Σχόλια 01/04/16

0
spyraki
Είμαστε ένα βήμα πριν το ποδοσφαιρικό Grexit. Εφαρμόζεται κι εκεί η ίδια μέθοδος όπως στην οικονομία: Πονάει χέρι κόβεις χέρι…


Η Μ. Σπυράκη
Οφειλόμενη εξήγηση: Εφόσον η Περιφέρειά μας δεν έχει κάποιον Ευρωβουλευτή και κανείς άλλος εκτός της κυρίας Μαρίας Σπυράκη δεν ασχολείται με θέματα που αφορούν την περιοχή, το ενδιαφέρον αυτό είναι καλοδεχούμενο. Ήδη η κυρία Σπυράκη έχει παρέμβει δύο φορές για θέματα της Περιφέρειάς μας με σχετικές ερωτήσεις.
Ήταν αυτή που έβγαλε στην επιφάνεια το θέμα του 12% και ακολούθως υποχρέωσε τον υπουργό Σταθάκη ν’απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν και να χαρακτηρίσει ως παρωχημένο το προηγούμενο μέτρο εφαρμογής του 12%.
Γ.Δ.


Τα άγρια άλογα
Ως θέμα τα άγρια άλογα που ζουν στα ορεινά του νομού μας (μόνο προς την περιοχή της Σταυρούπολης υπάρχουν) είναι ένα όμορφο, γραφικό, ολίγον οικοτουριστικό γεγονός. Αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς, υπάρχουν φωτογραφίες μιας αγέλης, όλα φαίνονται όμορφα.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική κυρίως για όσους ζουν στις περιοχές που ζουν τα άλογα. Τα οποία με την αύξηση που έχουν στο τέλος θα γίνουν περισσότερα από τους ανθρώπους!
Είναι υπερβολή; Ίσως. Σημασία έχει όμως ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό και το οποίο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί. Διότι καλό το φολκλόρ με τα άγρια άλογα, αλλά η πραγματικότητα δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί. Και τέλος πάντων, όπως και στη Σύμβαση Ραμσάρ, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ας μην το ξεχνούν αυτό αυτοί που έχουν την ευθύνη των όποιων αποφάσεων και οι οικολογούντες…
Γ.Δ.


Όλα στο Χωνί
Ακούσατε προχθές αυτά που είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης; Ειδικά εσείς οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών εφημερίδων που συνεχίζετε να πιστεύετε ότι αυτή η Κυβέρνηση θα νοιαστεί για την επιβίωση τους και για την απασχόληση των δημοσιογράφων. Ο Σταύρος μίλησε με ονόματα και κατέδειξε τον ρόλο ορισμένων ημετέρων, που βρίσκονται δίπλα στην κυβέρνηση. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 15 «Το Χωνί» δεν είχε ούτε μια σελίδα διαφήμιση. Και πώς να έχει, όταν δεν έχει κυκλοφορία. Ξαφνικά όλα αλλάζουν. ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Άλφα Μπανκ, Γιούρομπανκ, Ελληνικά Πετρέλαια…
Διαφημιστικές καταχωρήσεις δημοσίων οργανισμών. Και τραπεζών που συναλλάσσονται με το κράτος. Μέχρι και το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης έδωσε καταχωρήσεις προεκλογικά, στο Χωνί Την ίδια ώρα οι περιφερειακές εφημερίδες κλείνουν η μια μετά την άλλη και εκατοντάδες δημοσιογράφοι χάνουν τη δουλειά τους.
Γ.Λ.


Το COMIΤΑΤΟ
Αφορμή για το σχόλιό μας η φιλική ενημέρωση-παρατήρηση συμπολίτη για τη λέξη COMIΤΑΤΟ που είναι γραμμένη με σπρέι στο δρόμο στην περιοχή του Αι Γιάννη στην παραλία Αβδήρων.
Λοιπόν, για να αρθούν οι φόβοι κάποιων να πούμε πως άδικα σκέφτονται ότι δράστες είναι κάποιοι Βούλγαροι που θυμήθηκαν το βουλγαρικό COMIΤΑΤΟ πριν πολλά χρόνια που έδρασε στην περιοχή μας επί βουλγαρικής κατοχής.
Το COMIΤΑΤΟ το σημερινό είναι ένα νεανικό μουσικό συγκρότημα της Ξάνθης και τίποτε παραπάνω.
Ας ηρεμήσουν κι ας ησυχάσουν λοιπόν οι ανησυχούντες συμπολίτες. Εξάλλου το παλιό COMIΤΑΤΟ και οι ίδιοι οι Βούλγαροι δεν θέλουν να το θυμούνται πλέον.
Γ.Δ.


Στους δήμους η ευθύνη των προσφύγων
Νάτα τα νέα για τους δήμους της χώρας. Το αρμόδιο υπουργείο που έχει την ευθύνη για το Μεταναστευτικό και προσφυγικό, βρήκε τη λύση. Και ποια είναι αυτή; Να μεταφέρει την ευθύνη της υποδοχής και φροντίδας των Μεταναστών και λοιπών στους δήμους όλης της χώρας!
Αφού λοιπόν η Πολιτεία, η ίδια η κυβέρνηση αποδείχτηκαν ανίκανες να οργανώσουν την όλη υπόθεση, σκέφτηκαν να το φορτώσουν ως θέμα στους δημάρχους. Οι οποίοι βέβαια ήδη αρκετοί έχουν το φορτίο και αγκομαχούν διότι τους άφησαν μόνους, με την ευθύνη και χωρίς καμία βοήθεια.
Τέτοιες λύσεις λοιπόν σκέφτονται;
Γ.Δ.


Για το ρολόι της Ξάνθης
Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για το ρολόι της πόλης μας. Αφορμή ήταν μια επιστολή με ένα αίτημα του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιώργου Μπατζακίδη. Η ουσία της επιστολής ήταν να τοποθετηθεί μία πινακίδα στο ρολόι που να ενημερώνει για το ιστορικό του. Πρόταση σωστή και απαραίτητη για τους επισκέπτες της πόλης μας.
Εξάλλου, πριν χρόνια υπήρχε σε μια πλευρά του ρολογιού μαρμάρινη πλάκα την οποία κάποιοι θερμόαιμοι πατριώτες την αποξήλωσαν καταστρέφοντάς την.
Γ.Δ.


Το ρολόι ΙΙ
Τώρα ως προς την ιστορία και τη χρονολογία, δύο λόγια μόνον. Την περασμένη χρονιά, με πρωτοβουλία της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, διοργανώθηκε έκθεση με φωτογραφίες από τα παλιά ρολόγια διαφόρων ελληνικών πόλεων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (στην οποία κανείς από τον δήμο Ξάνθης δεν παρέστη παρότι η πόλη διαθέτει ένα από τα παλιότερα ρολόγια), αναφέρθηκε ο κτήτορας του ρολογιού, η χρονολογία κατασκευής και βέβαια υπήρχαν φωτογραφίες των διαφόρων μορφών του ρολογιού της πόλης μέχρι να φτάσει στη σημερινή.
Αυτή η πραγματικότητα. Κατά τα λοιπά τι να πούμε. Όσοι τίμησαν τότε με την παρουσία τους την έκθεση, είδαν άκουσαν και έμαθαν πολλά. Απουσίαζαν βέβαια οι διάφοροι ιστορικοί, δημοσιογραφούντες και βέβαια ο δήμος Ξάνθης, ο οποίος οφείλει να τοποθετήσει ενημερωτική πινακίδα. Όπως έκανε και σωστά στα άλλα ιστορικά κτίρια της Παλιάς Πόλης.
Και κάτι τελευταίο: Το να κρύβεις την ιστορία δεν σημαίνει ότι την εξαφανίζεις. Ξεχωρίζεις και δείχνεις τον Πολιτισμό σου όταν προστατεύεις και αναδεικνύεις τα ιστορικά μνημεία τα δικά σου αλλά και των «άλλων». Μάλιστα των άλλων σε τιμούν περισσότερο.
Γ.Δ.


Γιατί απαξιώνουν τους θεσμούς οι βουλευτές της Ξάνθης;
Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα – κατά την γνώμη μου – αποτελεί η εκκωφαντική απουσία των βουλευτών του νομού μας αλλά και οποιουδήποτε άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης από τα εγκαίνια της 2ης Πανελλαδικής Έκθεσης Ξάνθης. Πρόκειται για απαξίωση όχι σε ένα πρόσωπο αλλά σ’ ένα θεσμικό φορέα που εκπροσωπεί τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό του νομού μας και κατά συνέπεια η απαξίωση σ’ αυτούς στρέφεται και όχι στον Στέλιο Μωραΐτη που όπως είναι γνωστό η σχέση μεταξύ του ιδίου και της Νομαρχιακής είναι προβληματική. Παράλληλα όμως αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα αδιαφορίας για όποια προσπάθεια γίνεται στην κατεύθυνση της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τους βουλευτές και από την Νομαρχιακή. Δεδομένου δε ότι στα εγκαίνια ήταν παρούσα η υφυπουργός κα Κόλλια που ανεξάρτητα αν είναι από τους ΑΝΕΛ είναι μέλος της κυβέρνησης , αυτή η στάση των βουλευτών και της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στρέφεται και εναντίον της.
Κρίμα πραγματικά για το σκεπτικό που κυριαρχεί στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ… που δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ότι έτσι απομονώνονται από την κοινωνία κι αυτό θα το πληρώσουν…
Μ.Ξ.


Αδικαιολόγητη αισιοδοξία
Μετά από τα όσα έχουν ακούσει τα αυτιά μας και έχουν δει τα μάτια μας, φυσικά και δεν είναι να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς τα όσα λέγονται από κυβερνητικά στελέχη. Όπως ο υπερ-αισιόδοξος υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, που βλέπει έξοδο από το μνημόνιο πριν την 1η Μαΐου. Η αλήθεια είναι ότι δεν διευκρίνισε για σε ποια χρονιά αναφέρεται.
Από την άλλη, ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο». Τάχθηκε κατά της οριζόντιας περικοπής των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και της περικοπής των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οδήγησε αφενός σε μείωση των παροχών και κατάρρευσή του. «Με αυτόν τον τρόπο δυσφημίστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στα μάτια των Ελλήνων, καθώς διαρθρωτικές αλλαγές χαρακτηρίστηκαν οι περικοπές των μισθών» είπε. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ακριβώς η μη προώθηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η αιτία που η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον έβδομο χρόνο κρίσης, μιας κρίσης που δεν μπορεί να τιθασευτεί. «Αυτό είναι το σημείο όπου υστερεί κυρίως η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα είχαμε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την κρίση», υποστήριξε. Άλλωστε δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, καθώς πρέπει να διπλασιαστούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με πόρους από το εξωτερικό. Ο καθένας μπορεί να πιστέψει όποιον θεωρεί περισσότερο φερέγγυο.
Χ.Δ.


Η σοκολάτα ΙΟΝ πίσω από την γιγάντια καριόκα
Η 383 κιλών καριόκα Ξάνθης κάνει ήδη τον ‘’γύρο’’ της Ελλάδας. Αστειευόμενοι προχθές οι ζαχαροπλάστες υπολόγισαν ότι αφού μία καριόκα ζυγίζει γύρω στα 40 γραμ. θα μπορέσουν να μοιράσουν την Κυριακή από ένα κομμάτι σε 9.500 άτομα. Σίγουρα θα είναι πολλοί αυτοί που θα περάσουν για να κεραστούν… περισσότερες από μία φορές. Τίποτε όμως από όλα αυτά που συνέβησαν το μεσημέρι της Τετάρτης δεν θα γινόταν πράξη αν δεν υπήρχε η σοκολάτα και οι χορηγοί του γεγονότος. Η εταιρεία ΙΟΝ προσέφερε μεγάλη ποσότητα σοκολάτας που έρρεε από την κάνουλα του ειδικού μηχανήματος. Ο επιθεωρητής πωλήσεων της ΙΟΝ, Πασχάλης Ιωάννου, δήλωσε στο «Ε» ότι είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία παίρνει μέρος σε παρόμοιο εγχείρημα. Μια ελληνική εταιρεία που δίνει βάρος στην ποιότητα αλλά και στην κάθετη παραγωγή, αφού παίρνουν το κακάο ακατέργαστο δημιουργώντας το δικό τους χαρμάνι με την ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα, την γυαλάδα και την ρευστότητα που έχει.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …