Σχόλια 09/09/16

0
malkots-eve
Πανηγυρίζουμε για τα 246 εκ. των καναλαρχών που είναι αμφίβολο εάν και πότε θα τα πάρουμε αντί να κλαίμε για τα 5 δις που χάνουμε από το ΦΠΑ κάθε χρόνο…


Αποβιομηχάνιση
Η αποβιομηχάνιση στο νομό μας είναι δεδομένη και μη αμφισβητούμενη. Πάνε οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια κάθε είδους που υπήρχαν στο νομό. Πάει εκείνη η εικόνα της βιομηχανικής ζώνης και της βιοτεχνικής επίσης που έσφυζαν από ζωή, κίνηση, παραγωγή.
Εδώ και χρόνια βιώνουμε ως νομός το κλείσιμο, τη φυγή, την μετά βίας παραμονή και μύριες δυσκολίες κάποιων ηρωικών επιχειρηματιών.
Κι όλη αυτή η αρνητική εικόνα μέσα σε λίγα, ελάχιστα χρόνια, δυστυχώς…
Γ.Δ.


Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά
Πριν λίγα χρόνια μας μακάριζαν ως τυχερό νομό γιατί υπήρχε μεγάλη απασχόληση. Οι γείτονες μας ζήλευαν διότι η ανεργία ήταν πολύ χαμηλή, υπήρχε δουλειά για όλους κι αυτό είχε σαν συνέπεια την λειτουργία της αγοράς, τη διάχυση των χρημάτων στο εμπόριο, την ανακύκλωση του ευρώ.
Η οικονομική κρίση δυστυχώς τα σταμάτησε αυτά σε μεγάλο ποσοστό. Χάθηκαν θέσεις εργασίας, δεν δημιουργούνται νέες, χάθηκε η προοπτική για το μέλλον, η ελπίδα μειώνεται, ο ορίζοντας δεν δείχνει αλλαγή νοοτροπίας της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η κρίση.
Γ.Δ.


Τύχη βουνό …
Άγιο είχε ο οδηγός και οι επιβάτες του λεωφορείου του ΚΤΕΛ που εκτελούσε διαδρομή στα ορεινά χωριά του νομού μας. Στην επιστροφή και ενώ είχε εκτελέσει το δρομολόγιο του ο οδηγός διαπίστωσε πως δεν υπάκουαν τα φρένα του οχήματος. Ευτυχώς είχε φτάσει στην οδό Σάρδεων και δεν είχε συμβεί σε κάποια κατηφόρα όταν ακόμη ήταν στα ορεινά χωριά. Ο έμπειρος οδηγός κράτησε την ψυχραιμία του ακινητοποίησε το όχημα και κάλεσε τους επιβάτες να κατεβούν ενημερώνοντάς τους. Ευτυχώς ήταν μέσα στην πόλη και πήγαν από εκεί με τα πόδια στις δουλειές τους.


Η κα Κίτσου, ο κ. Κοσμίδης και ο κ. Μαλκότς
Αισθητή έκανε την απουσία της η κα Ελένη Κίτσου από την συνεδρίαση του ΕΒΕ. Αφού μέχρι και ο κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ που δεν φημίζεται για την …πολυλογία του σχολίασε πως «η κα Κίτσου απουσιάζει γιατί τρέχει με τον Σώρρα να ρίξουν τον Τσίπρα»! Στα happenings της συνεδρίασης ήταν οι αβρότητες και τα καλά λόγια που αντάλλαξαν οι κύριοι Μωραΐτης και Κοσμίδης. Λόγια εκτίμησης και σεβασμού παρά τις πολιτικές αντιθέσεις τους!. Στις εκπλήξεις της συνεδρίασης η παρουσία του κ. Μαλκότς που ήρθε για να ακούσει την ομιλία του κ. Κοσμίδη για το δυσοίωνο μέλλον των επιχειρήσεων η οποία αναβλήθηκε για την επομένη συνεδρίαση. Πού οφείλεται αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Μαλκότς ο οποίος απουσιάζει από την τοπική πολιτική σκηνή;
Μα νομίζω πως έχει ενταχθεί στην Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη όπως και ο κ. Κοσμιδης… αν δεν κάνω λάθος… και προφανώς ήρθε να τον ακούσει και να τον στηρίξει
Μ.Ξ.


Τεράστιο ποσό
Η αποδοχή είναι δεκτή από όλους. Ότι δηλαδή «χάνονται» 5 δις ευρώ ετησίως από το ΦΠΑ στη χώρα μας. Ποσό τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς πως έχει διαλυθεί η οικονομία της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης λόγω υψηλής φορολογίας, χαρατσιών, μειώσεων συντάξεων και άλλων επιβαρύνσεων που τελειωμό δεν έχουν.
Όπως δε υπολογίστηκε, εάν εισπράττονταν αυτό το ποσό του ΦΠΑ ετησίως, ούτε ΕΝΦΙΑ ούτε άλλες επιβαρύνσεις θα είχε το ελληνικό νοικοκυριό.
Υπάρχει όμως η ανικανότητα των κυβερνήσεων να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύγχρονο σύστημα αποδοτικής είσπραξης του ΦΠΑ κι έτσι το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι λίγο-πολύ.
Γ.Δ.


Λόγια και μόνον λόγια
Να λοιπόν που όλοι εμείς δεν γνωρίζουμε τι μας συμβαίνει γύρω, δεν αντιλαμβανόμαστε σωστά και έχουμε λανθασμένη άποψη για πολλά πράγματα. Ενώ η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, μας βεβαιώνει με δήλωσή της ότι «το τρίτο μνημόνιο βελτίωσε την κατάσταση της χώρας…»
Κι απορούμε τώρα εμείς οι αφελείς όπως αποδεικνύεται ότι ή δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται γύρω μας ή η κυρία υπουργός αναφέρεται σε άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδος. Μόνο που θα της πούμε της κυρίας Αντωνοπούλου πως αυτό το τρίτο μνημόνιο ήταν και το φαρμακερό…
Γ.Δ.


Περιβαλλοντικός παραλογισμός
Νέο πρόστιμο ύψος 10 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην Ελλάδα λόγω καθυστέρησης στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ένωσης περί των αποβλήτων. Η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως. Στη χώρα που απαγορεύονται, λόγω περιβαλλοντικής υπερευαισθησίας, οι επενδύσεις αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου (π.χ. χρυσού), οι οποίες επιτρέπονται με την 7η ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν είναι συμβατές με τους κανόνες περί αποβλήτων, κλπ πληρώνουμε βαρύ πρόστιμο για την μηδενική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί αποβλήτων. Ο απόλυτος (περιβαλλοντικός) παραλογισμός…
Γ.Λ.


Μπαράζ φόρων
Για έβδομη συνεχόμενη μνημονιακή χρονιά 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το άδειο κρατικό ταμείο. Πώς; Πληρώνοντας την ομοβροντία των υποχρεώσεων που σωρεύονται από το τέλος Σεπτεμβρίου ως και το τέλος Ιανουαρίου του 2017.
Εφέτος το ημερολόγιο της φοροεπιδρομής συναρτάται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη» τον Απρίλιο του 2017.0 λογαριασμός των άμεσων και έμμεσων φόρων φτάνει το αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί ως και το τελευταίο λεπτό του ευρώ ώστε, πρώτον, να «ανασάνει» το κράτος που έχει κηρύξει στάση πληρωμών στον εαυτό του και, δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που αποτρέπει την αυτόματη περικοπή μισθών και συντάξεων από τον δημοσιονομικό «κόφτη». Το ημερολόγιο της Εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος. Συγκεκριμένα, σε 150 ημέρες, από το τέλος Σεπτεμβρίου ως τον Ιανουάριο του 2017, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των IX για το 2017.
Α.Π.


Άυπνος στην Παλιά Πόλη
Συνάντησα χθες κυρία, κάτοικο της Παλιάς Πόλης. Η έλλειψη ύπνου ήταν εμφανής στο πρόσωπό της. Την ρώτησα αν οφείλεται στις Γιορτές που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στην γειτονιά που μένει με την οικογένειά της. Η απάντηση ήταν ίδια με πολλών κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού, κυρίως αυτών που διαμένουν στα ‘’κεντρικά’’ σοκάκια και γύρω από την πλατεία Μητροπόλεως. Δεν είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης το πρόβλημα, αφού διαρκούν μία εβδομάδα τον χρόνο. Το πρόβλημα είναι το νέο στέκι που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία, μετά την διαμόρφωση που έγινε στον χώρο. «Έχουμε να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι από τα μέσα Ιουνίου»! Μάλιστα η κυρία, σύζυγος αξιόλογου ιατρού της πόλης μας, με ρώτησε, με συγκρατημένη αγανάκτηση και δόση αυτοσαρκασμού για το ‘’δράμα’’ που ζουν, αν μπορεί να δημοσιευθεί ένα κείμενό της στην εφημερίδα με τον τίτλο: «Αγαπητοί Ξανθιώτες και αγαπητές Ξανθιώτισσες, μαζέψτε τα παιδιά σας». Οι θαμώνες της πλατείας είναι επί το πλείστον 15χρονα και λίγο μεγαλύτερα παιδιά, ανήλικα όλα, που κατακλύζουν την περιοχή και ανέρχονται πολλά βράδια σε 200-300 άτομα. Από νωρίς το βράδυ ξεκινούν με μπύρες, ρετσίνες και ό,τι άλλο φθηνό μπορούν να βρουν σε συνοικιακά μαγαζιά και φθάνουν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, μεθυσμένα, εκτός εαυτού, να ασχημονούν, να ουρούν και να ξερνούν δεξιά και αριστερά, φωνάζοντας και ξεσπώντας σε χάχανα. Απευθυνόμενοι πολλοί κάτοικοι στην αστυνομία, που έχει πλέον περιπολικό στην πλατεία, έμαθαν ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε δημόσιο χώρο σε κάποιον ανήλικο που πίνει. Αυτό γίνεται μόνο μέσα σε μαγαζιά, που προμηθεύουν παρανόμως. Η λύση είναι η καταγγελία του γονιού του συγκεκριμένου παιδιού. Φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή.
Χ.Δ.


Κατρουγκάλειος σοφία!

Αφού άρχισαν οι αντιδράσεις για το θέμα της εκχώρησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ακόμη και από τον κ. Κοντομηνά που μέχρι πρότινος ‘’λιβάνιζε’’ την κυβέρνηση, ήρθε ως από μηχανής θεός ο μέγιστος νομικός κ. Κατρούγκαλος για να δώσει την λύση και να γλυκάνει τον πόνο των τόσων εργαζομένων που κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Η πρόταση του υπουργού για επιχορήγηση μελλοντικών ανέργων καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης» είναι κατά πάσα πιθανότητα -για μια ακόμη φορά- εντελώς κενή περιεχομένου. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, όπως είναι ο σωστός τίτλος, παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεν αναφέρει κάτι για άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους λόγω της τυχοδιωκτικής και εκδικητικής πολιτικής της κυβέρνησής τους. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι και οι αντιδράσεις κάποιων καθησυχάστηκαν. Αυτό είναι που μετράει.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πολιτικές εξελίξεις; Ι Επανέρχεται ως πολιτικό θέμα η συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις μετ…