Σχόλια 13/05/15

0
Τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ανέλαβε η Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται…


Για την Τράπεζα της Ελλάδος
Νέα αρνητική απόφαση σε βάρος της Ξάνθης απεργάζεται η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας. Πρόθεση της διοίκησης είναι η υπάρχουσα και λειτουργούσα θυρίδα αυτής επί της Γεωργίου Σταύρου να καταργηθεί.
Η απόφαση κρίνεται αδικαιολόγητη τόσο για την Ξάνθη όσο και για το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου επίσης υπάρχει σκέψη κατάργησης της θυρίδας.
Η εφημερίδα μας αναγνωρίζοντας τη σημασία και σπουδαιότητα της σημερινής θυρίδας, προτείνει τουλάχιστον να συνεχίζει η λειτουργία σε επίπεδο Πρακτορείου. Για την αποφυγή δε των όποιων εξόδων ενοικίου κλπ, προτείνουμε το πρακτορείο να στεγαστεί στο κτίριο της ΔΟΥ επί της Μεσολογγίου.
Έτσι, η Τράπεζας της Ελλάδος θα συνεχίσει ως θεσμός να υφίσταται στο νομό μας έστω κουτσουρεμένη και στεγαζόμενη σε κτίριο του δημοσίου. Το όλο θέμα είναι σοβαρό και οφείλουν να το δουν και αντιμετωπίσουν αλλά και λύσουν οι βουλευτές του νομού συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Τώρα μάλιστα μπορούν να έχουν και τη βοήθεια και συνδρομή του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη.
-Ιδού λοιπόν ευκαιρία συνεργασίας για τη λύση ενός θέματος που έχει για την Ξάνθη το ειδικό βάρος και την ανάλογη προέκτασή του.
«Ε»


Τα λόγια και τα έργα
» Στις 17-2-2015 ο κ. Τσίπρας, επιλέγοντας ως ΠτΔ τον κ. Προκοπή Παυλόπουλο, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενότητα του λαού μας. Η ενότητα στην κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό και πολιτειακό. Η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι προϋπόθεση να αντεπεξέλθουμε κάθε δυσκολία. Η επιλογή του προσώπου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία και τις επιτακτικές της ανάγκες».
Πόσο, άραγε, έχει επιτευχθεί μια minimum ενότητα του λαού στα παραπάνω; Στην κοινωνία οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, ενώ οι πλούσιοι παραμένουν άθικτοι από την κρίση (και το φορολογικό). Σε πολιτικό επίπεδο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «αριστερή» κυβέρνηση δεν κερδίζει νέους ψηφοφόρους (μάλλον χάνει), ενώ και η καθημερινότητα του πολίτη γίνεται, πιο ανυπόφορη. Ο λαός αδημονεί για μια «έντιμη συμφωνία», ώστε να φύγει ο βραχνάς του αγνώστου και αχαρτογράφητου τοπίου των διαπραγματεύσεων που θυμίζει περισσότερο κινούμενη άμμο. Αν δε η συμφωνία θα είναι έντιμη, για ποιο λόγο η κυβέρνηση να μην έχει τότε την «ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση»;
Σ.Κ.


Οσονούπω…
» Κύριε διευθυντά, τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές όλο και στενεύουν, ακούμε κάθε λίγο ότι τελειώνει η διαπραγμάτευση, αλλά υπάρχουν εκείνες οι κόκκινες γραμμές από τη μια και η ρευστότητα στο «μηδέν» από την άλλη, με τον χρόνο να πιέζει εξουθενωτικά. Παρ’ όλα αυτά η διελκυστίνδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μένει να βρούμε την αχίλλειο πτέρνα του θηρίου για να τα καταφέρουμε. Λίγες οι ελπίδες, μα για να δούμε τι θα φέρει εκείνο το… «οσονούπω» του κλεισίματος της συμφωνίας, που ακούγεται απ’ όλες τις μεριές.
Ι.Β.


Κομματική αξιοκρατία
Επελέγησαν την Παρασκευή από το υπουργείο Επικρατείας ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής για πρόεδρος της νέας ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης για διευθύνων σύμβουλος. Παρά το σημαντικό βιογραφικό του καθενός στον τομέα του, είναι εμφανή τα πολιτικά κριτήρια στην επιλογή τους, καθώς και η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε διευθυντικές θέσεις. Αντιδράσεις υπάρχουν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού σε προηγούμενη θητεία του υποστήριζε ότι οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ δεν έχουν θέση στο σώμα της ΕΡΤ. Για την επιλογή Τσακνή (χωρίς Μαχαιρίτσα), παρά την καλλιτεχνική του αξία, θα ήταν πιο λογικό να προτιμηθεί κάποιος με εμπειρία στην διαχείριση ενός τηλεοπτικού σταθμού. Άλλο η τέχνη, άλλο η διοίκηση. Και αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Πού να τολμήσεις όμως να μιλήσεις για κάποιον μάνατζερ στην θέση; Αυτές οι λέξεις απαγορεύονται από την αριστερή φιλοσοφία. Θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης να αναλάβει π.χ. την διεύθυνση του προγράμματος. Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε μια φίλη, ενθυμούμενη την παρακάτω ‘’εκδήλωση’’ στήριξης και διαμαρτυρίας: «Διονύσης Τσακνής – Νίκος Ζιώγαλας στη συναυλία στην ΕΡΤ την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013. ‘’Νίκο Ζιώγαλα, κουράγιο. Για όλους έχει ο Θεός’’».
Χ.Δ.


Για όλα τα γούστα
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει βρει τα ‘’πατήματά’’ της ακόμη, αλλά δεν δείχνει να ξέρει τι θέλει να κάνει σε πολλά θέματα. Μπορεί κάποια ζητήματα να μην είναι ουσίας, αλλά δείχνουν το αγεφύρωτο χάσμα φιλοσοφίας των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Με τιμές αρχηγού κράτους διεξήχθη η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία με δορυφορική μετάδοση μέσω της Hellas Sat (όπως είπε και ο Ν. Φίλης, δεύτερος ‘’αρχηγός κράτους’’ μετά το Άγιο Φως). Από την άλλη, το κανάλι της Βουλής μετέδιδε προχθές ζωντανά την «Μεγάλη Παρέλαση στη Μόσχα για τα 70 χρόνια από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη του 1945». Ταυτόχρονα, (εδώ μπορεί και να συμφωνούν βέβαια) έχει ξεκινήσει η προβολή διαφημιστικού μηνύματος στους σταθμούς του μετρό, που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Με απόφαση τεσσάρων υπουργείων και του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι επιβάτες του μετρό ενημερώνονται για το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος, παρακαλώ! Μόλις σκάει μύτη στην Αθήνα ο Γερμανός τουρίστας, του δείχνουμε σκηνές από όσα αίσχη έκανε στην χώρα μας. Η ελπίδα ήρθε.
Χ.Δ.


Ελεύθεροι κατακτημένοι
Ο αγαπητός αναγνώστης, Φίλιππος Στεργίου, μας απέστειλε απόσπασμα κειμένου του τραγουδοποιού, Αλκίνοου Ιωαννίδη, με τίτλο ‘’Ελεύθεροι Κατακτημένοι’’. Διαχρονικό και άρα επίκαιρο, ενόψει και των γραπτών εξετάσεων των παιδιών μας. «Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε. Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά βιβλία, σε γραφεία εταιρειών, σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται χρήματα, να παντρεύονται χρήματα, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα. Όταν τα χρήματα λείψουν, από πού θα κρατηθούν; Αντικαταστήσαμε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το σκυλάδικο. Τον έρωτα με το στριπτιζάδικο. Τα αναγκαία για την επιβίωση με ένα τζιπ γεμάτο άχρηστα ψώνια. Τον ελεύθερο χρόνο με την υπερωρία. Κάναμε το παιχνίδι των παιδιών υπερπαραγωγή, σε πάρτι γενεθλίων κατά παραγγελία. Ξεχάσαμε ποια είναι τα βασικά συστατικά της ύπαρξής μας, ως ατόμων και ως κοινωνίας, αντικαθιστώντας τα με ό,τι μας γυάλισε στη βιτρίνα».


Επαγγελματικές εκ…πτώσεις
Τέλειωσε και η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδος του Μαΐου και τα αποτελέσματα για τους επαγγελματίες της πόλης ήταν… απελπιστικά. Τίποτα το καινούριο δηλαδή, αφού ήταν κάτι αναμενόμενο. Αυτό είχε προβλέψει και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, που διατύπωσε την αντίθεσή του στο εφεύρημα αυτό. Ο επιχειρηματικός κόσμος, που εμπλέκεται στις εκπτώσεις, κόλλησε και ξεκόλλησε τις ειδοποιήσεις για μείωση των τιμών με την ίδια δυσαρέσκεια, σαν να έκανε αγγαρεία. «Οι μόνοι που δουλεύουν και επωφελούνται είναι οι μεγάλες αλυσίδες», λένε απηυδισμένοι. Και είναι λογικό, αφού το περιθώριο κέρδους είναι ήδη μικρό πλέον (πάνε οι χρυσές εποχές) και η νέα κολεξιόν παραλαμβάνεται μόλις τώρα. Πώς να κάνει ελκυστικές εκπτώσεις ένα κατάστημα; Και ποιόν να ελκύσει; Αυτόν που πασχίζει να βγάλει τον μήνα; Νομοθετήματα χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα, από ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί ποτέ, ούτε έχουν σχέση με την αγορά.
Χ.Δ.


Να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά
Διαφορετική είναι η φιλοσοφία του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Δεν δίνει έμφαση στην υποδομές αλλά στην επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την καινοτομία στις υπηρεσίες και στο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι δεν θα δούμε μεγάλα έργα παρά μόνο συντήρηση έργων. Καιρός είναι να δοθεί μια ώθηση στην τοπική οικονομία να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δράσεις που θα αφήσουν υπεραξία στον τόπο, που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Είναι τρομακτικό το νούμερο που δίνει η περιφέρεια ότι κατά την περίοδο 2008 – 2011 χάσαμε 34.205 θέσεις εργασίας!
Μ.Ξ.


Οι επενδυτές της γεωθερμίας
Ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης μου αποκάλυψε πως ήρθαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές στο γεωθερμικό πεδίο του νομού μας οι οποίοι ήθελαν να παράγουν ρεύμα με χρήση της γεωθερμίας. Όμως ο ίδιος δήλωσε αρνητικός με τέτοιου είδους επενδύσεις αιτιολογώντας την άποψή του ω εξής: «Μια τέτοια επένδυση θα μπορεί να δώσει μέχρι 30 θέσεις εργασίας και δεν θα ωφεληθεί σημαντικά ο τόπος. Ενώ άλλες επενδύσεις από αγρότες δικούς μας όπως για παράδειγμα θερμοσκοπικές καλλιέργειες κηπευτικών θα μπορούσαν να ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας και να δώσουν υπεραξία στην περιοχή».
Δεν έχει άδικο., Είναι σαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα που απασχολούν κάποιους εργαζομένους από την περιοχή ενώ παίρνουν τον πλούτο της και τον μεταφέρουν έξω απ’ αυτή…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πολιτικές εξελίξεις; Ι Επανέρχεται ως πολιτικό θέμα η συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις μετ…