Σχόλια 14/11/15

0
tap thraki-web
Οικονομία: Μόλις βουλώσουν μια τρύπα, αμέσως μια … Ισοδύναμη ανοίγει!!!
Θωμάς Βουγιουκλής


Ο αγωγός ΤΑΡ
Για την αξία της δημιουργίας του αγωγού ΤΑΡ έχουμε γράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν αναλυτικά, όπως και τα οφέλη που θα υπάρξουν σε όλο το μήκος της διαδρομής στη χώρα μας.
Απλά σήμερα θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα γίνει, θα υλοποιηθεί!
Μάλιστα το υποστηρίζαμε αυτό σε αντιδιαστολή κάποιων άλλων αγωγών που επισημαίναμε πως δύσκολο ή απίθανο είναι να υλοποιηθούν.
Ο ΤΑΡ σύντομα ξεκινά, οι άλλοι για διάφορους λόγους και αιτίες μένουν απλά σχέδια και υπογραφές χωρίς αξία.
Γ.Δ.


Πολλά τα οφέλη

Δύο λόγια ακόμη για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ. Πρώτον θα δουλέψουν 2000 άτομα άμεσα και 8000 έμμεσα κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Παράλληλα θα δουλέψουν 150 δορυφορικές εταιρείες στην Ελλάδα για την προμήθεια διαφόρων υλικών κλπ και τρίτο επίσης σπουδαίο, θα δημιουργηθεί μελλοντική πρόσβαση στο φυσικό αέριο στην τοπική αγορά. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει πολλά οφέλη στη χώρα σε βάθος πεντηκονταετίας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.
Συμπέρασμα; Ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζεται η χώρα. Ντόπιες και απέξω. Για να βρουν δουλειά οι άνεργοι, για να «σηκώσει κεφάλι» η κοινωνία, για να ξεκινήσει η οικονομία.
-Καλώς να ξεκινήσει ο ΤΑΡ.
Γ.Δ.


Κύριοι συμφωνούμε μαζί σας
Οφείλουμε να το επισημάνουμε και να συγχαρούμε το δημοτικό σύμβουλο Θανάση Ξυνίδη ο οποίος επεσήμανε μια συνεχιζόμενη απαράδεκτη νοοτροπία που ισχύει στο παζάρι Ξάνθης αλλά και στα υπόλοιπα. Είπε για τη μη συλλογή των σκουπιδιών σε μεγάλες σακούλες εκ μέρους των παζαρτζήδων.
«Είναι μια κακή νοοτροπία την οποία διατηρεί ο δήμος, να πιστώνεται τα σκουπίδια των πωλητών και να ανέχεται να πληρώνουν οι δημότες για την καθαριότητα».
Παράλληλα οφείλουμε να επισημάνουμε την πρόταση του συμβούλου Δ. Μπένη που ως μόνη λύση πρότεινε «την αφαίρεση της άδειας από όσους δεν συμμορφώνονται και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον χώρο γεμάτο δικά τους σκουπίδια, ενώ καταβάλουν ελάχιστο αντίτιμο μίσθωσης στο δήμο».
-Σύμπτωση απόψεων της στήλης με τους δύο δημοτικούς συμβούλους. Και ρωτάμε, τι εμποδίζει το δήμο, την υπηρεσία καθαριότητας να εφαρμόσει τα παραπάνω;
-Εμείς θα περιμένουμε και θα επανέλθουμε…
Γ.Δ.


Τα δάνεια
Και κάτι ακόμη: Πιστεύετε αληθινά ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια των διάφορων κομματικών δανείων θα επιστρέψουν ποτέ στα κρατικά ταμεία; Ότι οι περιουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα θα κατασχεθούν; Και ότι όλοι αυτοί θα πληρώσουν για το κακό (ζημιά) που προκάλεσαν;
Ερώτηση απλή, ρητορική όπως λέει ο φίλος μου ο Θανάσης. Απάντηση και βέβαια δεν περιμένω…
Γ.Δ.


Γιάννη, θυμάσαι;
Κύμα συμπαθείας ενέσκηψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τον ολοφάνερα φοβισμένο Γιάννη Πανούση κι ας λέει στην ανακοίνωσή του πως ούτε θα κλάψει, ούτε θα φοβηθεί. Αν μέσα στο εξάμηνο πολιτικής τρέλας της πρώτης φοράς Αριστερά είχε καταφέρει να διατηρήσει το τεκμήριο του κοινού μη-ιδεοληπτικού νου, τώρα μοιάζει να την έχει άσχημα. Από προχθές βρίσκεται ολομόναχος μέσα στο βεληνεκές του κυβερνητικού πυροβολικού και κινδυνεύει να εξέλθει του πεδίου βολής πολιτικά και δικαστικά διαμελισμένος.
Ίσως τώρα βρει τον χρόνο και την ευκαιρία, να αναμετρηθεί πέραν των φόβων του και με τις αναμνήσεις του. Ας πούμε τις αναμνήσεις των άγνωστων (σε μας) πεπραγμένων του, μόλις πριν από δώδεκα μήνες. Καθότι πέρυσι τέτοιον καιρό, η ΔΗΜΑΡ της οποίας ήταν βουλευτής, έτρωγε τα κομμάτια της αν ο Φώτης Κουβέλης θα αποδεχόταν την πρόταση να πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε τότε εν’ σώματι να τον στηρίξει, υπολείπονταν ελάχιστοι ψήφοι που ήταν σφόδρα πιθανό να βρεθούν, άρα η χώρα δεν θα πήγαινε σε εκλογές.
Τότε ήταν που ξαφνικά ο κ. Πανούσης βγήκε στα ραδιόφωνα και δήλωσε ότι ανεξαρτήτως τι θα αποφάσιζε το κόμμα του και ο κ. Κουβέλης, αυτός δεν θα τον ψήφιζε για Πρόεδρο. Έλαβε αυτή την απόφαση και τη δημοσιοποίησε μόνος του; Το έκανε σε συνεννόηση με κάποιους, εντός ή εκτός του κόμματος του; Ουδείς γνωρίζει. Πάντως, μετά την δήλωση αυτή, κάθε πιθανότητα αποφυγής των εκλογών εξανεμίστηκε και η ΔΗΜΑΡ σκορπίστηκε στους τέσσερις ανέμους. Αν ο κ. Κουβέλης αποδείχτηκε ο μοιραίος άνθρωπος για τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, ο κ. Πανούσης αποδείχτηκε ο μοιραίος άνθρωπος για τις εξελίξεις στον μικρόκοσμο του κ. Κουβέλη, στη ΔΗΜΑΡ. Μετά απ’ αυτή την παρέμβαση που άνοιξε τον δρόμο της εξουσίας στον Αλέξη, ο Γιάννης εξαφανίστηκε επί τρίμηνο. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Και ξαναεμφανίστηκε αιφνιδίως δυο μέρες μετά τις εκλογές ως υπουργός δημόσιας τάξης του Αλέξη. Ενδιαφέρουσα ανάμνηση δεν είναι αυτή να την επαναξιολογήσει, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων;
Δ.Κ.


Πάει και η λίστα Λαγκάρντ
Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει έως τώρα στα δημόσια ταμεία από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, ένα έλεγχο που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στα 2.062 ονόματα των ελληνόφωνων καταθετών στην HSBC Ελβετίας.
Από τις 2.062 εγγραφές φυσικών προσώπων και μη έχουν ταυτοποιηθεί οι 1.725 και έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με πληροφορίες 170 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Από τα 80 εκατομμύρια τα 13,8 έχουν εισπραχθεί μετά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Βαλαβάνη. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι προληπτικός έλεγχος έχει γίνει για 250 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Το σημαντικό είναι ότι τέλη Δεκέμβρη παραγράφονται τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ. Και να δούμε τότε τι θα λένε οι «εισαγγελείς» του ΣΥΡΙΖΑ, που «έστηναν στον τοίχο» τους προηγούμενους…
Γ.Λ.


Ακριβός θα έβγαινε ο καφές στον δήμο Ξάνθης
Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, τέθηκε προς ψήφιση το θέμα της εξουσιοδότησης του νομικού συμβούλου του δήμου για άσκηση έφεσης κατά μιας απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης. Καθώς στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν αναγράφεται τι αφορά η απόφαση, το θέμα ανέδειξε ο κ. Βασιλούδης, ρωτώντας τον νομικό, Γιάννη Λάμπρου, γιατί αναφέρεται στην απόφαση ότι ο δικηγόρος του δήμου δεν παραβρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης. Ο κ. Λάμπρου, με κάποια αμηχανία είναι η αλήθεια, θέλησε να εξηγήσει το τι συνέβη. Όπως είπε στο Σώμα, κάτω από το επικριτικό βλέμμα του Δημάρχου Ξάνθης, περίμενε στην είσοδο τον μάρτυρα, ώστε να μεταβούν στην συνέχεια μαζί στην αίθουσα όπου θα εκδικαζόταν το θέμα της πληρωμής ενός συνεργείου οχημάτων από την Θεσσαλονίκη, το οποίο ζητά από τον δήμο 20.000 για επισκευή καλαθοφόρου, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει, όπως αναφέρθηκε. Μέχρι να πάει ο κ. Λάμπρου στην αίθουσα, ο εκ Θεσσαλονίκης δικηγόρος πίεσε να ληφθεί άμεσα απόφαση, απόντος του νομικού εκπροσώπου του δήμου. Έτσι, ο δήμος Ξάνθη καλείται να πληρώσει τις 20.000 ευρώ. Ο κ. Λάμπρου δεσμεύθηκε ότι στην έφεση θα κερδίσει σίγουρα την υπόθεση, γιατί έχει προετοιμαστεί καλά. Το ‘’καρφί’’ του κ. Τριανταφυλλίδη ήταν επώδυνο, αφού γύρισε και του είπε: «Θα την κερδίσεις, φτάνει να μην πίνεις καφέ πάλι». Θα είναι λίγο ακριβός ο καφές αυτός για τον δήμο.
Χ.Δ.


‘’Εργολαβία’’ οι θέσεις σε Επιτροπές και ΔΣ για μείζονα Αντιπολίτευση
Μετά την παραίτηση από το δημοτικό συμβούλιο των κυρίων Πούλιου, Καλογερή, και Χουσεΐνογλου Τιμούρ, οι αντικαταστάτες τους Βασιλούδης, Φανουράκης και Μυλωνάς έχουν καλύψει τις θέσεις σε Επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητας Ζωής) και τώρα και στο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού. Στην σύντομη και ανεπίσημη διαδικασία, χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία και καταμέτρηση, προτάθηκαν από την μείζονα Αντιπολίτευση οι κύριοι Βασιλούδης και Μυλωνάς, αντί των Καλογερή και Τιμούρ. Ο κ. Κολλάρος, που ως γνωστόν παραβρίσκεται ακόμη και σε επιτροπές στις οποίες δεν είναι μέλος και δεν αφήνει ‘’τίποτα να πέσει’’, παρακολουθώντας κάθε απόφαση των οργάνων του δήμου, εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει στο ΔΣ του Κέντρου. Την υποψηφιότητά του στήριξε η παράταξη του κ. Καμαρίδη και ο κ. Ανταμπούφης, με τις ψήφους της Αντιπολίτευσης να υπερτερούν. Χαρακτηριστικά ο κ. Καμαρίδης είπε στα μέλη της παράταξης «Κοινωνία Δημοτών»: «Αφήστε και καμιά θέση για τους φτωχούς και μικρούς. Τις έχετε πάρει όλες», με τον Δήμαρχο να συναινεί στην συμμετοχή Κολλάρου, με τον οποίο φαίνεται να υπάρχουν καλές σχέσεις.
Χ.Δ.


3.5 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αβδήρων
Δημοτικό συμβούλιο είχαν την Πέμπτη και στον δήμο Αβδήρων με 12 θέματα ημερησίας διάταξης κυριότερο εκ των οποίων η έγκριση του Τεχνικού προγράμματος του δήμου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 3.5 εκ. ευρώ και αφορά κυρίως νέα έργα που θα ενταθούν στο νέα ΕΣΠΑ δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου που κλείνει το ΕΣΠΑ . Τέτοια έργα είναι αναπλάσεις στο Μαγικό (1.9 εκ. ευρώ) και στο Σούνιο (600.000 ευρώ), 1.9 εκ. ευρώ από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» καθώς και κάτι υπόλοιπα από τη ΣΑΤΑ για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημόσια κτίρια.
Χαμηλού προϋπολογισμού το τεχνικό πρόγραμμα και μέσα στα πλαίσια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών…
Μ.Ξ.


«Πράσινο φως» για την νέα Αναπτυξιακή Ξάνθης
Πληροφορήθηκα πως μάλλον θα προχωρήσει το θέμα με την ανασύσταση της ΔΕΑΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο εταιρικό σχήμα για την νέα Αναπτυξιακή του νομού με στόχο να αναλάβει την υλοποίηση των προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ που πρόκειται να προκηρυχθούν αρχές του νέου έτους. Οι νομικοί της περιφέρεια και των δήμων που ανέλαβαν να διερευνήσουν το θέμα έδωσαν το «πράσινο φως» και το πρόβλημα της στελέχωσης και της τεχνογνωσίας μάλλον θα καλυφθεί από ιδιώτες.
Θα επανέλθουμε με νεώτερα….
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …