Σχόλια 26/04/16

0
kaka-nea
Τι ανέλπιστη τύχη για την κυβέρνηση, τη στιγμή που φέρνει 4ο Μνημόνιο, να σιωπούν τα ΜΜΕ! Άσε το θείο και πιάσε την ΕΣΗΕΑ…


Καθοδηγούμενη απεργία;
Πολλά λέγονται και θα λεχθούν περισσότερα για τη συνεχιζόμενη μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη απεργία στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Σε μια περίοδο με ανοιχτά σοβαρά θέματα, με την κοινωνία στην οικονομική πίεση, με αναμενόμενες σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, αυτή η έλλειψη ενημέρωσης αποτελεί σοβαρό στοιχείο προβληματισμού. Έτσι, δεν λείπουν πολλές φωνές οι οποίες μιλούν για καθοδηγούμενη απεργία με τη σύμπραξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Αυτή η απόλυτη σιωπή στα τεκταινόμενα για την ίδια τη ζωή των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια, είναι όντως δυσεξήγητη λόγω ακριβώς του άκαιρου χρόνου εμφανίσεως. Οι προβληθέντες λόγοι της απεργίας για την κατάργηση του αγγελιόσημου δεν μπορούν να ισοσκελιστούν με μια μακρόχρονη απεργία. Στο κάτω-κάτω της γραφής πρόκειται για ένα φόρο που επιβλήθηκε στις διαφημίσεις υπέρ του Ταμείου των δημοσιογράφων. Φόρος υπέρ τρίτων που ζητά η τρόικα την κατάργησή του. Και βέβαια με την ευκαιρία να επισημάνουμε πως ακόμη η κυβέρνηση δεν κατήργησε τον αντίστοιχο φόρο υπέρ του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων. Για το οποίο Ταμείο πληρώνει ο κάθε οικονομικά συναλλασσόμενος με το δημόσιο.
Γ.Δ.


Καμία αλλαγή για το ‘’παζάρι’’ στο Πόρτο Λάγος
Φήμες ότι η δημοφιλής λαϊκή αγορά που λειτουργεί στο Πόρτο Λάγος θα πάψει να υφίσταται στον χώρο ακούστηκαν την Κυριακή από μικροπωλητή που δραστηριοποιείται εκεί. Οι πληροφορίες του εν λόγω ‘’παζαρτζή’’ δεν ευσταθούν, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κα Ζουρνατζίδου. Καμία ανησυχία, λοιπόν, για όσους επισκέπτονται την λαϊκή, αλλά και όσους έχουν τους πάγκους τους στο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο (η επίσημη ονομασία του) στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας και διαχειρίζεται από το Λιμενικό Ταμείο σε μια χερσαία ζώνη, που δεν εγείρει διεκδικήσεις από κανέναν.
Χ.Δ.


Θετική αντίδραση
Μας εξέπληξε ευχάριστα η θετική ανταπόκριση και αποδοχή των χθεσινών σχολίων της στήλης για την ανάγκη αξιοποίησης του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος του νομού.
Τα σχόλια ήταν θετικά και αισιόδοξα. Ήταν μηνύματα για συμφωνία ότι υπάρχει διέξοδος προς τον τουρισμό σαν κανονικό ή συμπληρωματικό εισόδημα. Μένουμε με την ευχή και την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια στο όλο θέμα «τουρισμός» και πως θα υπάρξουν οραματιστές που θα ξεκινήσουν τολμώντας. Χρειάζεται δε αυτή η τόλμη διότι « ο τολμών νικά».
-Είμαστε αισιόδοξοι ότι μαζί με την Περιφέρεια που φτιάχνει το νέο πλαίσιο του τουρισμού συνολικά, πως κάποιοι Ξανθιώτες θα δουν την ευκαιρία και θα την υλοποιήσουν.
Γ.Δ.


Περιφέρεια… Ανατολικής Θράκης
Άκουσα προχθές από μια παρουσιάστρια της ΕΡΤ ότι θα μας μιλήσει ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Θράκης! Μπράβο, σκέφτηκα, η ΕΡΤ κάνει διαπολιτισμικά ανοίγματα. Έλα όμως που βλέπω τον Γιώργο Παυλίδη, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μας μιλάει για την ανακαίνιση του σπιτιού του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη. Και από κάτω φαρδιά πλατιά να γράφει “Περιφερειάρχης Ανατολικής Θράκης”. Βέβαια σε πέντε λεπτά το διόρθωσαν. Κάποιος Θρακιώτης θα τους έκραξε άγρια. Εντάξει ρε φίλε, πως κάνεις έτσι. Εδώ ολόκληρος Πρωθυπουργός μετέφερε το Στρασβούργο στη Γερμανία, η Ξάνθη στην Τουρκία σε πείραξε;
Γ.Λ.


Πρέπει να βρεθεί λύση
Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ υπουργείου Συγκοινωνιών και εργαζομένων σ’αυτό ως προς τις ημέρες και ώρες των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών πως θα πρέπει να τελειώσει. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται το δίπλωμά τους για επαγγελματική χρήση και ως εκ τούτου επείγονται και δεν έχουν περιθώρια αναμονής. Και δικαιολογημένα αγανακτούν.
Από την άλλη οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους, οπότε κι αυτοί έχουν το δίκιο τους. μόνο που στη μέση βρίσκεται ο πολίτης που έχει μεν το πρόβλημα και λύση δεν βλέπει. Άρα, πρέπει να βρεθεί λύση οπωσδήποτε και γρήγορα.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται η αποχή δικηγόρων
Ανένδοτοι και αμετακίνητοι στον αγώνα τους οι δικηγόροι όλης της χώρας. Συνεχίζουν την αποχή τους μέχρι 7 Μαΐου και όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα το «φάνε».
Εμμένουν στα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση η οποία τους φορολογεί άγρια με το φορολογικό Νομοσχέδιο.
Γ.Δ.


Η γιορτή της Μουσικής
Ας ξεκινήσουμε μ’ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ. Τώρα που στην ατμόσφαιρα της πόλης ηχούν ακόμη οι μουσικές, τα τραγούδια και οι φωνές των εκατοντάδων νέων που όλοι μαζί, μας χάρισαν για μέρες τώρα τη ζωντάνια και το κέφι τους.
Και το Μπράβο αυτό αξίζει ανεπιφύλακτα σε όλους του Μουσικού Σχολείου. Πρώτα σ’ αυτούς. Μαθητές και Δασκάλους. Και βέβαια, μαζί, στον δραστήριο Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων. Που σε παράλληλη πορεία, δούλεψαν ΟΛΟΙ μαζί, για να πετύχει η εκδήλωση που έγινε θεσμός πλέον. Για ν’αποδειχθεί πως όταν αποφασίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Οφείλουμε σαν ένδειξη τιμής και αναγνώρισης να πούμε δυο λόγια γι’αυτή τη Μουσική Εκδήλωση που παρόμοια δεν γνώρισε η χώρα.
Το Μουσικό Σχολείο και ο Σύλλογος Γονέων, παρέδωσαν μαθήματα Πολιτισμού. Ναι. Γιατί ανέβασαν το Πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ξάνθης μέτρα ψηλά. Διότι δίδαξαν συλλογική δουλειά, αλλά και ποιοτική δουλειά. Έδωσαν στίγμα Πολιτισμού με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Γι’αυτό και κέρδισαν το στοίχημα. Γι’ αυτό τους ακολούθησαν οι διάφοροι φορείς παρά την αρχική δυσπιστία τους. Κέρδισαν και βαδίζουν. Τους εμπιστεύθηκαν και τους αγκάλιασαν οι Ξανθιώτες. Και γιατί για άλλη μια φορά η Μουσική απέδειξε ότι φέρνει κοντά τους ανθρώπους.
Και κάτι τελευταίο μεν, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, πρωταρχικό. Όλα όσα έγιναν και όλα όσα θα γίνουν, έχουν μια αφετηρία: Το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι και το γεγονός της Ξανθιώτικης καταγωγής του.
Και πάλι ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους όσους δούλεψαν για την επιτυχία της μεγάλης Μουσικής Γιορτής.
Γ.Δ.


Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας
Είναι ο νέος ορισμός της αλληλεγγύης. Μην απορείτε καθόλου. Κάποιοι έτσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως ‘’αλληλέγγυων’’. Οι απόλυτες θέσεις για εκμεταλλευτές αλληλέγγυους δεν αφορούν βέβαια το σύνολο όσον προσφέρουν στους πρόσφυγες. Υπάρχουν άνθρωποι που δρουν με πραγματική ανιδιοτέλεια και γνωρίζουμε αρκετούς τέτοιους ευτυχώς. Υπάρχουν όμως και οι οργανωμένες παροχές αλληλεγγύης, αυτές που αποκαλύπτονται από τους ίδιους τους ‘’συντρόφους’’ όταν θίγονται προσωπικά συμφέροντα. Κάπως έτσι έγινε και στην περίπτωση της πρωτοφανούς ‘’επίταξης’’ του ξενοδοχείου για την εγκατάσταση προσφύγων, με την γνωστή αιτιολογία ότι καλύπτεται το κενό της κρατικής παρέμβασης στο προσφυγικό ζήτημα. Η κατάληψη ενός ιδιωτικού χώρου, οποιουδήποτε χώρου είτε χρησιμοποιείται είτε όχι, δεν είναι απλά ένα πολιτικό θέμα, όπως διαλαμβάνουν κάποιοι. Είναι ένα ποινικό ζήτημα. Αυτοί που το θεωρούν πολιτικό και θέμα προτεραιότητας της ανθρωπιάς έναντι στην ιδιοκτησία είναι αυτοί που πέρυσι ψήφιζαν για πολίτευμα γιατί δεν άντεχαν τις ‘’χουντικές πνοές’’. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης του ξενοδοχείου είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα στους ίδιους τους αριστερούς με ‘’κατινιές’’ και πισώπλατα μαχαιρώματα να δίνουν και να παίρνουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο ‘’αλληλεγγύης’’ φαίνεται να εντάσσεται και η τροπολογία που κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (από αγροτικές περιφέρειες) ώστε οι αγρότες να μπορούν να διαλέγουν αλλοδαπούς εργάτες και να πηγαίνουν την λίστα στο υπουργείο ώστε οι αλλοδαποί να πάρουν προσωρινή άδεια παραμονής. Νέοι κονκισταδόρες της λογικής «έλα να δουλέψεις για μένα, κι εγώ θα σου βγάλω προσωρινή άδεια παραμονής». Πλήρης εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου με ηθικό πλεονέκτημα όμως.
Χ.Δ.


‘’Λεζάντα’’ με… ξένα κόλλυβα
Τρίτη χρονιά του θεσμού των μουσικών σχολείων «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» και πλέον δεν αποτελεί όνειρο αλλά έναν θεσμό που ήρθε για να μείνει. Μια πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Γιάννη Κακάρα, που βρήκε συνοδοιπόρους τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και την ομάδα εθελοντών που δημιουργήθηκε. Ένας θεσμός που κατά την σύλληψή του και τα πρώτα βήματα δεν αγκαλιάστηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση, παρά μόνον όταν αντιλήφθηκαν ότι κάτι μεγάλο και σπουδαίο γίνεται εδώ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια. Όταν όμως ο δήμος Ξάνθης είναι απών από όλο τον σχεδιασμό και η Συντονιστική Επιτροπή του Φεστιβάλ κυριολεκτικά κυνηγάει τους αρμόδιους ακόμη και για τα πιο απλά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική συμβολή. Οι αυτοδιοικητικοί, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά να κάνουν την ‘’λεζάντα’’ τους ακόμη και όταν δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό. Στην μεγαλειώδη συναυλία του Σαββάτου τα παιδιά των μουσικών σχολείων ήταν στην κεντρική πλατεία επί ώρες για την πρόβα τους και κανείς από τον δήμο δεν φιλοτιμήθηκε να ανοίξει το Δημαρχείο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον τις τουαλέτες, αλλά έτρεχαν δεξιά και αριστερά στα μαγαζιά. Ούτε κατά την υποδοχή των μουσικών σχολείων στην πλ. Μητροπόλεως και στην πορεία μέχρι το σπίτι του Μάνου στην οδό Βενιζέλου δεν φρόντισαν να κλείσουν τον δρόμο για λίγη ώρα ώστε να μην συναντιούνται στην Ορφέως αυτοκίνητα και μαθητές. Η προχειρότητα και η έλλειψη αυτοματισμών συνεχίζεται, αλλά είμαστε πρώτοι στο να εισπράττουμε τα εύσημα.
Χ.Δ.


Παρασκήνιο από το συνέδριο της ΝΔ
Ωσεί παρών ήταν στο συνέδριο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής καθώς ούτε μίλησε, ούτε επεδίωξε να εκλέξει δικούς του στην Πολιτική Επιτροπή σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μάλιστα υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο για τις προσπάθειες να εκλεγούν στελέχη που πρόσκειται όχι μόνο στον Σαμαρά αλλά και στον Τζιτζικώστα. Τα καραμανλικά στελέχη ήταν άφαντα όπως για παράδειγμα ο Ξανθιώτης τέως υπουργός Α. Κοντός. Προφανώς ο Κ. Καραμανλής επιλέγει να μην συγκρουστεί με το Μητσοτακέικο. Φαίνεται πάντως πως καλά πήγε το συνέδριο, υπάρχει μια έκδηλη ικανοποίηση από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους στόχους που προκαθόρισε. Επίσης θετικό είναι ότι πλέον παύει η εσωστρέφεια της ΝΔ που όλο αυτό τον καιρό ασχολούνταν με τα εσωκομματικό της. Ήρθε πλέον ο καιρός να παράγει πολιτική και κυρίως να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …