Σχόλια 12/04/16

0
palia poli trapez1
Η αντίδραση του Προέδρου Πάκη στη διάλυση της χώρας είναι ίδια με τη στάση του στο επεισόδιο με το χαστούκι Κασιδιάρη στην Κανέλλη…


Η Ξάνθη προορισμός για το Πάσχα
Το Πάσχα πλησιάζει και φέτος συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες να εκμεταλλευτούν τις μέρες της αργίας και να κάνουν μικρές εξορμήσεις. Αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδας προβάλουν ιδανικούς προορισμούς για τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Η ιστοσελίδα για το αυτοκίνητο www.autotriti.gr κατατάσσει την Ξάνθη στους δέκα καλύτερους προορισμούς για το Πάσχα στην χώρα μας, καλώντας όλους να την επισκεφθούν. Όπως αναφέρεται στο άρθρο: «Με αφετηρία την κεντρική πλατεία θα χαθείτε στα σοκάκια της ατμοσφαιρικής Παλιάς Πόλης με το τόσο ιδιότυπο αρχιτεκτονικό χαρμάνι, ενώ αυτή την εποχή η γύρω περιοχή, από το Νέστο μέχρι τη Ροδόπη, προσφέρεται για φυσιολατρικές ανακαλύψεις. Και μια σημείωση στο θρησκευτικό πνεύμα των ημερών: τα 4 σημαντικά μοναστήρια της Ξάνθης (Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Παναγία Καλαμού, Μονή Ταξιαρχών, Άγιος Νικόλαος) σχηματίζουν στο χάρτη ένα σταυρό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση προστατεύει την πόλη από κάθε λογής καταστροφή».
Χ.Δ.


Για το Λιμνίο

Κατά γενική παραδοχή, η εμφάνιση του πάρκου με την ονομασία «Λιμνίο» και πριν αλλά και τώρα είναι ένα στολίδι για την πόλη μας. Μέχρι στιγμής δε, όλα εκεί βαίνουν καλώς από άποψη φύλαξης, φροντίδας, καθαριότητας και επισκεψιμότητας.
Μάλιστα τώρα που στρώνει ο καιρός, έχουν αυξηθεί οι παρουσίες γονιών και παππούδων με τα πιτσιρίκια τους, για να παίξουν ελεύθερα σ’ έναν όμορφο και ασφαλή χώρο.
Υπάρχει όμως ένα θεματάκι που θα πρέπει να λύσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Πρώτον ν’ ανοίγει η είσοδος και από την Τσαλδάρη δίπλα στη γέφυρα όπως ανοίγει και η κεντρική και να μπει ενημερωτική πινακίδα με τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του πάρκου.
Είναι πέραν πάσης λογικής, μητέρες και ηλικιωμένες με τα καροτσάκια να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μπουν στο πάρκο από τη μοναδική από τις τρεις εισόδους. Τουλάχιστον αυτή της Τσαλδάρη θα πρέπει άμεσα ν’ ανοίξει. Υπάρχει εξάλλου φύλακας που επιβλέπει το χώρο ως προς το ποιος μπαίνει.
Το πάρκο έγινε για απόλαυση όχι για ταλαιπωρία των μικρών Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Ο μπαταχτσής
Το ελληνικό δημόσιο απαιτεί από τους πολίτες του να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. κυρίως δε τις φορολογικές, φοροεισπρακτικές που διαρκώς επινοεί για την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά. Το δημόσιο απαιτεί, αυτά που του οφείλουν οι πολίτες (που αν καθυστερήσουν πληρώνουν και πρόστιμο), ενώ το ίδιο δεν προχωρεί στην έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τους ιδιώτες.
Δεν μιλούμε για την έγκαιρη πληρωμή, για καθυστερημένες οφειλές ο λόγος. Έτσι, βάζει θηλειά στην πραγματική οικονομία, μεταβαλλόμενο σ’ έναν μπαταχτσή περιωπής!
Γ.Δ.


Θέμα επιλογής
Η επιλογή υπέρ των συντάξεων σε βάρος των οικονομικά ενεργών δυνάμεων της χώρας ισοπεδώνει και καθηλώνει τους πάντες. Η υπέρμετρη φορολόγηση της εργασίας και της κατανάλωσης συνιστά ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, οικονομική δραστηριοποίηση και απασχόληση.
Ένας νέος φαύλος κύκλος’ υποχώρησης και ύφεσης θα διαμορφωθεί στη βάση της βασικής επιλογής της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική. Θα επηρεάσει το σύνολο του οικονομικού κύκλου και θα αποδειχθεί ζημιογόνος. Την πραγματική οικονομία θα θίξει, τον τραπεζικό τομέα θα διατηρήσει προβληματικό και το δημοσιονομικό πρόβλημα θα παραμείνει ενεργό, αφού τη δυναμική της αύξησης του κόστους των συντάξεων δεν θα ελέγξει. Πρόκειται για κεφαλαιώδους σημασίας λάθος, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τις οικονομικές εξελίξεις και εντέλει για την πορεία της χώρας.


Ψήφο στους απόδημους
Πρόταση νόμου με την οποία θα αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στον τόπο που διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες κατέθεσε την Παρασκευή στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι απόδημοι Έλληνες είναι η πολύτιμη προστιθέμενη δύναμη, που έχει ανάγκη ο ελληνισμός, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας. Είναι καθήκον μας να τους στηρίξουμε με έργα. Να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθειας ανόρθωσης της Ελλάδας», αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Δίνουμε την ευκαιρία στο αναπόσπαστο και ζωτικό αυτό τμήμα του Ελληνισμού να συνδιαμορφώνει την πορεία του τόπου. Οι Έλληνες μόνο ενωμένοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ καλώντας όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, να την υπερψηφίσουν.
Μάλλον όμως δε θα συναινέσει η πλειοψηφία της βουλής. Γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού που ζουν κυρίως σε χώρες με υψηλό πολιτικό πολιτισμό, είναι εκπαιδευμένοι να κρίνουν και να αποφασίζουν με επιχειρήματα και θέσεις και δεν θα είναι εύκολο να γοητευτούν από λαϊκίστικες κορώνες και ουτοπικές υποσχέσεις. Αυτό μπορεί να χαλάσει τη «σούπα» σε ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος…


Οι Ολυμπιονίκες της Ρομποτικής… ‘’πέταξαν’’
Η περσινή επιτυχία της ομάδας ρομποτικής Robospecialists του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης ήταν αναπάντεχη όσο και αξιοσημείωτη. Το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής του Κατάρ απέναντι σε υπερδυνάμεις του χώρου (Κίνα, Ινδία) και 55 διαγωνιζόμενες χώρες προβλήθηκε πέρα από τα όρια της Ξάνθης. Πριν λίγο καιρό συναντήσαμε τυχαία τους τρεις μαθητές και τον καθηγητή-προπονητή της ομάδας να φωτογραφίζονται στην Παλιά Πόλη. Η φωτογράφηση ήταν για ένα αφιέρωμα που έγινε στο μηνιαίο περιοδικό Blue της αεροπορικής εταιρείας Aegean. Στο δίγλωσσο τεύχος του Μαρτίου που διανέμεται στους ταξιδιώτες της εταιρείας φιλοξενήθηκε η φωτογραφία που δημοσιεύουμε με δηλώσεις της ομάδας για την μεγάλη τους επιτυχία. Άλλη μία αναγνώριση του έργου και της δουλειάς που γινόταν ‘’εν κρυπτώ’’ τα τελευταία χρόνια και απέδωσε ήδη πολλούς καρπούς στον τομέα της ρομποτικής για την πόλη μας.
Χ.Δ.


Προσφορές της Aegean για μας και τους επισκέπτες μας
Τόσο οι κάτοικοι της ΑΜΘ όσο και οι επίδοξοι επισκέπτες της Περιφέρειάς μας μπορούν να επωφεληθούν από τις προσφορές της Aegean για τα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της προσφοράς για τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ άλλων προορισμών προβλέπονται και για πτήσεις από και προς Καβάλα και Αλεξανδρούπολη με την Αθήνα τιμές εισιτηρίου από 19 ευρώ. Η ένταξη και των αεροδρομίων της ΑΜΘ στο πρόγραμμα των προσφορών της αεροπορικής εταιρίας αν μη τι άλλο αποτυπώνει και τις σχέσεις δικτύωσης που έχει θεμελιώσει η Περιφέρεια.
H προσφορά ισχύει για εισιτήρια που θα αγορασθούν μέχρι την Πέμπτη 14 Απριλίου και αφορά πτήσεις από 1 Ιουνίου έως 29 Οκτωβρίου 2016 για 40000 εισιτήρια.
Η αλήθεια είναι ότι ο περιορισμός των πτήσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το αεροδρόμιο της Καβάλας, όσο και οι αρκετά συχνά υψηλές τιμές στα εισιτήρια αν μη τι άλλο έχουν ενισχύσει το αίσθημα της απομόνωσης στην περιοχή μας, τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους, όσο και γι’ αυτούς που θα επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες εξορμήσεις στις περιοχές της ΑΜΘ χειμώνα-καλοκαίρι.
Ωστόσο, μέσα από τέτοιες καμπάνιες δίνονται κίνητρα αύξησης της επισκεψιμότητας, ακόμη κι αν κάποιος θα πρέπει να προγραμματίσει από νωρίς το ταξίδι του. Έτσι είναι οι ευκαιρίες!
Ε.Δ.


«Ντου» από το Υγειονομικό στο Δημαρχείο!
Το μήνυμα ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικές επιχειρήσεις έδωσε χθες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ξάνθης, που έκανε έλεγχο για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στο Δημαρχείο!
Ο έλεγχος δρομολογήθηκε μετά από καταγγελία στο σύστημα του υπουργείου σχετικά με καπνίζοντες στο ισόγειο του κτιρίου, ήταν αιφνιδιαστικός και οδήγησε σε ένα πρόστιμο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο υπάλληλος ή πολίτης που πιάνεται να καπνίζει πληρώνει το πρόστιμο των 50 € (που μειώνεται στο ήμισυ αν πληρωθεί εντός 15 ημερών), ενώ σχετικά με αυτόν που επιβαρύνεται με την ευθύνη του ελέγχου και επωμίζεται το βαρύτερο πρόστιμο υπάρχει μία σύγχυση. Το πρόστιμο σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαιώνεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή στον αμέσως ανώτερο σε περίπτωση υπαλλήλου.
Να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είχε προχωρήσει σε ενημερώσεις σε ΙΚΑ και Εφορία για την εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά στο δήμο τους πρόλαβαν οι εξελίξεις!
Ε.Δ.


Για το Παζάρι του Πόρτο Λάγος
Λαϊκό προσκύνημα γίνεται κάθε Κυριακή στο Παζάρι του Πόρτο Λάγος. Επισκέπτες απ’ όλο τον νομό έρχονται για να ψωνίσουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και κάθε λογής προϊόντα. Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια του νομού αφού έρχονται και εκδρομικά από άλλους νομούς αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα στο Πόρτο Λάγος που όλο και κάτι επωφελείται καθώς δουλεύουν οι καφετέριες και οι ταβέρνες. Βέβαια το Πόρτο Λάγος που είναι ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια πανελλαδικά έχει δυνατότητα να γίνει τουριστικός προορισμός αν αξιοποιούνταν το λιμάνι σε συνδυασμό με την Βιστονίδα και όχι να περιμένει τουρισμό από το Παζάρι… αλλά τι άλλο έχει αναπτυχθεί μέσα στο νόμο μας; Μήπως τα Άβδηρα; Μήπως η Σταυρούπολη; Μόνο λόγια για τουρισμό κι από έργα ελάχιστα!
Αυτή είναι η αλήθεια όσο πικρή και να είναι!
Μ.Ξ.


Κλειστό οικόπεδο Γκαίρυ
Κλειστός είναι με σιδερένια πόρτα αρκετές μέρες τώρα ο μικρός δρομάκος που οδηγεί στο οικόπεδο της Γκαίρυ που χρησιμοποιούνταν άτυπα σαν πάρκινγκ και εξυπηρετούσε πολύ κόσμο. Μάλιστα έχει μπει ειδική απαγορευτική σήμανση και στο πεζοδρόμιο. Υπενθυμίζουμε ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων το επέβαλλε αυτό με την αιτιολογία ότι χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις στα τοιχία εξωτερικά γιατί υπάρχει στατικό πρόβλημα και απαγόρευσε την χρήση του πάρκινγκ για λόγους ασφαλείας στην είσοδο και την έξοδο των πεζών. Παρά τις παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαγναφέρη το θέμα παραμένει ως έχει και καμιά εργασία δεν βλέπουμε να γίνεται αλλά ούτε και το παρκινγκ λειτουργεί και μάλλον δεν θα λειτουργήσει ποτέ!
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …