Σχόλια 24/11/15

0
Πόση αισιοδοξία να έχει κανείς σ’ αυτή τη χώρα που έχει Κυβέρνηση για κλάματα και Αντιπολίτευση για γέλια;


Η προεδρική παρέμβαση
Το τηλεφώνημα του αγαπητού συμπολίτη έγινε πρωί-πρωί της Δευτέρας. Ήταν θυμωμένος με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγιναν την Παρασκευή. Χαρακτήρισε μάλιστα την προεδρική παρέμβαση Άκαιρη, Απαράδεκτη, Αψυχολόγητη, Κατακριτέα και Διχαστική για το λαό. Επικαλέστηκε, μας είπε, ο πρόεδρος την «Ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης σε διάφορα σοβαρά θέματα».
Απαντούμε λοιπόν στον κύριο Παυλόπουλο: «Τώρα είναι αργά. Με ευχολόγια λύσεις δεν υπάρχουν. Όταν πριν ζητούσαν άλλοι τη συνεργασία για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και την οικονομική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα. Ας αναλάβει τώρα τις ευθύνες του ως κυβέρνηση και να μην ψάχνει στηρίγματα αλλού».
-Τάδε έφη και έκλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Πέθανε ο Τάσος του Κύκνου

Για τους νέους της δεκαετίας του 1970-1980 το καφέ-μπαρ «Κύκνος» ήταν μια τοπική αναφορά και ένα διαφορετικό στέκι. Προσωπικότητα αυτού ο Τάσος Λαζαρίδης ο οποίος σηματοδότησε μια εποχή τόσο ο ίδιος όσο και ο χώρος του.
Πέθανε προχθές και μαζί μια εποχή τελείως διαφορετική από τα γνωστά σημερινά στέκια εν πολλοίς απρόσωπα.
Ο «Κύκνος» για να το θυμηθούν οι παλιοί και να το γνωρίσουν οι νέοι, στεγάζονταν στο αρχοντικό Στάλιου, στην γωνία Βασ. Κων/νου και Βενιζέλου, ιδιοκτησίας σήμερα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Το κτίριο επιβλητικό μεν, ρημάζει δε.
Γ.Δ.


Οδυνηρό μάθημα από το πάθημα
Το Κυριακάτικο κάζο που έπαθε η Ν.Δ. με τις εσωκομματικές εκλογές που δεν διεξήχθησαν λόγω αδυναμίας του συστήματος που χρησιμοποίησε η εταιρεία που το ανέλαβε, είναι ένα μάθημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που λένε οι Άγγλοι «το φθηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι».
Δηλαδή, επιλέχτηκε από την αρμόδια Επιτροπή διεξαγωγής των εκλογών η εταιρεία με την φθηνότερη προσφορά.
Η φτηνή επιλογή τελικά δεν ολοκληρώθηκε κι αυτό που επακολούθησε ήταν μια οδυνηρή κατραπακιά για τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουμε αυτή η εξέλιξη που ρεζίλεψε μια μεγάλη παράταξη να γίνει μάθημα τόσο στη Ν.Δ. όσο και σε κάποιους άλλους παράγοντες της δημόσιας – κυρίως – και ιδιωτικής οικονομικής ζωής, να μην επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις. Που όπως αποδείχτηκε σπανίως είναι και αξιόπιστες.
Γ.Δ.


Τραπεζικό
Δύο Τράπεζες, Alpha και Eurobank μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες, ενώ σε Εθνική και Πειραιώς το δημόσιο διατηρεί μειοψηφικό μεν ποσοστό με ενισχυμένες «εξουσίες», βέτο κλπ.
Με δυο λόγια απετράπη μεν ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων αλλά την συντριπτική πλειοψηφία των Μετοχών κατέχουν ξένα κεφάλαια.
Από την άλλη η αξία των μετοχών σχεδόν μηδενίστηκε, πράγμα που σημαίνει ότι οι παλιοί μέτοχοι έχουν κυριολεκτικά χάσει το κεφάλαιο που έχουν επενδύσει.
Έγινε μεγάλο «παιγνίδι» με τις ελληνικές τράπεζες, χάθηκαν χρήματα, χάθηκαν αξίες και κυρίως η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το οποίο ας μη το ξεχνάμε έχει πάρει δεκάδες δις ευρώ για να διασωθεί. Έστω μ’ αυτόν τον τρόπο.
Μαύρες εξελίξεις για τους μετόχους.
Γ.Δ.


Ο φιλοζωϊκός δήμαρχος
Το ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου σε φιλική παρέα το Σάββατο ότι είναι φιλόζωος. Στο κτήμα του στα Μάγγανα έχει διάφορα ζώα τα οποία φροντίζει και ταΐζει προσωπικά κάθε μέρα.
Όπως είπε ο κ. δήμαρχος δεν ανήκει σε Σύλλογο, είναι όμως φιλόζωος από πεποίθηση και αγάπη προς τα τετράποδα. Μάλιστα τόνισε ότι τον απασχολεί το θέμα των αδέσποτων ζώων στο δήμο του πάρα πολύ.
Γ.Δ.


Μας κοροϊδεύουν
Σε συμβολικού χαρακτήρα κυρίως κίνηση προχώρησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης. Με απόφαση του μειώνονται κατά 100 ευρώ οι αποδοχές όλων των γενικών και ειδικών γραμματέων όλων των υπουργείων.
Είναι σαφές ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Κουτεντάκης θέλει να σηματοδοτήσει μία λογική παραδειγματισμού προς ολόκληρο τον δημόσιο τομέα για περισσότερο συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Απομένει τώρα να δούμε αν αυτό το παράδειγμα θα το ακολουθήσουν και άλλοι που κατέχουν δημόσιες θέσεις, όπως υπουργοί και υφυπουργοί, ή αν θα περιοριστεί στην απόφαση για περικοπή των αποδοχών των γενικών γραμματέων.
Με δυο λόγια απλά και κατανοητά: Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας.
-Κι εμείς;
Γ.Δ.


Και ξαφνικά, ζητείται συναίνεση!
Πριν αλέκτορ λαλήσει τρις ή καλύτερα, πριν προλάβουν να γίνουν τρεις ψηφοφορίες στη βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύει να καταρρεύσει μπροστά στην ψήφιση προϋπολογισμού και ασφαλιστικού που έρχονται σύντομα. Και τώρα ζητούν – μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας- συναίνεση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, και φυσικά εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ».
Διότι, μόλις πριν τρεις μήνες, τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), έδωσαν τη στήριξή τους στον κ. Τσίπρα όταν απελπισμένος μπροστά στο Grexit που μας απειλούσε έσπευσε – πάλι μέσω του προέδρου- να ζητήσει στήριξη. Και υπερψήφισαν το σκληρό Μνημόνιο που έφερε για να μην καταστραφούμε. Στη συνέχεια του ζήτησαν να μη σύρει τη χώρα σε μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση, αλλά να συνεννοηθούν μεταξύ τους, από την υπάρχουσα βουλή και να καταστρώσουν μαζί ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα, αυτός όμως αρνήθηκε να συζητήσει. Επέμενε να πάει σε εκλογές για να ξεφορτωθεί τους πρώην συντρόφους του και πριν να καταλάβει ο λαός τι τον περιμένει.
Και έγιναν οι εκλογές και αναβαθμίστηκε με νέα λαϊκή εντολή και αμέσως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι κυβέρνηση μόνο με τον Καμμένο θέλει να κάνει, χωρίς να κουβεντιάσει καν με τους άλλους.
Τώρα που ήρθε στα ζόρια, πάλι ζητάει συναίνεση. Αλλά δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα ισχύει πλέον το γνωστό: «Μπορείς να ξεγελάσεις κάποιους ανθρώπους μερικές φορές, αλλά όχι όλους τους ανθρώπους συνέχεια…»


Εκλογές για …κλάματα!
Μαίνεται ο εμφύλιος στην ΝΔ μετά το …κάζο που έπαθαν την Κυριακή! Σε κορύφωση όμως βρίσκεται η οργή και η αγανάκτηση των υποστηριχτών της γαλάζιας παράταξης που για άλλη μια φορά νιώθουν την πικρή γεύση της εσωκομματικής ήττας αυτή την φορά και είναι φυσικό να αποδοκιμάζουν τους υπεύθυνους της όλης διαδικασίας. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρώτον, αναφορικά με την εταιρία και με τα κριτήρια που επελέγη και πώς δεν διασφαλίστηκε η τεχνική επάρκειά της. Δεύτερον, αναφορικά με το αν κάποιοι σαμποτάρισαν την διαδικασία αλλά και ποιοι είχαν συμφέρον να εκθέσουν και να προσβάλλουν την παράταξη και να εξοργίσουν τον κόσμο της. Είναι απλά θέμα ανικανότητας του γραμματέα και της ΚΕΦΕ που είχαν την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών ή ευθύνονται και οι υποψήφιοι και κυρίως ο μεταβατικός πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης που δεν διέγνωσε εγκαίρως το πρόβλημα ώστε να το αντιμετωπίσει έχοντας μπροστά του ένα μήνα; Και να σημειώσω πως η κατηγορία της ανικανότητας τους αγγίζει όλους τους υποψηφίους και τα στελέχη και το μήνυμα που περνάει προς τους ψηφοφόρους της ή τους εν δυνάμει είναι πως «αυτοί δεν μπορούν να κάνουν εκλογές για να εκλέξουν τον αρχηγό τους πώς θα μπορέσουν να κυβερνήσουν και τον τόπο;».
Εύλογο το ερώτημα και ο προβληματισμός!
Μ.Ξ.


Συναυλία… πραξικόπημα;
Ερωτηματικά προκάλεσε η διοργάνωση συναυλίας από το Δ΄ Σώμα Στρατού στο Δημοτικό Αμφιθέατρο το βράδυ της Παρασκευής. Μια κατά τα άλλα ωραία και αξιόλογη μουσική εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου. Είναι γνωστό το θέμα που έχει προκύψει εδώ και καιρό σχετικά με την απαγόρευση οποιασδήποτε εκδήλωσης στο αμφιθέατρο μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού συμπληρώθηκε ο αριθμός των 40 εκδηλώσεων που βάσει νόμου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι την έκδοση της σχετικής άδειας. Την απορία για το τι ακριβώς συνέβη μας έλυσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα από το Δ΄ ΣΣ αναφέρονταν σε έκθεση ζωγραφικής και μικρή εκδήλωση, εννοώντας το φουαγιέ του αμφιθεάτρου, το οποίο όντως παραχωρείται. Δικαιολογημένη η ένσταση πολλών, που είδαν τις εκδηλώσεις τους να βρίσκουν κλειστή πόρτα, θεωρώντας ότι υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για τον στρατό. Παρότι έγινε γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι θα γίνει και συναυλία εκτός από την έκθεση (που μάλλον λειτούργησε σαν προκάλυμμα), δεν επενέβη κανείς για να μην ‘’τιναχτεί στον αέρα’’ η εκδήλωση και αρχίσουν αντεγκλήσεις και επίρριψη ευθυνών.
Χ.Δ.


Προχωράει η ‘’νομιμοποίηση’’ του Αμφιθεάτρου
Αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης του δημοτικού Αμφιθεάτρου, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμό στον αριθμό των εκδηλώσεων, ο κ. Λύρατζης ανέφερε στο «Ε» ότι λόγω της καθυστέρησης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, το θέμα έχει αναλάβει εξολοκλήρου πλέον το Κέντρο Πολιτισμού. Από τα τρία έγγραφα που απαιτούνταν για την έκδοση άδειας μόνιμης λειτουργίας του χώρου, το πρώτο αφορούσε την στατική επάρκεια του κτηρίου. Όπως είπε ο κ. Λύρατζης παραχωρήθηκαν από την ΠΕ Ξάνθης και τον κ. Ζαγναφέρη τεχνικοί που ολοκλήρωσαν την μελέτη, το κόστος της οποίας ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Αυτή την στιγμή ξεκινά ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων από ιδιώτη και αναμένεται να προχωρήσει και το τρίτο στάδιο, που αφορά την δημιουργία κατάλληλων αποχωρητηρίων και για ΑμΕΑ. Ο κ. Λύρατζης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, ώστε να μην υπάρχουν παρόμοια θέματα με αυτά που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …