Σχόλια 21/09/16

0
sarris-tora
Παραφράζοντας τον Κοέλιο: Όταν μια κυβέρνηση θέλει διακαώς να δώσει κανάλι σε κάποιο κουμπάρο της, κάποια τράπεζα θα βρεθεί να συνωμοτήσει για να την πάρει…


Να έχεις σπίτι ή να μην έχεις;
Ιδού η απορία. Σαιξπηρικό ερώτημα παραφρασμένο για το όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων στην ιδιοκατοίκηση. Τις προηγούμενες δεκαετίες κάθε κάτοικος αυτής της χώρας που σεβόταν τον εαυτό του φρόντιζε να εξασφαλίσει για τον ίδιο και τα παιδιά του μια στέγη, επενδύοντας στην αγορά κατοικίας. Απολύτως λογικό και φυσιολογικό για τα καθ’ ημάς. Άσχετα αν στην Ευρώπη αυτό είναι όνειρο απατηλό για τους περισσότερους. Πέρα από την ιδιοκατοίκηση, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα επεδίωκαν να αγοράσουν μερικά ακίνητα με κύριο σκοπό την εκμίσθωσή τους, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εισόδημα. Με τις αλλαγές των τελευταίων ετών οι παλιές ευλογίες μετατρέπονται σε κατάρες. Και άντε αυτοί που καταφέρνουν να νοικιάσουν τα ακίνητα που έχουν, ισοφαρίζουν κάπως τα πράγματα και δεν ‘’μπαίνουν μέσα’’. Όσοι τα βλέπουν να μένουν ανοίκιαστα, βλέπουν ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά να τρέχουν ασταμάτητα. Αναγνώστρια του «Ε» που μισθώνει μια γκαρσονιέρα, κυρίως σε φοιτητές, κλήθηκε πριν λίγες μέρες να εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό για το λίγων τετραγωνικών μέτρων διαμέρισμα, όταν μέχρι πρότινος αυτό ήταν απαραίτητο μόνο για τις κατοικίες άνω των 100 τ.μ. Όταν πήγε να κάνει την σύνδεση στην ΔΕΗ, έμαθε ότι είχε λήξει και το πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Με μερικές φυσικές φθορές στο ακίνητο και την αμοιβή του μεσίτη για την εύρεση ενοικιαστή, αναρωτήθηκε η εν λόγω κυρία αν αξίζει τελικά να έχει κανείς σπίτι προς ενοικίαση. Τώρα που έρχονται και οι ηλεκτρονικές ταυτότητες του κτηρίου, το πιστοποιητικό αυθαιρεσιών, ο αυξημένος και ουχί καταργημένος ΕΝΦΙΑ και άλλα τινά ευφάνταστα για να έχουν δουλειά και οι δύσμοιροι μηχανικοί, που είναι αλήθεια έχουν να κατασκευάσουν οικοδομή καμιά δεκαριά χρόνια, η σούμα ανεβαίνει επικίνδυνα.
Χ.Δ.


Με 32.000 ευρώ μισθώθηκε το κάμπινγκ Μυρωδάτου
Θετική έκβαση είχε η δημοπρασία που διενήργησε ο δήμος Αβδήρων χθες το μεσημέρι για την εκμίσθωση του κάμπινγκ Μυρωδάτου. Να σημειώσουμε ότι στην δημοπρασία πήραν μέρος δύο επιχειρηματίες. Ο Βούλγαρος Ίμπο Τσούγκα και ο Μεμέτ Εφέντη Ισμέτ, επιχειρηματίας ηλεκτρικών ειδών από τον Ζυγό με εγγυήτρια μια Βουλγάρα επιχειρηματία. Πλειοδότης με 500 ευρώ διαφορά αναδείχθηκε ο Μεμέτ Εφέντη Ισμέτ και συγκεκριμένα με τίμημα 32.000 ευρώ έναντι 31.500 ευρώ του άλλου ενώ η δημοπρασία είχε τιμή εκκίνησης τα 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του πλειοδότη επενδυτή περιλαμβάνει τη λειτουργία του ακινήτου ως κάμπινγκ αφού γίνει διαμόρφωση του χώρου και κατασκευαστούν ξύλινα αυτόνομα σπιτάκια ενώ προβλέπεται και εγκατάσταση τροχόσπιτων. Το ίδιο προέβλεπε και η άλλη πρόταση. Καμιά σχέση με ξενοδοχειακή επένδυση. Και προφανώς θα δουλέψει κυρίως με Βουλγάρους μικρομεσαίων εισοδημάτων που ούτως ή άλλως κατακλύζουν την παραλία Μυρωδάτου τα τελευταία καλοκαίρια.
«Απ’ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα» και ο δήμος Αβδήρων εξασφάλισε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν όλα πάνε καλά βέβαια και προχωρήσει η υπόθεση και υπογραφεί τελικά η σύμβαση.
Μ.Ξ.


Να μιλήσει με ονόματα…
Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα στο θέμα με τον νόμο Μπαλτά για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης καταγγέλλει «πραξικοπηματική ανατροπή» απ’ ότι αρχικά είχε προκύψει από τον εθνικό διάλογο και μάλιστα μιλά ευθέως για «πολιτική διαπλοκή και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με συνδιαλεγόμενους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την οικογένεια που διοικεί την ΑΕΠΙ» γι αυτό και η τροπολογία ευνοεί την ΑΕΠΙ και όπως είπε δημιουργεί «προτεκτοράτο». Το «Ε» τον κάλεσε να τους κατονομάσει σε δηλώσεις που έκανε στα Μέσα λίγο πριν την έναρξη της κατεπείγουσας σύσκεψης που συγκάλεσε την Δευτέρα το απόγευμα, όμως δεν το έκανε και απλά παρέπεμψε σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». Όμως είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες για να χρησιμοποιούνται σαν «πυροτεχνήματα» και αν έχει στοιχεία ο κ. Μωραΐτης πρέπει να καταθέσει και να κατονομάσει τους βουλευτές στους οποίους αναφέρεται ειδάλλως εκλαμβάνεται σαν… πυροτέχνημα που στερείται σοβαρότητας.
Να σημειώσουμε τέλος ότι η σύσκεψη από πλευράς συμμετοχής ήταν απογοητευτική. Προφανώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν ενδιαφέρονται για το θέμα που τόσο ψηλά ανέβασε την τελευταία εβδομάδα ο κ. Μωραϊτης, άμεσα ενδιαφερόμενος και ο ίδιος.
Μ.Ξ.


Περί καμερών
Τελικά θα τοποθετήσει ο δήμος Ξάνθης κάμερες στο Λιμνίο; Έχει σκοπό να το προστατεύσει από τους βανδαλισμούς; Το ερώτημα δεν είναι τυπικό. Απεναντίας, είναι ουσιαστικό. Διότι για δημοτική περιουσία μιλάμε. Για κόστος υψηλό που το πληρώνουν οι δημότες σε τελική ανάλυση.
Μάλιστα για μας εδώ στην Ξάνθη από την αρχή θα έπρεπε να μπουν κάμερες διότι έχουμε ανθρώπους που ζουν με την παραβατικότητα, που είναι «μέσα» τους η καταστροφή και η λεηλασία. Το ποιους εννοούμε, το αντιλαμβάνονται όλοι.
Και κάτι ουσίας: Κανείς πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις κάμερες εκτός των παρανομούντων βέβαια.
Τώρα ως προς τη δικαιολογία για το προσωπικά δεδομένα, ε, καλά τώρα. Η ζωή όλων μας είναι ήδη τακτοποιημένη σε κάποιο ηλεκτρονικό αρχείο. Οι κάμερες μας πείραξαν τώρα…
Γ.Δ.


Οι αγωγές για το 12%
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Επιμελητήριο, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τριάντα περίπου αγωγές προς το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών και ΟΑΕΔ) για τη μη καταβολή της γνωστής επιδότησης εργασίας για τις βιοτεχνίες-βιομηχανίας της Θράκης.
Σίγουρα ο αριθμός δεν είναι μεγάλος. Κι αυτό ίσως να είναι ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης ότι θα υπάρξει σύντομη λύση από τα Δικαστήρια, όταν είναι γνωστό ότι αρκετές υποθέσεις τραβούν χρόνια.
Τέλος πάντων, στο θέμα αυτές είναι οι εξελίξεις.
Γ.Δ.


Έφυγε ένας παλιός Ξανθιώτης
Η Ξάνθη σήμερα κηδεύει έναν ακόμη άνθρωπό της, το Νίκο Σαρρή. Ξανθιώτης παλιός κι αυτός και η οικογένειά του, με επαγγελματική παρουσία δεκαετιών.
Ο Νίκος Σαρρής έζησε με αρχές, ήθος και προσφορά. Υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων, αστός, με σεβασμό στον συνάνθρωπό του. Γι’ αυτό και διακρίθηκε στην επαγγελματική του διαδρομή.
Το μοιραίο επήλθε τη Δευτέρα 19 ξημερώματα 20 Σεπτεμβρίου και η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11 η ώρα από το Ναό της Αγίας Σοφίας.
Έφυγε σε ηλικία 90 χρόνων με μια ζωή γεμάτη. Πρόσφερε στα κοινά της πόλης και είχε μια αδυναμία με το Ποδόσφαιρο το οποίο και υπηρέτησε αρκετά χρόνια.
Στη σύζυγό του και στα δύο αγόρια, το Γιώργο και το Βαγγέλη, τα θερμά μας συλλυπητήρια. Έφυγε ένας Άνθρωπος, ένας Άρχοντας.
Καλό κατευόδιο κυρ Νίκο, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
Γ.Δ.


Γάμοι με… ντεσιμπέλ
Το να θίξεις το Δροσερό είναι ένα θέμα ταμπού για κάποιους. Κυρίως πολιτικούς, πολιτευόμενους σε τοπικό, περιφερειακό ή και άλλο μεγαλύτερο επίπεδο. Όμως, όση ανοχή κι αν θέλει κάποιος να δείξει, υπάρχουν και όρια.
Έτσι, συνήθως, οι γάμοι εκεί γίνονται αιτία διαμαρτυριών των Ξανθιωτών, όχι γιατί γίνονται, αλλά διότι τα ντεσιμπέλ που εκπέμπονται από εκεί είναι άκρως ενοχλητικά. Μας καταγγέλθηκε ότι κάθε γάμος εκεί σημαίνει ξενύχτι και ταλαιπωρία λόγω της έντονης μουσικής χωρίς σεβασμό στο ωράριο κοινής ησυχίας. Άραγε θα βρεθεί κάποιος να βάλει σε τάξη αυτή την παρανομία;
Γ.Δ.


Λιγοστεύει η άμμος στην κλεψύδρα
Το καλοκαίρι τελείωσε και η κυβέρνηση ήρθε πλέον αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και την οργή των πολιτών. Τίποτα δεν θα το σταματήσει αυτό, ούτε η μανιώδης προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης με κάθε μέσο. Μαζί με όποιον άλλο δαίμονα κατασκεύασαν, θα βρεθούν στο στόχαστρο, θα γευθούν το δηλητήριο με το οποίο πότισαν τα μυαλά των πολιτών.
Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας ακούγεται μονότονα η ίδια κουβέντα: «Αυτή η συνταγή με φόρους και εισφορές δεν βγαίνει». Τα υπολείμματα της μεσαίας τάξης βλέπουν μπροστά τους το φάσμα της χρεοκοπίας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες το ίδιο. Κανείς, μα κανείς, δεν σχεδιάζει να επενδύσει με τόσο μεγάλο κόστος και τη διαρκή αβεβαιότητα ενός παράλογου κυνηγητού από το ελληνικό κράτος. Σε όλη την Ελλάδα βασιλεύει και πάλι το «μαύρο».
Οι περισσότεροι πολίτες θα αρχίσουν να σκέπτονται και πάλι τη δραχμή και τη χρεοκοπία ως λύση. Αν κρατήσει πολύ αυτό το επεισόδιο, η Ελλάδα θα λουμπενοποιείται και ουκρανοποιείται ταυτόχρονα. Είχαμε μπει σε αυτόν τον δρόμο λόγω της σαπίλας ενός τμήματος του ελληνικού κατεστημένου, τώρα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση πιο γρήγορα. Όποιος μπορεί να βρει την τύχη του εκτός συνόρων θα το κάνει. Και στο τέλος του επεισοδίου, ο κ. Σόιμπλε θα χαμογελάει με νόημα καθώς θα βλέπει να δικαιώνεται με τον πιο μακιαβελικό τρόπο. Το αίτημα για ένα βελούδινο διαζύγιο Ελλάδας – Ευρωζώνης θα προέρχεται από την Αθήνα, που πήρε την ευθύνη της καταστροφικής συνταγής.
Α.Π.


27.700 προσλήψεις ημετέρων
Στοιχεία σοκ αποκαλύπτει η έρευνα του βραβευμένου με παγκόσμιες διακρίσεις στη δημόσια διοίκηση, πολιτευτή του Ποταμιού, Π. Καρκατσούλη, για το όργιο αδιαφανών προσλήψεων που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της κομματικό κράτος.
Αποκάλυψε λοιπόν ο κ. Καρκατσούλης, ότι ερευνώντας πως εμφανίζεται μείωση μίας μονάδας της ανεργίας στη χώρα, παρά την νεκρική ακαμψία της ελληνικής οικονομίας, βρήκε ότι έγιναν 27.700 προσλήψεις στο δημόσιο σε ένα χρόνο. Οι προσλήψεις αυτές έγιναν στους δεκάδες Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, αλλά δεν ξέρει κανείς ποιοι και πόσοι είναι. Υπάρχουν 49.936 υπάλληλοι σ’ αυτούς τους φορείς, που πληρώνονται από το δημόσιο αλλά κανείς δεν ξέρει με τι ασχολούνται. Με μέσο μισθό 15.000 ευρώ ετησίως, κοστίζουν στο δημόσιο 415,5 εκ. ευρώ το χρόνο. Όσο δηλαδή ήταν το μισό ΕΚΑΣ που κόπηκε, και διπλάσιο ποσό από τις τηλεοπτικές άδειες!
Από τους 27.700 που προσελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο μόνο 728 είναι στον τομέα της υγείας, κι από αυτούς οι περισσότεροι είναι διοικητικό προσωπικό! Υπάρχουν βέβαια και προσλήψεις σε πολύ πιο χρήσιμες ειδικότητες όπως: Παγιδοθέτης (ελέγχει δάκο στις ελιές), Στασιάρχης (υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των στάσεων στα μέσα μεταφοράς), Κατασκευαστής ιχναρίων (δημιουργός πατρόν και καλουπιών) κλπ.
Όσο για τους μετακλητούς, αυτοί υπολογίζονται σε 26 συμβούλους και γραμματείς ανά υπουργό, με ετήσιο κόστος 7,34 εκ για το Μαξίμου, 374.000 € για το γραφείο Δραγασάκη, 315.000 € για συμβούλους της κας Γεροβασίλη…
Οι χιλιάδες αυτές προσλήψεις ημετέρων από την πίσω πόρτα λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που κόβονται ΕΚΑΣ και συντάξεις αναπήρων, ενώ αναζητούν δουλειά το 50% των νέων ανθρώπων αυτής της χώρας…


«Να καείτε, ρε, να καείτε»!
«Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα, δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα 5 λεπτά. Αναρωτιόμασταν, γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική, άκουσα μετά ότι εμποδίστηκε από κάποιους διαδηλωτές. Θυμάμαι ότι μας έβριζαν, περπατούσαν και μας φώναζαν “να καείτε, ρε, να καείτε”», υποστήριξε στην κατάθεσή του προχθές υπάλληλος της τράπεζας Marfin. Στις 5 Μαΐου του 2010, τρεις υπάλληλοι της τράπεζας δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και μέσα σε δέκα λεπτά είχαν πνιγεί από ασφυξία εξαιτίας των καπνών της πυρκαγιάς. Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την εισπνοή μεγάλης ποσότητας αιθάλης στους: Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών) και το τεσσάρων μηνών έμβρυο που έφερε στην κοιλιά της, Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και Επαμεινώνδα Τσακάλη (36 ετών). Ήταν συγκλονιστικές μερικές από τις καταθέσεις των μαρτύρων στη δίκη για το φρικιαστικό έγκλημα της Marfin. Δεν μπορούμε ασφαλώς να κάνουμε εκτίμηση για το αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη δεν έπραξε το καθήκον της κατά την προδικασία. Το DNA των δραστών βρέθηκε. Ο σωματότυπός τους είναι δεδομένος, σύμφωνα με τις κάμερες ασφάλειας της περιοχής. Είναι γνωστό ακόμη και από ποιο μπλοκ διαδηλωτών αποσπάστηκαν οι δράστες. Οι διωκτικές αρχές είναι αρμόδιες για να βρουν τους δράστες και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την ενοχή τους. Το φρικιαστικό είναι ότι εκτός από τους δράστες, πολλοί ήταν αυτοί που φώναζαν στους υπαλλήλους της Marfin να καούν ζωντανοί και όχι μόνο δεν έσπευσαν σε βοήθεια ενός αδικούμενου θύματος, όχι μόνο αδιαφόρησαν, αλλά το ευχαριστήθηκαν κιόλας. Ανθρωπόμορφα τέρατα που διψούν για αίμα.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …