Σχόλια 28/10/15

0
Άλλη μία «σκληρή διαπραγμάτευση» του πρωθυπουργού είχε σαν αποτέλεσμα να φορτωθεί η χρεοκοπημένη Ελλάδα και το βάρος φιλοξενίας 50.000 προσφύγων…


Η ευθύνη της επιλογής
Από χθες ο δήμος Ξάνθης έχει νέους αντιδημάρχους οι οποίοι αντικατέστησαν τέσσερις, με απόφαση του δημάρχου Χαρ. Δημαρχόπουλου. Το είχαμε τονίσει και πριν λίγες ημέρες: Η επιλογή των αντιδημάρχων- συνεργατών είναι αποκλειστική ευθύνη του επιλέγοντος. Από υπουργό, βουλευτή, Περιφερειάρχη, δήμαρχο. Αυτοί έχουν την ευθύνη της επιλογής των άμεσων συνεργατών τους και μόνον. Και κρίνονται γι’ αυτό, αν και ο Ξανθιώτης δεν έχει ισχυρή μνήμη. Ξεχνάει γρήγορα κι αυτό βέβαια βολεύει τους «άρχοντες».
Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά κι αυτή δεν πρέπει να την ξεχνούν αυτοί που διορίζουν άτομα. Ο χώρος που διοικούν δεν είναι χώρος πειραματισμών για να παρελαύνουν διάφοροι και ούτε χώρος «δοκιμής». Κάποιοι εγνωσμένα δεν έχουν γνώσεις και πείρα. Ε, αυτοί δεν θα μαθητεύσουν στου κασίδη το κεφάλι για να διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες και υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο «άρχοντας».
Τελειώνοντας μία παρατήρηση – υπενθύμιση: Πολλοί «άρχοντες» έχασαν την θέση τους διότι έκαναν άσχημη και άσχετη επιλογή συνεργατών. Στη συνέχεια το κατάλαβαν αλλά ήταν αργά. Είχαν χάσει ήδη την εξουσία τους.
Γ.Δ.


Η νέα γέφυρα

Αναμνήσεις και θετικά σχόλια προξένησε το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την κατασκευή της πεζογέφυρας που θα ενώνει την Παλιά Πόλη με το Συνοικισμό του Σαμακώβ.
Δεν είναι μόνον ένα έργο που θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους του Σαμακώβ αλλά και ότι συνειρμικά δημιουργεί μία ευχάριστη εικόνα, διότι στο ίδιο σημείο πριν πολλά χρόνια υπήρχε η μία και μοναδική γέφυρα που ένωνε την μία περιοχή με την άλλη.
Χρόνια πολλά αργότερα έγινε μια γέφυρα στη θέση της σημερινής που αντικαταστάθηκε με τη σημερινή, σύγχρονη, άνετη και κυρίως ασφαλή.
Θα είναι όντως η νέα κρεμαστή πεζογέφυρα μία νέα, όμορφη πινελιά στην όλη εικόνα του Λιμνίου, της Παλιάς Πόλης και του Σαμακώβ. Γι’αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
Γ.Δ.


Απίστευτο
Η Οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καλείται να πληρώσει, αν είμαστε καλά ως χώρα, 43.000 ΕΝΦΙΑ! Μπράβο στους έξυπνους που το σκέφτηκαν. Να’ναι σίγουροι ότι έτσι παγώνουν το χαμόγελο στα παιδιά….
-Ντροπή!


Απρέπειες Τσακαλώτου
Τον Κώστα Σημίτη τόλμησε να πιάσει στο στόμα του ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος, κατηγορώντας τον για “πελατειακές” μεταθέσεις νοσοκόμων από την Ξάνθη στην Αλεξανδρούπολη. Προφανώς αγνοεί ο απών από την Ελλάδα κύριος υπουργός, ότι ο Σημίτης θεμελίωσε και εγκαινίασε την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είχε άμεση ανάγκη στελέχωσης. (Ας τον ενημερώσουν οι δύο γιατροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετούσαν σε αυτό το νοσοκομείο και που πίεζαν συνεχώς για προσλήψεις). Ο Τσακαλώτος και η κυβέρνησή του θεμελίωσαν έστω και ένα κοτέτσι στους 9 μήνες ή απλώς διαπραγματεύονταν σκληρά το τρίτο μνημόνιο;
Γ.Λ.


Ιδού η αλήθεια
Θύελλα αντιδράσεων και ύβρεων στο fb προκάλεσε ένα άρθρο του Κώστα Σημίτη με τίτλο «Αριστερή πολιτική ή αριστερός μανδύας». Να θυμίσω λοιπόν μερικά απλά πράγματα της οκταετίας Σημίτη, που σήμερα μας φαίνονται όνειρα άπιαστα Ανάπτυξη 4,5%, ανεργία 8%, θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, δείκτες ευημερίας ανάμεσα στις 20 χώρες του κόσμου. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ ως. το 2007, κάθε χρόνο, το χρέος αυξανόταν λιγότερο απ’ ό,τι το ΑΕΠ. Έτσι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ υποχωρούσε και η Ελλάδα εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις της με αξιοπιστία. Τεράστια έργα υποδομής που άλλαξαν την μορφή της χώρας και έδωσαν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Εγνατία, ΠΑΘΕ, γέφυρα Ρίο – Αντίριο, Αττική οδός, Περιφερειακός Υμηττού, Μετρό, Προαστιακός, Τραμ, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια. Στην εξωτερική πολιτική ισχυρή Ελλάδα, συμφωνία Ελσίνκι για σχέσεις με Τουρκία, είσοδος στη ζώνη του Ευρώ, η Κύπρος στην Ε.Ε., Προεδρία Ε,Ε., συμμετοχή στους G8 και ενεργός ρόλος στην επίλυση κρίσεων και όχι μέρος των κρίσεων. Η ανυποχώρητη στάση του στο θέμα των ταυτοτήτων δεν έχει καμία σχέση με τους σημερινούς κωλοτούμπες. Ας μη μιλήσουμε βέβαια για γνώσεις, γλωσσομάθεια, μεστό λόγο και κύρος που στερούνται απελπιστικά οι σημερινοί κυβερνώντες. Βεβαίως υπάρχουν και αρνητικά και παραλείψεις και καλά κάνουν και τα αναφέρουν οι επικριτές του, έστω και αν μου θυμίζουν τον μύθο του Αισώπου με την αλεπού και τα σταφύλια. Ας λένε όμως και τα θετικά για να γίνονται πειστικοί.
Γ.Λ.


Τα ανθρώπινα ποτάμια τίποτε δεν τα σταματά !
Όσοι έχουν αίσθηση της Ιστορίας του κόσμου γνωρίζουν ότι είναι γραμμένη σε μεγάλο βαθμό από μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας τα κύματα μετανάστευσης υπήρξαν καθοριστικά στην εξέλιξη του κόσμου. Και βεβαίως όταν αναπτύχθηκαν ουδέποτε ανεκόπησαν. Όταν τα ανθρώπινα ποτάμια παίρνουν την απόφαση να κινηθούν τίποτε δεν τα σταματά. Είναι η απελπισία που τα κινεί και η ελπίδα που τα γιγαντώνει.
Η Ευρώπη δέχεται αυτή την ώρα ακριβώς ένα τέτοιο ανθρώπινο ποτάμι που δεν πρόκειται να σταματήσει, όσα μέτρα κι αν πάρουν οι Γερμανοί και όσες απειλές κι αν εκτοξεύσουν οι Ούγγροι.
Όπως τίποτε δεν συγκρατούσε τους ευρωπαίους όταν μαζικά μετανάστευαν στην Αμερική ,έτσι και τώρα τίποτε δεν μοιάζει ικανό να συγκρατήσει τους μεσανατολίτες και τους ασιάτες στο δρόμο τους για την Ευρώπη.
Όσο δε η ευρύτερη ζώνη από τη Δαμασκό μέχρι το Καράτσι και από το Χαρτούμ μέχρι τη Τρίπολη της Λιβύης δεν ειρηνεύει και δεν μπορεί υποτυπωδώς να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων οι μεταναστευτικές ροές θα ενισχύονται χρόνο με το χρόνο. Η Ευρώπη αν θέλει να αποφύγει τα κύματα μετανάστευσης δεν έχει παρά να αναζητήσει τη λύση στην πηγή του. Εκεί δηλαδή όπου θεριεύει η απόγνωση ,εκεί όπου η ζωή έχει χάσει κάθε αξία. Αλλιώς πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προετοιμασθεί για να υποδεχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια απελπισμένους που δεν έχουν στον Ήλιο μοίρα και βλέπουν την Ευρώπη σαν άλλη Γη της Επαγγελίας.  
Γ.Μ.


Αποχωρώ και… οπλοφορώ
Στην προχθεσινή συγκέντρωση στο Επιμελητήριο βρέθηκαν 150 περίπου εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες από όλους σχεδόν τους χώρους του επιχειρείν. Από τις 19:00, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει, τελικά άρχισε στις 19:30, καθώς ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Στέλιος Μωραΐτης, ανέμενε τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ, Γιώργο Μπατζακίδη. Στο πάνελ κάποιοι από τους πολλούς εκπροσώπους, με τον κ. Μπατζακίδη να κάθεται με το υπόλοιπο κοινό. Ο λόγος του δόθηκε επανειλημμένα από τον κ. Μωραΐτη, αλλά ο κ. Μπατζακίδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Εν τέλει, αποχώρησε χωρίς να πει κουβέντα, κάτι που θεωρήθηκε απαξιωτικό τόσο για τον θεσμό που εκπροσωπεί, όσο και για τα πρόσωπα που βρέθηκαν εκεί, από τα σωματεία που εκπροσωπεί. Φαίνεται, όμως, ότι κρατούσε τα όσα είχε να πει για την επομένη. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί το Επιμελητήριο για εξωθεσμική προσπάθεια υποκατάστασης του συνδικαλισμού, ενώ καλεί τα μέλη του σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν και αν αυτές αποφασιστούν. Κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του ΕΒΕ για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του ίδιου, θεωρώντας ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Περίεργο πάντως που ενώ δέχτηκε να παραβρεθεί, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει, δεν είπε το παραμικρό, επιλέγοντας τον γραπτό λόγο, που μάλλον τον εκφράζει περισσότερο.
Χ.Δ.


Αποστράτευσε τον Τσέπελη…
Ριζοσπάστης αποδεικνύεται ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος αφού εν μία νυκτί …αποστράτευσε τον Μανώλη Τσέπελη που επί μια 25ετία διατηρούσε θέσεις και αξιώματα και έπαιζε κομβικό ρόλο στην διοίκηση του δήμου. Η κίνησή του αυτή αλλά και η πυγμή που επέδειξε με κίνδυνο να διαταράξει ισορροπίες που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την ενότητα της παράταξής του είναι ρηξικέλευθη αν δεν προετοιμαζόταν από καιρό δεδομένου ότι και οι σχέσεις τον δύο ανδρών ήταν στην κόψη του ξυραφιού ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Το να βάλει δε στη θέση του Μανώλη Τσέπελη τον Θωμά Ηλιάδη έναν από τους «κολλητούς» του όπως συνήθιζε να λέει ο κ. Τσέπελης δείχνει πολλά και για τις σχέσεις Τσέπελη – Ηλιάδη. Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί άξιος αντικαταστάτης του…
Μ.Ξ.


Ιστορικές αλλαγές…
Κι οι υπόλοιπες επιλογές προσώπων του δημάρχου Ξάνθης αποτελούν έκπληξη και μόνο η αποχώρηση Αγκόρτσα όχι. Ο κ. Δημαρχόπουλος είναι ο πρώτος δήμαρχος Ξάνθης που θα έχει από τους 6 αντιδημάρχους του δύο από την μειονότητα και σε καίριες θέσεις όπως αυτή της καθαριότητας του δήμου που την εμπιστεύτηκε μετά τον κ. Φεντρούν στον Μποζ Ραμαδάν και τις αδειοδοτήσεις και τραπεζοκαθίσματα στον κ. Κίρατζη Ερκάν. Έκπληξη επίσης η επιλογή του Λομβαρδέα στον τομέα του Αθλητισμού – Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας και Δόμησης αλλά και του Ηλιάδη στις τεχνικές υπηρεσίες ως αντικαταστάτη του Μ. Τσέπελη.
Τι έγινε; Μήπως ο δήμαρχος Ξάνθης υιοθέτησε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό»;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …