Σχόλια 09/02/16

0
Έρχεται κάποτε η ώρα της «πληρωμής» για όλους, ακόμα και για τους «Δεν πληρώνω»


Καημένε Θεοφάνους τι σου’ μελλε να πληρώσεις
Ο Γιώργος Θεοφάνους είναι άνεργος αρχαιολόγος. Είναι όμως και εύπιστος όπως χιλιάδες άλλοι συνέλληνες. Πίστεψε λοιπόν ο άνθρωπος το κίνημα «Δεν πληρώνω» και περνούσε χωρίς να πληρώνει το αντίτιμο στα διόδια της Εγνατίας. Και το έκανε αρκετές φορές μάλιστα και μάλλον θα ήταν και υπερήφανος που δεν πλήρωνε. Όπως κι άλλοι σαν αυτόν. Πλήρωναν τότε μόνον τα κορόιδα και όσοι δεν πίστεψαν στο κίνημα «Δεν πληρώνω».
Η ιστορία όμως έχει και συνέχεια. Και μάλιστα δυσάρεστη. Σήμερα λοιπόν ο Γ. Θεοφάνους, καλείται να πληρώσει στην Εφορία το καθόλου μικρό ποσό των 22.000 ευρώ!!
Τι μας λέει η ιστορία; Τι μας διδάσκει; Εύκολα τα λόγια και οι υποσχέσεις τότε και μάλιστα από τον ίδιο τον Τσίπρα, δύσκολα τα έργα. Τους πίστεψε τότε, σήμερα ήρθε ο λογαριασμός της αφέλειας εκείνης. Και είναι και μεγάλος, πολύ μεγάλος δυστυχώς.
Γ.Δ.


Διεθνής υποκρισία
Στο Λονδίνο ως γνωστόν έγινε διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό. Εκεί λοιπόν οι συμμετέχοντες, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί και Έλληνες έκαναν έρανο μεταξύ τους για να ενισχύσουν οικονομικά τη Συρία.
Καλό; Ναι θα πείτε και θα συμφωνήσω. Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση της ισοπεδωμένης πόλης Χομ.
Μάλιστα, τα δις που συγκεντρώθηκαν, θα τα διαχειριστούν οι τεχνικές εταιρείες που ήδη έχουν επιλεγεί ποιες θα είναι και από ποιες χώρες! Αφού έγιναν αιτία να ισοπεδωθεί μια πόλη, αναλαμβάνουν τώρα να την ξαναχτίσουν.
Πέρα από την προφανή υποκρισία όλων, υπάρχουν δύο θέματα: Το ένα είναι ότι στην πόλη Χομ ζούσαν άνθρωποι, που γι’αυτούς κανείς δεν λέει τίποτε και δεύτερο οι ευγενείς αρχηγοί των ανωτέρω χωρών δεν δεσμεύτηκαν πότε θα σταματήσουν την εισβολή στη Συρία και τον εμφύλιο που προκάλεσαν.
Γ.Δ.


Στροφή στο κέντρο
Η αναμενόμενη στροφή προς το Κέντρο εκ μέρους της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ., είναι προφανές πως θα έχει θετικές επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα. Με την διεύρυνση αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις, διευρύνεται και ο ρόλος του Αλέκου Κοντού ως κατεξοχήν ενός πολιτικού κεντρώας προέλευσης.
Η αναβάθμιση αυτή είναι σίγουρο ότι θα του δώσει ένα αβαντάζ στις προσεχείς εκλογές ως εκ του πλέον κεντρογενούς υποψηφίου.
Γ.Δ.


Προς επιβεβαίωση
Οι τακτικοί μας αναγνώστες θα θυμούνται πως πρόσφατα σε σχόλιο της στήλης γράφαμε για τους μετακλητούς υπαλλήλους που τοποθετούν οι υπουργοί στα γραφεία τους και ότι κάποια στιγμή με νομοσχέδιο τους νομιμοποιούν. Ιδού το σχόλιο του Βηματοδότη που μας δικαιώνει απόλυτα:
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους μετακλητούς υπαλλήλους που τοποθετούν συνεχώς οι υπουργοί, σας πληροφορώ ότι ένας υπουργός (ο οποίος πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις) ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο σιη Βουλή με το οποίο θα… νομιμοποιούνται οι μετακλητοί. Δηλαδή, με δυο λόγια, όλα αυτά που έλεγαν από το Μαξίμου ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων των συγγενών και φίλων τους) φεύγουν μόλις φύγουν και οι υπουργοί είναι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Με το νομοσχέδιο του υπουργού θα τους νομιμοποιήσουν όλους. Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω ότι ο τελευταίος που πρόλαβε να διοριστεί είναι ο Σ. Καραγκούνης. Ήταν συμμαθητής του Αλ. Τσίπρα στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, αντιπρόεδρος του Δεκαπενταμελούς, και μαζί έδωσαν στο παρελθόν μάχες στις μαθητικές κινητοποιήσεις και στις καταλήψεις. Το παράξενο είναι ότι ο συμμαθητής του κ. Τσίπρα τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΕΟΠΠΕΠ (για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας.
Χ.Π.


Ποιον δουλεύει η ΔΕΗ;
Στο λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ, επάνω αριστερά, υπάρχουν τρεις αριθμοί τηλεφώνου. Ο πρώτος για πληροφορίες, ο 11770 και οι άλλοι δύο για βλάβες και καταμέτρηση με νούμερα Ξάνθης. Ο πρώτος λοιπόν αυτός αριθμός είναι της… αναμονής. «Είστε σε γραμμή προτεραιότητας» λέει το ηχογραφημένο μήνυμα, αλλά ο ενδιαφερόμενος πελάτης αναμένει και αναμένει και κανείς δεν σηκώνει το ακουστικό.
Οπότε κλείνει το τηλέφωνο αγανακτισμένος και μένει έτσι χωρίς απάντηση στα όποια ερωτήματά του. Που πλέον για να απαντηθούν, θα πρέπει να πάει προσωπικά στα γραφεία. Αυτά στη ΔΕΗ που μας δουλεύει κανονικά. Στα λόγια εξυπηρέτηση, στην πράξη αναμονή του στυλ «αναμείνατε στο ακουστικό σας».
Γ.Δ.


Ποιους απειλεί;
Ο μέγας στρατηλάτης Πάνος Καμμένος ξέθαψε πάλι το τσεκούρι του πολέμου και απειλεί, όχι τώρα με Κούγκι και Τζιχαντιστές αλλά με νέες κάλπες. Οι απειλές του αυτές απευθύνονται μεν προς τους δανειστές αλλά στρέφονται και προς το λαό και τα υπόλοιπα κόμματα. Κουνάει το δάχτυλο και λέει «μη μας πολυζορίζετε γιατί θα το στρίψουμε δια των εκλογών». Όσο γελοίο κι αν είναι να μιλάμε ξανά για εκλογές σχεδόν 5 μήνες μετά τις προηγούμενες, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά δημιουργούν και νέα, ωστόσο αυτό δεν πτοεί τον Καμμένο. Ίσως να μην τον ενδιαφέρει το τι θα απογίνει η χώρα αν στηθούν κάλπες για τέταρτη φορά σε ένα χρόνο.
Τι άραγε είναι αυτό που θα τρομοκρατήσει πλέον τους εταίρους, αφού τα νταούλια δεν τους τρόμαξαν στο παρελθόν; Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο του Σόιμπλε αλλά και όσων εκφράζουν ανθελληνικές τάσεις και απομονώνουν ακόμα περισσότερο τη χώρα.
Το αποτέλεσμα το είδαμε την επόμενη κιόλας ημέρα που το Χρηματιστήριο «βούτηξε» για πρώτη φορά κάτω από το φράγμα των 500 μονάδων. Και οι πιο ανεκτικοί στις ιδιαιτερότητές μας επενδυτές κατάλαβαν ότι είμαστε εντελώς χαμένη υπόθεση και αποσύρουν άρον άρον τα κεφάλαιά τους. Γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει την κοινωνία, την Ευρώπη και τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά πλέον μοιάζει με ποντίκι στριμωγμένο στη γωνία που βρυχάται…


Είναι μονόδρομος το μνημόνιο;
Με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία και μια αμιγώς «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ένιωσε πέρυσι ότι η οργή του εκπροσωπείται στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Με ένα όραμα ελπίδας και σύγκρουσης με τους δανειστές, χωρίς όμως σχέδιο για την οικονομία, χωρίς κατάλληλο προσωπικό και χωρίς αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας με συμμαχίες και ισορροπίες, διαπραγματεύσεις και κωδικούς επικοινωνίας, η χώρα πήγαινε όλο το 2015 στον αυτόματο πιλότο. Μόνος στόχος η κυριαρχία στον κρατικό μηχανισμό πάση θυσία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό μέσα από το τρίτο μνημόνιο και πρέπει να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφού αυτή μόνο μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα ‘’αναίμακτα’’ είτε γιατί θα φθαρεί και θα πέσει, είτε επειδή αλλάζει και μαθαίνει. Το θέμα όμως είναι ότι το μνημόνιο δεν είναι από μόνο του η λύση κάθε προβλήματος της χώρας. Είναι συμβατική μας υποχρέωση, πρέπει να πείσουμε τους θεσμούς ότι προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει μόνο του την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας. Χρειάζεται αναπροσαρμογές μέσα από την συνεργασία με τους εταίρους, αλλά και παράλληλες πράξεις στήριξης της παραγωγής και των επενδύσεων. Αλλιώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά μάλλον θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο hotspot, αναχαιτίζοντας τα προσφυγικά κύματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Το χρονικά όρια διαρκώς στευνεύουν…
Χ.Δ.


Αγροτικό-προσφυγικό ‘’καίνε’’ την κυβέρνηση
Κλιμακώνεται το αγροτικό ζήτημα, παράλληλα με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την συνάντηση στην Νίκαια αγροτών από 68 μπλόκα στην χώρα, οι οποίοι αποφάσισαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις με τριήμερο μπλόκο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Παρασκευή. Το σημαντικότερο είναι η απόφαση για επ’ αόριστον κλείσιμο δρόμων, τελωνείων και λιμανιών, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη προβληματική οικονομία. Στις κινητοποιήσεις προστίθεται και το εκρηκτικό κλίμα σε Κω και Διαβατά Θεσσαλονίκης, με πολίτες και τοπικούς φορείς να αντιδρούν στην δημιουργία hotspot και κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει τα τέσσερα hotspot στα νησιά και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι την Σύνοδο Κορυφής σε λιγότερο από 10 μέρες. Ούτε όμως και στο αγροτικό ζήτημα φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και αλλαγών σε φορολογικό και ασφαλιστικό, με πιθανές κάποιες μικρές παρεμβάσεις, που δύσκολα θα ικανοποιήσουν τους παραγωγούς. Μόνη έγνοια της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το γρήγορο ‘’κλείσιμο’’ της αξιολόγησης, με το γενικό μπλακ άουτ στους δρόμους να τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η πραγματικότητα ‘’ακυρώνει’’ όλες τις συζητήσεις περί συναίνεσης, οικουμενικής κυβέρνησης, ανασύστασης της κεντροαριστεράς κλπ. Η χώρα καταρρέει και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες.
Χ.Δ.


Ο TAP και οι αγρότες…
Την ίδια στιγμή που περιφέρεια και δήμοι (ΠΕΔ) …μαλώνουν για το πως και ποιος από τους δύο θεσμούς θα διαχειριστεί τα 10 εκ. ευρώ, τα κονδύλια δηλαδή του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΤΑΡ, οι αντιδράσεις για την διέλευση του αγωγού που είχαν οι αγρότες στην περιοχή των Φιλίππων δεν έχουν κοπάσει. Ειδικότερα όπως μας πληροφόρησε πρόεδρος των αγροτών Φιλίππων κ. Θέμης Καλπανίδης μόνο ένα ποσοστό 10% από τους αγρότες έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΤΑΡ και οι υπόλοιποι αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ στις 4 προσφυγές που έκαναν. Ήδη η εκδίκαση έχει πάρει 5 αναβολές! Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες που αντιδρούν στην διέλευση του αγωγού θεωρούν ότι η σύμβαση δεν τους καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος καθώς επίσης και ότι είναι πολύ μεγάλες οι δεσμεύσεις που καλούνται να υπογράψουν σε σχέση με τις αποζημιώσεις και κυρίως ότι παραχωρείται η γη τους και η γη των παιδιών τους σε μια διακρατική εταιρεία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει όπως θέλει και για όσο χρόνο θέλει. Το θέμα βέβαια ξεπερνά τους αγρότες καθώς είναι θέμα κυβέρνησης και διακρατικών συμφωνιών και αυτή είναι απόφαση ειλημμένη, ωστόσο οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μπορούν να αλλάξουν την χάραξη του αγωγού κι αυτό έχει γίνει κατά το παρελθόν
Μ.Ξ.


Το Κέντρο Παράνομων Μεταναστών της Ξάνθης θα φιλοξενήσει πρόσφυγες
Έτοιμο είναι και το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών της Ξάνθης (πρώην αστυνομική Σχολή) να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες καθώς και αυτό της Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 7 Κέντρων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και είναι της: Στην Αμυγδαλέζα Ν. Αττικής, στο Κεντρικό (Πέτρου Ράλλη), στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, στην Κόρινθο, στην Ξάνθη, στη Λέσβο, στο Παρανέστι Ν. Δράμας. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο της Ξάνθης αυτή τη στιγμή έχει 13 παράνομους μετανάστες καθώς οι υπόλοιποι έχουν απελευθερωθεί εφόσον παρήλθε ο χρόνος κράτησης τους. Τώρα θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες όλοι αυτοί δηλαδή που θα χαρακτηριστούν έτσι από τα hot spots που θα περάσουν προηγουμένως με σκοπό απ’ εδώ να προωθηθούν στις χώρες που θέλουν να μεταβούν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …