Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στην ρύθμιση των 100 δόσεων προς τον δήμο Ξάνθης εντάχθηκε και η ΔΕΥΑΞ

Στην ρύθμιση των 100 δόσεων προς τον δήμο Ξάνθης εντάχθηκε και η ΔΕΥΑΞ

0
deyax apofraksi

Σε 1,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται παλιότερα χρέη της δημοτικής επιχείρησης που θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από την επόμενη χρονιά

Προχωράει η διαδικασία εντοπισμού παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης – Άρχισαν τα πρώτα ειδοποιητήρια

Την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων εκμεταλλεύτηκε και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης, προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τον δήμο Ξάνθης. Από πέρυσι, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνος Σδρέβανος, ενημέρωσε τον δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, για την δυνατότητα καταβολής της ετήσιας δόσης των δανείων της Επιχείρησης, στα οποία ο δήμος Ξάνθης ήταν τριτεγγυητής. Κατατέθηκε για το έτος 2014 το ποσό των 176.000 ευρώ και το ίδιο προβλέπεται να γίνει και φέτος για τα τρέχοντα δάνεια, που βρίσκονται σε περίοδο χάριτος.

Μηνιαίες δόσεις 18.000 ευρώ για παλιά χρέη

Πρόσφατα, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ αποφάσισε να ρυθμίσει, βάσει του Ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις, τις οφειλές που έχει έναντι του δήμου Ξάνθης, από συσσωρευμένες υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρησης από το 2012. Οι ετήσιες δόσεις που καλούνταν να καταβάλει η ΔΕΥΑΞ ανέρχονταν σε περίπου 500.000 ευρώ και η μη αποπληρωμή τους ανέβασε το ποσό σε 1,8 εκατ. ευρώ. Μετά την ρύθμιση, η Επιχείρηση Ύδρευσης καλείται να καταβάλει μηνιαίες δόσεις ύψους 18.237 ευρώ, οι οποίες πιθανότατα θα αρχίσουν να πληρώνονται από το τέλος της χρονιάς, λόγω συμψηφισμού με χρέη του δήμου προς την ΔΕΥΑΞ (κολυμβητήριο κ.ά.). Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, κ. Σδρέβανο, για να πληροφορηθεί αν η ρύθμιση καθιστά το χρέος βιώσιμο και θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Ο κ. Σδρέβανος δήλωσε αισιόδοξος ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΥΑΞ οι δόσεις θα κατατίθενται εγκαίρως και ανελλιπώς. Τα τελευταία χρόνια η Επιχείρηση Ύδρευσης έχει καταβάλλει περίπου 2 εκατ. ευρώ στον δήμο Ξάνθης, για δάνεια που αφορούσαν ‘’ιδία συμμετοχή’’ της ΔΕΥΑΞ σε έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Ξεκινά η ‘’πάταξη’’ των παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης

Συστηματικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων σε δίκτυα όμβριων, καθώς και συνδέσεων όμβριων σε δίκτυα ακαθάρτων ξεκίνησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης. Πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα, που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, και έχει ως συνέπεια να αναδύονται συχνά έντονες και δυσάρεστες οσμές από τις σχάρες όμβριων υδάτων μέσα στην πόλη. Πριν από μερικές εβδομάδες και μετά από παράπονα κατοίκων αλλά και επαγγελματιών επί της οδού Μιχαήλ Καραολή έγινε επιχείρηση καθαρισμού από το συνεργείο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΞ, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη πρόσφατα και στην Κεντρική Πλατεία στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου. Στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΥΑΞ προχώρησε σε παρόμοιες ενέργειες και στην περιοχή της Λαϊκής Αγοράς, όπου το πρόβλημα ήταν, επίσης, πολύ έντονο, ωστόσο μέχρι και σήμερα η δυσοσμία δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΞ και πρώτα ειδοποιητήρια

Το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση για να ενημερώσει τους δημότες για την ανάγκη συμμόρφωσης στην πάταξη του χρόνιου αυτού προβλήματος. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Η Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων και της μονάδος επεξεργασίας λυμάτων της, αλλά και την απαλλαγή της πόλης από τη δυσοσμία, η οποία οφείλεται σε παράνομες συνδέσεις, ενημερώνει τους δημότες ότι, έχει αρχίσει έλεγχο για εντοπισμό παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων σε δίκτυα ομβρίων, καθώς και συνδέσεων ομβρίων σε δίκτυα ακαθάρτων. Παρακαλούνται, όσοι από τους δημότες έχουν παράνομες συνδέσεις της μίας ή της άλλης περίπτωσης να τις αποκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι, η παράνομη σύνδεση σε δίκτυα της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης διώκεται ποινικά σύμφωνα με το άρθρο 27 και 28 του Ν. 1069/80». Όπως μας ανέφερε ο κ. Σδρέβανος: «Με την παρουσία του τεχνικού διευθυντή ξεκίνησαν επιτόπιοι έλεγχοι στους κιβωτοειδείς αγωγούς, όπου είναι δυνατή η είσοδος του προσωπικού, και εντοπίστηκαν παράνομες συνδέσεις. Έχουμε αποστείλει ήδη τα πρώτα ειδοποιητήρια, ενώ προγραμματίζεται η ενοικίαση ειδικής κάμερας για την παρακολούθηση των υπολοίπων δικτύων, όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση». Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η παράνομη σύνδεση δεν είναι γνωστή στους ενοίκους, καθώς έγινε από τους εργολάβους των οικοδομών. Ενημέρωση για το θέμα, πάντως, παρέχεται και στο πίσω μέρος των λογαριασμών της ΔΕΥΑΞ, ώστε να αποφευχθούν άλλου είδους κυρώσεις στους παραβάτες.

Αποκαθίσταται η βλάβη στη Μεσολογγίου

Μικρή καθίζηση του εδάφους προκάλεσε η διαρροή που σημειώθηκε σε αγωγό της ΔΕΥΑΞ στην οδό Μεσολογγίου (στη συμβολή με την οδό Ηπείρου), με την υπηρεσία να ανταποκρίνεται άμεσα και να προχωράει σε εργασίες αποκατάστασης της βλάβης. Έτσι, από την Πέμπτη, συνεργείο της ΔΕΥΑΞ βρέθηκε στην οδό Μεσολογγίου, όπου παρέμεινε για δύο ημέρες, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα και θα δοθεί ξανά στη διάθεση των περιοίκων το σημείο, το οποίο πάντως δεν εμποδίζει την κυκλοφορία καθώς χρησιμοποιείται κυρίως ως πάρκινγκ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…