Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εστία μόλυνσης η λαϊκή αγορά στο Πόρτο Λάγος

Εστία μόλυνσης η λαϊκή αγορά στο Πόρτο Λάγος

0
pazari-skoupidia

Καταγγελίες από τους κατοίκους του χωριού για απαράδεκτη κατάσταση μετά από κάθε Κυριακάτικο Παζάρι

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κ. Ζουρνατζίδου, δηλώνει ενήμερη για τα προβλήματα και δεσμεύεται ότι θα αρχίσει άμεσα η επίλυσή τους

Η κατάσταση που επικρατεί στο Παζάρι της Ξάνθης κάθε Σάββατο δεν είναι η εξαίρεση. Τεράστιος όγκος σκουπιδιών που κείτονται διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τους ίδιους τους μικροπωλητές. Η λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε Κυριακή στον χώρο του λιμένα στο Πόρτο Λάγος δεν θα μπορούσε να διαφέρει, αφού οι περισσότεροι μικροπωλητές είναι οι ίδιοι, που μεταβαίνουν κάθε μέρα και σε άλλη περιοχή όπου λειτουργεί λαϊκή αγορά. Κάτοικοι του χωριού επικοινώνησαν με το «Ε» εκφράζοντας τα παράπονα και την αγανάκτησή τους για την τραγική εικόνα που υπάρχει στον χώρο.

Ένα αντρόγυνο με… σκούπες για όλη την περιοχή του λιμανιού

Όπως μας είπαν οι κάτοικοι, παρότι έχουν μιλήσει επανειλημμένα με πολλούς μικροπωλητές, αυτοί ισχυρίζονται ότι πληρώνουν ανθρώπους για την καθαριότητα, οπότε είναι αμέριμνοι και ανεύθυνοι για το τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, όλοι οι ‘’παζαρτζήδες’’ πληρώνουν ένα ποσό σε ένα αντρόγυνο, μικροπωλητές και αυτοί, που προσπαθούν να καθαρίσουν όλο τον χώρο από τα πολλά σκουπίδια που συγκεντρώνονται. Ασφαλώς και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, γι’ αυτό και, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι που μας κατήγγειλαν την κατάσταση και έστειλαν φωτογραφίες για του λόγου το αληθές, ο χώρος του λιμανιού μένει γεμάτος απορρίμματα μέχρι αργά το βράδυ. Η συνηθέστερη κατάληξη όλων αυτών των σκουπιδιών, στην πλειονότητά τους πλαστικά υλικά συσκευασίας, είναι το ίδιο το λιμάνι. Να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως υδροβιότοπος μεγάλης οικολογικής σημασίας με σπάνια είδη ψαριών και πουλιών. Μάλιστα, πολλές από τις νάυλον συσκευασίες καταλήγουν στις προπέλες των ψαράδων, που αντιμετωπίζουν συχνά αβαρίες και ζημιές στις εξωλέμβιες μηχανές τους.

Κ. Ζουρνατζίδου: «Από τον Ιανουάριο θα αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο την καθαριότητα»

Το «Ε» επικοινώνησε με την νέα πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λάγος, Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου, η οποία βρίσκεται στην θέση αυτή μόλις δύο μήνες. Παρόλα αυτά, δήλωσε ενήμερη για το πρόβλημα που υπάρχει, δεσμευόμενη ότι από τον Ιανουάριο την καθαριότητα θα αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να πάψουν αυτά τα φαινόμενα. «Είναι αδιανόητο να θεωρούν ότι δύο άνθρωποι με σκούπες χεριού θα μπορέσουν να καθαρίσουν σωστά και εγκαίρως όλο εκείνο τον χώρο. Χρειάζονται σάρωθρα και ήδη συζητούμε το πώς θα λειτουργήσει η καθαριότητα στον χώρο του λιμανιού», δήλωσε η κα Ζουρνατζίδου. Σχετικά με το θέμα υγιεινής, καθώς δεν υπάρχουν στην περιοχή δημόσιες τουαλέτες και τα λίγα καταστήματα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον όγκο, η ίδια δήλωσε ότι είναι υπό συζήτηση ο τρόπος επίλυσης, που μάλλον θα καταλήξει στην τοποθέτηση χημικών τουαλετών. Οι κάτοικοι πάντως αναφέρουν ότι μετά το πέρας της λαϊκής αγοράς, όλο σχεδόν το χωριό μυρίζει, αφού οι αυλές και οι τοίχοι των σπιτιών γίνονται δημόσια ουρητήρια. Παρόλα αυτά, δεν κακίζουν τους μικροπωλητές και τους επισκέπτες, αφού δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, πέρα από τα αποχωρητήρια των καταστημάτων. Η κα Ζουρνατζίδου σημείωσε, παράλληλα, ότι αυτά είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Ταμείο και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξάνθη: 1049 πολίτες θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

Συνολικά 202.556 άτομα εντός- εκτός χώρας. Τι δείχνουν οι αριθμοί Από το Υπουργείο Εσωτερι…