Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κλειστά τα τελωνεία από χθες μέχρι και την Κυριακή

Κλειστά τα τελωνεία από χθες μέχρι και την Κυριακή

0
teloneio kipon

Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στα τελωνεία του Έβρου σε Κήπους και Καστανιές

Τελωνειακοί και εφοριακοί αντιδρούν στην ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Μετά την απεργία των εργαζομένων στις Εφορίες την Πέμπτη, 19 Μαΐου, ήρθε η σειρά των τελωνειακών υπαλλήλων που ξεκίνησαν από χθες τριήμερη απεργία. Οι κινητοποιήσεις αφορούν την απόφαση να καταστεί ανεξάρτητη αρχή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα η ΠΟΕ-ΔΟΥ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στις κατά τόπους ΔΟΥ, απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής και την μεταφορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εκτός του Υπουργείου Οικονομικών.

Καταγγελίες για διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο υπουργείο Οικονομικών

Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι των ΔΟΥ αναφέρουν: «Ζητούμε την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων σχεδίων τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Την οριστική πλέον διάσπαση του κλάδου μας, ανάμεσα σε όσους μεταφέρονται στην ανεξάρτητη Αρχή και όσους παραμένουν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τη μεταφορά της φορολογικής διοίκησης και κατά συνέπεια και του προσωπικού αυτής, εκτός του υπουργείου Οικονομικών.

Θεσμοθετείται πλέον η συμμετοχή εκπροσώπων των δανειστών στη χάραξη πολιτικής, αλλά και τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών.

Για το προσωπικό της Αρχής, θα έχουμε περιορισμένη εφαρμογή (αν όχι κατάργηση) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Θα υπάρχει πλήρης ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού και τις υπηρεσιακές μεταβολές, κατά παρέκκλιση όλης ουσιαστικά της ισχύουσας νομοθεσίας, ενισχύοντας παράλληλα διαδικασίας αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας.

Προβλέπεται η θέσπιση διαφορετικού, σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο, συστήματος αξιολόγησης, για το οποίο δεν δίνονται σχετικές πληροφορίες.

Προεξοφλείται ο χαρακτηρισμός μέρους των υπαλλήλων ως ακατάλληλων κατά την πρώτη αξιολόγηση (η οποία θα γίνει με την έναρξη της λειτουργίας της νέας αρχής), οι οποίοι θα τεθούν αυτόματα εκτός της Αρχής και το μέλλον τους παραπέμπεται ουσιαστικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιών.

Στοχοποιούνται εκ των προτέρων συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

Το σχέδιο αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αλλά αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους.

Επιφέρει την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και υπονομεύει ευθέως το εργασιακό μας μέλλον.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο συζήτησης».

Κλειστά τα τελωνεία σε Κήπους και Καστανιές.

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησε από χθες, 20 Μαΐου, έως και την Κυριακή, 22 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τελωνειακών Ελλάδας, με τα τελωνεία του Έβρου να συμμετέχουν στην απεργία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τελωνειακοί του Έβρου, αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς σταθμούς Κήπων και Καστανιών. Η κινητοποίηση γίνεται επίσης με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την οργάνωση και λειτουργία των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας. Οι τελωνειακοί ζητούν προστασία της υφιστάμενης μορφής των εργασιακών τους σχέσεων, διασφάλιση των σημερινών αποδοχών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και διατήρηση των υφιστάμενων κλάδων στη Γ.Γ.Δ.Ε. Η κατάσταση είναι πάντως δύσκολη, καθώς ήδη από χθες η κίνηση στο τελωνείο Κήπων ήταν αυξημένη. Σύμφωνα με ενημέρωση της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών Αλεξανδρούπολης, μόνο προχθές μέχρι τις 8 το βράδυ από τους Κήπους έκαναν διέλευση πάνω από 100 λεωφορεία, πάνω από 1.000 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα , 5.500 περίπου Τούρκοι πολίτες και 1.500 περίπου πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Η απεργία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με τα τελωνεία ουσιαστικά να ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας 23 Μαΐου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …