Σχόλια 28/07/15

0
vespa skoupidia
Η ιδεολογία που θα κυριαρχεί πάντα στην Ελλάδα δεν είναι ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός ή ο κομμουνισμός αλλά ο φιλοτομαρισμός.


Για να σπάει η μονοτονία!
Μια εικόνα που «σπάει» τη ρουτίνα της καθημερινότητας στην πόλη απαθανάτισε χρήστης του facebook, αναρτώντας την στη σελίδα «Στραβά και ανάποδα». Ένα βεσπάκι σε δρόμο της Παλιάς Πόλης στάλθηκε στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά όπως είναι φυσικό ήταν αδύνατο να χωρέσει εντός του, οπότε δέσποζε στην κορυφή του κάδου προκαλώντας την έκπληξη και την απορία των περαστικών!
Ποιος ξέρει… Ίσως το βαρέθηκε ο ιδιοκτήτης του ή δεν έπαιρνε από λόγια οπότε το… ξεφορτώθηκε κάποιος απηυδισμένος γείτονας. Μυστήριο καλύπτει τα όσα διαδραματίστηκαν, πάντως η εικόνα αναμφίβολα έσπασε τη μονοτονία στην πόλη!
Ε.Δ.


Περί Αναπτυξιακής

Τα λάθη και τα παθήματα για την Αναπτυξιακή μάλλον πάνε παρέα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίας της, όντως έγιναν λάθη από πλευράς ανθρώπων που είχαν την ευθύνη της διοίκησής της. Ως προς τα παθήματα εννοούμε ότι ενώ ήταν οφθαλμοφανές το πού οδηγείται η όλη υπόθεση με τις οικονομικές υποχρεώσεις, εντούτοις δεν έγιναν εγκαίρως ενέργειες για μείωση των λαθών αλλά και των χρεών.
Κι έτσι, συντελέστηκε ένα αρνητικό φαινόμενο που στέρησε το νομό και την οικονομία αυτού από ένα αξιόλογο αναπτυξιακό εργαλείο.
Γ.Δ.


Δροσιά και στο βουνό
Όμως οι γνωρίζοντες φίλοι του βουνού, μιλούν για τη μοναδική δροσιά που απολαμβάνουν εκεί στα ψηλά. Ανάμεσα στα δέντρα, τα νερά των ρυακιών, των ποταμών, και κυρίως στις σκιές των πανύψηλων δέντρων.
Μιλούν δε για αυθεντική δροσιά, για «άλλη σχέση» με τη φύση, με τα κρύα γάργαρα νερά, με τα βράδια ν’ απαιτούν μπουφάν ή κουβέρτες στη διάρκεια του βραδινού ύπνου.
Μια εμπειρία διαφορετική βέβαια, ιδιαίτερη και ξεχωριστή που την απολαμβάνουν όσοι την έχουν ήδη γνωρίσει κατά το παρελθόν.
Αξίζει πραγματικά, πέρα από τις ομορφιές και συγκινήσεις που προσφέρει η θάλασσα να γνωρίσει κανείς και την μοναδική δροσιά του βουνού το καλοκαίρι.
Γ.Δ.


Κύμα καύσωνα
Το σαραντάρι στη θερμοκρασία από Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα μας επισκεφθεί και μας εδώ στην Ξάνθη. Όχι ότι σήμερα και την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν είχε υψηλά ποσά το θερμόμετρο. Απεναντίας, αυτός ήταν ο λόγος που γέμισαν ασφυκτικά όλες οι παραλίες σε αναζήτηση λίγης δροσιάς στη θάλασσα αλλά και στη θαλάσσια αύρα.
Γ.Δ.


Εκτός ουσίας
Διαπραγματεύσεις- συζητήσεις επί του προγράμματος ξεκινούν μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας. Δυστυχώς, αντί να ετοιμάζονται οι Έλληνες διαπραγματευτές, συζητούν πού θα γίνονται οι συναντήσεις!
Δηλαδή η ουσία ενώ είναι το τι θα συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς ως ελληνική πλευρά, συζητούμε πού θα συνεδριάζουν.
Κι αυτό, γιατί δεν θέλουν να βλέπουμε να μπαινοβγαίνουν οι τροϊκανοί στα διάφορα υπουργεία. Για την εικόνα δηλαδή.
Γ.Δ.


Ο ταλαντούχος κ.Βαρουφάκης
Το τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του Γιάνη Βαρουφάκη ίσως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημών και σίγουρα δεν μπορεί να διερευνηθεί από τους δικούς μας απλούς εγκεφάλους. Το γεγονός όμως είναι πως ο άνθρωπος-παγώνι, όπως τον αποκαλούν ορισμένοι, βρήκε πάλι τον τρόπο να ξεχωρίσει από το πλήθος των αντιφρονούντων του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας τη φορά αυτή ένα μεγαλοπρεπές «ΝΑΙ», το οποίο συνοδεύτηκε από νέο κύκλο συνεντεύξεων και δηλώσεων στα διεθνή Μέσα προκειμένου να αιτιολογηθεί η νέα του στάση.
Προτίμησε τη Δημιουργική Ασφάλεια του κόμματος ο πρώην υπουργός από τη ρήξη ή απλά βρήκε πάλι τρόπο να απασχολεί τον Τύπο με τις ιδιορρυθμίες του; Πάντως έχει αποδείξει ότι δεν έχει ενδοιασμούς να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Ακόμη και το να μετατρέψει μία ολόκληρη χώρα και ένα λαό σε πειραματόζωα των εξωφρενικών θεωριών του…


Λιγότερα κουνούπια φέτος…
Την νιώθεις στο πετσί σου τη διαφορά φέτος το καλοκαίρι αφού τα κουνούπια είναι λιγότερα από ποτέ στα παραλιακά χωριά του νομού μας εκεί όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα στα Άβδηρα άλλες χρονιές τέτοια εποχή δεν μπορούσες να σταθείς μετά τις 8 το απόγευμα χωρίς αντικουνουπικό. Φέτος όμως είναι εμφανέστατη η διαφορά παρά το γεγονός ότι οι πολλές βροχοπτώσεις γιγάντωσαν το πρόβλημα. Συνεπώς η διαφορά έγκειται στην έγκαιρη και σωστή καταπολέμηση από την Περιφέρεια. Όπως φαίνεται τις προηγούμενες χρονιές κάτι δεν γινόταν σωστά και όσο και αν του κακοφανεί του κ. Καραλίδη ή του κ. Γιαννακίδη στην …μάχη των κουνουπιών κερδίζει ο κ. Παυλίδης.
Μ.Ξ.


Βούλιαξαν από κόσμο τα Άβδηρα
Καρφίτσα δεν έπεφτε στα Άβδηρα την Κυριακή 25 Ιουλίου ανήμερα της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Αγίας του ιστορικού οικισμού. Ο Παντελής Θαλασσινός με την ορχήστρα του και η Νάνα Ντινοπούλου μάγεψαν με τις ερμηνείες του και ταξίδεψαν το κόσμο με τα τραγούδια τους. Πολύ καλό επίσης και το τοπικό σχήμα BeetRoots που άνοιξε τη συναυλία. Πολύ καλές μουσικές επιλογές από την δημοτική αρχή που της πιστώνεται μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση των Δημοκριτείων που συμπλήρωσαν και τα 34 χρόνια τους. Η πλατεία αλλά και οι δυο κεντρικοί δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από κόσμο που ήρθε από όλο το νομό αλλά και από τους γειτονικούς νομούς καθώς ο θεσμός των Δημοκριτείων είναι ευρύτερα γνωστός όπως επίσης και από βούλγαρους τουρίστες που έχουν πολλούς αύτη την εποχή τα Άβδηρα. Οι δυο κεντρικοί δρόμοι είχαν μεταβληθεί σε μια ενιαία υπαίθρια ταβέρνα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα μαγαζιά που έβγαλαν ψησταριές έκαναν χρυσές δουλειές. Γενικά ο κόσμος, γλέντησε, χόρεψε τραγούδησε, έφαγε, ήπιε και το έριξε έξω …Και τα μαγαζιά των Αβδήρων πήραν μια ανάσα και όλοι πέρασαν ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ και ξέφυγαν από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Να θυμίσω ότι στα Άβδηρα και πριν τα Δημοκρίτεια ήταν παράδοση να γιορτάζεται με τριήμερο πανηγύρι η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Παντελεήμονας και παρότι ήταν εποχή του μαζέματος του καπνού επί τρεις μέρες οι Αβδηρίτες δεν έκαναν καμιά δουλειά και με τις βοϊδάμαξες πήγαιναν στην παραλία όπου έστηναν σκηνές και παραθέριζαν … «Και τον καπνό μ΄ να του κάψου εγώ την Αγιά Παρασκευή μ΄θα την γιορτάσου» έλεγαν οι παλιοί Αβδηρίτες…
Μ.Ξ.


Γάμος βγαλμένος απ’ τα… σύννεφα
Την Κυριακή το απόγευμα στην Ξάνθη τελέστηκε ένας γάμος αλλιώτικος από τους άλλους. Θα πει κανείς: μα τι το διαφορετικό είχε; Συνέχεια γίνονται γάμοι, ιδίως αυτή την εποχή, που τα ζευγάρια τρέχουν να προλάβουν πριν έρθει το… δίσεκτο 2016. Αυτός ο γάμος όμως ήταν διαφορετικός, γιατί ήταν… διπλός. Και τριπλός ίσως. Και εξηγώ: Ήταν ο γάμος του Matteo και της Έλενας. Ο Matteo είναι Ιταλός, πιλότος το επάγγελμα και διαμένει στο Άμπου-Ντάμπι. Η πανέμορφη Έλενα είναι Ξανθιώτισσα, αεροσυνοδός και διαμένει και αυτή στο Άμπου-Ντάμπι. Οι δυο τους επέλεξαν να παντρευτούν στην Ξάνθη, στο καθολικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωσήφ στην Παλιά Πόλη. Ο γάμος τελέστηκε από δύο καθολικούς ιερείς, με τον πρώτο να τελεί την ακολουθία στα ελληνικά και τον δεύτερο να επαναλαμβάνει ανά διαστήματα στα ιταλικά, χάριν του γαμπρού και των πολλών Ιταλών καλεσμένων. Αφού ολοκληρώθηκε ο διπλός αυτός γάμος, το νεόνυμφο ζευγάρι ανηφόρισε παραδίπλα στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ώστε η ακολουθία να γίνει και κατά το ορθόδοξο τυπικό. Πρωτότυπες και ιδιαίτερες στιγμές, γεμάτες αγάπη και χαμόγελα και πολλές ευχές και από μας για μια ζωή… ουράνια. Στο αυριανό μας φύλλο θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Χ.Δ.


Αύξηση του εξωτερικού τουρισμού στην ΑΜ-Θ
Ο εσωτερικός τουρισμός σε ολόκληρη την χώρα υπέστη ένα βαρύ πλήγμα μετά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls, που είναι ακόμη σε ισχύ. Παρότι υπάρχει έλλειψη Ελλήνων τουριστών και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση που παρατηρείται σε τουρίστες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία και Αυστρία, απόρροια των συντονισμένων ενεργειών που έγιναν τους τελευταίους μήνες για την προβολή της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι, ότι μια περιοχή που δεν φημίζεται ως τουριστικός προορισμός, ιδίως συγκρινόμενη με άλλα μέρη της χώρας, φέτος σημειώνει κίνηση που ξεπερνάει τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό για την Βόρεια Ελλάδα, την Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, διαγράφεται ήδη φέτος μια αύξηση των τουριστών από Ρουμανία της τάξεως του 20-30%, ενώ θετική ήταν η καμπάνια που έγινε στο εξωτερικό αναφορικά με τους Τούρκους τουρίστες, που τονίζει ότι είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα. Στα θετικά προστίθεται και η αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών, που είναι εμφανής σε όλους τους παραθαλάσσιους χώρους, προκαλώντας εντύπωση στους επιχειρηματίες των περιοχών. Τα στελέχη της Περιφέρειας θεωρούν μεγάλη επιτυχία ότι φέτος έχουν καταφέρει να διασπείρουν τον τουρισμό, πέρα από τα παραδοσιακά τουριστικά κέντρα της ΑΜ-Θ. Μένει να δούμε αν οι προσπάθειες αυτές θα έχουν συνέχεια, ώστε να καρποφορήσουν ακόμη περισσότερο, επ’ αγαθώ όλου του επιχειρηματικού κόσμου που επωφελείται από τον τουρισμό.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …