Σχόλια 11/05/16

0
karkatsoulis potami
Με διάταγμα του Προκόπη Παυλόπουλου θα ενεργοποιείται κάθε Μάιο ο κόφτης δαπανών. Μπορούμε δηλαδή να τον λέμε και Προκόφτη…


Όλοι μας εχθρεύονται
Μια τέτοια στάση μοιάζουν να έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, αφού παντού διακρίνουν πρόσωπα που τους μισούν για την επιτυχία τους (όπως είχε πει χαρακτηριστικά εις εξ αυτών). Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας. Σε ένα παραλήρημα αλαζονείας και αμετροέπειας, επιτέθηκε στο Οικονομικό Επιμελητήριο, τόσο στον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κόλλια, όσο και στον ίδιο τον θεσμό, κάνοντας λόγο για αναξιόπιστα στοιχεία, αναφορικά με αυτά που δημοσιοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο για την επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αποτελεί θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης, τα στοιχεία βασίζονται σε απόλυτα αντικειμενικά αριθμητικά δεδομένα, όπως είναι οι συντελεστές εισφορών και φορολογίας εισοδήματος, που προήλθαν μετά από ενδελεχή επεξεργασία από τον Φορέα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Το να αφήνεις στην άκρη τα στοιχεία που σου δίνει ένας επίσημος ανεξάρτητος φορέας και να ασχολείσαι με την κομματική ιδιότητα του προέδρου του (που προέκυψε μέσα από εκλογές του Επιμελητηρίου) είναι στην καλύτερη περίπτωση εθελοτυφλία, ιδίως όταν μιλάμε για πολιτικούς γυρολόγους που αενάως επιδιώκουν την υπουργική καρέκλα.
Χ.Δ.


Ερωτηματολόγιο

Για δύο εβδομάδες η στήλη θα δημοσιεύει μια ερώτηση από ένα Ερωτηματολόγιο. Το έθεσε σε κυκλοφορία το Ποτάμι κι αξίζει, ειλικρινά, να μάθουν όσοι γίνεται περισσότεροι κάποια πράγματα ιδιαίτερα σημαντικά που όμως τα προσπερνάνε.
Η πρώτη ερώτηση λοιπόν: πόσο κοστίζει η γραφειοκρατία στην ελληνική οικονομία κάθε χρόνο;
Α: 4 δις
Β: 8 δις
Γ: 12 δις
Και η απάντηση είναι το Γ: 12 δις ετησίως!
Αύριο η συνέχεια. Έχει ενδιαφέρον.
Γ.Δ.


Ξεκινάει ο αγωγός ΤΑΡ
Τα μεγάλα έργα από τη φύση τους απαιτούν μεγάλο χρόνο προγραμματισμού και αντίστοιχο υλοποίησης. Είναι γνωστό ότι ξεκινούν από τις υπογραφές με την άλφα κυβέρνηση και μέχρι να τελειώσουν άλλη κυβέρνηση κόβει την κορδέλα. Το ζήσαμε εξάλλου με τη γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου, τα Ολυμπιακά έργα, το Μετρό Αθηνών, την Εγνατία Οδό, το Αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος και τόσα άλλα. Το ίδιο θα συμβεί και με τον αγωγό ΤΑΡ. Για τον οποίο στις 17 Μαΐου θα κοπεί η κορδέλα έναρξης των εργασιών στη Θεσσαλονίκη.
Θυμίζουμε ότι ο αγωγός ΤΑΡ, προωθήθηκε και προχωρά με την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί σίγουρα. Το είχαμε δε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό πως ο αγωγός θα γίνει όντως γιατί έχει το «πράσινο» φως των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που παρότι μπήκαν οι υπογραφές δεν έγινε.
Γ.Δ.


Η μόνη λύση
Εάν δεν κάτσουν οι τέσσερις δήμοι του νομού, όλοι, γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν για το πρόβλημα με τα αδέσποτα, λύση μεμονωμένη δεν θα υπάρξει.
Η από κοινού δράση είναι η μόνη εφικτή λύση του προβλήματος. Με ειλικρίνεια και διάθεση επίλυσης του όλου προβλήματος. Με στόχους και ενέργειες που θα έχουν προοπτικές σε βάθος χρόνου κι όχι για αύριο μόνον.
Μάλιστα για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας την πρόσκληση όφειλε να κάνει ο Μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης. Ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα. Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία ενδοδημοτικής συνεργασίας που σταδιακά θα τακτοποιήσει ένα σοβαρό θέμα και θα εμφανίσει το νομό μας ως πρότυπο συνεργασίας για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού θέματος.
Γ.Δ.


Ας αφήσουν τους εγωισμούς
Το φαινόμενο που επικρατεί στο νομό μας να μην υλοποιούνται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών είναι απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς απαράδεκτο.
Κι αυτό, διότι στερείται του δικαιώματος αυτού ο πολίτης λόγω στρεβλής απαίτησης των υπαλλήλων να γίνονται οι εξετάσεις εκτός ωραρίου και να εισπράττουν κάποιο χρηματικό επίδομα.
Δηλαδή, αντί οι εξετάσεις να γίνονται εντός του ωραρίου όπως είναι λογικό και σωστό για να μην διαιωνίζεται το θέμα, οι υπάλληλοι «τιμωρούν» ουσιαστικά τους συμπολίτες τους γιατί η κυβέρνηση δεν δέχεται να δώσει το ειδικό επίδομα.
Κι έτσι, αρνούμενοι και προβάλλοντας δικαιολογίες, στερούν μια παροχή δημόσιας υπηρεσίας που έχουν υποχρέωση να προσφέρουν και για την οποία αμείβονται. Ομολογουμένως πρωτότυπη αντίληψη συντεχνιακής δράσης.
Ας αφήσουν λοιπόν τους εγωισμούς κι ας εξυπηρετήσουν τους πολίτες που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις όπως γίνεται ήδη αλλού.
Γ.Δ.


Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα
Θυμάστε το παλιό και πετυχημένο σύνθημα του ΕΟΤ «Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα»; Με το ίδιο αυτό σλόγκαν συνεχίζεται και σήμερα η διαφήμιση της χώρας αλλά απευθύνεται πια στους αναρχικούς όλου του κόσμου. Οι οποίοι έχουν βρει έναν πραγματικό παράδεισο στη χώρα μας και συγκεντρώνονται από όλα τα μέρη του πλανήτη για να ζήσουν τον αναρχικό τους μύθο. Προχθές, κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού, οι «τουρίστες» αυτοί έκαναν και την επαναστατική τους γυμναστική στο Σύνταγμα. Θαυμάστε: από τους 14 συλληφθέντες για επεισόδια έξω από τη βουλή, οι τρεις μόνο ήταν Έλληνες! Είχαμε 4 Ιρανούς, δύο Ελβετούς, τρεις Γάλλους, μία Κύπρια και έναν Αυστριακό. Ήρθαν στη χώρα μας τα έσπασαν και πέταξαν μολότοφ, κάτι που φυσικά δεν νοούνται να πράξουν στις πατρίδες τους ατιμώρητοι. Και έτσι όπως τους αφήνουμε ανενόχλητους να δρουν κατά το κέφι τους σίγουρα θα προσελκύσουν κι άλλους πολλούς. Από κανονικούς τουρίστες μπορεί να μην τα πάμε καλά φέτος, από αναρχοτουρίστες όμως σίγουρα θα σκίσουμε…


Εκδήλωση μεν, αλλά
Αδικήθηκε η πολιτική εκδήλωση του Ποταμιού το μεσημέρι του Σαββάτου στην Εμπορική Λέσχη. Έξω λιακάδα, τα καφέ γεμάτα και μέσα λίγα άτομα ν’ ακούσουν και συζητήσουν για την υπερφορολόγηση. Τέλος πάντων, η εκδήλωση έγινε. Με ομιλητές τους Τσιακίρογλου, Μονδρινό (απουσίαζε εκτάκτως ο Σουλιώτης) και Καρκατσούλη. Όσα ελέχθησαν σοβαρά, σωστά και με στοιχεία. Ιδιαίτερα άνετος και εύγλωττος ο κ. Καρκατσούλης, στέλεχος πρώτης γραμμής που πολύ θα ήθελαν να το είχαν στις τάξεις τους τα μεγάλα κόμματα. Το λυπηρό, πως λίγοι Ξανθιώτες αφιέρωσαν δυο ώρες κοντά για ν’ ακούσουν κάποιες αλήθειες που τους αφορούν άμεσα.
Κατά τα λοιπά, καλόν ύπνο και χαιρετίσματα στην εξουσία.
Γ.Δ.


Η τοπική επιχειρηματικότητα πρέπει να στηρίζεται
Την ανάγκη στήριξης της ελληνικής και ιδίως της τοπικής επιχειρηματικότητας την έχουμε τονίσει πολλές φορές. Μπροστά σε πολυεθνικούς κολοσσούς οι τοπικές επιχειρήσεις δίνουν μια μάχη όπως αυτή του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Σύμφωνα με έρευνα του μεγάλου αμερικανικού ομίλου Nielsen σε 30.000 καταναλωτές από 61 χώρες, η προέλευση ενός προϊόντος παίζει ρόλο στην επιλογή τους. Σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσε πως η προέλευση της μάρκας είναι σημαντική ή περισσότερο σημαντική από άλλους παράγοντες όπως π.χ. η τιμή ή η ποιότητα. Με το 59% των ερωτηθέντων, σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα, να δηλώνει πως αγοράζει τοπικές μάρκες επειδή με αυτό τον τρόπο στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις. Και αν σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν πως αγοράζουν τοπικές μάρκες, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 81%. Δηλαδή 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως αγοράζουν τοπικές μάρκες επειδή με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή 9 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως προτιμούν τοπικά φρούτα (ποσοστό 89%), λαχανικά (ποσοστό 89%), θαλασσινά (ποσοστό 89%), κρέας (ποσοστό 88%) και γιαούρτι (ποσοστό 88%). Βέβαια το ερώτημα είναι αν όντως 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν τοπικές μάρκες και αν π.χ. 9 στους 10 αγοράζουν όντως τοπικό κρέας ή πιστεύουν πως αγοράζουν τοπικό κρέας. Τα στοιχεία εισαγωγών της τελευταίας εξαετίας δεν στηρίζουν αυτή την άποψη, αφού η Ελλάδα συνεχίζει να αγοράζει εισαγόμενα αγαθά δαπανώντας ετησίως περί τα 30 δισ. ευρώ για εισαγωγές προϊόντων, εκτός των πετρελαιοειδών. Ας ψάχνουμε καλύτερα, λοιπόν, τι επιλέγουμε, προτιμώντας καταστήματα και επιχειρηματίες που γνωρίζουμε.
Χ.Δ.


Υπό σύσταση ΑΜΚΕ για το Leader
Προχωράει η προσπάθεια για σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας από τους δήμους του νομού και την περιφέρεια προκειμένου ν’ αναλάβει την υλοποίηση του Leader του νομού. Στην σύσκεψη που είχαν την Δευτέρα οι δήμαρχοι με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαγναφέρη αποφάσισαν να προχωρήσουν στην σύσταση ΑΜΚΕ αφού προηγουμένως έλαβαν την γνωμάτευση από νομικό της ΚΕΔΕ ότι δεν υπάρχει κώλυμα. Να σημειώσουμε όμως ότι την πρόταση στο Leader – το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη – θα την υποβάλλει η υπό σύσταση ΑΜΚΕ κι αν δεν εγκριθεί τότε η ΑΜΚΕ δεν θα συσταθεί! Αν εγκριθεί τότε θα το φέρουν προς ψήφιση στα δημοτικά τους συμβούλια αποφασίζοντας παράλληλα και για το ποσό συμμετοχής. Το ερώτημα βέβαια είναι πως μια υπό σύσταση εταιρεία θα έχει την πιστοποίηση και το στελεχιακό δυναμικό που χρειάζεται για να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρότασση αξιώνοντας την έγκρισή της; Είναι ένα πρόβλημα που προφανώς μπορεί να ξεπεραστεί αν αυτό το αναλάβουν ιδιώτες, αν δηλαδή αυτό δεν προσκρούει και πάλι σε καμιά γραφειοκρατία του Καλλικράτη.
Μ.Ξ.


Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου
Γράψαμε χθες για τη εκδήλωση του Ποταμιού το Σάββατο φιλοξενώντας τις δηλώσεις του γραμματέα του Παναγιώτη Καρκατσούλη που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Όμως δεν γνωρίζαμε ποιος είναι ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης! Δεν γνωρίζαμε για παράδειγμα ότι καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και βραβευμένος το 2012 ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο! Δεν γνωρίζαμε ότι δική του ήταν η ιδέα δημιουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών η οποία άρχισε να υλοποιείται την περίοδο που ήταν υφυπουργός εσωτερικών ο Σταύρος Μπένος κι όταν ανέλαβε υπουργός η Βάσω Παπανδρέου τα ΚΕΠ επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια η σχετική τεχνογνωσία εξήχθη σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Συρία και στη Ρωσία.
Όταν ένας άνθρωπος λοιπόν βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου που γνωρίζει εκ των έσω τι γίνεται στο ελληνικό δημόσιο σου μιλάει ότι δεν χρειάζονται φόροι απλά τα λεφτά θα βγουν από τον περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο καταλαβαίνουμε όλοι ότι αφ’ ενός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αλλά και όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε τι εξωφρενικές δαπάνες γίνονται στο ελληνικό δημόσιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …