Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένα… χαρέμι έφερε ο Θωμάς Κοροβίνης στο ΔΥΟ

Ένα… χαρέμι έφερε ο Θωμάς Κοροβίνης στο ΔΥΟ

0
korovinis mousikoi

Μια ξεχωριστή βραδιά ανατολίτικης φαντασίας με την κατάλληλη μουσική επένδυση στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο της Βενιζέλου

«Το πρώτο φιλί» του Θρακιώτη ραφτόπουλου Γιώργου Βιζυηνού από την πένα του πολυσχιδή συγγραφέα

Πολυαναμενόμενη για πολλούς Ξανθιώτες η παρουσία του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη στην πόλη μας και στο ‘’στέκι’’ του στην οδό Βενιζέλου. Το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ γεμίζει ασφυκτικά κάθε φορά που επισκέπτεται την Ξάνθη για την παρουσίαση κάποιας νέας συγγραφικής του δουλειάς. Σ’ αυτό ίσως συντελεί και το γεγονός ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένες ‘’συμβατικές’’ βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά μικρές γιορτές όλο κέφι και ζωντάνια. Κι αυτή δεν θα μπορούσε να διαφέρει, αφού το γλέντι ξεκίνησε από τον χώρο του βιβλιοπωλείου εν χορδαίς και οργάνοις για να μεταφερθεί μέχρι αργά την νύχτα απέναντι, στο «Χάνι του Χατζή Ρετζέπ», με τις κουβέντες και τις μουσικές να δίνουν και να παίρνουν.

Ένας Βιζυηνός μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας

Το βράδυ της Παρασκευής, 20 Νοεμβρίου, αφορμή για συνάθροιση αποτέλεσε η παρουσίαση της νουβέλας «Το πρώτο φιλί – Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ». Μια ανατολίτικη φαντασία, όπως το χαρακτηρίζει ο Κοροβίνης, εμπλουτισμένη με σπαράγματα από την παιδική ζωή και το έργο του Θρακιώτη συγγραφέα, Γιώργου Βιζυηνού, και πλήθος αναφορών στην θρακική λαογραφία. Αναφερόμενος στην έμπνευση για την συγγραφή του βιβλίου, είπε ότι η ιδέα ξεκίνησε από την περσινή εκδήλωση στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης, όπου τιμήθηκε ο Βιζυηνός. Με φωνή βαριά και αισθαντική, ο Κοροβίνης μάγεψε το κοινό, πιάνοντας το νήμα της αφήγησης από την παραμυθένια διήγηση του παππού του Βιζυηνού στο έργο «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», μια εκτενή αναφορά στα χαρέμια από την ονειροφαντασία του παππού. Στα μάτια του Βιζυηνού αυτή η αφήγηση ήταν μια ανάσταση. Πήγε μικρός στην Πόλη κι έμεινε πολλά χρόνια. Αυτό το γεγονός πήρε ο Κοροβίνης, τοποθετώντας τον δωδεκαετή Γιωργάκη μέσα στο χαρέμι, ως μέλος του σιναφιού των μικρών ραφτάδων, αφού ήταν στην πραγματικότητα πολύ άξιο ραφτόπουλο. Εκεί το παιδί βρίσκει καταφύγιο και δέχεται το πρώτο ερωτικό σκίρτημα από ένα φιλί της χανούμισσας ευνοούμενης του σουλτάνου. Οι ανακλήσεις που γίνονται στο μυαλό του μικρού είναι πολλές, με κυριότερες τα αναστενάρια –που ήταν τότε στη μεγάλη ακμή τους– και άλλα πατροπαράδοτα έθιμα και θρύλους της παγανιστικής και ορθόδοξης Θράκης.

Μουσικό και αναγνωστικό ταξίδι που κατέληξε σε γλέντι

Μεταξύ της ανάγνωσης αποσπασμάτων του βιβλίου, ο Κοροβίνης, συνοδευόμενος από τους μουσικούς Γιάννη Κατσούλη (ούτι και τραγούδι), Κώστα Πετρονικολό (κανονάκι) και Δημήτρη Χατζηδημητρίου (κρουστά), τραγούδησε σε ελληνικά και τουρκικά σκοπούς και μελωδίες που συνυπάρχουν στις δύο γλώσσες σε τραγούδια της Πόλης. Το κέφι δεν άργησε να ανάψει, με πολλές κυρίες από το κοινό να τραγουδούν και να λικνίζονται στους ανατολίτικους ρυθμούς. Μετά την συζήτηση σε φιλικό κλίμα και την υπογραφή αντιτύπων του βιβλίου, πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν μέρος στην συνέχιση της βραδιάς στο απέναντι παραδοσιακό καφενείο-ουζερί του Οσκάν, σε μια ιδιαίτερη βραδιά συνάντησης Ανατολής και Δύσης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» στην ΦΕΞ

Την Τρίτη 14 Μαΐου για δύο παραστάσεις στις 19:00 και 21:15 στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ Με τη…