Σχόλια 18-07-16

0
Μετά από 20 μήνες στην εξουσία ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με επενδύσεις κι όχι με το σκίσιμο των μνημονίων. Είναι μια κάποια πρόοδος…


Το επίμαχο βίντεο…
Είναι πολύ λυπηρό, είναι ντροπή και ασέβεια προς το αδικοχαμένο παλικάρι, τον 19χρονο Αχμέτ, και την τραγική οικογένεια που θρηνεί, ο χαμός του παιδιού της να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης . Το «Ε» δεν ήταν στην κηδεία και η πληροφόρησή του σ’ ότι αφορά το συγκεκριμένο επεισόδιο περιορίζεται στο επίμαχο βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως. Σ’ αυτό φαίνεται ο μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου να διαπληκτίζεται με έναν Ιμάμη μπροστά στο φέρετρο του παιδιού. Ο Ιμάμης φαίνεται πως προσπαθεί να τον παραγκωνίσει από την τελετή ακουμπώντας τον επιτακτικά στον ώμο. Ο κ. Σινίκογλου αντιδρά και του τινάζει το χέρι. Εκείνη τη στιγμή παρεμβαίνει κατευναστικά ο βουλευτής κ. Ζεϊμπέκ και φαίνεται πως προσπαθεί να ηρεμήσει τον κ. Σινίκογλου που φαίνεται εκνευρισμένος. Μετά απ’ αυτό η τελετή συνεχίζεται κανονικά. Είναι κρίμα και άδικο να χρησιμοποιείται ο χαμός ενός νέου παιδιού για πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες . Αν μη τι άλλο όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σεβαστούν την βαθιά θλίψη της οικογένειας.
Μ.Ξ.


Μαλλιά κουβάρια… και η Ξάνθη κόμπος!
Πολλές οι αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο στην κριτική που άσκησαν οι βουλευτές και η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικούς φορείς και πολιτικούς.
Οι ανοιχτές επιστολές και οι ανακοινώσεις «έδωσαν και πήραν» τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΒΕ, τη ΝΟΔΕ, αλλά και τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ.
Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν και με αυτές τις συνθήκες συναίνεσης και συνεννόησης περιμένουμε να προκόψει αυτός ο τόπος. Ο πολιτικός λόγος και η κριτική είναι ευπρόσδεκτα από όλες τις πλευρές στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, όσο βέβαια διατηρείται σε επίπεδα που τελικά δημιουργούν τις συνθήκες για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για την περιοχή.
Ωστόσο διαπιστώνεται περίτρανα πλέον ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ρήγμα ανάμεσα σε εκπροσώπους της πολιτικής και των παραγωγικών φορέων (πολλοί οι συνδυασμοί των επιμέρους ρήξεων) και αυτό γεννά μεγάλη απαισιοδοξία και απογοήτευση για τις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν στην περιοχή.
Ε.Δ.

Υπέβαλε αναφορά
Έξω φρενών είναι ο δικηγόρος της Ξάνθης που πριν λίγες ημέρες μας είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα υπεξαίρεσης από συνάδελφό του. Ο εν λόγω δικηγόρος που υπέβαλε και αναφορά στον Εισαγγελέα περιγράφει τα περιστατικά της υπόθεσης και ζητά την ενεργοποίηση της εισαγγελικής αρχής σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, απέστειλε την αναφορά του στα ΜΜΕ της πόλης, σχολιάζοντας ότι επρόκειτο για μία συνήθη τακτική του εν λόγω συναδέλφου του που εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι και άλλοι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνώριζαν. Το λόγο πια έχει η πειθαρχική και ίσως και δικαστική διαδικασία.
Ε.Δ.

Στη μάχη και ο Ιβάν
Όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης θα είναι ένας από τους τέσσερις που σε πρώτη δόση θα πάρουν άδειες. Μάλιστα κάποια σχόλια εφημερίδων τον τοποθετούν ως φίλο του υπουργού Πάνου Καμμένου των ΑΝΕΛ. Εάν τελικά υλοποιηθεί η επιθυμία αυτή του Ιβάν Σαββίδη, τότε ο ΠΑΟΚ θα είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που θα διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι.
Μετά τα παραπάνω, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως θα γίνει «μάχη» και θα χτυπηθούν άγρια οι εννέα μνηστήρες – τόσοι είναι τελικά – για τις 4 άδειες.
Γ.Δ.

Εγκαίνια
Την Παρασκευή εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της ΣΕΚΕ Α.Ε. και της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στην Κομοτηνή. Έτσι, θα βρίσκονται σε έναν ενιαίο χώρο οι δύο μεγάλες Επιχειρήσεις οι οποίες απουσίαζαν από τη Ροδόπη παρότι είναι ιδιαίτερα γνωστές κυρίως στον αγροτικό κόσμο.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι πολιτικές αρχές του νομού, εκπρόσωποι Αγροτικών-Κτηνοτροφικών φορέων, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Περισσότερο ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο.
Γ.Δ.

45 εκ. ευρώ για τον ΟΣΕ…
Καλά τα μνημόνια συνεργασίας, οι κουστωδίες στο εξωτερικό, οι μεγαλεπίβολοι στόχοι, αλλά από ουσία τι γίνεται; Η ουσία είναι ότι μόνο ένας υποψήφιος εμφανίστηκε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κανένας για τη θυγατρική της ΕΕΣΣΤΥ (ή Rosco). Και ξέρετε γιατί; Γιατί χάθηκε η αξιοπιστία. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς τη χώρα. Τα πράγματα είναι απλά.
Ακόμα και με “σκοτωμένες” τιμές η Ελλάδα δεν προσελκύει επενδυτές. Όταν η επιχειρηματικότητα θεωρείται “εχθρός”, όταν οι συνδικαλιστές διαμορφώνουν κυβερνητική πολιτική, όταν παραμένει ο υδροκέφαλος δημόσιος τομέας και η απίστευτη γραφειοκρατία, όσο υπερφορολογούνται τα πάντα, όταν η οικονομία και η κοινωνία καταρρέουν, όταν η χώρα απομονώνεται διεθνώς, όταν μετατρέπεται σε… “νήσο Έλις” της Ευρώπης, όταν είναι ακόμη άγνωστο αν θα καταφέρει να κρατηθεί στο ευρώ, όταν οι εταίροι και οι διεθνείς παράγοντες αποδέχονται ως “αναγκαίο και βολικό κακό” την κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θα έρθουν σοβαροί επενδυτές. Θα έρχονται βέβαια “γύπες” των αγορών, ιδιαίτερα για κερδοσκοπικές μπίζνες, όπως τα κόκκινα δάνεια. Αλλά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ελάχιστοι…
-45 εκ. ευρώ μόνο ήταν το τίμημα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Τελικά οι χιλιάδες «επενδυτές» που κατέκλισαν την Ειδομένη συνέβαλαν στη διαμόρφωση της τιμής…

Πονηρία και αναλγησία
Τα μικρά καφενεία που μετά βίας τα έβγαζαν πέρα σε κάποια χωριά, οδηγήθηκαν φέτος σε κλείσιμο. Αιτία ο φόρος Επιτηδεύματος 650€ που τους επιβλήθηκε για πρώτη φορά από την Εφορία, ενώ μέχρι τώρα δεν υφίστατο ο φόρος αυτός. Ήταν επινόηση της κυβέρνησης για να μαζέψει χρήματα. Τα παραδείγματα είναι δίπλα μας.
Η Ποταμιά έχει σήμερα 40 κατοίκους. Η Κεσσάνη 380 και δεκάδες άλλα χωριά βρίσκονται στο ίδιο απελπιστικό επίπεδο της μείωσης του πληθυσμού τους κι αντί να τύχουν κάποιας ειδικής αντιμετώπισης, φορολογούνται με έναν φόρο που όχι μόνον είναι άδικος και μεγάλος αλλά και μεθοδευμένος έτσι ώστε να υπολογίζουν τα μικρά χωριά σε πληθυσμό σαν μέρος του δήμου! Δηλαδή κόψιμο και ράψιμο κατά το δοκούν για να μαζέψουν χρήματα.
Γι’ αυτό και όσοι διατηρούν καφενεία ή μικρομάγαζα στα χωριά αυτής της κατηγορίας τα κλείνουν. Για πρώτη φορά πονηρία και αναλγησία…
Γ.Δ.

Και οικολογικό πρόβλημα
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας μας με τίτλο «Εκτός Ελέγχου η κατάσταση με τα αδέσποτα στο νομό», ενώ συζητήθηκε και η πρόταση της Εφημερίδας μας για διαδημοτική συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο θέμα όμως πέρα από το καθαρά κοινωνικό μέρος, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος, αυτή του Οικολογικού. Δηλαδή, της επίθεσης των αδέσποτων σκύλων που ζουν στην ύπαιθρο χώρα κατά ομάδες, εναντίον ζαρκαδιών, λαγών και άλλων ζώων.
Γίνονται ομάδες τα σκυλιά και κυνηγούν ομαδικά για να έχουν αποτέλεσμα. Έτσι εμφανίστηκε η ομάδα στην περιοχή της Καλαμούς και κυνηγούσε ζαρκάδι και η άλλη ομάδα στο Σέλινο που κυνηγούσε λαγό.
Τώρα ως προς την κίνηση κάποιων συμπολιτών να πηγαίνουν τροφή σε αδέσποτα τόσο στο 8ο χιλιόμετρο, όσο και στη βιοτεχνική ζώνη, ε, αυτό, είναι μια άλλη λειτουργία φιλοζωϊσμού.
Γ.Δ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι Ιταλοί και ο Φίλιππος Τσαλίδης
Στην ιταλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ανήκει πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την πρόσφορα των Ιταλών αντί του ποσού των 45 εκ. ευρώ. Παράλληλα η συμφωνία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνοδεύεται από τη διαγραφή προστίμων 750 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει η Κομισιόν και βάρυναν τον ισολογισμό της εταιρείας και συνδέονταν με κρατικές ενισχύσεις, τις οποίες η ΕΕ είχε κρίνει ότι είχαν χορηγηθεί παράνομα. Να σημειώσουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων στην Ελλάδα και απασχολεί 750 εργαζόμενους. Το 2015 παρουσίασε κέρδη 2,65 εκατ. ευρώ έναντι 1,71 εκατ. ευρώ το 2014 σημειώνοντας αύξηση 55,17%. Ενώ η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ιταλίας με τουλάχιστον επτά θυγατρικές στη γειτονική χώρα. Ο όμιλος είχε το 2015 έσοδα ύψους 8,585 δισ. ευρώ, με το 13% να προέρχεται από τις εκτός Ιταλίας δραστηριότητές του. Να θυμίσουμε ότι Διευθύνων σύμβουλος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ο γνωστός μας Φίλιππος Τσαλίδης ο οποίος έμελλε να είναι και ο τελευταίος Διευθύνων σύμβουλος με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ελληνικά χέρια.
Μ.Ξ.


Η τρομοκρατία καλά κρατεί
Νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Νέο κύμα τρόμου και αποτροπιασμού. Τα χτυπήματα είναι φανερό ότι δεν είναι τυχαία. Οι δολοφόνοι του ISIS έχουν στοχοποιήσει τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης και το χτύπημα στην Νίκαια της Γαλλίας επιβεβαιώνει τον ανωτέρω συλλογισμό. Η Γαλλική Επανάσταση και η Πτώση της Βαστίλης αποτελούν ορόσημα του δυτικού πολιτισμού: η πτώση της τυραννίας, η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφότητα, το άτομο και τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη. Το μήνυμα της Γαλλικής Επανάστασης συγκλόνισε τον κόσμο, γκρέμισε δοξασίες, στερεότυπα και πεποιθήσεις.
Ο πόλεμος ενάντια στο φρικαλέο ΙSIS πρέπει να διεξαχθεί και από τους δυτικούς συμμάχους και από τις μουσουλμανικές χώρες -δίχως την συμμετοχή τους δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά αυτή η βαρβαρότητα. Όμως και αυτές πρέπει να λάβουν θέση. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν μπορούν να μένουν αμέτοχες, πολλώ δε μάλλον κάποιες από αυτές να επιδεικνύουν μια ύποπτη ανοχή στη δράση του. Είναι επείγον να ξανασκεφτούμε την εκ βάθρων οικοδόμηση του ευρωπαϊκού χώρου, πέρα από τον φόβο, τον πανικό, την οργή και την απόσυρση που δημιουργεί η ισλαμική τρομοκρατία. Εξάλλου και στρατηγικά είναι αυτοκτονικό να θεωρήσεις 1,5 δισ. μουσουλμάνους εχθρούς. Δεν θα μας κάμψουν όμως. Η Ευρώπη και γενικά ο δυτικός κόσμος έχει αποδείξει πως έχει και έναν άλλο τρόπο να νικά το Κακό, πιο ασφαλή και ψύχραιμο: τη δυναμική λήθη. ΔΕΝ ξεχνάμε τα προηγούμενα χτυπήματα. ΔΕΝ εφησυχάζουμε. ΔΕΝ συγχωρούμε. Αλλά συνεχίζουμε τη ζωή μας. Σε λίγες μέρες στην promenade des Anglais πάλι θα χαίρονται τη ζωή χιλιάδες. Κι αυτό είναι μια πρώτη, διαρκής, νίκη.
Χ.Δ.


Τα σκάνδαλα χρειάζονται, δεν είναι για να λύνονται
Παραλλάσσοντας τον Καβάφη, μπορούμε να πούμε ότι τα σκάνδαλα είναι για κάποιους αναγκαία. «Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα, και είπανε πως σκάνδαλα πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς σκάνδαλα; Αυτά ήσαν μια κάποια λύσις». Παράδειγμα η υπόθεση Siemens. Τι είπε το Δικαστήριο την περασμένη Τρίτη; Εφόσον μερικοί από τους κατηγορούμενους είναι Γερμανοί, πρέπει να μεταφραστεί στα γερμανικά το ογκώδες Βούλευμα, με το οποίο κατηγορούνται και τεκμηριώνεται με μεγάλη πιθανότητα η κατηγορία τους. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ρητά ότι η κατηγορία πρέπει να διατυπώνεται σε γλώσσα, που κατανοεί ο κατηγορούμενος. Η μέχρι τώρα πρακτική των Ελληνικών Δικαστηρίων ήταν να μην απαιτεί μετάφραση παραπεμπτικών βουλευμάτων. Αυτή η πρακτική τους βόλευε, αφού οι πιο πολλοί αλλοδαποί κατηγορούμενοι ήταν έμποροι ναρκωτικών και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων. Αργούσε λοιπόν η μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο ανατίθεται το έργο. Τελικά, η μετάφραση ολοκληρώθηκε μετά την έναρξη της δίκης. Η αναβολή αρχικά μοιάζει να μην βολεύει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης, που είχε κάνει σημαία το εν λόγω σκάνδαλο. Και άρχισε να κραυγάζει. Έφθασε στο σημείο να προπαγανδίζει επικοινωνιακά την «κάθαρση» στο χώρο της Δικαιοσύνης. Εξευτέλισε, μάλιστα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης στέλνοντάς τον στα γραφεία του Αρείου Πάγου με εντολή Πρωθυπουργού. Είναι σαφής ο στόχος της Κυβέρνησης. Θέλει να «αλώσει» τη Δικαιοσύνη. Να βρει «πρόθυμους» δικαστές και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Του πιο ισχυρού δικαστικού σχηματισμού της χώρας.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …