Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος στην απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού μετά την τροπολογία Αθανασίου

Τέλος στην απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού μετά την τροπολογία Αθανασίου

0
vanldaloi mnimeio

Βανδαλισμοί την Τρίτη στην Ξάνθη από ομάδα αντιεξουσιαστών

Μνημεία πεσόντων και κρατικά κτήρια γέμισαν μπογιές και συνθήματα στήριξης προς τον απεργό πείνας

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες πορείες και καταλήψεις κτηρίων ως πράξεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό. Στόχος των κινητοποιήσεων ήταν η κάμψη της κυβέρνησης ώστε να χορηγείται εκπαιδευτική άδεια στον καταδικασμένο νεαρό που θα του επιτρέπει να παρακολουθεί τα μαθήματα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθηνών, στο οποίο πέρασε μετά από πανελλήνιες εξετάσεις που έδωσε ενώ βρισκόταν φυλακισμένος. Μέχρι πρότινος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου δεν έκανε δεκτή την χορήγηση αδειών στον φυλακισμένο αναρχικό και έδειχνε ως αρμόδιο όργανο για την χορήγηση αδειών σε κρατουμένους το δικαστικό συμβούλιο. Υπήρξε παράλληλα πρόταση από βουλευτές, που εκφράστηκε επισήμως από τον κ. Αθανασίου, για παρακολούθηση των μαθημάτων εντός της φυλακής μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία όμως δεν δέχτηκε ο Ρωμανός. Ο 21χρονος, που κρίθηκε ένοχος για ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης τον Φεβρουάριο του 2013 και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, έκανε απεργία πείνας τον τελευταίο ένα μήνα ώστε να επιτύχει με τον τρόπο αυτό την ικανοποίηση των αιτημάτων του. Από την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου μάλιστα είχε προαναγγείλει ότι θα αρχίσει και απεργία δίψας ως επιπλέον μοχλό πίεσης, κάτι όμως που θα του επέφερε μόνιμες σωματικές βλάβες.

Τροπολογία Αθανασίου – ‘’βραχιολάκι’’

Με το ενδεχόμενο του θανάτου του Ν. Ρωμανού μετά και την παράταση της απεργίας πείνας να είναι πιο άμεσο, κάτω από την πίεση μερίδας της κοινής γνώμης και μετά από παρέμβαση ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να βρεθεί άμεσα μια λύση, έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή χθες το μεσημέρι η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο Ν. Ρωμανός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου εξ αποστάσεως, δηλαδή από το κελί του, και στη συνέχεια δύναται να υπαχθεί στο νόμο περί ηλεκτρονικής παρακολούθησης και εντοπισμού (βραχιολάκι). Λίγο μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο Φρ. Ραγκούσης, εκ των συνηγόρων του Ν. Ρωμανού, δήλωσε ότι ο διαμαρτυρόμενος νεαρός δέχεται τις αλλαγές που θέτει η τροπολογία και σταματά την απεργία πείνας, κάτι που έπραξε αμέσως λαμβάνοντας τροφή μετά από 31 μέρες. Το ερώτημα βέβαια που έθεσε ο κ. Αθανασίου πριν την ψήφιση της τροπολογίας, ήταν αυτό που έθετε και μέρος της κοινής γνώμης: «το θέμα είναι να σπουδάσει τελικά ή να βγει από την φυλακή;».

Επεισόδια και βανδαλισμοί στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη δεν σημειώθηκαν ευτυχώς τα εκτεταμένα επεισόδια που παρακολουθήσαμε σε άλλες πόλεις, με τις γειτονικές Καβάλα και Κομοτηνή να αντιμετωπίζουν επί μέρες καταλήψεις των δημαρχιακών τους Μεγάρων. Η μόνη κατάληψη που σημειώθηκε στην Ξάνθη ήταν αυτή του Εργατικού Κέντρου από το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας από ομάδα αντεξουσιαστών. Οι καταληψίες είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα υπέρ του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, ενώ είχαν θέσει σε λειτουργία και μικροφωνική εγκατάσταση με την οποία γνωστοποιούσαν τα αιτήματά τους. Το βράδυ της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου όμως, παραμονή της ψήφισης της τροπολογίας στην Βουλή, η ίδια ομάδα αντεξουσιαστών, αφού πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Ξάνθης, κατευθύνθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα. Λίγο μετά τις 20:00 η ομάδα των αντεξουσιαστών κρατώντας πανό, φορώντας κράνη και φωνάζοντας συνθήματα κινήθηκε από τον χώρο των Πανεπιστημίων μέσω της οδού Βενιζέλου προς το Δικαστικό Μέγαρο της Ξάνθης και κορύφωσε με τον τρόπο αυτό την κινητοποίηση διαμαρτυρίας υπέρ του Ρωμανού. Αφού πέταξαν μαύρες μπογιές στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου και έγραψαν συνθήματα, αποχώρησαν κατευθυνόμενοι και πάλι προς τον χώρο του Πανεπιστημίου. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η Αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν προσαγωγές ή συλλήψεις. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ξάνθης έσπευσε στον χώρο παρά την προχωρημένη ώρα και φρόντισε να καταβρέξει το μέρος, απομακρύνοντας μεγάλο μέρος από τις μπογιές, βάφοντας ταυτόχρονα και το σύνθημα που είχε γραφεί.

Συνθήματα και βανδαλισμοί σε μνημεία πεσόντων

Συνθήματα όμως κατά τους κράτους και υπέρ του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού έγραψαν άγνωστοι μέχρι στιγμής αναρχικοί (κρίνοντας από τα σήματα με τα οποία υπέγραψαν τα συνθήματα) και σε μνημεία της πόλης. Οι αδικαιολόγητοι αυτοί βανδαλισμοί σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της Ξάνθης και συγκεκριμένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και στο Μνημείο των Ποντίων Πεσόντων στην Πλατεία Ελευθερίας. Το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν την ψήφιση της τροπολογίας, ομάδα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κρέμασε στην κεντρική πλατεία μεγάλο πανό με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό, διανέμοντας στους διερχόμενους έντυπο υλικό αναφορικά με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στην Βουλή, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το θέμα του Ν. Ρωμανού. Για λίγες μόλις ώρες λοιπόν δεν γλύτωσαν τα μνημεία από την οργή των αντεξουσιαστών, αφού πλέον δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας μετά και την ικανοποίηση του αιτήματος του νεαρού φυλακισμένου αναρχικού.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…