ΣΧΟΛΙΑ 14/02/2017

0
venizelos eleftherios stin xanthi

Αποψίλωση

Είναι πέραν πάσης λογικής η επιθυμία της κυβέρνησης ν’ αποδίδονται τα τέλη πλανόδιου εμπορίου στις Περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται ένα πολύχρονο και πάγιο έσοδο των δήμων οι οποίοι δικαιωματικά το εισέπρατταν διότι αυτοί και μόνον αυτοί είχαν την ευθύνη για τις Λαϊκές Αγορές, την καθαριότητα αυτών και μιας σειράς άλλων ευθυνών. Δικαιολογημένα ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γιώργος Πατούλης καταγγέλλει την κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή. Το παράλογο της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα λεγόμενά της αντί να στηρίζει τους δήμους, τους αποψιλώνει από έσοδα.

-Ομολογώ πως αδυνατώ να την παρακολουθήσω.

Γ. Δ.

Ο κόσμος διψάει για… βόμβες

Τελείωσε επιτυχώς η επιχείρηση με την απενεργοποίηση και μεταφορά της βόμβας από το Κορδελιό και όλα πήγαν μια χαρά. Φυσικά τις προηγούμενες μέρες τα πάσης φύσεως αστεία για βόμβες και για την περιοχή μονοπωλούσαν. Η κάλυψη του γεγονότος, ίσως με μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και να καταγραφεί στις κάμερες μια εντυπωσιακή έκρηξη, είχε μια δόση υπερβολής. Ακόμη και κρυφές κάμερες στήθηκαν σε γύρω μπαλκόνια, με site να προσφέρουν συνεχή κάλυψη της επιχείρησης. Εκεί που μπορεί κάποιος να εστιάσει όμως, είναι στην ‘’αδυναμία’’ πολλών ΜΜΕ να μεταφέρουν απλώς την είδηση. Μόνο την είδηση δίχως περιττούς και ατυχείς σχολιασμούς. Αν για ένα αντικειμενικά ξεκάθαρο γεγονός (πρέπει να απομακρυνθεί μια βόμβα), χρειάζεται να αποφασίσουν κάποιοι παρουσιαστές και ρεπόρτερ αν οι Άγγλοι ήταν σύμμαχοί μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αν ήταν φίλοι ή οχτροί, καλοί ή κακοί, όμορφοι ή άσχημοι -θαρρείς και η ιστορία ερμηνεύεται με αυτή τη μανιχαϊστική λογική και τις απόλυτες και ακατέργαστες επιχειρηματολογίες- τότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι γίνεται με ένα πιο σύνθετο θέμα, π.χ. ένα Eurogroup. Από την άλλη, για μια αντικειμενική και ψύχραιμη δημοσιογραφική καταγραφή, χρειάζεσαι και ώριμους παραλήπτες της είδησης και όχι κόσμο που διψάει για αίμα και θέαμα.

Χ.Δ.

Μισθοί σε ένα παράλληλο σύμπαν

Την στιγμή που πολλοί Έλληνες παλεύουν με την ανεργία και μάλιστα την μακρόχρονη, την ώρα που εξίσου πολλοί εργάζονται με ελαστικά ωράρια και με μισθούς 300-400 ευρώ, υπάρχουν κάποιοι που ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Τουλάχιστον μισθολογικά. Στο χθεσινό φύλλο του «Ε» δημοσιεύσαμε τα στοιχεία από το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου της ΑΕΠΙ, της εταιρείας για την πνευματική ιδιοκτησία. Μισθοί που ξεπερνούσαν τα 50.000 ευρώ τον μήνα, αφού χωρίς έλεγχο οι ίδιοι που εισέπρατταν από τα καταστήματα για την μουσική που παίζουν, μοίραζαν και τα χρήματα μεταξύ τους, δίνοντας ένα ξεροκόμματο και στους δημιουργούς καλλιτέχνες. Παρόμοια κατάσταση και στον ΑΔΜΗΕ, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μέλη του ΔΣ εξασφάλισαν για τους εαυτούς τους μισθούς 20.000 ευρώ τον μήνα και μάλιστα αξίωσαν να πάρουν άλλες 200.000 αναδρομικά για το 2015. Περιμένει κανείς όταν μια τέτοια είδηση γίνεται γνωστή να σκύψει ο υπόλογος το κεφάλι και να τα μαζέψει κακήν κακώς. Όχι βέβαια. Άνθρωποι που λειτουργούν με την λογική αυτή, συνήθως εμφορούνται από απίστευτο θράσος. Βγήκαν λοιπόν και είπαν ότι δεν παραιτούνται, αφού αυτοί απλά εφάρμοσαν τον νόμο που ψηφίστηκε το 2015 και τους έδινε το δικαίωμα να καθορίσουν τους μισθούς τους. Απλά και ξάστερα. Εσείς ψηφίσατε τον νόμο, εμείς τον εφαρμόσαμε έστω και με καθυστέρηση. Οπότε μη μας ζητάτε τα ρέστα κ. Υπουργέ και θέλετε να παραιτηθούμε τώρα. Ελλάδα πολλαπλών ταχυτήτων.

Χ.Δ.

Τον Νοέμβριο οι εκλογές στα Επιμελητήρια

Παρατείνεται η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων στα Επιμελητήρια καθώς σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων θα διεξαχθούν μεταξύ 5 Νοεμβρίου 2017 και 19 Νοεμβρίου 2017. ¨όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «η υφιστάμενη επιμελητηριακή νομοθεσία χρήζει επικαιροποίησης για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η διεξαγωγή των εκλογών των επιμελητηρίων διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας της οποίας την αναμόρφωση προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, της αντιμετώπισης των προκλήσεων και της κάλυψης των αναγκών που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια».

Να σημειώσουμε ότι οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν το Μάρτιο αλλά όπως φαίνεται το υπουργείο θέλει να κάνει αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία.

Μ.Ξ.

Καλά τα πάνε…

Την ένσταση του γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανέστη Αντωνιάδη προκάλεσε σχόλιό μας που αναφερόταν στις σχέσεις των τοπικών στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ που – σύμφωνα με πληροφόρησή μας – περιορίζονται σε κάποια τηλέφωνα που έγιναν μεταξύ τους. Αντίθετα ο κ. Αντωνιάδης μας πληροφορεί ότι αυτό είναι εσφαλμένο και ότι ήδη συναντήθηκαν μια φορά στα γραφεία της Νομαρχιακής όλοι μαζί πριν 2 εβδομάδες καθώς και την Τετάρτη στην περιφερειακή συνάντηση πήγαν όλοι μαζί και φυσικά – όπως λέει – θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με πιο πρόσφατη αυτή του Σαββάτου στην κοπή πίτας του ΚΙΔΗΣΟ όπου παραβρέθηκε και η ΝΕ ΠΑΣΟΚ.

Μ.Ξ.

Όταν η «Οδός Ονείρων» αφηγείται ιστορίες tango

Μία παράσταση, αφορμή και πρόκληση για ενθύμηση και συνάντηση με τα πιο επώδυνα βιώματα και τα διαχρονικά ερωτήματα για το θάνατο και το «απωθημένο», παρουσίασε με η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός Ονείρων», σε συνεργασία με το εργαστήρι Τango Aires. Η παράσταση tango stories/ γυμνάσματα μνήμης ΙΙΙ, που αποτελεί τελευταίο μέρος της σπουδής του εργαστηρίου στην αφήγηση. Jazz Stories / Ιστορίες με μια κλωστή / tango stories, με τρεις (sold out) παραστάσεις την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στον μυσταγωγικό χώρο της Καπναποθήκης της ΦΕΞ, με αριστοτεχνικά σκηνικά, ταιριαστές ερμηνείες και ταξιδευτικούς χορούς tango από ένα ζευγάρι εξαίρετων χορευτών, «έδεσαν» με τα κείμενα του Τάσου Λειβαδίτη, προκαλώντας το θεατή να κάνει το ταξίδι στις δικές του αναμνήσεις και τα πιο βαθιά δικά του ερωτήματα.

Ε.Δ.

Συμπαράσταση στο δήμαρχο Πατρέων

Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στο δήμαρχο Πατρέων, καθώς χθες εκδικαζόταν η υπόθεση του για παράβαση καθήκοντος, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει το 2015 ο τότε υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παραχώρησε στη Χρυσή Αυγή δημοτικό χώρο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Το ΕΚΞ επέλεξε να μη μείνει αμέτοχο, αλλά να ενώσει τη φωνή του με εργαζομένους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της περιοχής, σχολιάζοντας ότι «τέτοιου είδους διώξεις είναι επικίνδυνες για όλο το λαό».

Ε.Δ.

Απαντά στον δήμαρχο Κομοτηνής ο Μέτιος για το ΒΑΑ

Με γραπτή δήλωση επέλεξε να απαντήσει στην αιχμηρή ανακοίνωση του δημάρχου Κομοτηνής Γ. Πετρίδη, αλλά και στις κατηγορίες του Φ. Καραλίδη σχετικά με το ΒΑΑ ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τονίζει ότι στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε δεν διατύπωσε προσωπικές κρίσεις για τις Στρατηγικές των Δήμων, ούτε για τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης. Αναφέρει όμως, ότι ειδικά για το δήμο Κομοτηνής διατύπωσε «προσωπική εκτίμηση», ακριβώς λόγω της κριτικής που δέχθηκε περί «διεκδίκησης της αξιοκρατικής αξιολόγησης της πρότασης». Μάλιστα, ο περιφερειάρχης επαναλαμβάνει ότι «η απουσία σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής είναι ολοφάνερη», ενώ την Ξάνθη την αφήνει απ’ έξω.

Ε.Δ.

«Πανηγυράκια» ή πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής αναφορικά με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΑΜΘ επικεντρώθηκε στην εκτίμηση ότι το πολιτιστικό πρόγραμμα κατακερματίζεται σε μικρές εκδηλώσεις –ή «πανηγυράκια», όπως τα αποκάλεσε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας μεγάλος, άρτιος και πολύπλευρος θεσμός. Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Δημούδη, με αφορμή τα σχόλια αυτά ζήτησε από τον περιφερειάρχη να τεθεί η εισήγηση της Επιτροπής στο περιφερειακό συμβούλιο και κάλεσε τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να λαμβάνονται υπόψη αντίστοιχα πορίσματα, διαφορετικά ακυρώνεται ο ρόλος των θεματικών αντιπεριφερειαρχών. Ο κ. Μέτιος δέχθηκε το αίτημα, που τέθηκε μάλιστα με ιδιαίτερα αποφασιστικό τόνο.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σχετικά με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, ο κ. Καραλίδης κατηγόρησε την Περιφερειακή Διοίκηση για απουσία τεχνικών έργων, ο κ. Τουρτούρης του ΡΙΖΑ έκανε λόγο για απουσία ομοιομορφίας στο σχεδιασμό των έργων στην ΑΜΘ, ο κ. Τρέλλης επέκρινε την έλλειψη ιεράρχησης αναγκών, καθώς, όπως είπε, ο πρωτογενής τομέας έχει μικρή θέση αν και αφορά το 39% των πολιτών της ΑΜΘ, ο κ. Τραϊφόρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προώθηση συγκριτικά λίγων πόρων στην υγεία και η κ. Γεροστεργίου διαμαρτυρήθηκε για την διερεύνηση προεκτάσεων του κυνηγετικού τουρισμού στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων.

Ε.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Ξάνθη μέσω Πόρτο Λάγος. Εδώ κατά την αποβίβαση. Η ακριβής ημερομηνία άγνωστη.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…