Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παρεκκλήσιο κτισμένο το 1888 στα ΒΔ του Λυκοδρομίου

Παρεκκλήσιο κτισμένο το 1888 στα ΒΔ του Λυκοδρομίου

0
likodromio-ekklisaki

Γνωστό σε λίγους μέχρι τώρα, ‘’πνιγμένο’’ από την οργιώδη παρθένα βλάστηση της περιοχής

Προσπάθειες για διάσωση και ανακαίνιση του μικρού πετρόκτιστου ναού

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ορεινό χωριό του Λυκοδρομίου από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, συνοδευόμενο από μέλη της Ένωσης Αποστράτων και μελών του Μορφωτικού Συλλόγου Λυκοδρομίου, για την αναγνώριση και διαπίστωση της κατάστασης του πετρόκτιστου παρεκκλησίου, που βρίσκεται ΒΔ του Λυκοδρομίου σε μία εξωτικής ομορφιάς δασωμένη περιοχή και έχει κτιστεί το έτος 1888, όπως αναγράφεται σε μαρμάρινη σκαλιστή επιγραφή που ήταν εντοιχισμένη στην μετόπη του μικρού ναού και μεταφέρθηκε στην Μητρόπολη Ξάνθης. Μια ομάδα κατοίκων του Λυκοδρομίου, μαζί με τον ιερέα π. Γρηγόριο Δαμιανίδη, παλιό υπάλληλο του Δασαρχείου, είχαν πληροφορήσει νωρίτερα την Μητρόπολη για την ύπαρξη του ναού και την ανάγκη συντήρησής του.

Αφού κινήθηκαν αρχικά για 7-8 χλμ. στον δασικό δρόμο πριν την είσοδο για Λυκοδρόμιο-Ορεστινή-Στασινά, στην συνέχεια πεζοπόρησαν για τουλάχιστον 2 χλμ σε δύσβατο μονοπάτι, μέσα στο παρθένο δάσος, μέχρι την κορυφή του υψώματος που βρίσκεται το παρεκκλήσι. Επακολούθησε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης για τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης των φθορών του Παρεκκλησίου, του περιβάλλοντος χώρου, όπως και της διαδρομής για την προσέγγιση στον χώρο.

Εργασίες για την διάσωση του Παρεκκλησιού

Προκειμένου να ανακαινισθεί το παρεκκλήσιο, να διασωθεί, αλλά και να είναι προσβάσιμο στο κοινό, είναι απαραίτητο να γίνουν τα παρακάτω:

Συμπλήρωση στέγης με πλάκες σχιστόλιθου και γενική αρμολόγηση, μια εργασία προτεραιότητας, για να σταματήσει η περαιτέρω διάβρωση από την υγρασία. Η συνολική επιφάνεια της στέγης είναι 20 τ.μ. Η μεταφορά των απαιτουμένων υλικών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ημιόνους

Καθαρισμός του Παρεκκλησίου με την απομάκρυνση αχρήστων υλικών, για την οποία απαιτούνται σκαπτικά εργαλεία

Σήμανση του μονοπατιού και τμηματική αποκατάσταση, κάτι που μπορεί να γίνει με την συνεισφορά του Δασαρχείου, όπως και του ορειβατικού συλλόγου Ξάνθης

Η Ένωση Αποστράτων απηύθυνε κάλεσμα για την ‘’υιοθεσία’’ του Παρεκκλησίου, τακτική που έχει ακολουθηθεί και για άλλους ναούς της ορεινής Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…