Σχόλια 14/10/16

0
Όσοι δικαστές στο εξής δεν αντιλαμβάνονται σωστά «το κλίμα της κοινωνίας», θα αναλαμβάνουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» να τους…νουθετήσουν


Δεν ακυρώθηκαν οι αιτήσεις για την κοινωφελή
Χωρίς διευκρίνιση από το υπουργείο Εργασίας έληξε τελικά η προθεσμία για τις αιτήσεις κοινωφελούς εργασίας. Προφανώς αποφασίστηκε να μην ακυρωθεί η διαδικασία γιατί θα δημιουργούνταν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στους 90.000 και πλέον αιτούντες για τις 6.339 θέσεις.
Για συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξει δικαίωμα επανυποβολής, αλλά μόνον εφόσον ενοποιηθούν οι ειδικότητες.
Ε.Δ.


Η ευθύνη των αιρετών
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Θεολόγη Καλαϊτζή και η επιβολή ποινής δις ισοβίων αποτυπώνει τη στάση των δικαστικών αρχών απέναντι στην κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.
Ο Θεολόγος Καλαϊτζής που ήδη βρίσκεται σχεδόν 15 μήνες προφυλακισμένος, παρέμεινε ψύχραιμος καθόλη της διάρκεια της δίκης , ομολόγησε την πλημμέλεια στην εποπτεία της διαχείρισης, επιχείρησε να εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες στη λειτουργία και χρηματοδότηση της ΕΑΠΑΞ, τη διαφορά ανάμεσα σε λογιστικό και πραγματικό έλλειμμα και κυρίως ότι δεν προέβη σε καμία πράξη με δόλο.
Και οι δύο κατηγορούμενοι θα κριθούν εκ νέου σε δεύτερο βαθμό, όταν θα οριστεί η δικάσιμος.
Η υπόθεση πάντως, όπως και αντίστοιχες ανά την Ελλάδα, «χτυπούν το καμπανάκι» στους αιρετούς για την ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στο εκλογικό σώμα και για την ύψιστη προσοχή με την οποία οφείλουν να ασκούν διοίκηση και να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.
Ε.Δ.


Μύρισε εκλογές;
Πολλές αφίξεις βουλευτών, υπουργών και στελεχών κομμάτων τελευταία. Πανελλαδικό το φαινόμενο κι όχι μόνον τοπικό. Προφανώς θα υπάρχει λόγος για να συμβαίνει αυτό διότι έτσι να τρέχουν σε πόλεις και χωριά τα κόμματα, κάτι θα έχουν στο νου τους.
Τελευταίο (;) κρούσμα η άφιξη και ομιλία την Κυριακή του Κυριάκου Βελόπουλου, από τη Θεσσαλονίκη. Ο οποίος μαζί με άλλους, συστήσανε Πολιτική Κίνηση με τον τίτλο «Ελληνική Λύση». Η ομιλία θα γίνει στις 18.30 το απόγευμα στο Νατάσα στις 16 Οκτωβρίου.
-Μάλλον προεκλογικές ετοιμασίες μυρίζουν όλα αυτά.
Γ.Δ.


Σίγουρος ο ανασχηματισμός
Κι αν οι εκλογές δεν μπορούν να προβλεφτούν, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πληροφορηθούμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Βέβαια σοβαρές αλλαγές δεν πρόκειται να δούμε. Εικάζεται από πολιτικούς παρατηρητές ότι θα γίνει ένα «ανακάτεμα» σε ορισμένα υπουργεία, ενώ οι όποιες αποχωρήσεις θα γίνουν στους υφυπουργούς κυρίως.
Εν αναμονή λοιπόν για το τι πρόκειται να δούμε.
Γ.Δ.


Επιστρέφει ο Κουβέλης
Τελικά, όπως αναμενόταν εξάλλου, επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης. Ο άνθρωπος που το 2012 παραλίγο να γίνει πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς. Όμως ο Κουβέλης έκανε πίσω. Αργότερα, γινόταν εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά αποχώρησε λόγω της ΕΡΤ το 2013. Όμως, το καλοκαίρι του 2014, είχε μια ευκαιρία να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά δεν το τόλμησε, με τη στήριξη Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, επιστρέφει τώρα στο κόμμα από το οποίο έφυγε το 2010. Με το κεφάλι σκυμμένο, συμβολίζοντας την πολιτική ιδιοτέλεια κι όχι την αντίληψη της βοήθειας όταν έπρεπε για τη σωτηρία της χώρας.
Γ.Δ.


Περίεργα πράγματα
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί μεταξύ γονέων και παραγόντων της Εκπαίδευσης. Το θέμα; Η φοίτηση των Προσφυγόπουλων στα σχολεία και η άρνηση που εμφανίστηκε σε κάποιο. Επειδή κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος, ρωτάμε: Γιατί η όλη συζήτηση και αντιπαράθεση; Έχουμε εμείς εδώ στην Ξάνθη Πρόσφυγες ή Μετανάστες που έχουν παιδιά; Έχουμε, ναι ή όχι; Διότι απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην υπάρξουν Μετανάστες στη Θράκη.
Τι έγινε λοιπόν; Ήρθαν; Πόσοι και πότε; Ή μήπως συζητούν κάποιοι και μαλώνουν για ανύπαρκτο θέμα;
Γ.Δ.


Η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι απλά μια απόφαση

Στην πρόσφατη Εξεταστική Επιτροπή, που μετατράπηκε σε φροντιστήριο βασικών οικονομικών από τον Διοικητή της ΤτΕ, φάνηκε η άγνοια και η έλλειψη επαφής με την πραγματική οικονομία που έχουν πολλοί πολιτικοί. Άνθρωποι που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, έχουν μάθει να ταμπουρώνονται πίσω από ιδεολογήματα, αγνοώντας τι σημαίνει αγορά. Κάπως έτσι όμως σκέφτονται και όσοι μιλούν για επενδύσεις, θεωρώντας ότι υπάρχει μια απλή λύση για να αρχίσουν να συρρέουν. Όσο επαναστατικές μεταρρυθμίσεις και αν σχεδιάζουν κάποιοι, είναι εμφανές ότι οι μεγάλες εταιρείες εξετάζουν πολλά δεδομένα. Όπως τα μνημόνια δεν καταργήθηκαν με έναν νόμο, έτσι και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν με μια απόφαση. Κολοσσοί όπως η Apple, η Intel κ.ά., δεν εξετάζουν μόνο τον φορολογικό συντελεστή. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η κανονικότητα και η θεσμική σταθερότητα. Πριν αρκετά χρόνια η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αποφάσισε να προσελκύσει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Προσέγγισε την Intel και δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει ό,τι θέλουν για να επενδύσουν. Η εταιρεία εξέτασε την πρόταση και μετά από… 15 χρόνια, αφού διέγνωσε τη σταθερότητα και το περιβάλλον αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επένδυση. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι μια επίπονη και μακρόχρονη διαδικασία. Ακόμη λοιπόν και αν μειώσουμε το φορολογικό συντελεστή στο 7%, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν έρχεται σε μια χώρα που οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν κάθε εβδομάδα και το συνταξιοδοτικό στηρίζεται στα 2,5 εκατ. εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που καλύπτουν τις ανάγκες 3 εκατ. Σε μια χώρα που τα λιμάνια κλείνουν όποτε ‘’καπνίσει’’ του κάθε συνδικαλιστή και οι σιδηροδρομικές γραμμές κλείνουν για εβδομάδες από πρόσφυγες και μετανάστες.
Χ.Δ.


Το νερό νεράκι θα πουν σύντομα στην ορεινή Ξάνθη
Στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης, μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν, με κύρια αυτά του καθορισμού των πάσης φύσεως δημοτικών τελών, υπήρξε πρόταση από τα μέλη της αντιπολίτευσης Βασιλούδη και Φανουράκη για μείωση των τελών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Όπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης και γνώστης της περιοχής, τα τέλη που ισχύουν αυτή την στιγμή είναι πολύ χαμηλά. Η πρόταση της αντιπολίτευσης βασίστηκε στα όσα ο κ. Ξυνίδης ενημέρωσε προς τα μέλη της παράταξής του για να τα μεταφέρουν στην συνεδρίαση. Όπως τους είπε, η ΔΕΥΑΞ εμφάνισε τον τελευταίο χρόνο αυξημένα κέρδη για τα οποία και φορολογήθηκε με 300.000 ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχουν τόσα κέρδη, θα ήταν σωστό να μειωθούν τα τέλη για το νερό στην ορεινή Ξάνθη, που βιώνει πολύ πιο έντονα την οικονομική κρίση. Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως στην Σταυρούπολη δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τέλη του νερού όχι μόνο μετά τον ‘’Καλλικράτη’’, αλλά από την εποχή που εφαρμόστηκε ο ‘’Καποδίστριας’’. Γι’ αυτό και είναι τόσο χαμηλά, αφού και οι περισσότεροι κάτοικοι διατηρούν κήπους στις μονοκατοικίες τους και έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η πρόταση όμως δεν είχε βάση κυρίως για τον λόγο ότι η περιοχή δεν υπάγεται ακόμη στην ΔΕΥΑΞ. Αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η τιμή του νερού αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 4 φορές πάνω. Τότε θα κληθούν όλοι να δουν τι μπορούν να κάνουν και αν μπορεί να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τα χωριά της ορεινής Ξάνθης που ερημώνουν.
Χ.Δ.


Πολύ κοντή μνήμη έχουν στον δήμο Ξάνθης…
Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι στο πρακτικά της συνεδρίασης πρόσφατης Οικονομικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης που τόσο ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος δήλωναν την πρόθεσή τους, ο δήμος να θέσει σε λειτουργία το πάρκινγκ της Ηρώων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση με την εκμισθώτρια και εξηγούσαν μάλιστα πως αυτό το κάνουν για να εξυπηρετούντα οι δημότες. Μάλιστα το «Ε» ήταν στην συνεδρίαση και τα κατέγραψε σε ρεπορτάζ. Και μόλις προχθές στην οικονομική επιτροπή όταν ρώτησαν ξανά οι Φανουράκης – Βασιλούδης γιατί ο δήμος έστειλε έγγραφη απάντηση στην μισθώτρια ότι ποτέ δεν πήρε απόφαση ότι θα λειτουργήσει το πάρκινγκ το έκαναν….γαργάρα και ως να έχει πάθει …αλτσχάιμερ ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν γνωρίζει για το θέμα. ‘Ε όχι και να λένε και να ξελένε…
Μ.Ξ.


Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανατροπές της Ιστορίας
Άνοιξαν το απόγευμα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου για τις επιλογές του. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει πάθει πλήρη μετάλλαξη και από το αντιμνημονιακό αφήγημα με το οποίο εκλέχθηκε έχει υπογράψει και εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο. Έτσι υλοποιήθηκε μια κατάθεση ….αριστεροσύνης από την μεριά του κ. Τσίπρα αλλά και να παρουσιάσει το νέο αφήγημα του κόμματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ήταν το Τάε Κβον Ντο, ο ίδιος χώρος δηλαδή που τον Φεβρουάριο του 2008 εξελέγη πρόεδρος από το 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού. Η Ιστορία φέρνει ανατροπές και θέλει τον συνυποψήφιό του τότε για την αρχηγία του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη να σηματοδοτεί με τη σημερινή του παρουσία στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τη δική του επιστροφή στην Κουμουνδούρου έξι χρόνια μετά τη διάσπαση του 2010 και την αποχώρηση του μεγαλύτερου κομματιού της ανανεωτικής πτέρυγας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …