Σχόλια 08/09/15

0
Όπως πάμε με τόσες εκλογές που κάνουμε σε λίγο θα ρωτάμε «Σε ποιο εκλογικό τμήμα πηγαίνει το παιδί», κι όχι σε ποιο σχολείο…


Ερώτημα συμπολίτη
Μας αιφνιδίασε συμπολίτης ο οποίος εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έθεσε το εξής απλό και λογικό ερώτημα που αφορά το δήμο Αβδήρων. Ιδού το θέμα: Δήμαρχοι έρχονται και φεύγουν στο δήμο Αβδήρων και κανείς από αυτούς δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για το φάντασμα των Αβδήρων που δεν είναι άλλο από το κλειστό Γυμναστήριο –Γήπεδο. Το οποίο μένει έτσι ημιτελές και ρημάζει χωρίς να ενδιαφέρεται κάποια δημοτική αρχή, παρότι έχουν περάσει αρκετές.
Αλήθεια για την υπόθεση αυτή του «Ελλάδα 2004» δέκα χρόνια τώρα δεν ευθύνεται κανείς; Κι αν όχι, γιατί δεν ολοκληρώνεται το έργο; Κι αν ναι, δεν έχει ονοματεπώνυμο;
Τούτα μας είπε ο αγαπητός συμπολίτης και μας προβλημάτισε αρκετά. Διότι το κουφάρι υπάρχει μεν, σε κοινή θέα, τον φταίχτη δεν βλέπουμε. Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Ζήτημα συνεργασίας
Είναι προφανές και ζητούμενο στην παρούσα πολιτική συγκυρία από τους υπεύθυνους πολιτικούς το θέμα της συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων.
Έγινε κατανοητό από τους περισσότερους πλέον πως η μόνη δυνατότητα αντιμετώπισης της δύσκολης συγκυρίας που περνάει ο τόπος είναι η συνεργασία.
Χωρίς αυτήν είναι αδύνατο ν’ ανταπεξέλθει των δυσκολιών εφαρμογής των δεσμεύσεων των Μνημονίων. Και η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών είναι ρητή και απαραίτητη επιλογή για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, να αρχίσουν να χορηγούν δάνεια οι Τράπεζες, να σταματήσουν τα capital controls, να ξεκινήσει να κινείται η οικονομία. Αυτό που κάναν πριν χρόνια στην Ιρλανδία και Πορτογαλία και βγήκαν από το αδιέξοδο.
Μείναμε μόνον εμείς τώρα να παλεύουμε με ιδεοληψίες και ιδεολογήματα, όταν γύρω η χώρα, ο λαός, η οικονομία βουλιάζουν. Θα το κατανοήσουν άραγε τα κόμματα εγκαίρως;
Γ.Δ.


Δεν ξεχνάει τον εαυτό του
Παθογενές το φαινόμενο στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν ξεχνά τον εαυτό του. Εδώ δεν ξεχνούσε τις ίντριγκες στην περίοδο της ακμής του, θα τις ξεχάσει τώρα που όπως λέει ο λαός, «κακό χωριό τα λίγα σπίτια».
Κι αντί να συσπειρωθούν αυτοί οι ολίγοι και να δουλέψουν όλοι μαζί για να βγουν από το τέλμα, δημιουργούν εντάσεις, προβοκάτσιες και εν τέλει μια διαλυτική εικόνα που δεν βοηθάει εν όψει των εκλογών.
Έτσι, αφού συκοφαντήθηκε ο Δημ. Σαλτούρος με μεθοδικότητα από δω και από κάτω, οι μνηστήρες τώρα κάνουν πίσω! Συναισθανόμενοι την ευθύνη και το βάρος. Όντως τους αξίζουν συγχαρητήρια για το μπάχαλο που δημιούργησαν οι τοπικοί, συνεπικουρούμενοι από άσχετους του κέντρου που έκαναν προσωπικό παιγνίδι. Ας δρέψουν τώρα τους καρπούς αυτών των υπόγειων διαδικασιών.
Γ.Δ.


Το θρίλερ συνεχίζεται
Εκλογικού θρίλερ συνέχεια. Η οποία συνέχεια είναι μια εμφανής ισοπαλία! Τουλάχιστον μέχρι στιγμής διότι απομένουν δύο εβδομάδες ακόμη και όλα είναι πιθανά ως αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι η αύξηση της δύναμης της Ν.Δ. και η παράλληλη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από τα αριστερά του λόγω της παρουσίας της Λαϊκής Ενότητας.
Από την άλλη αυξητικές τάσεις έχουν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και λιγότερο το Ποτάμι. Έτσι, όλα δείχνουν πως η επόμενη βουλή θα είναι οκτακομματική ίσως και εννεακομματική.
Γ.Δ.


Λαϊκισμός
Από τις χειρότερες μορφές έμμεσης εξουσίας είναι ο λαϊκισμός των κομμάτων. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Κανένα κόμμα, μικρό ή μεγάλο, δεν τον αποφεύγει, επειδή αρέσει και στους… ψηφοφόρους να ακούν πράγματα που δεν θα γίνουν!
Ο λαϊκισμος του Σεπτεμβρίου εντοπίζεται όχι σε ιδεολογικές διαφορές (αριστερά, δεξιά κλπ.), αλλά στο ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) θα εφαρμόσει (!) καλύτερα και πιο ανώδυνα το 3ο μνημόνιο! Με υποσχόμενες ελαφρύνσεις, ας πούμε στους αγρότες (ΝΔ) ή άλλα προεκλογικά τερτίπια.
Αυτές οι αφελείς λαϊκίστικες πονηρίες θυμίζουν εκείνες τις προθέσεις των εκτελεστών μελλοθανάτων, που τους ρωτούν αν θέλουν να «πάνε» από πιστόλι, κρέμασμα ή μαχαίρι!
Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα και ιδίως τα κόμματα που βρίσκονται στην (εκάστοτε) αντιπολίτευση υποκύπτουν -και μάλιστα ενσυνείδητα- στον πειρασμό του λαϊκισμού. Νομίζουν πως έτσι θα αυξήσουν την εκλογική πελατεία τους.
Στην πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι χαϊδεύοντας αφτιά και κλείνοντας το μάτι στον πολίτη, το μόνο που επιδιώκουν είναι η εξουσία Και τίποτε άλλο. Διότι όλοι γνωρίζουμε πως κανένα κόμμα όταν γίνει κυβέρνηση (όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά.
Γι’ αυτό σήμερα είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά σαστισμένοι. Οχι μόνο με αυτά που ακούμε ή ποιον θα ψηφίσουμε, αλλά και με το αν θα ψηφίσουμε.
Σ.Γ.


Γραφικότητες και τηλεοπτικές αναμετρήσεις
H έξωση του Αλέξη Μητρόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό νέο για την χώρα. Μακάρι να είναι προμήνυμα κατακρήμνισης των προϊόντων μιας εποχής με πολιτική τύπου «πρωινής ζώνης», με απεργίες πείνας Μιχελογιαννάκη, ο οποίος, ακόμα και τώρα, επιβραβεύεται ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο. Η απορία, βέβαια, είναι γιατί ένα οπορτουνιστικό, όπως αποδείχτηκε, πολιτικό πρόσωπο να εκθειάζει την μονολιθική «εντιμότητα του ΚΚΕ», στηρίζοντας την ψήφο προς τα εκεί. Αυτό, όμως, μάλλον αφορά περισσότερο την διαχείριση της προσωπικής πικρίας σε εποχές όπου όλα φαίνονται να είναι δυνατά. Η νοσταλγία για τον ολοκληρωτισμό και το φλερτ με την γραφικότητα σε υπερβολικές δόσεις. Βέβαια, η πολιτική, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει εισέλθει στην εποχή του θεαματικού. Διαλύεται η ιδεολογική συνείδηση προς όφελος μιας διάσπαρτης περιέργειας, που την ερεθίζουν τα πάντα και τίποτα. Εξ ου και η κεφαλαιώδης σημασία την οποία αποκτούν τα ΜΜΕ στα μάτια των πολιτικών. Η σημασία που έχει πάρει πλέον η πληροφορία, οδηγεί την πολιτική να υιοθετήσει το στιλ της ψυχαγωγίας, των προσωποποιημένων τηλεοπτικών αντιπαρατάξεων, των ερωταποκρίσεων, που είναι τα μόνα ικανά να αποσπάσουν στιγμιαία την προσοχή του εκλογικού σώματος. Οι πολιτικές αναμετρήσεις μοιάζουν, δυστυχώς, όλο και περισσότερο με αθλητικές αναμετρήσεις.
Χ.Δ.


Τα πράγματα είναι απλά…
«Μόλις το ακούω αυτό, μου σηκώνεται η τρίχα και φεύγω τρέχοντας», μου έλεγε ένας φίλος προ ημερών. Αυτή, δυστυχώς, είναι η λογική που επικράτησε κοινωνικά τα τελευταία χρόνια. Πολιτικές αναλύσεις επιπέδου ‘’καφενείου’’, που δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Πολυδιάστατα και δυσεπίλυτα κοινωνικά και πολιτικά θέματα βρίσκουν την λύση τους στην στιγμή με τρόπο απόλυτο και βεβαιότητα που… «σπάει κόκκαλα». Και όταν λέμε «εύκολες απαντήσεις» δεν αναφερόμαστε μόνο στο αντιμνημονιακό αφήγημα της μεγάλης προδοσίας και υποτέλειας, αλλά και σ’ έναν δήθεν μεταρρυθμιστικό λόγο, ο οποίος παρουσιάστηκε συχνά με συνοπτικές καταδικαστικές αποφάσεις του στυλ: «η μεταπολίτευση ένα συντεχνιακό όργιο, η Αριστερά σκέτος κρατισμός και ιδεολογική βία». Θα ήταν, πλέον, πολιτική και διανοητική πρόοδος κάθε βήμα που οδηγεί έξω από το πλαίσιο των εύκολων απαντήσεων ή εκείνων των απαντήσεων που δεν απαντούν σε τίποτα γιατί τα περικλείουν όλα. Ασφαλώς, μια ιδανική και χωρίς πάθη αντίληψη της πολιτικής μοιάζει αδύνατη. Η απλούστευση μέσω διλημμάτων είναι μέσα στο παιχνίδι. Χρειάζεται όμως μια διόρθωση σ’ εκείνα τα δίπολα που προκάλεσαν ‘’τερατογενέσεις’’ και βύθισαν σε τέλμα την πολιτική σκηνή με τις βάναυσες απλουστεύσεις.
Χ.Δ.


Ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
Πάνε καλά στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης; Αυτή είναι η ερώτηση όταν ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο – όσων ασχολήθηκαν δηλαδή! Μα πάνε καλά; Μ’ αυτό το ψηφοδέλτιο θέλουν να διεκδικήσουν την τρίτη έδρα; Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να σταθεί! Ανέτρεψαν έναν πρώην βουλευτή που όσο κι αν είχε χάσει τις δυνάμεις του είχε έστω μια «μαγιά» για να βάλουν τον Χρήστο Γκαρμπούνη επικεφαλής – καθ’ όλα αξιοσέβαστο άνθρωπο και πολιτικό αλλά χωρίς αναγνωρισιμότητα και πολιτικό έρεισμα αφού η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος πήραν 200 ψήφους στις εκλογές του Γενάρη! Το πάθημα στο ΠΑΣΟΚ δεν τους έχει γίνει μάθημα! Οι ίδιοι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί, οι ίδιοι τακτικισμοί και πολιτικοί φιλοτομαρισμοί. Οι ίντιργκες, οι συνωμοσίες και όλη η πολιτική …καμαρίλα!
Ας την πάθουν ξανά για να μάθουν …Αμ θα την πάθουν….
Μ.Ξ.


Το παρασκήνιο για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ
Για όλα όσα προηγήθηκαν στο τοπικό ΠΑΣΟΚ για να καταλήξουν σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο ευθύνη έχει και ο Δημήτρης Σαλτούρος ο οποίος έκανε λάθη τακτικής. Αγνόησε και απαξίωσε τελείως το νομαρχιακό όργανο και τον γραμματέα, τους έστρεψε όλους εναντίον του δημιουργώντας ένα ανοιχτό μέτωπο συνεχούς αντιπαλότητας. Αυτό του κόστισε. Είδαν στα κεντρικά το κλίμα, είδαν επίσης και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Δράμα στο ενδεχόμενο να μπει επικεφαλής κάποιος από την ΔΗΜΑΡ με βάση τη συμφωνία που έχει το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ και είπαν ας μεταφερθεί αυτό στην Ξάνθη μιας κι εκεί σφάζονται. Κυρίαρχο ρόλο – όπως μαθαίνω έπαιξε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που βγήκε 4ος στην Ξάνθη και αυτό δεν το ξεχνάει… Η Φώφη δεν ανακατεύτηκε καθόλου αλλά τι να το κάνεις; Μήπως μπορεί να ελέγχει τις επιτροπές απ’ την στιγμή που δεν άλλαξε τίποτε στο ΠΑΣΟΚ οργανωτικά παρά μόνο η ηγεσία του!
Μ.Ξ.


Ξέχασαν τον ελεγκτή
Αναβλήθηκε χθες το απόγευμα η προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που αφορά τη συζήτηση του θέματος «Έγκριση απολογισμού – ισολογισμού Και αποτελεσμάτων χρήσης 2014» διότι εκ παραδρομής δεν προσκλήθηκε ο ορκωτός ελεγκτής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 163 του Ν.3463/2006.
Ο χρόνος της συνεδρίασης θα οριστεί με νεώτερη πρόσκληση το επόμενο διάστημα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …