ΣΧΟΛΙΑ 08/02/2017

0
boulgaroi stratiotes sti gefyra kosinthoy 1918

Τι είμαστε τελικά;

Δεν τρωγόμαστε με τίποτε λοιπόν. Κάνει κρύο, διαμαρτυρόμαστε, γκρινιάζουμε, τα βάζουμε με τον Χειμώνα. Βρέχει, όπως χθες, πάλι γκρινιάζουμε χωρίς σταματημό. Κι αυτό διότι μας στερεί τις άνετες βόλτες και τις μετακινήσεις από καφέ σε καφέ. Τα ίδια ακούγονται βέβαια και το Καλοκαίρι με τις ζέστες. Ουφ από ’δω, ουφ από ’κει. Και γκρίνια για τον «καύσωνα» και το ότι δεν μπορούν κάποιοι να κοιμηθούν τα βράδια εύκολα. Η μόνη περίοδος που δεν ακούς τίποτε είναι αυτή της Άνοιξης. Χαρά θεού. Μοσχοβολάει η φύση (εκτός πόλης βέβαια) και η θερμοκρασία είναι ευχάριστη. Μόνο τότε δεν γκρινιάζουμε, παρότι πρέπει να το παραδεχτούμε πως είμαστε δύστροποι και γκρινιάρηδες οι Έλληνες.

Γ. Δ.

Στα χαμηλά

Δυσάρεστο μεν και πάρα πολύ δε, το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα του ΕΣΠΑ. Χαμηλή απορροφητικότητα για ενταγμένα έργα και μικρές αποδόσεις εν γένει. Τα στοιχεία παρατίθενται στην ιστοσελίδα με θέματα αυτοδιοίκησης που στηρίζονται στο ίδιο το υπουργείο. Άρα έγκυρα. Από τα παραπάνω είναι εύλογο να απορούμε πού άραγε οφείλεται αυτή η τελευταία θέση της Περιφέρειάς μας σ’ έναν τόσο σημαντικό και επίκαιρο τομέα όπου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και η οικονομική ανάπτυξη του νομού.

Γ. Δ.

Ανοίγουν τα διόδια της Μουσθένης σήμερα οι αγρότες της ΑΜΘ

Πρωτοπορούν οι αγρότες της ΑΜ-Θ και αντί να κλείνουν δρόμους με τα τρακτέρ τους ανοίγουν δρόμους. Ναι καλά διαβάσατε… Ανοίγουν σήμερα τα διόδια της Μουσθένης από το τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Έτσι οι ταξιδιώτες προς Θεσσαλονίκη θα περνούν χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο των διοδίων… Μια προσφορά από τους αγρότες της ΑΜΘ! Αντί δηλαδή να προκαλούν όχληση στην κοινωνία και να την έχουν απέναντί τους, την ωφελούν και οικονομικά έστω λίγο, εις βάρος της Εγνατίας και του κράτους!

Ευφυές θα’ λεγα…

Μ.Ξ.

Δυο επιλογές για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου στην Διομήδεια

Ο κύβος ερρίφθη σχετικά με το που θα ανεγερθεί το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης και η επιλογή που προκρίνεται είναι το οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο δήμος στην Διομήδεια. Στο ίδιο οικόπεδο όπως είχε γράψει το «Ε» θα ανεγερθεί και το Ειδικό Σχολείο της Γενισέας. Ήδη ο δήμος Αβδήρων αναμένει την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού από το υπουργείο και στην συνέχεια αναζητά τρόπους χρηματοδότησης της μελέτης. Και ως αυτό το σκέλος υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε μέσα από τις Κτιριακές Υποδομές (υπηρεσία του Δημοσίου πρώην ΟΣΚ), μια επιλογή που πρότειναν και δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν οι βουλευτές της Ξάνθης κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη είτε μέσα από το Ε.Π. της περιφέρειας και από τον ίδιο τον δήμο Αβδήρων, θέμα που συζητήθηκε και κατά την επίσης πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο.

Είτε το ένα είτε το άλλο, είναι θετικό το γεγονός ότι Επιτέλους ένα θέμα που χρονίζει 10 χρόνια μπαίνει σε ένα προγραμματισμό αρκεί να μην χρειαστεί να περάσουν άλλα 10 χρόνια για να αναγερθούν τα σχολεία!

Μ.Ξ.

Αυτοκίνητα που κάνουν φτερά

Στον πρόσφατο χορό των κυνηγών καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά διάρρηξης αυτοκινήτων, αφού είναι εύκολος στόχος, κυρίως τις νυκτερινές ώρες, μέσα στο σκοτεινό πάρκινγκ. Σπάνια στις μέρες αφήνει κανείς κάτι αξίας στο αυτοκίνητο, αν εξαιρέσουμε τα ηχοσυστήματα, αλλά και μόνο η ζημιά της παραβίασης είτε στην κλειδαριά, είτε με κάποιο σπασμένο τζάμι κοστίζει ακριβά. Έκπληξη προκάλεσε πριν λίγες μέρες στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ξάνθης η εύρεση ενός αυτοκινήτου σε ένα ρέμα πίσω από το Νοσοκομείο Ξάνθης. Σκεπασμένο με λινάτσες και ξύλα από πάνω, το όχημα δεν είχε πινακίδες και είχε γράψει αρκετά χιλιόμετρα. Μετά από έρευνα βάσει των στοιχείων του αυτοκινήτου, ταυτοποιήθηκε με όχημα που είχε κλαπεί πριν τρία χρόνια από νεαρή. Μάλιστα, η κοπέλα είχε λίγες μόλις εβδομάδες που είχε αγοράσει το αυτοκίνητο. Τα πολλά χιλιόμετρα στο καντράν και η απόκρυψη του οχήματος στο σημείο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιούνταν για παράνομες πράξεις, γι’ αυτό και είχαν αφαιρεθεί και οι πινακίδες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιείτε έρευνα για να ταυτοποιηθούν τα αποτυπώματα που βρέθηκαν εντός του οχήματος, ώστε να οδηγήσουν σε σύλληψη των δραστών. Μάλιστα η Αστυνομία προσπάθησε να επικοινωνήσει με την κάτοχο του οχήματος, η οποία έχει μεταβεί στην Αγγλία, όπου και διαμένει, έχοντας ξεχάσει και την ύπαρξη του αυτοκινήτου.

Χ.Δ.

Ο θάνατος μας κάνει σοφότερους

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, μετά από θανάτους προσφύγων, μετά από χιονισμένες σκηνές, απεφάνθη: «Όποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος εδώ, είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες». Πεντάστερα αντίσκηνα σας παρέχουμε και γκρινιάζετε κιόλας, αχάριστοι! Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι όποιος δεν είναι ικανός να διαχειριστεί ένα τέτοιο πρόβλημα, καλό είναι να φεύγει ο ίδιος και να κρατά τις υποδείξεις για τον εαυτό του. Δεν αντιλέγει κανείς στο ότι το βάρος που έπεσε στην χώρα μας με το προσφυγικό ήταν μεγάλο και δυσανάλογο και η αδιαφορία και αδιαλλαξία της Ευρώπης εξίσου μεγάλη. Αλλά μετά από τόσους μήνες απραξίας, μετά από κατανάλωση τόσων κονδυλίων που προορίζονταν για τους ανθρώπους αυτούς, είναι ντροπιαστικό να βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός και να λέει: «Ελπίζω οι θάνατοι των μεταναστών να μας έκαναν σοφότερους». Είναι ντροπή για όλους μας, μετά το άκριτο άνοιγμα των συνόρων και το προσκλητήριο που είχε απευθύνει τότε η κυβέρνηση, σήμερα να νίπτει τας χείρας της. Το μόνο θετικό, αν μπορεί κανείς να βρει κάτι θετικό σε όλο αυτό, είναι ότι το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα έχει πάει περίπατο με τέτοιες πράξεις έλλειψης ανθρωπιάς.

Χ.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Βούλγαροι στρατιώτες μπροστά στην παλιά ξύλινη γέφυρα στον Κόσυνθο. Δεξιά Σαμακώβ, αριστερά Παλιά Πόλη. Αύγουστος 1918

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…