Σχόλια 06/04/15

0
Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στην αριστερά του «τίποτα» και της «ευθύνης»


Τάδε έφη Πανούσης

Με τον τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;» δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό και περιεκτικό άρθρο του καθηγητή και αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση.
Αξίζει να διαβαστεί:
«Πρέπει να συνεννοηθούμε και ν΄ αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι “χωρίς πρόσωπο”. Αριστερά και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά ,σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές), όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι “αδελφωμένοι” – sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic), τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών ,πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης.
ΥΓ1: Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι κάποιοι «καθαρόαιμοι» αριστεροί (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των “γνησίων”…
ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πως νοούν οι “καθαρόαιμοι” την “αριστερή Αστυνομία”. Να καίγονται αστυνόμοι από κουκουλοφόρους; Και αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν την Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιον ελέγχονται;».


Πάνε και τα χρήματα των Περιφερειών
Αφού ξεκίνησε, αυτή η φάμπρικα με το να μαζεύει η κυβέρνηση τα αποθεματικά Ταμείων και φορέων, το ότι θα είχε και συνέχεια ήταν θέμα χρόνου.
Έτσι, με απόφασή της η κυβέρνηση, ξαφνικά και με το έτσι θέλω, βάζει «χέρι» και στα χρήματα των Περιφερειών για το ΕΣΠΑ. Δηλαδή χρήματα που έχουν ήδη δεσμευτεί για να γίνουν μια σειρά έργων στις Περιφέρειες της χώρας.
Δηλαδή, δεν θα γίνουν τα έργα αυτά, δεν θα «πέσουν» τα χρήματα στην Περιφέρεια, στους νομούς, δηλαδή δεν θα κινηθεί τίποτε και οικονομικά θα υπάρξει νέα ασφυξία σε όλους. Εκτός βέβαια στους υπαλλήλους του δημοσίου οι οποίοι πληρώνονται κανονικά, διότι προς αυτούς, τη δική τους μισθοδοσία και τις συντάξεις κατευθύνονται αυτά τα χρήματα.
Ήδη οι Περιφερειάρχες έχουν ξεσηκωθεί και αναμένονται αντιδράσεις τους, διότι χωρίς χρήματα δεν έχει νόημα η παρουσία και λειτουργία τους…
«Ε»


Ας πρόσεχε…
Ας πρόσεχε ο κύριος Πανούσης και οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όταν δεν ήθελαν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας και οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, φλερτάροντας με το ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα γιατί απορούν; Δεν ήξεραν τους πρώην συντρόφους τους και με ποιες πολιτικές δυνάμεις (π.χ. Ραχήλ Μακρή, Διαμαντόπουλος) θα έπρεπε να συμβιβαστούν;
Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα ο υπουργός είναι να παραιτηθεί και μετά να σιωπήσει. Και αυτός και οι υπόλοιποι της ΔΗΜΑΡ που φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει…


Ας εφαρμόσουν αυτά που έλεγαν!
Απορίας άξιον είναι γιατί η κυβέρνηση βάζει «χέρι» σε όποιο ταμείο βρει μπροστά της και δεν χρησιμοποιεί κάποιον από τους πολλούς τρόπους χρηματοδότησης και αντιμετώπισης της κρίσης που είχε εξαγγείλει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κυβερνητικός του εταίρος προεκλογικά.
Γιατί δεν ζητούν από Ρώσους και Κινέζους δανεικά όπως κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι δεν κάνουν και προτιμούν το μνημόνιο;
Γιατί δεν τα παίρνουν εδώ και τώρα από τη λίστα Λανγκάρντ;
Γιατί δεν εξαργυρώνουν τις χρυσοφόρες μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής;
Γιατί δεν αποδέχονται τα δισεκατομμύρια του Σώρρα;
Γιατί δεν εγγράφουν τις γερμανικές αποζημιώσεις στον προϋπολογισμό όπως έλεγε ο Καμμένος;
Γιατί δεν προκαλούν πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος;
Γιατί δεν δημιουργούν άμεσα τη συμμαχία του νότου;
Γιατί δεν διαγράφουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αποπληρώνοντας το υπόλοιπο με ρήτρα Ανάπτυξης;
Γιατί δεν τιτλοποιούν τα κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;
Λεφτά και λύσεις υπάρχουν…όταν είναι κανείς αντιπολίτευση…


Για λευκές νύχτες λόγια
Δικαίωμα του καθενός είναι να λέει ό,τι νομίζει και πιστεύει αυτός. Όμως όταν πρόκειται για θεσμικό πρόσωπο, εκπρόσωπο φορέα, τότε τα λόγια αποκτούν άλλη βαρύτητα και σημασία.
Γι’ αυτό πριν λεχθούν θα πρέπει να περνούν από το μυαλό. Έτσι, διαβάσαμε δηλώσεις προέδρου Επαγγελματικού φορέα ο οποίος πρότεινε να υλοποιηθεί στην Ξάνθη για την αύξηση της εμπορικής κίνησης, εκδήλωση με το όνομα «Λευκή Νύχτα» και είναι αυτή η εκδήλωση μια βραδιά που τα καταστήματα του κέντρου της πόλης συνήθως, που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία σε άλλες πόλεις. Έγινε πριν λίγα χρόνια και στην Ξάνθη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας επί προέδρου Τσιακίρογλου. Τότε λοιπόν, ο σήμερα ομιλών, δεν συμμετείχε. Τόσο ο ίδιος όσο και το Σωματείο που εκπροσωπούσε για να μην πούμε ότι σαμπόταραν την προσπάθεια!
-Γι’ αυτό όταν μιλά κάποιος εκπρόσωπος φορέα να είναι προσεκτικός.
«Ε»


Ιφιγένεια
Ο Αγαμέμνονας και η «παρέα» του θυσίασαν στους θεούς την κόρη του Ιφιγένεια για να φυσήξει ούριος άνεμος ώστε να σαλπάρουν τα πλοία και να πάνε να ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ την Τροία. Τώρα για ν’ αλλάξει η Ευρώπη και ο κόσμος ΚΑΠΟΤΕ κατά «ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγέλιο» είναι ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι η σύγχρονη Ιφιγένεια.
ΦΕΥ! ΟΥΑΙ και όχι ΟΥΑΟΥ!
VEN. KAR.


Πρώτη φορά τόση καταστροφή τόσο σύντομα
Βαρύ… κατηγορητήριο σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης «απήγγειλε» γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, αποδίδοντάς της τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
«Είναι σπάνιο μία νέα κυβέρνηση να προκαλέσει τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο Χόλγκερ Σμίεντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg. «Η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία ανέκοψε την ελληνική ανάκαμψη, παρέλυσε τις εγχώριες επενδύσεις και προκάλεσε εκροή κεφαλαίων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% του ελληνικού ΑΕΠ», συμπληρώνει ο Γερμανός οικονομολόγος. Δημιούργησε μάλιστα ο ίδιος κι ένα διάγραμμα που καταγράφει την κατάρρευση της εταιρικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που συμπίπτει με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνη λύση για τον κ. Τσίπρα σύμφωνα με τον κ. Σμίεντινγκ είναι να προχωρήσει αστραπιαία σε ριζικές μεταρρυθμίσεις όπως ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το 1998, με την ενοποίηση της Γερμανίας.
Το πώς εννοούν βέβαια τις μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και πως στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα…


Ο γύρος της Ελλάδας σε… 30 ημέρες
Από την συμπρωτεύουσα, εντός των επόμενων ημερών, – θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές συνδιασκέψεις της ΝΔ. Όπως έγινε γνωστό από τη Λεωφόρο Συγγρού, σε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο για να παρουσιάσει τις θέσεις στους έλληνες πολίτες, όσο και για να ασκηθεί κριτική στην προεκλογική στρατηγική των συντηρητικών από τα στελέχη και τα μέλη της παράταξης, θα πάρει μέρος και ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι συνδιασκέψεις θα γίνονται εκτός απροόπτου στις έδρες των περιφερειών (π.χ. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην Κομοτηνή) και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η εθνική συνδιάσκεψη στην Αθήνα.
«Ε»


Καμμένοι και Κουβανοί
Με το δικό του ξεχωριστό και εύστοχο τρόπο σχολίασε τους υπουργούς της κυβέρνησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χωρίζοντάς τους σε δύο κατηγορίες, Κουβανούς και Καμμένους, εννοώντας τους υπουργούς της Αριστερής Πλατφόρμας και αυτούς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αντίστοιχα.
Και μπορεί ο δήμαρχος να έχει ήδη συναντηθεί με πέντε υπουργούς, δεν φαίνεται όμως να έχει την καλύτερη άποψη γι αυτούς και ειδικά για τους… Καμμένους: ” Με αυτούς κάτι δεν πάει καθόλου καλά”, αναφέρει, λέγοντας μάλιστα πως στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος ” όλοι αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην κοσμάρα τους”.


Τον άδειασε ο Δημαρχόπουλος τον «σώζει» ο Ζαγναφέρης
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια …αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ του δημάρχου Ξάνθης και του δημάρχου Τοπείρου και γι αυτό ευθύνονται και οι δυο αφού δεν χάνουν την ευκαιρία με δηλώσεις να το δείχνουν και να ρίχνουν λάδι στην φωτιά από τις εκλογές για τον ΣΔΑΝΞ και δώθε… Το θέμα είναι ότι τα προσωπικά τους έχουν αντίκτυπο και στα δημοτικά αν κρίνουμε από το θέμα του ΧΥΤΑ αλλά και από την άρνηση του δημάρχου Ξάνθης να διευκολύνει το δήμο Τοπείρου όπως ορίζει ο Καλλικράτης και να αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του μητροπολιτικού δήμου τα έργα του δήμου Τοπείρου μιας και δεν έχει πιστοποίηση και βεβαιωμένη υποστελέχωση. Την ίδια στιγμή όμως ο δήμος Ξάνθης παρέχει τη βοήθειά του και τους μηχανικούς του – μέσω προγραμματικής – για έργα του Δ. Νέστου ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα του δημάρχου κ. Τσομπανόπουλου και παράλληλα διαπραγματεύεται μαζί του – όπως γράψαμε στο φύλλο της Παρασκευής – την προγραμματική σύμβαση για να δεχτεί τα σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Έτσι θα έμεινε στην απ’ έξω ο δήμος Τοπείρου και θα είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα όποια έργα του αν δεν τον έσωζε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης. Πως; Μα διαθέτοντας τις τεχνικές υπηρεσίες της Π. Ε. Ξάνθης 3 έργα του δήμου Τοπείρου. Ο ο οποίος κ. Ζαγναφέρης τα «άκουσε» (κι αυτός) από τον κ. Μίχογλου για τις πλημμύρες αλλά όπως φαίνεται ο κ. Ζαγναφέρης δεν του το κράτησε… Προπάντων όμως έδειξε ότι σκέπτεται πολιτικά και όχι μικροπολιτικά και προσωπικά!
Μ.Ξ.


Εύκολα τα λόγια…
Έτσι αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, με αφορμή τον ανοιχτό διάλογο που διοργάνωσε ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης μαζί με τον δήμο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών γύρω από το θέμα των αδέσποτων ζώων. Ένα θέμα που έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να περιλαμβάνεται ακόμη και σε προεκλογικές ατζέντες και δεσμεύσεις πριν τις περσινές δημοτικές εκλογές. Στην ουσία λίγα πράγματα έγιναν από τότε, αν και φαίνεται μια καλή διάθεση από πλευράς δήμου να επιλυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα. Στις συζητήσεις επιπέδου ‘’καφενείου’’ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (σύγχρονα καφενεία πολλές φορές) ακούει και διαβάζει κανείς συνεχώς αναφορές, καταγγελίες, αφορισμούς και μεγάλα λόγια, επίρριψη ευθυνών και εξεύρεση ενόχων… Ειλικρινά, περίμενα στην συζήτηση που έγινε στην καπναποθήκη Π του Ιδρύματος, να δω πολλούς επαναστάτες και δικαστές του καναπέ και του πληκτρολογίου. Δεν ήταν όμως. Περιμένουν μάλλον πάλι κάποιο ‘’στραβοπάτημα’’ των φορέων, κάποιο δάγκωμα και επίθεση σκύλου για να αρχίσουν πάλι την επίθεση. Δεν λύνονται όμως μόνο με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα. Η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα. Ας το κάνουμε κάποια στιγμή…
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …