Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο διάλογος στην Οικουμένη, απαίτηση των καιρών

Ο διάλογος στην Οικουμένη, απαίτηση των καιρών

0
oikoumeni dialegomeni panel

Εκδήλωση του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών και του ΙΘΤΠ με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του Ν. Κοσμίδη: ‘Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα’

Μέσα από τις εισηγήσεις αναδείχθηκε η σημασία και η ανάγκη του διαθρησκευτικού και διαχριστιανικού διαλόγου, με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη, για την οχύρωση της Οικουμένης

Ο σεβασμός και η αγάπη που αναπτύσσεται μέσα από την αλληλεπίδραση, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου στην Οικουμένη, με σκοπό την υπηρέτηση της πεμπτουσίας της αποστολής της Ορθοδοξίας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το απόγευμα του Σαββάτου, εγκαινιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη με θέμα «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα».

Περιβαλλόμενοι από εικόνες, χρώματα, πρόσωπα, θρησκείες και έθιμα από διάφορα σημεία της Οικουμένης, ομιλητές και κοινό περιηγήθηκαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, τη στάση, τη σημασία, αλλά και την ευθύνη του Χριστιανισμού και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Η σημερινή συγκυρία προτάσσει και… προστάζει για εξωστρέφεια της Ορθοδοξίας και διάλογο

Το καλωσόρισμα και τον πρώτο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος που συνεχάρη τον «γερό και καλοφωτισμένο» Νίκο Κοσμίδη γι’ αυτή την πρωτοβουλία και το περιεχόμενο της έκθεσης. Την τελευταία την χαρακτήρισε ως μία «ιχνηλασία μεταξύ Οικουμενικού πνεύματος και Παγκοσμιοποίησης», σχολιάζοντας: «αν το πρώτο είναι χαρακτηριστικό μας ως λαού – και βίωμα βέβαια του ελληνικού και του ορθοδόξου πνεύματος – η Παγκοσμιοποίηση είναι κάτι επιβαλλόμενο σταδιακά ή όχι με διάφορες μορφές και τρόπους». Ο κ. Μουσόπουλος επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι ότι «αυτή η δουλειά θα έρθει σε επαφή με την τοπική κοινωνία και κυρίως τα παιδιά».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Κέντρου CEMES, Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Πέτρος Βασιλειάδης, ο οποίος παρουσιάζοντας το Κέντρο CEMES αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δίνει στη συνάντηση και το διάλογο και εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για το άνοιγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εξήγησε τη σπουδαιότητα που έχει η εξωστρέφεια της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη συγκυρία, υπογραμμίζοντας ότι η οχύρωση επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία των θρησκειών.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Κώστα Μυγδάλη, Συμβούλου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο οποίος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου για την Ορθοδοξία αναφέρθηκε στον τρόπο που οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το σήμερα. Μάλιστα, συνέδεσε αυτή την παράμετρο με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει αλλάξει άρδην την σημερινή πραγματικότητα. Ο ομιλητής σχολίασε ότι αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι η πλήρης αυτονόμηση του πολιτικού λόγου με την πολιτική πράξη και ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ και ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη για εξωστρέφεια και πρόθεση προσέγγισης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Στυλιανός Τσομπανίδης για να μιλήσει για το θέμα «Ο λόγος του διαλόγου». Ο κ. Τσομπανίδης που είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην προσπάθεια των Εκκλησιών να διαγνώσουν τον «καιρό», δηλαδή την ευκαιρία, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ο ομιλητής έδωσε έμφαση στην προσέγγιση που επιτυγχάνεται μέσω της διαχριστιανικής και διαθρησκευτικής συνεργασίας και αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας για την κοινωνία με τον άλλο, δεν είναι παρά ο διάλογος και η αγάπη.

Τέλος, ο Δρ. Νικόλαος Φ. Δημητριάδης, Καθηγητής θρησκειολογίας στο ACT (Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης) και πρέσβης του Globethics.net (Γενεύη), με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε πτυχές της διαθρησκειακής συζήτησης για το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ευθύνη που έχει ο καθένας για την προστασία του. Εξήγησε, μέσα από προσωπικά βιώματα ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν πηγάζει από αυστηρή τήρηση κανόνων, αλλά μέσα από την παρακίνηση που πρέπει να δώσει ο καθένας στον εαυτό του και το διπλανό του «να αγαπήσουμε παραπάνω την ομορφιά» κι έτσι να φροντίσουμε τη φύση μαζί.

Η προσέγγιση με τον άλλο και τα ερεθίσματα στους νέους

Στην έκθεση φωτογραφίας, όσα προηγήθηκαν, αλλά και τις ουσιαστικές προθέσεις που τον παρακίνησαν αναφέρθηκε ο Νίκος Κοσμίδης, εταίρος του Κέντρου CEMES και εκπρόσωπος στη Θράκη, ο οποίος εξήγησε ότι εφαλτήριο για τον ίδιο αποτέλεσε η βούληση να μοιραστεί τις πληροφορίες που συνέλεξε στις περιηγήσεις μίας δεκαετίας περίπου, συμμετέχοντας στον οικουμενικό διάλογο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσω της έκθεσης επιθυμεί να αφήσει και ο ίδιος το αποτύπωμά του, ως μία φρέσκια ματιά ο ίδιος σε αυτή την προσέγγιση, αλλά και απευθυνόμενος στους νέους και στη δική τους αναζήτηση στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου. Όπως άλλωστε ο ίδιος σημείωσε: «όταν συναναστρέφεσαι τον άλλο, τον πλησίον, τον ξένο δε συναναστρέφεσαι μόνο το πρόσωπο, αλλά τον πολιτισμό, την κουλτούρα του και όλα όσα συνθέτουν αυτό που είναι». Ακόμη, σχολίασε ότι «σήμερα υπάρχουν φοβικά σύνδρομα και γι’ αυτό η συνάντηση με τον άλλο μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά πρέπει να είναι και επιδίωξη». «Έτσι», πρόσθεσε ο ίδιος, «νιώθω προσωπικά την πραγματική ουσία της Ορθοδοξίας».

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις, ερωτήματα και πολλά συγχαρητήρια στο Νίκο Κοσμίδη από τους παριστάμενους. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Διαφωνίδου.

Η έκθεση φωτογραφίας του Ν. Κοσμίδη έως τις 17 Μαρτίου στο ΙΘΤΠ

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου 2017. Η δράση τελεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή (10:00-14:00 & 18:00-21:00).

Οι μαθητές εκτός από την παρακολούθηση και την ξενάγηση στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις τους για τη σημασία των όρων ετερότητα, θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, φονταμενταλισμός, οικουμενικός διάλογος κτλ, καθώς και να γνωρίσουν το πώς οι νέοι και οι νέες μπορούν και συμβάλουν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος καταλλαγής. Επίσης, θα ενθαρρυνθούν να σκεφτούν αν και οι ίδιοι αισθάνονται ότι μετέχουν του Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού διαλόγου ως κάτοικοι της Θράκης.

Για τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας (κιν. 6996559216, 6936851528) ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία τους.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό και ιδιαίτερα στους μαθητές τι σημαίνει η συμμετοχή στον Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο και μάλιστα να αναδείξει τον ρόλο των νεών ως ενεργών συμμετεχόντων σε αυτούς.

Χάρης Διαφωνίδης

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού από τη σοπράνο Μάρα Κουτσαϊμάνη στο «Χατζιδάκειο»

Την Κυριακή 19 Μαΐου. Συνοδεύει η Ευαγγελία Γκουγκούλη και συμμετέχουν οι σπουδάστριες κλα…