσα στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Με την δεύτερη να έχει γίνει εδώ και καιρό ιδιότυπο ανέκδοτο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κάθε φορά που αναφέρεται ότι κάτι δεν έγινε λόγω φόρτου εργασίας. Η προϊσταμένη της Νεωτέρων Μνημείων έχει αλληλογραφία με την υπηρεσία του δήμου, καταθέτει προτάσεις και περιμένει απάντηση εδώ και 20 μέρες για το τι θα κάνουν με την απορροή των υδάτων στους κοινόχρηστους χώρους μπροστά από τα μαγαζιά της ‘’παραλίας’’. Εκεί όπου υπάρχουν εξέδρες, τις οποίες οι καταστηματάρχες δέχθηκαν να αφαιρέσουν. Και αφού τις αφαίρεσαν, περιμένουν πόσο καιρό να πάρουν άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Γιατί κανείς δεν πάει να κάνει μια αυτοψία και τους έχει στο περίμενε. Το ίδιο έκανε και η Νεωτέρων Μνημείων βέβαια, όταν οι επιχειρηματίες ενημέρωσαν ότι προχώρησαν στις αφαιρέσεις όλων των αυθαίρετων κατασκευών που υποδείχθηκαν και περίμεναν ενάμιση χρόνο για να γίνει μία αυτοψία. Η αυτοψία για το Prestige είχε οριστεί για την επόμενη Δευτέρα και μετά από πιέσεις του δικηγόρου κ. Γιαλάογλου κατάφεραν και πήραν την έγκριση λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η επιτροπή για να ανακαλέσει ή όχι την άδεια του μαγαζιού. Μια άδεια που αν αφαιρεθεί, θα κάνει τουλάχιστον έξι μήνες για να εκδοθεί.
Χ.Δ.


Ο φόβος του εισαγγελέα
Το εξέφρασαν ανοιχτά οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση, όσο και χθες. Φοβούνται να λάβουν αποφάσεις που μπορεί να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Δεν έχουν και άδικο βέβαια. Συχνά βλέπουμε υποθέσεις στα δικαστήρια για αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που κατηγορούνται γιατί ένα αδέσποτο δάγκωσε κάποιον, γιατί δεν συμμορφώθηκαν στην εισήγηση μιας υπηρεσίας κτλ. Και το είπαν κάποιοι ξεκάθαρα, ότι ενώ δεν έχουν πάει ποτέ στην ζωή τους στο δικαστήριο για προσωπική υπόθεση, θα σέρνονται τώρα ως δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό που ανέφερε βέβαια ο κ. Γιαλάογλου είναι σωστό, ότι εφόσον αναλαμβάνεις μια πολιτική θέση, έχεις και τις ανάλογες ευθύνες. Τους ενημέρωσε όμως και για πλήθος περιπτώσεων που μπορεί να φτάνουν στον εισαγγελέα, αλλά τελικά μπαίνουν στο αρχείο, όταν προσκομίζονται τα απαραίτητα έγγραφα. Όπως τόνισε σε κάποιον: ‘’Δεν είστε εδώ υποχείρια της κάθε εισήγησης. Είστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και βάσει των δεδομένων που έχετε θα πρέπει να ενεργήσετε και να αποφασίσετε’’. Και όταν η λογική επιτάσσει να βοηθήσεις έναν δημότη, έναν επιχειρηματία, βάζοντας στην άκρη μια τεχνοκρατική εισήγηση, θα πρέπει να το πράττουν. Τουλάχιστον από την πλευρά τους οφείλουν να ασκούν μία πίεση στις υπηρεσίες που πολιτικά διοικούν, ώστε να ενεργούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή εις βάρος των πολιτών.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …