Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πέντε ετών έγινε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το γιόρτασε

Πέντε ετών έγινε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το γιόρτασε

0
spanidis kotoulas mousopoulos

Μια ‘’ζεστή’’ βραδιά γεμάτη μουσική και δημιουργικότητα να ξεχειλίζουν από κάθε ηλικία

Τιμητική βράβευση του Μιχάλη Δερμετζόπουλου για την εθελοντική προσφορά του στην δημιουργία του «Μονοπατιού της Ζωής»

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης γιόρτασε τα πέντε χρόνια παρουσίας του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ξάνθης με μια ‘’ζεστή’’ βραδιά γεμάτη μουσική και δημιουργικότητα, με τη συμμετοχή πολλών φίλων και συνεργατών του. Από το απόγευμα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου η αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υποδεχόταν όσους όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις δράσεις και εκδηλώσεις του Δικτύου.

Ένα ‘’ψηφιδωτό’’ ακουσμάτων από πλήθος μουσικών και ερμηνευτών

Την βραδιά ‘’άνοιξε’’ μουσικά η διάσημη Αρμένα υψίφωνος Ριψιμέ Ντανελιάν με την καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Ευαγγελία Γκουγκούλη, να την συνοδεύει στο πιάνο. Την σκυτάλη πήραν «Τα πνευστά της πόλης» υπό την διεύθυνση του Γ. Ηλιάδη με νέα και παλιότερα μέλη της Φιλαρμονικής Ξάνθης, αποδίδοντας μελωδίες με αξιόλογη συνοχή που υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Καταξιωμένοι μουσικοί της πόλης μας όπως οι: Άγγελος Μουρβάτης, Φώτης Κοντός και Μαρικούλα Μαράζη, Τάσος Συμεωνίδης, Αντώνης Μουσαδές, Μπάμπης Κούκος, Τάκης Μιχαηλίδης και Θανάσης Λεμονίδης ‘’ξεδίπλωσαν’’ στο κοινό που σιγοτραγουδούσε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από διάφορους μουσικούς χώρους, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρισταμένων που γέμισαν την φιλόξενη αίθουσα.

Θ. Μουσόπουλος: «Υλοποιούμε μικρά όνειρα που ομορφαίνουν την ζωή μας»

Ο συντονιστής του Δικτύου, φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, εκτός από την παρουσία των καλλιτεχνών, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα πέντε αυτά χρόνια, που κινήθηκαν μέσα στο όραμα και τους στόχους των εμπνευστών του Δικτύου. Στόχοι και σχέδια όχι μεγαλεπήβολα, αλλά μικρά υλοποιήσιμα όνειρα, που έχουν την δύναμη να αλλάξουν την ζωή μας και να την κάνουν πιο όμορφη. Ένα Δίκτυο που ξεκίνησε και συνεχίζει να λειτουργεί σαν μια ανοιχτή αγκαλιά για την τοπική κοινωνία, προτρέποντας τους πολίτες της Ξάνθης να εκφράζουν τις απόψεις του για την καθημερινότητα, να καταθέτουν την δική τους ‘’ματιά’’ στα πράγματα, συμμετέχοντας ενεργά και αφήνοντας την παθητική γκρίνια για τα όσα δεν γίνονται. «Ένα Δίκτυο Λόγου και Πράξης, όπου όλοι και όλες έχουν θέση, όλοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους, τις ιδέες και τις δυνάμεις τους, για να βγει ο τόπος από τη μέγγενη της φθοράς, για να χτίσουμε όλοι μαζί την κοινωνία που ποθούμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον κανονισμό του Δικτύου, αποσπάσματα του οποίου ανέγνωσε ο Θανάσης Μουσόπουλος.

Το Δίκτυο μια οικογένεια προσφοράς και ανιδιοτέλειας

Τον λόγο έλαβαν και μερικοί από τους πρωτεργάτες του Δικτύου, ο βιβλιοπώλης και εκδότης Μιχάλης Σπανίδης και ο ποιητής Γιώργος Κωτούλας. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσλαλιά του ο κ. Σπανίδης: «Οι πιέσεις αυξάνονται, οι άμυνες διεγείρονται. Ανασύνταξη δυνάμεων για να γονιμοποιηθούν προοπτική και ελπίδα με όλο το σύνολο της Πόλης-Αγοράς, χωρίς αποκλεισμούς. 5 χρόνια ανοιχτές εκδηλώσεις λόγου, τέχνης, πολιτισμού, με πράξεις ειλικρίνειας, προσφοράς, ανιδιοτέλειας, σε σχολεία της πόλης, με συλλόγους, φορείς, με τον ΠΗΓΑΣΟ, στο Ίδρυμα, στο θεατράκι της ζωής. Ο Λόγος του Δικτύου προσπαθεί και ενεργοποιεί την θέληση ως άμυνα απέναντι στις αυθαιρεσίες». Ο Γιώργος Κωτούλας με την σειρά του παραδέχθηκε ότι στους κόλπους του Δικτύου βρήκε μία οικογένεια και εξέφρασε την απορία που η τοπική κοινωνία δεν έχει ακόμη ‘’εκμεταλλευτεί’’ τις δυνατότητες που προσφέρονται από αυτό.

Βραβεύτηκε ο εμπνευστής και δημιουργός του Μονοπατιού της Ζωής

Συγκινητική η τιμητική βράβευση του Μιχάλη Δερμετζόπουλου, στον οποίο αναφέρθηκαν αρκετές φορές καθ’ όλη την βραδιά όσοι πήραν τον λόγο, εξαίροντας την ανιδιοτελή προσφορά του και θέτοντάς τον ως παράδειγμα αγνού οραματιστή, που βρήκε ευήκοα ώτα και πρόθυμα χέρια για την δημιουργία ενός μικρού φυσικού παράδεισου στο πλάι του Κοσύνθου. Εκ μέρους του Δικτύου προσφέρθηκε στον κ. Δερμετζόπουλο μία προσωπογραφία του ίδιου, φιλοτεχνημένη από την εκπαιδευτικό Καίτη Βλάχου-Σταυροπούλου, με τον Θανάση Μουσόπουλο να κάνει αναφορά και στην σύζυγο του δημιουργού του Μονοπατιού, Βάσω, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε προσφορά και επιτυχία κρύβει από πίσω και αφανείς ήρωες που την στηρίζουν. Την προσωπική τους εκτίμηση εξέφρασαν με συμβολικά δώρα και πολλοί εκ των παρόντων, όπως ο Μιχάλης Σπανίδης, ο Θάνος Μαυρουδής, ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης και ο ζαχαροπλάστης Στέλιος Αρσενίου, που φιλοτέχνησε μία τούρτα με το έμβλημα του Δικτύου, τον γρυπαετό. Εμείς με την σειρά μας να ευχηθούμε στο Δίκτυο και τους ανθρώπους του έτη πολλά και δημιουργικά με στόχο την πνευματική και αισθητική αφύπνιση των κατοίκων της Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχεται η 3η Γιορτή της Βρύσης με «δυνατό» παλμό στα Άβδηρα

Θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18 & 19 Μαΐου 2024 στην κεντρική πλατεία με μουσική και…