Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Στην κόντρα» με τον περιφερειάρχη οι δήμαρχοι Ξάνθης και Κομοτηνής για το ΒΑΑ

«Στην κόντρα» με τον περιφερειάρχη οι δήμαρχοι Ξάνθης και Κομοτηνής για το ΒΑΑ

0
metios synenteyxi typou web

Σε διαφορετικούς τόνους εκφράζουν την έκπληξή τους για τις δηλώσεις του Χ. Μέτιου στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου

Αιχμηρός ο Γ. Πετρίδης κάνει λόγο για ψεύδη και ανακρίβειες. Τέτοιες δηλώσεις μετατρέπουν τα διαθέσιμα εργαλεία των δήμων σε «προσωπική βεντέτα», αναφέρει ο Μ. Δημαρχόπουλος

Διαφορετικούς τόνους επέλεξαν για να απαντήσουν στις δηλώσεις του περιφερειάρχη για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης οι «ηττημένοι» της διαδικασίας, δήμαρχοι Ξάνθης και Κομοτηνής.

Μπάμπης Δημαρχόπουλος και Γιώργος Πετρίδης εκφράζουν την έκπληξή τους για τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου του ο Χρήστος Μέτιος, με το δήμαρχο Κομοτηνής να αντεπιτίθεται σκληρά, καλώντας τον περιφερειάρχη «να αποβάλει επιτέλους τα σύνδρομα του αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής» και το δήμαρχο Ξάνθης να «χρυσώνει το χάπι», επαναδιατυπώνοντας τη δέσμευση του περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση των προτάσεων του δήμου, μέσω άλλων κονδυλίων.

Μ. Δημαρχόπουλος: «Τέτοιου είδους δηλώσεις και πρακτικές υπονομεύουν το θεσμικό ρόλο των Δήμων»

Προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης.

Με την πρόσφατη συνέντευξη τύπου, για την οποία δεν γνωρίζουμε την σκοπιμότητά της, υποτιμάται ο θεσμικός ρόλος των Δήμων και των υπηρεσιών τους και υποθάλπεται η προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δήμοι για την συμμετοχή τους στο ΣΒΑΑ.

Ο ρόλος των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης είναι διακριτός και απολύτως σεβαστός και ως εκ τούτου δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της αντιμετώπισης αυτού του τύπου.

Η ένσταση που κατατέθηκε από τον Δήμο μας και έγινε δεκτή, είχε σαν αποτέλεσμα την επαναβαθμολόγηση της πρότασής μας και τη βελτίωση της βαθμολογίας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Η αναφορά ότι οι περιοχές παρέμβασης και τα προβλήματα που καταγράφονται στη στρατηγική δεν τεκμηριώνονται επαρκώς με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των προτεινόμενων έργων είναι τουλάχιστον αναληθής. Η πρόταση του Δήμου Ξάνθης απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία στα τρία από τα τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης όσον αφορά την ποιότητα της στρατηγικής, τη συμμετοχικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα του εταιρικού σχήματος.

Όσον αφορά τον αριθμό των προτεινόμενων έργων, το πλήθος αυτών ποτέ δεν υπήρξε κριτήριο στον Οδηγό Αξιολόγησης του ΣΒΑΑ.

Τέτοιου είδους δηλώσεις και πρακτικές υπονομεύουν το θεσμικό ρόλο των Δήμων και τις προσπάθειες τους για ανάπτυξη, μετατρέποντας τα διαθέσιμα εργαλεία και τις δυνατότητες των Δήμων να απορροφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια, σε «προσωπική βεντέτα» και «πολιτική αντιπαράθεσης».

Αδικούν τον ρόλο της Περιφέρειας ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν είναι ρόλος ρυθμιστή των χρηματοδοτήσεων των Δήμων.

Η δημόσια δέσμευση και στάση του Περιφερειάρχη για ένταξη των πράξεων της πρότασης σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της Περιφέρειας δημιουργεί θετικό κλίμα, υπηρετεί την συνεργασία που απαιτείται μεταξύ των δύο θεσμών με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής, την κοινωνική συνοχή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αυτή είναι που μας ικανοποιεί όλους.

Γ. Πετρίδης: «Ο κ. Μέτιος οφείλει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη και το μέγεθος του θεσμικού του ρόλου»

Παρακολούθησα με έκπληξη την πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος, τόσο του Δήμου Κομοτηνής, όσο και εναντίον μου, ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του. Με παραληρηματικό τρόπο καταλόγισε στο Δήμο μας φανερή απουσία σχεδιασμού, επικοινωνιακή δολιότητα, αλλά και σφετερισμό των έργων των εταίρων της πρότασής μας για το ΒΑΑ Κομοτηνής. Στην προσπάθειά του δε να πλήξει τον Δήμο καταγωγής του ο κ. Μέτιος δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ψεύδη, ανακρίβειες και αντιφάσεις που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα:

Μέτιος: «Η στρατηγική ΒΑΑ του Δ. Καβάλας αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία στην Ωριμότητα Στρατηγικής» (3,1/3,5)

Η Αλήθεια: Η στρατηγική ΒΑΑ του Δ. Κομοτηνής αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία στην Ωριμότητα Στρατηγικής (3,264/3,5)

Μέτιος: «Η ένσταση της Κομοτηνής έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους»

Η Αλήθεια: Σύμφωνα με την αρ. πρ. 39/05-01-2017 απόφαση του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Α.Μ.Θ.  , στην οποία αναφέρεται:

«Αποδεχόμαστε το από 29.12.2016 Πρακτικό της Επιτροπής Ενστάσεων των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επί της ένστασης του Δήμου Κομοτηνής:

1. Κάνουμε δεκτή την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής ως προς τα κριτήρια Β.2 (Η στρατηγική ΒΑΑ έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα) και Β.5 (Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο χρηματοδότησης της Στρατηγικής ΒΑΑ).

2. Απορρίπτουμε την ένσταση του Δήμου Κομοτηνής ως προς τα υπόλοιπα σημεία…».

Με την επαναβαθμολόγηση η πρότασή μας έφτασε στη βαθμολογία τον Δήμο Δράμας, σε επιλέξιμη, πλέον, θέση και αν δεν είχε συμβεί το πρωτοφανές για εκδίκαση ένστασης να αυξηθεί η βαθμολογία και της Δράμας (χωρίς αυτή να έχει προσφύγει), ο Δήμος μας θα ήταν δικαιούχος του προγράμματος. Τόσο επικοινωνιακή, δηλαδή, ήταν η ένσταση μας.

Μέτιος: « Ο κ. Πετρίδης επέλεξε να κάνει ένσταση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για ένα μήνα η διαδικασία»

Η Αλήθεια: Ένσταση κατέθεσε και ο Δήμος Ξάνθης, χωρίς, όμως, να κατηγορηθεί από τον Ροδοπίτη Μέτιο, ούτε για κωλυσιεργία, ούτε για επικοινωνιακά τερτίπια. Άρα και να μην είχαμε καταθέσει ένσταση, η διαδικασία θα καθυστερούσε λόγω Ξάνθης. Η ένσταση δεν αποφασίστηκε από τον Πετρίδη, αλλά ομόφωνα (συμπολίτευση και αντιπολίτευση). Άραγε και η αντιπολίτευση συμμετείχε στο «επικοινωνιακό τέχνασμα Πετρίδη»;

Μέτιος: « Ο Δήμος Κομοτηνής εκμεταλλεύτηκε τα έργα των εταίρων του»

Η Αλήθεια: Και ο πλέον άσχετος περί του προγράμματος (πλην Μέτιου;) γνώριζε ότι τόσο οι συμπράξεις και συνέργειες Φορέων, όσο και η Ωριμότητα των προτάσεων ήταν βασικά προαπαιτούμενα του προγράμματος. Επιπλέον, οι εταίροι μας στο πρόγραμμα, Ιερά Μητρόπολη και Υπουργείο Πολιτισμού, είναι οι πλέον αξιόπιστοι, έντιμοι, μεθοδικοί, έμπειροι και καταρτισμένοι εταίροι και όχι αφελείς «προς εκμετάλλευση», όπως απαξιωτικά θέλει να τους παρουσιάσει στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ο κύριος Μέτιος, καταλογίζοντας τους στη χειρότερη περίπτωση δόλο και στην καλύτερη αμέλεια ή αφέλεια.

Μέτιος: «Τα έργα που προτάθηκαν είχαν ήδη συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ»

Η Αλήθεια: Στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για τα ΒΑΑ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν οριστικοποιήθηκε η ΟΧΕ. Όφειλε να γνωρίζει ότι οι διαδικασίες σχεδιασμού και ωρίμανσης των ΒΑΑ άρχισαν από το 2015, ενώ η προσωρινή και η οριστική ανακοίνωση των έργων ΟΧΕ έγιναν την Άνοιξη του 2016 (Μάρτιος – Μάιος). Όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι μέσα σε 3-4 μήνες μέχρι την καταληκτική προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2016, αλλαγή Στρατηγικής ΒΑΑ ήταν αδύνατο να γίνει.

Ο κ. Μέτιος οφείλει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη και το μέγεθος του θεσμικού του ρόλου. Να αποβάλλει επιτέλους τα σύνδρομα του αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής. Να συνεργαστεί, αντί να επιτίθεται. Να σεβαστεί για να τον σεβαστούμε. Σε κάθε περίπτωση, στο Δήμο Κομοτηνής ό,τι έχουμε σχεδιάσει για την πόλη και τα χωριά μας, για τους πολίτες μας και τη βελτίωση της ζωής τους, εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Με τον κ. Μέτιο δίπλα μας ή απέναντι μας. Η επιλογή δική του…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…