Σχόλια 13/10/16

0
stalios-stefanos
Ο Βαρουφάκης πήγαινε στους εταίρους με τα πουκάμισα έξω λέγοντας ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας και μετά τους κατηγορούσε ότι «μας έκλεισαν τις τράπεζες»…


Πάγωσαν οι αιτήσεις για την κοινωφελή;
Ουδείς γνωρίζει τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το μπάχαλο που προκλήθηκε όσον αφορά τις αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους, ανάμεσά τους και της Ξάνθης.
Η ΚΕΔΕ από τις 8/10 με επιστολή επεσήμανε στο υπουργείο ότι ανακύπτει πρόβλημα σχετικά με τη μοριοδότηση των ωφελούμενων, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Η εν λόγω μοριοδότηση θέτει ζητήματα ανισότητας και νομιμότητας, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης υλοποιείται πιλοτικά μόλις σε 30 από τους 325 συνολικά δήμους της χώρας.
Το υπουργείο κινήθηκε στη συνέχεια με σπασμωδικό τρόπο και ανάρτησε την Τρίτη δελτίο τύπου ενημερώνοντας ότι αναστέλλεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και θα ξεκινήσει κε νέου για όλους (!) και όσους υπέβαλαν δηλαδή από τις 14 Οκτωβρίου. Το δελτίο τύπου λίγη ώρα αργότερα εξαφανίστηκε, αλλά ήδη είχε προλάβει να αναδημοσιευτεί.
Έτσι, η χθεσινή μέρα ήταν μία ημέρα «παγώματος» για τις αιτήσεις, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν και οι δήμοι παρέμεναν χωρίς επίσημη ενημέρωση.
Ε.Δ.


Ο πιο μεγάλος οφειλέτης θα τινάξει τη χώρα στον αέρα!
Δεν είναι άλλος από το κράτος. Που συσσωρεύει οφειλές δισεκατομμυρίων και έχει στην πράξη κηρύξει στάση πληρωμών. Προμηθευτές, εργολάβοι, επαγγελματίες καθυστερούν ακόμη και χρόνια να πληρωθούν, τη στιγμή που το κράτος δείχνει μηδαμινή ανοχή στην καθυστέρηση οφειλών.
Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα, αφού διπλή επιβάρυνση για την αγορά και τις επιχειρήσεις αποτελεί η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη με την απόφαση του Eurogroup να καταβληθεί τμηματικά η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κ. Κόλλιας, ο οποίος εξήγησε ότι αφενός, ήδη από την πρώτη δόση οι επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει όσα έπρεπε από τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτές (γεγονός, που προκάλεσε – μεταξύ άλλων – το σπάσιμο της δόσης), και αφετέρου, διότι τα 1,7 δισ. ευρώ, που θα καθυστερήσουν να καταβληθούν, κάνουν ακόμα πιο στενό τον κλοιό της έλλειψης ρευστότητας.
Προφανώς και αυτό είναι εις βάρος του συνόλου του ιδιωτικού τομέα, αφού και οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν υπό το βάρος της ασφυκτικής κατάστασης για τις επιχειρήσεις και φυσικά ούτε λόγος για βιωσιμότητα, επένδυση, ανάπτυξη. Πού είναι άραγε η προοπτική;
Ε.Δ.


Στη μνήμη του Στέφανου Στάλιου
Αναφέραμε χθες στη στήλη για το θάνατο του Στέφανου Δημητρίου Στάλιου, μέλους της γνωστής οικογένειας Στάλιου η οποία ευεργέτησε με διάφορους τρόπους την πόλη μας.
Σήμερα, όπως το είχαμε υποσχεθεί, δημοσιεύουμε μια επιστολή του αδελφού του Στέφανου, Αχιλλέα Στάλιου. Γράφει για τον αδελφό του:
Στέφανος Δημητρίου Στάλιος. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου 1948. Υιός του Δημητρίου Στάλιου και της Αντωνίας Αρβανίτου και αδελφός του Αχιλλέα Στάλιου, τελευταίων ιδιοκτητών του αρχοντικού Παναγιώτη Στάλιου στη παλιά πόλη της Ξάνθης. Σπούδασε Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός Γυμνασίου και Λυκείου του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας μέχρι την συνταξιοδότηση του πριν δύο χρόνια.
Μαζί με την σύζυγο του Ευφροσύνη Μαρίνου, απόφοιτη Φιλολογίας του ΑΠΘ, έκαναν δύο παιδιά την Αντωνία (31) και τον Δημήτριο Στάλιο (31). Έφυγε από την ζωή στις 31 Αυγούστου 2016 στο νησί της Ζακύνθου στο εξοχικό του σπίτι όπου και πέρναγε τις διακοπές του φροντίζοντάς το, αυτό και τον κήπο του, που αγαπούσε πολύ. Εκεί λοιπόν έφυγε απροειδοποίητα και ακαριαία. Ο Στέφανος εκτός από εξαιρετικός σύζυγος, πατέρας και αδελφός ήταν και ένας συνειδητοποιημένος αλτρουιστής. Αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Σε κανέναν και ποτέ δεν αρνήθηκε την βοήθειά του όταν αυτή του ζητιόταν. Η προσφορά του ήταν πάντα καλοπροαίρετη και συνοδευόταν πάντα από το αθώο του χαμόγελο. Πιστεύω ότι αυτό του το χαρακτηριστικό είχε άμεσα να κάνει με τη γονιδιακή του κληρονομιά από το γένος Στάλιου. Του παππού του Αχιλλέα, του προπάππου του Στέφανου και του προ-προπάππου του Παναγιώτη εξ’ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε από την ιστορία της οικογένειας αλλά και τις αφηγήσεις του παππού Αχιλλέα και της γιαγιάς Χαρίκλειας (το γένος Μένανδρου Χασιρτζόγλου).
Αχιλλέας Δ. Στάλιος


Αντεπίθεση των διανειοληπτών
Σύλλογος δανειοληπτών δημιουργείται τις επόμενες ημέρες στην Κομοτηνή. Με καταστατικό και σφραγίδα. Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου είναι να ενώσει την εμπειρία και τις δυνάμεις των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα, είτε πράσινα δάνεια. Πρόκειται για μια αντεπίθεση των δανειοληπτών, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι για να αμυνθούν στους πλειστηριασμούς, κι αυτή η προσπάθεια συλλογικής άμυνας μέσω Συλλόγου έχει ξεκινήσει σ’ ολόκληρη τη χώρα.
-Μάλλον σύντομα θα δούμε παράρτημα του Συλλόγου δανειοληπτών και στην πόλη μας…
Γ.Δ.


130 χρόνια ζωής
Η εφημερίδα Πελοπόννησος με έδρα την Πάτρα, αισίως συμπλήρωσε 130 χρόνια ζωής. Είναι η αρχαιότερη εφημερίδα της επαρχίας, ίσως και η αρχαιότερη κυκλοφορούσα σήμερα πανελλαδικά.
Στους ανθρώπους λοιπόν της εφημερίδας που συνεχίζουν σήμερα την έκδοση κάτω από αντίξοες πανελλαδικές συνθήκες, ευχόμαστε δύναμη, υγεία για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίσιμη περίοδος για τον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης γενικά.
Γ.Δ.


Περίεργα πράγματα
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί μεταξύ γονέων και παραγόντων της Εκπαίδευσης. Το θέμα; Η φοίτηση των Προσφυγόπουλων στα σχολεία και η άρνηση που εμφανίστηκε σε κάποιο. Επειδή κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος, ρωτάμε: Γιατί η όλη συζήτηση και αντιπαράθεση; Έχουμε εμείς εδώ στην Ξάνθη Πρόσφυγες ή Μετανάστες που έχουν παιδιά; Έχουμε, ναι ή όχι; Διότι απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην υπάρξουν Μετανάστες στη Θράκη.
Τι έγινε λοιπόν; Ήρθαν; Πόσοι και πότε; Ή μήπως συζητούν κάποιοι και μαλώνουν για ανύπαρκτο θέμα;
Γ.Δ.


Δεν χρειαζόμαστε χρήματα!
Η χώρα μας πήρε τελικά την υποδόση της υποδόσης των 2,8 δις, δηλαδή τα 1,1. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί οι δανειστές διαπίστωσαν ότι το δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει αντίστοιχο ποσό από τα χρέη του προς τους ιδιώτες. Το ελληνικό δημόσιο, που είναι και ο μεγαλύτερος απατεώνας στη χώρα, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, καθυστερεί να πληρώσει σε ιδιώτες που τους χρωστάει, διότι παρά την έγκριση από τον Ιούνιο που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσού 2 δις ευρώ η εκταμίευση δεν έγινε. Για να δοθούν αυτά τα λεφτά πρέπει να εγκριθούν από τις υπηρεσίες του δημοσίου που τις χρωστάνε. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι δηλαδή.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε για το θέμα αυτό: «Δεν χρειαζόμαστε χρήματα… Δεν έχουμε κάποια μεγάλη πληρωμή προς τους δανειστές μας. Είναι δευτερεύον ζήτημα»!
Η εξόφληση των ιδιωτών είναι ασήμαντο ζήτημα για την κυβέρνηση. Κι ας ασφυκτιούν καθημερινά χιλιάδες επιχειρήσεις κι ας μένουν απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοί τους, ας μπαίνουν λουκέτα. Όλα αυτά είναι δευτερεύοντα όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός με τον πλέον κυνικό τρόπο…
Γ.Δ.


Πως μας τα ΄πε ο Στουρνάρας…
Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Σημίτη. Αργότερα ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ μετά το τέλος της θητείας τού Γ. Προβόπουλου ανέλαβε την ευθύνη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αποδείχθηκε τολμηρός, διατηρήθηκε συνεπής, χωρίς ιδεοληψίες και με ικανότητα διέλευσης μέσα από συμπληγάδες. Προσπάθησαν να τον μπλέξουν σε πολιτικά παιχνίδια, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν, αφού είναι από τα ελάχιστα χρήσιμα πρόσωπα που έχουμε για να συνομιλούν με τους ξένους πολιτικούς και τραπεζικούς ηγέτες. Οι βουλευτές και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής επέμειναν να τον καλέσουν με μοναδικό στόχο να τον ταπεινώσουν, όπως φάνηκε. Τελικά, παρακολουθήσαμε ένα φροντιστήριο με λιτές και πλήρως συγκροτημένες απαντήσεις. Στα μάτια των έκπληκτων βουλευτών που διερευνούν την νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, ο Στουρνάρας προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι… η γη δεν είναι επίπεδη. Το επίπεδο των ‘’ιεροεξεταστών’’ τραγικό, χωρίς καμία επίγνωση και γνώση των θεμάτων που εξετάζονταν. Προέβη μάλιστα και σε αποκαλύψεις. Όπως εκείνη για τον μέγα Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, είχε επισκεφθεί ο αθεόφοβος μηχανόβιος υπουργός την εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από τα capital controls. Και τους ανακοίνωσε με περισσό ενθουσιασμό: «Είμαι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας». Ο Στουρνάρας τούς τα εξήγησε και τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του. Είναι εμφανές ότι ο Βαρουφάκης ‘’δούλευε’’ για την δημιουργία παράλληλου νομίσματος. Ίσως τελικά πρέπει να συσταθεί μια άλλη εξεταστική επιτροπή, αφού είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη κυβέρνηση, για να δούμε το πώς φτάσαμε χωρίς λόγο στο τρίτο μνημόνιο.
Χ.Δ.


‘’Από κοντά’’ στην Οικονομική ο Δήμαρχο
Όπως γράψαμε στο χθεσινό μας φύλλο, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος άφησε ‘’στο πόδι’’ του στην προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δύο Αντιδημάρχους. Στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής με πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο βρήκαν την ευκαιρία να ‘’ξεσπαθώσουν’’ λίγο παραπάνω τα μέλη της αντιπολίτευσης. Βασιλούδης, Φανουράκης και Μπαντάκ Σιαμπάν τον ‘’βομβάρδισαν’’ με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Τελικά φάνηκε να τα βγάζει πέρα, αν και ήταν ιδιαίτερα ‘’μαλακός’’ και άφησε πολλά περιθώρια, ίσως και λόγω πρώτης εμφάνισης. Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν χωρίς ουσία και ακόμη και όταν δινόταν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους και την νομική εκπρόσωπο του δήμου, υπήρχε μια αδικαιολόγητη επιμονή του στυλ «ου με πείσεις καν με πείσης». Προς το τέλος της συνεδρίασης και λίγο πριν συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου για το 2017 ήρθε και ο Δήμαρχος, ο οποίος απόρησε για την διάρκεια της συνεδρίασης για θέματα διαδικαστικά. Έκατσε μάλιστα και δίπλα στον κ. Βασιλούδη, για να του απαντήσει στις ενστάσεις που είχε.
Χ.Δ.


Άρχισε ο ανεφοδιασμός των μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην Ξάνθη
Ζωντάνεψαν και πάλι τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην Ξάνθη αφού ανεφοδιάστηκαν με νέα προϊόντα και συνεχώς γεμίζουν τα ράφια τους. Πρόκειται για τα μάρκετ της Τσιμισκή και της Μεσολογγίου καθώς και το μεγάλο μάρκετ στο εμπορικό κέντρο Flamingo. Άνθισαν και τα χαμόγελα δεκάδων εργαζομένων που τόσο καιρό καθόταν άπραγοι και με αγωνία περίμεναν τις αποφάσεις για το εργασιακό τους μέλλον στην εταιρεία. Έτσι σιγά – σιγά επιστρέφουν οι καταναλωτές αφού βρίσκουν εμπόρευμα και αναμένεται ότι τα μάρκετ «Μαρινόπουλος» θα ξανακερδίσουν το κοινό τους. Κι αυτό είναι θετικό γιατί πρόκειται για μια εταιρεία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους στην Ξάνθη και αν έκλεινε θα μεγέθυνε την ανεργία του νομού και θα δημιουργούσε κοινωνικό πρόβλημα. Αναφορικά με την δαιμονοποίηση που έχουν υποστεί τα πολυκαταστήματα ότι ευθύνονται για την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτό δεν είναι πέρα για πέρα αληθινό. Υπάρχουν μάρκετ και στην ίδια γειτονιά που υπάρχει ο Μαρινόπουλος που δουλεύουν και μάλιστα περισσότερο γιατί έχουν σε πολλά είδη πιο ανταγωνιστικές τιμές και δημιουργούν και προσωπικές επαφές με τους πελάτες οπότε δίνουν και με πίστωση κάτι που δεν κάνουν τα μεγάλα απρόσωπα μάρκετ, Οι σωστοί οι επαγγελματίες βρίσκουν τρόπο να προσελκύσουν τον πελάτη και υπάρχουν τέτοιοι στην Ξάνθη.
Μ.Ξ.


Το πολιτικό κλίμα
«Θερμό» προμηνύεται το πολιτικό σκηνικό τον χειμώνα και ήδη μια πρόβα έγινε με την μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή τις προάλλες.   Είναι εμφανές ότι όσο μεγαλώνει δημοσκοπικά η διαφορά προς όφελος της ΝΔ τόσο αυτή πιέζει για εκλογές. Ωστόσο κάτι τέτοιο – εκτιμώ – πως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρά το γεγονός ότι πρόκυψε αυτό το πρόβλημα – τεχνικής φύσης όπως εξήγησε η κυβέρνηση επειδή δεν παραδόθηκαν έγκαιρα τα στοιχεία εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου – με την εκταμίευση της υποδόσης και πήραμε μόνο την μισή και την άλλη μισή για το τέλος Οκτωβρίου, τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί σχετικά με τους δανειστές. Τώρα η επόμενη αντιπαράθεση αναμένεται να εκδηλωθεί κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και πάλι θα είναι για το θεαθήναι.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …