Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 2016: Στο καλό και… μη μας γράφεις!

2016: Στο καλό και… μη μας γράφεις!

0
xatzidakeio

Μία χρονιά εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων, μια χρονιά προσαρμογής δίσεκτη σε όλα!

Ανασκόπηση του «Ε» στα κυριότερα γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ξάνθη τη χρονιά που φεύγει. Θυμόμαστε και αποχαιρετούμε

Στην εκπνοή του 2016, στο τελευταίο φύλλο του χρόνου, η συντακτική ομάδα του «Ε» πιστή στην παράδοσή της, κάνει μία ανασκόπηση στα όσα σημαντικά, μικρά και μεγάλα άφησαν το αποτύπωμά τους στην τοπική κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική σκηνή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την καθημερινότητα της Ξάνθης. Όχι μόνο τα στραβά και τα ανάποδα, που κυριεύουν την ζωή μας στον 6ο χρόνο της ύφεσης, αλλά και εκείνες τις μικρές φωτεινές στιγμές, τα καλά νέα, που μας φέρνουν χαμόγελο και αισιοδοξία.

Η χρονιά που πέρασε ήταν αλλιώτικη από την προηγούμενη. Ίσως ακριβώς αντίθετη. Τη θέση των φλογισμένων πολιτικών αναμετρήσεων του 2015, αντικατέστησε η πολιτική σταθερότητα και η σκληρή και πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Οι εκλογές είχαν μικρή θέση στην ατζέντα, αλλά η έντασή τους υποβόσκει πάντα σε ταραγμένα χρόνια, όπως αυτά που βιώνει η χώρα μας. Η ανασφάλεια του Grexit, του κουρέματος και των capital controls έδωσαν τη θέση τους σε ένα αίσθημα σιωπηλής παραίτησης και στωικής απόγνωσης. Μαζί με αυτά, στη ζωή μας εισέβαλε και ο φόβος, αυτός ο πρωτοφανής τρόμος εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, που έκαναν την Ευρώπη, το «σπίτι» μας, ένα τόπο που δεν είναι πια ασφαλής.

Οι πολίτες του τόπου μας βίωσαν άλλη μια χρονιά με χαμένες ελπίδες, χαμένες ευκαιρίες και χαμένα όνειρα. Τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και οι ασφυκτικά περιορισμένες δυνατότητες επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στένεψαν ακόμη περισσότερο τον κλοιό για την τοπική ανάπτυξη και τη δυνατότητα προοπτικής. Το αίσθημα της παραίτησης «καθρεφτίστηκε» στις κινητοποιήσεις χωρίς συμμετοχή και σε μια σιωπή με κρότο που κάλυψε τις όποιες παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας. Παρόλα αυτά το πολιτικό θερμόμετρο στην αυτοδιοίκηση διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στα ύψη, μέσω της εντεινόμενης κόντρας του αντιπολιτευτικού μετώπου των «4» απέναντι στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.

Την πικρή επίγευση του χρόνου που φεύγει εντείνει και η απώλεια του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, που άφησε μία πολύτιμη παρακαταθήκη στην αυτοδιοίκηση και μια σειρά από σημαντικά έργα που καλούνται οι διάδοχοί του να ολοκληρώσουν. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε σε αυτό το σύντομο σημείωμα την προοπτική που δίνεται μέσω της έλευσης του φυσικού αερίου στις πόλεις της ΠΑΜΘ, αλλά και την ευκαιρία που παρουσιάζει η δυναμική που αποτυπώνεται στον τουρισμό, με νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στην Ξάνθη και ενισχυμένες δυνατότητες στον εναλλακτικό τουρισμό.

Κι όμως, έχουμε λόγο να αποχαιρετάμε τον παλιό το χρόνο και με χαμόγελο. Για τα ξανθιωτάκια που προκόψαμε, για τις συναυλίες που ακούσαμε, για τις μικρές παραγωγικές μονάδες που ξεκίνησαν να λειτουργούν, για τις λίγες αλλά καινοτόμες ιδέες που πήραν σάρκα και οστά, για την πόλη μας και τους ανθρώπους της που βρίσκουν πάντα ευκαιρίες να μας κάνουν χαρούμενους και υπερήφανους.

Ιανουάριος: «Ποδαρικό» με κινητοποιήσεις

Λευκό ποδαρικό κάνει το 2016 και η Ξάνθη ντύνεται στα λευκά μετά από 5 χρόνια. Χιονοπόλεμος, χιονάνθρωποι αλλά και …7 πτώσεις πολιτών και μια ανατροπή ασθενοφόρου. Η αλληλεγγύη κάνει το θαύμα της στις 4 του μηνός και μετά από μια συγκινητική κινητοποίηση πολιτών και φορέων βρέθηκε λύση για τον άστεγο της Παλιάς Πόλης. Μαύρα τα μαντάτα για την επιχειρηματικότητα της Ξάνθης που μεταναστεύει στην Βουλγαρία. Απώλεια 180 επιχειρήσεων το 2015 από τον νομό μας. Μήνας εκλογών για την ΝΔ που εκλέγει νέο Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο η Ξάνθη με 331 ψήφους έδωσε προβάδισμα στον Μεϊμαράκη. Προβάδισμα σε Μητσοτάκη έδωσαν Έβρος – Καβάλα – Δράμα. Στις 12 του μήνα ένα τραγικό γεγονός αναστατώνει την τοπική κοινωνία. Αυτοκτόνησε 57χρονος λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μετά από λίγες μέρες ένα θανατηφόρο τροχαίο προκαλεί θρήνο στην Μάνδρα για 21χρονο που έχασε τη ζωή του. Έξι μέρες αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά ένα διώροφο στον Κένταυρο. Στα δημοτικά πεπραγμένα της Ξάνθης κυριαρχεί η αρνητική δημοσιότητα που πήρε το θέμα της διαχείρισης της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου ενώ την ίδια περίοδο «αρχίζουν τα όργανα για το ασφαλιστικό με τον επιστημονικό κλάδο να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις. Τις ίδιες μέρες και οι αγρότες μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων με τους αγρότες της Ξάνθης να κάνουν «μπλόκο» με 150 τρακτέρ στην γέφυρα του Νέστου. Σοβαρά επεισόδια γίνονται στην Κομοτηνή. Υπήρξαν συμπλοκές με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά! Υπό ομηρία κρατήθηκε μια μέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος επισκέφτηκε και την Ξάνθη και είχε συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους. Στις 13 του μήνα εκδικάζεται η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στο Τριμελές Εφετείο Θράκης, το οποίο με μια απόφαση σταθμό υπέρ του Δημοσίου απέρριψε εξ ολοκλήρου την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και αναγνώρισε ως κύριο των 27.000 παραλίμνιων εκτάσεων το Ελληνικό Δημόσιο. Στις 19 του μήνα πραγματοποιείται εκδήλωση στην Ξάνθη με κορυφαίους επιστήμονες για καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα με την ‘’σφραγίδα’’ του CERN. Ο Ξανθιώτης Χρήστος Κούτρας ανακηρύσσεται ο «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2016 και στις 22 τα κορίτσια του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης έκοψαν και δώρισαν τις κοτσίδες τους για τα παιδιά που έχουν ανάγκη προκαλώντας συγκίνηση στην τοπική κοινωνία.

Φεβρουάριος: Οι αγρότες επιμένουν – Παραίτηση Σγουρίδη

Ο Φλεβάρης στην Ξάνθη ξεκινά με τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων που δέχεται καθημερινά μοναχικούς ηλικιωμένους ενώ οι παραγωγικοί φορείς της Ξάνθης σε σύσκεψη που είχαν στο ΕΒΕ στις 2 του μηνός λένε ομόφωνο «Ναι» στην απεργία. Τα αντισταθμιστικά του TAP διχάζουν περιφέρεια και δήμους ως προς τα ποσοστά κατανομής, γεγονός που γίνεται εμφανές με εκατέρωθεν δηλώσεις. «Δεν ωφελεί την κοινωνία η δίκη προθέσεων…», απαντά στις 5 του μήνα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γ. Παυλίδης στην ΠΕΔ για την απόφαση της για τα αντισταθμιστικά του TAP. Μια μέρα νωρίτερα έχουμε απεργιακό μπλακ άουτ στην Ξάνθη με εντυπωσιακή συμμετοχή απ’ όλους τους κλάδους. Την ίδια μέρα καβγάς κατέληξε με μαχαιρώματα στο Δροσερό ενώ από την Αστυνομία συνελήφθη άτομο που παρίστανε τον δημοσιογράφο και έπαιρνε συνδρομές για εφημερίδα.

Στις 12 του μήνα μια 82χρονη πέφτει θύμα ληστείας για δεύτερη φορά! Στις 16 του μήνα μπαίνει σε νέες «περιπέτειες» το πρώην δημοτικό πάρκινγκ καθώς ο δήμος έχει προβεί σε προσωρινή και οριστική βεβαίωση των οφειλών, δέσμευση του ΑΦΜ της μισθώτριας και έκδοση διαταγής απόδοσης των μισθωμάτων. Την ίδια μέρα σε αποκλεισμό βρίσκεται όλη η χώρα από τους αγρότες ενώ κλειστό επ’ αόριστον είναι και το μπλόκο του Νέστου. Στις 17 παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης σε ειδική συνεδρίαση. Στις 18 του μήνα ο Ξανθιώτης υφυπουργός Π. Σγουρίδης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού εξαιτίας δηλώσεων σχετικά με την παραπλάνηση των αγροτών από τον Α. Τσίπρα την οποία και αποδέχεται ο πρωθυπουργός στις 24 του μήνα. Στις 19 του μήνα δίνεται από το Ελεγκτικό συνέδριο «Πράσινο φως» για τις Παιδικές Χαρές του δήμου Ξάνθης και ο δήμαρχος δηλώνει ότι άμεσα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Στον δρόμο προς την κάλπη βαδίζει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με τις εκλογές να ορίζονται για την Τετάρτη 3 Μαρτίου. Ανακοινώνεται ότι η Ξάνθη μπαίνει σε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας μετά τη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ με Σταθάκη, Χαρίτση και Αντωνοπούλου. Στις 25 του μήνα γίνεται απόπειρα βιασμού μεσήλικας επιχείρησε να βιάσει 18χρονη στο πάρκο της Κυψέλης.

Τελευταία μέρα του μήνα και στον «αέρα» βρίσκονται οι εκλογές στο Βακούφιο της Γενισέας καθώς δεν επικυρώθηκε από τον Μουφτή Ξάνθης. Την ίδια μέρα ο δήμαρχος Ξάνθης απαντά στην κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης τροφοδοτώντας κύκλο αντιπαράθεσης που διαρκεί όλο τον χρόνο. Τέλος, πραγματοποιείται το συνέδριο του Ποταμιού και εκλέχθηκε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην ΑΜΘ κ. Α. Σαββίδης και στην Κεντρική Επιτροπή ο Σ. Μουρούτσος.

Μάρτιος: Απασχολεί το 12%. Μας αφήνει γλυκά με… καριόκα

kariokaΟ μήνας μπαίνει με καλά νέα για τις επιχειρήσεις της Ξάνθης δικαιούχους του 12% καθώς απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στην ευρωβουλευτή ΝΔ Μ. Σπυράκη αναφέρει ότι το 12% δεν είναι παράνομο. Επίσης στις αρχές του μήνα είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για ίδρυση νέας Αναπτυξιακής έχοντας ως «όχημα» τη ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων . Στις 3 του μήνα διενεργούνται εκλογές του Εργατικού Κέντρου και αναδεικνύουν νικήτρια την παράταξη Μπεμπεκίδη. Στις 8 του Μάρτη η Ξάνθη δείχνει πρόσωπο αλληλεγγύης από την Ξάνθη στους πρόσφυγες. Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι και νέοι εθελοντές συγκεντρώνουν κουβέρτες, τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής για τους πρόσφυγες. Στις 9 του μήνα ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης με αίτημα του στο προς το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπει τέλος στην φορολογική ανισότητα με την Βουλγαρία. Στις πραγματοποιείται η σύσκεψη της ΠΕΔ για τον ΤΑΡ και κλειδώνει η συμφωνία για πάνω από 1 εκ. ευρώ τα αντισταθμιστικά έργα του TAP στην Ξάνθη με την μερίδα του λέοντος στους δήμους. Ήτοι 65% έναντι 35% στην περιφέρεια. Στις 12 του μήνα και ενώ η Ξάνθη ζει στον ρυθμό του καρναβαλιού πραγματοποιείται αποφασιστική σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ξάνθης με 11 βουλευτές της ΑΜ- Θ, τον περιφερειάρχη και τους προέδρους των Επιμελητηρίων για το 12%. Την ίδια μέρα το αστυνομικό δελτίο αναφέρει απόπειρα βιασμού από 26χρονο καρναβαλιστή σε 24χρονη φοιτήτρια. Διοργανώνεται «Νύχτα Φωτός» για πρώτη φορά στην Ξάνθη καθώς και η εκδήλωση «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» από την ΟΕΒΕΕ Ξάνθης στην οποία παρευρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Λίγο μετά το καρναβάλι λαμβάνει χώρα ένα τραγικό γεγονός με την αυτοκτονία 25χρονου στον Π. Ζυγό. Στις 21 του μήνα πραγματοποιείται στην Ξάνθη Προσυνεδριακή συνέλευση της ΝΔ με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Ηρακλείου Ε. Αυγενάκη και ορίστηκαν εκλογές στις 3 Απριλίου για τις ΔΗΜ.ΤΟ. Την ίδια μέρα «επεισοδιακή» συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποχωρήσεις ενώ νέος Πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Τάσος Θεοδωρίδης.

Τέλος στην ελπίδα για το 12% βάζει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ χαρακτηρίζει το μέτρο «παρωχημένο». Στις 30 του μήνα οι Ζαχαροπλάστες της Ξάνθης παρασκευάζουν τη μεγαλύτερη καριόκα στον κόσμο βάρους… 383 κιλών θέτοντας υποψηφιότητα για ρεκόρ Γκίνες ενώ την επόμενη μέρα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Γενικής Έκθεσης του Επιμελητηρίου. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Απρίλιος: Άνοιξε τις πύλες του ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης

Ο Απρίλης ξεκινά με τις εκλογές στα Τοπικά Όργανα της ΝΔ που όμως …δεν έγιναν εκλογές γιατί υπήρξε συναίνεση και Παραιτήθηκαν οι …περισσευούμενοι! Την Ξάνθη απασχολεί το ζήτημα της σύστασης Αναπτυξιακής καθώς νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ απέρριψε την ΔΕΑΠΕΧΩ. Σε σύσκεψη στην Π. Ε. Ξάνθης αποφασίζεται η σύσταση ΑΜΚΕ για να μην χαθεί το Leader. Στις 7 του μήνα λαμβάνει χώρα ένα παράξενο αστυνομικό γεγονός. Συνελήφθη 60χρονος από το Σέλερο στο Τελωνείο των Κήπων γιατί στο ΤΑΞΙ και στις τσάντες των γυναικών που μετέφερε στην Τουρκία βρεθήκαν 18 ράβδοι χρυσού! Την ίδια μέρα πλήρη αποτυχία σημειώνει η απεργία της ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη.

Στις 13 επισκέπτεται την Ξάνθη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που αποκαλεί «Ευρωδούλους και υποτελείς» , τους πρώην συντρόφους του… Διαχείριση του Leader εκτός νομού προκρίνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και πυρά Γιαννακίδη κατά των προηγούμενων διοικήσεων της Αναπτυξιακής. Το 12% και πάλι στο προσκήνιο. Απόφαση φορέων να διεκδικήσουν συμψηφισμό των χρεών τους με τις οφειλές από το 12% από το 2010 σε συνεργασία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τους Συνδέσμους Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ.

Στα μισά του μήνα, Ο Νίκος Κιατίπης ανακηρύσσεται νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, ενώ την Κυριακή 17 Απριλίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, το κτήριο όπου γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις με πάνδημη παρουσία των αρχών και πολύ κόσμου. Τρεις μέρες αργότερα «φεύγει» ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου στα 56 του χρόνια μετά από 2ετή μάχη με την επάρατο νόσο. Η ΝΔ πραγματοποιεί το συνέδριό της με ηχηρές απουσίες από την Ξάνθη καθώς εν παρακολούθησαν το συνέδριο κορυφαία στελέχη. Επανεξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή η Πελαγία Βώβου. Στις 26 του μήνα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δέχεται στο γραφείο του μαθητές του 8ου Γυμνασίου Δροσερού που ήταν σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Στις 27 του μήνα γίνεται ο 5ος «Ραδιομαραθώνιος Αγάπης» του Γηροκομείου, που σημειώνει επιτυχία καθώς οι δωρεές ξεπέρασαν τις 10.000 ευρώ. Ο μήνα κλείνει αλληλέγγυα και για τους απόρους καθώς μοιράστηκαν πάνω από 500 δέματα με τρόφιμα για το Πάσχα. Στο τέλος του μην ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτωρ του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε επιστημονική ημερίδα προς τιμή του για την μοναστική ζωή στην Θράκη. Και ο μήνας κλείνει με το κλείσιμο του Central Parking στην Ξάνθη (πρώην Δημοτικό) μετά από προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας για λόγους πυρασφάλειας.

Μάιος: Ο ΠτΔ στην Ξάνθη και στο νέο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών

Θανατηφόρο τροχαίο δύο φοιτητριών στην γέφυρα του Νέστου μετά από χαλαζόπτωση στις αρχές του μήνα, ενώ λίγες μέρες αργότερα 49χρονη έχασε την ζωή της στην διασταύρωση της Ν. Κεσσάνης μετά από σύγκρουση με νταλίκα. Συγκλόνισε η αυτοκτονία του προέδρου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας, Στέλιου Μπαλάση. Νέες κινητοποιήσεις με την αιφνιδιαστική ψήφιση του ασφαλιστικού, με την αποχή των δικηγόρων να συνεχίζεται όλο τον μήνα. Σε αποχή και οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών, ενώ απήργησαν και οι τελωνειακοί. Νέα πρόεδρος του Σωματείου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος η Μαίρη Τσιακίρογλου και νέος Δημ. Σύμβουλος ο Τσαρεκτσή Τζενάν στην θέση του Τοπ Ισμέτ. Στην Ξάνθη η υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου για την Κοινωφελή, ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης για επενδύσεις στην γεωθερμία, ενώ τα εγκαίνια του κτηρίου των Πολιτικών Μηχανικών στα Κιμμέρια πραγματοποίησε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Συνέχιση της παντοδυναμίας της ΠΑΣΠ στις εκλογές της Πολυτεχνικής. 4 νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες στην ΑΜ-Θ και 4 ΚΕΠ των ‘’φτωχών’’ στην Ξάνθη. Δημοπρατεί η Εγνατία τα πρώτα 11 χλμ του Κάθετου Άξονα και η ΑΜ-Θ την βελτίωση της οδού Ξάνθης-Εχίνου. Δεσμεύσεις Σταθάκη για το 12%. Διακομματική για την Θράκη από Κοτζιά με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις για την μειονότητα. 5 «Γαλάζιες Σημαίες» για την Ξάνθη με πρωτιά στην Θράκη. Φρούριο Ξάνθειας και ανάγλυφο Μίθρα στα έργα αποκατάστασης της ΠΑΜ-Θ. Επίτιμος δημότης Σμόλυαν ο Γιώργος Παυλίδης. Επιτυχία της 2ης Θρακο-Μακεδονικής “Synergia”. Αποφάσισε τα ανταποδοτικά τού TAP ο δήμος Αβδήρων. Οι πηγές των Θερμών ιαματικές με τη ‘’βούλα’’ του υπουργείου Τουρισμού.

Αύγουστος: 753 ξανθιωτάκια στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Μήνας διακοπών ο Αύγουστος και το πρώτο 15νθήμερο κυλά χαλαρά. Στις 17 όμως του μήνα ένα νέο έργο δημοπρατείται στον δήμο Μύκης Πρόκειται για το έργο ανακατασκευής του παλιού ξενώνα στις Θέρμες και στις 18 του μηνός εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 1,4 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του παλιού δημαρχείου Ξάνθης. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Διαπιστώνεται αύξηση 1,7% οι εξαγωγές των επιχειρήσεων του νομού μας το 2015. Στις 18 του μήνα με την μεγάλη Αυγουστιάτικη πανσέληνο διοργανώνεται από την ΕΦΑ Ξάνθης ωδή στην αυγουστιάτικη πανσέληνο από τα Αρχαία Άβδηρα με θερμή ανταπόκριση του κόσμου. Στις 26 του μήνα την κοινωνία της Ξάνθης σοκάρει η απόπειρα αυτοκτονίας γνωστού γιατρού ο οποίος και λίγες μέρες αργότερα τελικά πεθαίνει. Ανακοινώνονται οι βάσεις με κατακόρυφη πτώση 2.832 μορίων για την Αρχιτεκτονική του ΔΠΘ στην Ξάνθη. Πτωτικά επίσης κινήθηκαν Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Μικρή άνοδος παρατηρήθηκε για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής. 753 ξανθιωτάκια στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στα ίδια περίπου ποσοστά με την περσινή χρονιά κυμάνθηκαν οι πρωτοετείς φοιτητές από την Ξάνθη για το 2016. Το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει καταδίωξη διακινητή που μετέφερε 21 μετανάστες στην Εγνατία οδό Κομοτηνής-Ξάνθης. Στα ρεκόρ Guinness πλέον η μεγάλη ξανθιώτικη καριόκα συμπεριλήφθηκε επίσημα στις 25 Αυγούστου η 383 κιλών καριόκα ως η μεγαλύτερη στον κόσμο. Φωτιά στον Πετεινό κοντά σε κατοικίες στις 25 Αυγούστου

Επεκτάθηκε γρήγορα λόγω του αέρα, αλλά κατασβέστηκε χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Λίγο πριν τις Γιορτές της Π. Πόλης και «Τελεσίγραφο» με απειλή αποχώρησης από τους συλλόγους των Γιορτών που αντιδρούν στην φορολόγησής του που τους επέβαλε η Εφορία. Το θέμα συνεχίζει να προβληματίζει το Κέντρο Πολιτισμού. Νέα κριτική στο δήμαρχο από την «Κοινωνία Δημοτών». Ειρωνικά και δηκτικά σχόλια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να απεκδυθεί ευθυνών που χρεώνει στις προηγούμενες διοικήσεις πυροδοτεί το κλίμα μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης. Ο δήμος Ξάνθης παίρνει θέση υπέρ των συλλόγων. Τάξη, διαφάνεια και όχι ακρότητες για να διαφυλαχτούν οι κορυφαίοι θεσμοί της Ξάνθης, είναι η στάση που υιοθετεί η δημοτική αρχή.

Ιούνιος: θεομηνία, πυρκαγιές και ενστάσεις για τον Αναπτυξιακό

geniseaΜήνας πανελλαδικών εξετάσεων με ομαλότητα αλλά και αποτελέσματα από το ζενίθ στο ναδίρ για τα ξανθιωτάκια. Τις ταμειακές τους άλλαξαν οι καταστηματάρχες με την αλλαγή του ΦΠΑ σε 24%, ‘’απορροφώντας’’ την διαφορά. Επίσκεψη Φώφης Γεννηματά με πρόταση για νέα κοινωνική συμφωνία και σχέδιο 50 προτάσεων εξόδου από την κρίση. Την ‘’ομπρέλα’’ κοινωνικής προστασίας παρουσίασε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου εξαγγέλλοντας τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους. Εγκαίνια στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ξάνθης με αίτημα για εκλογές από τον γραμματέα Λ. Αυγενάκη. Εκλογοαπολογιστική για την Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ με αιχμές προς την Χ. Τρικούπη για τα ψηφοδέλτια. Η ΔΕΥΑΞ και οι… καρέκλες της αφορμή για κόντρες στο Δημ. Συμβούλιο. Εσωτερικές τριβές Σδρέβανου-Τσέπελη για την ΔΕΥΑΞ. Συνέχιση του ‘’σήριαλ’’ με τα cd Σαββιδάκη από Μπένη. Κέρδη 1 εκ. ευρώ για την ΣΕΚΑΠ το 2015 με πορεία ανάκαμψης. Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος προκάλεσε βιβλικές καταστροφές στην Γενισέα, ενώ μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο παλιό εργοστάσιο της Venus. Μαύρη μπογιά από κουκουλοφόρους σε ΑΤΜ Eurobank και Attica. Διεύρυνση του Δικτύου Natura 2000 στην ΑΜ-Θ με νέες προστατευόμενες περιοχές. Αντιδράσεις μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού, που χαρακτηρίζεται άδικη από τον δήμαρχο Τοπείρου λόγω εξαίρεσης από την ειδική κατηγορία. Το ΕΒΕ ομόφωνα στο Leader. Απόφαση να διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης το Leader της Ξάνθης με διαβεβαιώσεις για καμία απώλεια και 6 εκατ. στην Ξάνθη από τα συνολικά 16 εκατ. (στα 9 εκατ. ‘’έκλεισε’’ εν τέλει το Leader και για τους δύο νομούς).

Ιούλιος: 490 χλμ δίκτυο φυσικού αερίου στην ΑΜ-Θ από Παυλίδη

Δυσοίωνα ξεκίνησε ο μήνας με τον θάνατο 87χρονου στην παραλία Μυρωδάτου. Ακολούθησε 38χρονος που βρέθηκε νεκρός στο πάρκινγκ του οικοπέδου Γκαίρυ με προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ. Θρήνος στην Γλαύκη για τον χαμό του 19χρονου στρατιώτη που πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στην παραλία του ΚΑΥΥ Κεραμωτής. Τραγική οικογένεια που έχασε 4 χρόνια πριν την μικρή του αδελφή από λευχαιμία. Πολιτικά παιχνίδια πάνω από το φέρετρο του νεκρού στρατιώτη με κομματικές ανακοινώσεις. Το τελευταίο αντίο στον 18χρονο ήρωα Χουσεΐν Νταϊτσίκ είπαν στον Άρατο Ροδόπης ακόμη και χριστιανοί, καθώς έχασε την ζωή του στην αιματηρή επίθεση στο Μόναχο. Αίσιο δικαστικό τέλος για τον φοιτητικό ραδιοσταθμό «Underground» του Συλλόγου «Γέφυρα» και τον πρώην πρόεδρό του. Ιδρύεται η Ελεύθερη Ακαδημία Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μια συνεργασία της Περιφέρειας με το ΔΠΘ και το ΤΕΙ Καβάλας. Το φυσικό αέριο έρχεται στην ΑΜ-Θ με δίκτυο 490 χλμ σε ένα έργο πανελλαδικής πρωτοπορίας από τον Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη. Δημοσιοποίηση πρόσκλησης ενώ θα μπορούν να συνδεθούν σπίτια, επαγγελματικές στέγες, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια στις έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜ-Θ. Προχωράει ο σχεδιασμός και ο συντονισμός για το Leader. Εκτός σε πρώτη φάση από την 15μελή Επιτροπή οι δήμοι Ξάνθης και Κομοτηνής. Εντός οι μικροί δήμοι, το ΕΒΕ Ξάνθης, η ΕΑΣ Ξάνθης, η ΟΕΒΕ Ροδόπης, δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογος ΑμΕΑ. Δεύτερη διανομή δωρεάν τροφίμων από την Μητρόπολη Ξάνθης σε 1.000 δικαιούχους μέσω της ΜΚΟ «Αποστολή». Αποφασισμένη εμφανίζεται μετά τις εκλογές η νέα Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ με Γραμματέα τον Ανέστη Αντωνιάδη. Το πραξικόπημα στην Τουρκία προβληματίζει την Θράκη και την Ξάνθη. Στιγμές φόβου για τον Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη που εγκλωβίστηκε στην γέφυρα του Βοσπόρου. Απολογία των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Αλεξανδρούπολη, επεισόδια με τον Τούρκο υποπρόξενο και δικηγόρο, ένταση και απειλές στα Δικαστήρια. Νέος υπό σύσταση φορέας ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα στην ΑΜ-Θ. Καμία παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, πολλοί Ξανθιώτες στο ‘’παρά πέντε’’. 270 εκ. ευρώ τα χρέη των μεγαλοφειλετών της Ξάνθης στο Δημόσιο με 55 νομικά πρόσωπα στη λίστα που δημοσιοποίησε η Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων. Βαρύτητα στην Θράκη από την κυβέρνηση Τσίπρα με παρουσίαση δέσμης μέτρων και συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Θράκη. Προχωρά ο σχεδιασμός για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην ΑΜ-Θ. Δημοσιοποίηση της απόφασης για ανέγερση Μουσικού Σχολείου πριν 14 χρόνια από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. 40 οικοδομικές άδειες μόνο από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Αύξηση τουριστών στην ΑΜ-Θ με βαλκανικές αφίξεις, μικρό κομμάτι στην ‘’πίτα’’ η Ξάνθη. Αυτοκτονία 51χρονου Ξανθιώτη με απαγχονισμό μέσα στο σπίτι του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κολυμβητήριο και Παιδικοί Σταθμοί απασχολούν το Δημ. Συμβούλιο με την διαδικασία αδειοδότησης του Κολυμβητηρίου να προχωρά αργά. Προς δημοπράτηση ο κάθετος άξονας της Ξάνθης. Πράξη ένταξης στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας με χρηματοδότηση 5,5 εκ. ευρώ υπογράφει ο Γ. Παυλίδης. Έλλειμμα 287.000 ευρώ διαπίστωσε ο Επίτροπος στο δήμο Τοπείρου από το 2000. Καλούνται πρώην Δήμαρχος και υπάλληλοι να απολογηθούν. Πιέζουν οι βουλευτές Ξάνθης για το θέμα του ψηφιακού σήματος στην ορεινή περιοχή. Καλή χρονιά στην καταπολέμηση κουνουπιών από την ΠΑΜ-Θ.

Σεπτέμβριος: Η μεγάλη σύγκρουση στο δήμο Ξάνθης

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας αρκετά ταραγμένος στα τοπικά αυτοδιοικητικά. Ο Θανάσης Ξυνίδης ενημερώνει σε συνεδρίαση ΔΣ ότι η παράταξή του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα γι α αλλοίωση πρακτικού της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Ν. Ανταμπούφης. Για πρόκληση ψευδών εντυπώσεων από εμπάθεια και τυπικό λάθος κάνει λόγο ο δήμαρχος. Εγκρίνεται με πλειοψηφία το σχέδιο του δήμου Ξάνθης για το ΒΑΑ και ενώ έχουν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενες για άλλους λόγους οι παρατάξεις Ξυνίδη-Καμαρίδη. Παραλαμβάνει προσωρινά το πάρκινγκ ο δήμος Ξάνθης και εν μέσω της δικαστικής διαμάχης με την ανάδοχο, αποφασίζει να το λειτουργήσει ως δημοτικό έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση, πράγμα που ποτέ δεν έγινε.

Σε μία από τις τελευταίες του παρουσίες στο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης προβαίνει σε απολογισμό της διετίας, αναδεικνύοντας σε έργο πυλώνα την έλευση του φυσικού αερίου με επένδυση 114 εκ. ευρώ.

Όλη η Περιφέρεια συνταράσσεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο. Πυροσβέστες και Σαμαρείτες από την Ξάνθη συνδράμουν στην κατάσβεση.

Η ανεργία μαστίζει την Ξάνθη, με 2 στους 5 ξανθιώτες να βρίσκονται χωρίς δουλειά, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ. Για ακόμη μία φορά γίνονται προσπάθειες πάταξης του παραεμπορίου. Με πρωτοβουλία Παυλίδη συστήνονται τοπικές επιτροπές ελέγχου και πρόληψης ανά ΠΕ, ενώ συντονίζονται και ο πρόεδρος του ΕΒΕ με τον δήμαρχο Μύκης για να επέμβουν. Οξυμένα τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης, με τον νέο διοικητή Α. Γερόπουλο να παραδέχεται με δηλώσεις στο «Ε» ότι το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών. Το πρώτο κουδούνι χτυπά με απεργία των δασκάλων που διαμαρτύρονται για τις ανατροπές Φίλη στα ολοήμερα νηπιαγωγεία. Εντείνονται οι αντιδράσεις στην ΑΜΘ για την τροποποίηση της Natura 2000, που περιλαμβάνει νέες εντάξεις χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών. Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος επισκέπτεται για λίγες ώρες την έδρα του Δ ΣΣ στην Ξάνθη στις 28 του μήνα. Το θέμα της μεταστέγασης του Μουσικού Σχολείου πάει στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών της Ξάνθης που επιρρίπτουν ευθύνες στους δημάρχους Ξάνθης και Αβδήρων και προτείνει το νέο κτίριο να εγκατασταθεί στο στρατόπεδο «Στεφανίδη» ή την Εκτενεπόλ. Νέος κύκλος στην κόντρα Μωραΐτη-βουλευτών με αφορμή τις ενστάσεις Μωραΐτη στην τροπολογία για τα πνευματικά δικαιώματα.

Στο αστυνομικό ρεπορτάζ περιλαμβάνονται κλοπές από ανήλικους ακόμη και 14 ετών, ληστεία σε βάρος δύο γυναικών σε χωριό, η σύλληψη της γιατρού που συμμετείχε σε παράνομες συνταγογραφήσεις, η εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών με 11 συλλήψεις για 70 κλοπές σε πόλεις και χωρίς της Θράκης και η επέμβαση της αστυνομίας στους παρα-παιδικούς Γλαύκης και Πάχνης.

Στα καλά νέα η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Εβραϊκού Νεκροταφείου μετά από προσπάθεια δύο ετών.

Οκτώβριος: Τελευταίο «αντίο» στο Γιώργο Παυλίδη

kideia pavlidi6Ο μήνας ξεκινά με την υποβολή αιτήσεων για τις 505 θέσεις στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Ξάνθης. Ο Γιώργος Μπατζακίδης παραιτείται από την προεδρία της ΟΕΒΕΞ για διαφωνίες εντός και εκτός και τη θέση του αναλαμβάνει η Μαίρη Τσιακίρογλου. Ο Μάρκος Μπόλαρης επισκέπτεται την Ξάνθη ως αν. υπουργός ΥΠΑΑΤ και μιλά για τη δυναμική της περιοχής στον πρωτογενή τομέα (…) Στην νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Στάθης Γιαννακίδης.

Νέα επίθεση από τον Βασίλη Τσολακίδη στη δημοτική αρχή των Αβδήρων, αυτή τη φορά εναντίον της ΔΕΥΑΑ, με κατηγορίες ότι λόγω ζημιών αυξάνει πάγια και τιμή νερού. Ποινική δίωξη ασκείται σε βάρος δύο καθηγητών της Πολυτεχνικής, εν μέσω μιας μακράς ακαδημαϊκής κόντρας στο ΔΠΘ. Απέχουν με δριμύ κατηγορώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τη Λογοδοσία του δημάρχου. Οι «4» παρεμβαίνουν με κοινή ανακοίνωση και αιχμές για μια δημοτική αρχή σε «εικονική πραγματικότητα».

Πρόκληση για την περιοχή αποτέλεσμα τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για… δημοψήφισμα που πρότεινε ο Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη, ενώ τη χώρα γενικά προβλημάτισαν έντονα και οι επόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αμφισβητήσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Έντονες αντιδράσεις στην ΑΜΘ για τα νέα διόδια σε Μέστη Έβρου και τον Άγιο Ανδρέα στην Καβάλα, αλλά όχι από την Ξάνθη. Σόκαρε την τοπική κοινωνία η απόφαση καταδίκης του Θεολόγου Καλαϊτζή σε δις ισόβια για απάτη και υπεξαίρεση στην ΕΑΠΑΞ.

Στις αρχές του μήνα επιχειρεί να αυτοκτονήσει και πηδά από την ταράτσα του σπιτιού του 25χρονος στην Αιώρα. Στα μέσα του μήνα απαγχονίζεται 25χρονος μέσα στο σπίτι του. Πλούσιο το αστυνομικό δελτίο του Οκτωβρίου με κινηματογραφική καταδίωξη αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης, όπου επέβαινε διακινητής, μη νόμιμοι μετανάστες και δύο Τούρκοι αξιωματικοί, συνεχείς συλλήψεις για ναρκωτικά και κλοπές δικύκλων ή κινητών από ανήλικους και όχι μόνο, ληστεία 71χρονης στα Κομνηνά με λεία 7.000 € και πυροβολισμό λαθροθήρων κατά θηροφυλάκων στην ύπαιθρο.

Ο Οκτώβριος βέβαια σημαδεύεται από το θάνατο του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, μετά από μια μακρά και άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, την οποία πάλεψε γενναία ως το τέλος. Πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία στην Περιφέρεια για τον διάδοχο. Επικράτηση του Χρήστου Μέτιου έναντι του Κώστα Ζαγναφέρη στη μονομαχία του δεύτερου γύρου.

Στα καλά νέα η συνέχιση του θεσμού της απονομής βραβείων στους άριστους της Σταυρούπολης από τον Τάσο Κοντογιαννίδη και η ανακοίνωση του εντοπισμού απολιθωμένου δάσους από τον ΦΔΟΡ.

Νοέμβριος: Ο πρωθυπουργός στην Ξάνθη

tsipras omilianoe161Εν μέσω ανασχηματισμού, χωρίς υπουργοποίηση από την ΑΜΘ, η Ξάνθη «χορεύει» στο ρυθμό των εξελίξεων για την Αναπτυξιακή Ροδόπης, όπου αποφασίζεται αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με τη συμμετοχή της Ξάνθης. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Π. Πόλης τίθενται στο δημοτικό συμβούλιο, ο Σγουρίδης αναλαμβάνει αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, άλλη μία απεργία διοργανώνεται (από την ΑΔΕΔΥ αυτή τη φορά) χωρίς συμμετοχή, οι δήμοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου «υποδέχονται» τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και οι αρτοποιοί της Ξάνθης διοργανώνουν την 1η Γιορτή Ψωμιού με μεγάλη επιτυχία. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται εκδήλωση της ΟΕΒΕ με Σαμαρά και Καββαθά, διεξάγονται οι εκλογές στο ΤΕΕ με τοπική και εθνική επικράτηση της ΔΚΜ, έρχεται ο Αυγενάκης στην Ξάνθη συνοδευόμενος από… πλούσιο παρασκήνιο και απολογούνται οι Εφραίμ και Αρσένιος για τις «Ιερές Ανταλλαγές», όπου ο ηγούμενος της Μονής δηλώνει ότι οι ανταλλαγές προτάθηκαν από την κυβέρνηση. Από τις πιο σημαντικές στιγμές του μήνα, η ένταξη του πρώτου τμήματος 8 χλμ της κατασκευής του κάθετου άξονα από Δημάριο ως ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η προκήρυξη εκμίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου της Κεσσάνης από την ΑΔΜΘ αλλά και η εξαγγελία Σπίρτζη για δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στην ελληνική τηλεόραση για 30.000 νοικοκυριά της μειονότητας της Θράκης, που πάντως δεν προχώρησε για την ώρα. Σημαντική δήλωση Παυλόπουλου από τη Θράκη ότι: «η Συνθήκη της Λωζάννης δεν ερμηνεύεται συναισθηματικά», αλλά και η παραδοχή του υπουργού Ευρ. Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ότι υπάρχει προβληματισμός για διχασμό της μειονότητας εξαιτίας των Γκιουλενιστών. Δυσμενής εξέλιξη για τον ΣΔΑΝ Ξάνθης η ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του. Έκρηξη Δημαρχόπουλου στο ΠΣ. Στις τραγικές εξελίξεις ο θάνατος τεσσάρων μη νόμιμων μεταναστών στο Θρακικό Πέλαγος και στην πλέον σοκαριστική η σύλληψη 25χρονου από την ορεινή περιοχή για πάνω από 6.000 αρχεία σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας. Στα παράδοξα της πόλης το «ξύλο» που έπαιξαν δύο ένοικοι για κοινόχρηστα και στην αστυνομική κράτηση ξανθιώτη στην Αθήνα γιατί… του διέρρηξαν το σπίτι! Ανατριχιαστική η νέα απόπειρα αυτοκτονίας νεαρής στο «καταραμένο» Εμπορικό Κέντρο της οδού Δαγκλή και αξιοσημείωτες οι δύο ληστείες σε βάρος γυναίκας ιδιοκτήτριας ΠΡΟΠΟ με λεία 22.000 € και νεαρού υπαλλήλου κούριερ στο Δροσερό με λεία 7.000 €.

Την «παράσταση» βέβαια κλέβει η περιοδεία του πρωθυπουργού στο τέλος του μήνα με εξαγγελίες χωρίς φειδώ και με αισιοδοξία για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης και την οικονομία.

Δεκέμβριος: Μεγάλες ήττες, μικρές νίκες για την Ξάνθη

mitsotakis pomakoulesΜε νέο επεισόδιο για το «καημένο» το κάμπινγκ Μυρωδάτου ξεκινά ο μήνας, όταν η ΑΔΜΘ ακυρώνει την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού. Η Ξάνθη κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις και χάνει το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης κι έτσι Καβάλα και Αλεξανδρούπολη παίρνουν τα 17 εκ. €. Έρχεται επίσης αντιμέτωπη με την «πικρή» αλήθεια ότι παρά την εξαιρετική κατάταξη της ΑΝΡΟ που έρχεται στην πρώτη θέση στην ΑΜΘ και παίρνει 9,5 εκ. €, οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες του αναμενόμενου. Τον ίδιο μήνα ξεκινά η Ακαδημία-Δομή δια βίου μάθησης της ΑΜΘ, επιχειρείται μία σύσκεψη για τη λειτουργία της Οικίας Χατζιδάκι με σχεδόν απογοητευτικά αποτελέσματα, δρομολογούνται τα τέσσερα Κέντρα Κοινότητας του νομού, ξεκινούν τα αντισταθμιστικά του TAP στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, διαμαρτύρονται οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ και Σερρών για τα μέτρα που συνοδεύουν τη Β αξιολόγηση για τις ΜμΕ, ο Χ. Μέτιος ζητά τις παραιτήσεις των μελών ΔΣ της Εργοανάπτυξης και αποφασίζεται στο δημοτικό συμβούλιο η σύσταση Επιτροπής για την Παλιά Πόλη. Ο Εισαγγελέας προτείνει αθώωση για τις ανταλλαγές που αφορούν τη λίμνη Βιστονίδα και τα Λουτρά Ποταμιάς παίρνουν ΦΕΚ για τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών τους. Την πόλη προβληματίζουν οι ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η εγκληματικότητα, αλλά και μια σειρά από άλλα προβλήματα στο Δροσερό, χωρίς να αναλαμβάνεται καμία πρωτοβουλία. Ιδανικό παράδειγμα η ληστεία σε περίπτερο με δύο δράστες από το συνοικισμό, που στο δικαστήριο επιτέθηκαν στους αστυνομικούς για να τους βοηθήσουν να αποδράσουν. Κορυφώνεται η κόντρα στο δήμο Ξάνθης με τους «4» να επισκέπτονται τον περιφερειάρχη για τα θέματα του δήμου. Στις θετικές ενέργειες Δημαρχόπουλου εντάσσεται το Σύμφωνο Συνεργασίας με τη ΔΙΑΑΜΑΘ για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΣΔΑΝΞ. Μητσοτάκης και Θεοδωράκης επισκέπτονται την Ξάνθη. Οι τοπικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκουν ευκαιρία για αλληλοκατηγορίες. Παρόλα αυτά, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν περιμένει, το δέντρο φωτίζεται και λειτουργεί, αν και με γκρίνιες, η γειτονιά του Άη Βασίλη. Οι ξανθιώτες με αφορμή τις γιορτές δείχνουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους και 70 νέοι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν σε τελετή υπόσχεσης με την παρουσία του προέδρου του ΕΣ. Η χρονιά… κλείνει με έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας στην περιοχή, με ευχές, με μια κάποια κίνηση στην αγορά και με… ελπίδα για το νέο έτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλό Πάσχα! Χρόνια Πολλά!

Θερμές ευχές από την ομάδα του “Ε” για Καλό Πάσχα με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Αλ…