Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ισοδύναμα ζητά για τους αγρότες η ΕΑΣ Ξάνθης

Ισοδύναμα ζητά για τους αγρότες η ΕΑΣ Ξάνθης

0
agrotes5-empros

Το ΔΣ καλεί τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους από τις συνέπειες εφαρμογής των μέτρων για τους καλλιεργητές

Απαριθμεί τα μέτρα που θα πλήξουν τον αγροτικό κόσμο. Αποσύρεται η φορολόγηση των αγροτών από το αυριανό νομοσχέδιο

Ενάντια στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τους αγρότες τάσσεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Ξάνθης, που συνεδρίασε την Παρασκευή με σκοπό την ενημέρωση για τα μέτρα και τις συνέπειες που θα έχουν για τον αγροτικό κόσμο. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ αξιολογώντας τη θέση των Αγροτών ,των Κτηνοτρόφων και της Οργάνωσης μας ,με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων θεωρεί αδύνατη τη συνέχιση των καλλιεργειών ,της εκτροφής των ζώων και την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους με τα Μέτρα αυτά», σημειώνει το ΔΣ σε σχετική του ανακοίνωση, όπου τονίζει: «έχοντας την πεποίθηση ότι κατανοείται η δυσχερής θέση στην οποία θα βρεθούν οι αγρότες και μάλιστα οι μικροκαλλιεργητές την επόμενη μέρα ,καλούμε τους βουλευτές να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, πριν εγκρίνουν και ψηφίσουν αυτά τα οικονομικά μέτρα, σε βάρος του αγροτικού τομέα και του αγροτικού κόσμου της χώρας μας και τους καλούμε να αναζητήσουν ισοδύναμα χωρίς να αποδυναμωθεί ο αγροτικός ιστός της Χώρας».

Για την ώρα πάντως δίνεται μικρή παράταση στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, αφού οι εν λόγω ρυθμίσεις δε θα τεθούν σε ψηφοφορία στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Η απαρίθμηση των μέτρων και οι παρατηρήσεις από την πλευρά της ΕΑΣ

Τα μέτρα, όπως τα κατέγραψε και τα σχολίασε η ΕΑΣ Ξάνθης, αφορούν:

α. Τη Φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 Ευρώ. Στο Νομό Ξάνθης από τους 9.800 αγρότες που υποβάλλουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης ,το 35% των αγροτών λαμβάνει ετησίως έως 1.000 Ευρώ Άμεση Ενίσχυση ενώ το 87 % των αγροτών λαμβάνει ετησίως κάτω από 5.000 Ευρώ Άμεση Ενίσχυση .

β. Την Επιβάρυνση του κόστους των γεωργικών εφοδίων με αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23%.Άρα πρέπει να ασκηθεί Κυβερνητική πίεση στις πολυεθνικές εταιρείες να μειώσουν τα κέρδη τους και κατά συνέπεια τις τιμές πώλησης των γεωργικών εφοδίων .

γ. Τον Τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ. (Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους μικροκαλλιεργητές όπως οι καπνοπαραγωγοί του νομού Ξάνθης των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση των καπνών ,διαμορφώνεται κατά μέσο όρο ανά παραγωγό στα 2.200 Ευρώ ετησίως ).

δ. Την Κατάργηση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου.

ε. Την Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

στ. Την Αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 26% στο 28% για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα μη εξαιρουμένων των Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και την αύξηση προκαταβολής φόρου της επόμενης χρονιάς .

ι. Την Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 10% στο 13% για τα αγροτικά αυτοκίνητα κλπ.

Τις συνέπειες της εφαρμογής τους καταγράφει η ΕΑΣ

Τα παραπάνω θα έχουν ως επακόλουθο :

α) το αγροτικό ΑΕΠ να μειωθεί και συγχρόνως

β) να μειωθεί η συμμετοχή του ως ποσοστό στο εθνικό ΑΕΠ,

γ) το ποσοστό της επιδιωκόμενης αυτάρκειας της Ελλάδας σε βασικά αγροτικά –διατροφικά προϊόντα θα ελαττωθεί ακόμη περισσότερο και δ) θα αυξηθούν οι εισαγωγές και θα μειωθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, διότι πόσοι εκ των αγροτών ή κτηνοτρόφων θα έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να εκτρέφουν τα ζώα τους αντίστοιχα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκκληση του βουλευτή Χνάρη για άμεση στήριξη στους κτηνοτρόφους Ξάνθης λόγω ευλογιάς

Τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αιγοπροβάτων ν. Ξάνθης μετέφερε στον αρμόδιο υπουργ…