Σχόλια 15/12/14

0
patera
Δίλημμα: Κοτόπουλο ή Γαλοπούλα;
Θωμάς Βουγιουκλής


Μάλλον θα έρθει
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει κανονικά στις Περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος. Έτσι, το Σάββατο πήγε Ηράκλειο και την Κυριακή Λάρισα. Άρα, εκτός απροόπτου ο Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του κόμματος στην Αλεξανδρούπολη στις 21 Δεκεμβρίου.
Θα παρουσιάσει το κυβερνητικό και περιφερειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ε»


Η οικονομία είναι ανόητοι!
Η ρήση του Μπίλ Κλίντον έμεινε ιστορική. Και βέβαια απόλυτα σημαντική και ιδιαίτερα επίκαιρη για τη χώρα μας την περίοδο αυτή. Μπορεί να έχουν δρομολογηθεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, όμως ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος στην παρούσα χρονική περίοδο είναι η Οικονομία. Μάλιστα όποιος Έλληνας δεν το αντιλαμβάνεται ή το βλέπει αλλά το υποτιμά, είναι βέβαιο πως θα το βρει μπροστά του αμείλικτο και ιδιαίτερα σοβαρό!
Είναι η οικονομία λοιπόν. Είναι το αίμα και το οξυγόνο για έναν οργανισμό. Είναι η ίδια η ζωή, η πρόοδος, η ευημερία, η αρχή και το τέλος μιας χώρας. Και στην παρούσα περίοδο, η οικονομία της Ελλάδος για μια φορά ακόμη δοκιμάζεται πολύ σκληρά, πάρα πολύ σκληρά.
Όλοι οι δείκτες είναι υπερβολικοί σε βαθμό που πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μιλούν για νέα απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αφού προηγηθεί χρεοκοπία.
Εάν αυτήν τη δύσκολη κατάσταση δεν τη βλέπουν κάποιοι, κυρίως τα κόμματα, έχουν τη δική τους προσωπική ευθύνη.
Δεν έχουμε πρόθεση να φοβίσουμε κανέναν. Απεναντίας. Επισήμανση της κρισιμότητας κάνουμε. Και παράλληλα τονίζουμε ότι δεν δικαιούται κανείς να παίζει παιγνίδια με την οικονομία. Είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι για όλους.
«Ε»


Δεν υπάρχει χρόνος
Βιάζονται όσοι μιλούν και εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει νέο κόμμα ή ότι θα επιδιώξει να πάρει την αρχηγία –προεδρία από τον Βενιζέλο.
Κατ’αρχάς σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσής του, δεν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Λέει ότι θα ψηφίσει για πρόεδρο, ζητά συναίνεση, αναγνωρίζει τις δυσκολίες της περιόδου αυτής για τη χώρα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση αλλά μέχρι εκεί.
Τα επιπλέον μάλλον κάποιοι δικοί του τα διακινούν διότι προφανώς έτσι επιθυμούν οι ίδιοι να συμβούν.
Και κάτι πρακτικό μελετώντας τις ημερομηνίες. Ο Γιώργος και να θέλει τώρα να κάνει κόμμα δεν προλαβαίνει διότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, θα έχουμε βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο. Άρα σε δύο μήνες κόμμα δεν στήνεις με τίποτε.
Επομένως, ες αύριον τα σπουδαία.
«Ε»


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου
Το ημερολόγιο αναφέρει: Διονυσίου Ζακύνθου, Δανιήλ Προφήτου, Τριών Παίδων, μεγάλη η χάρη τους.
Τι θα συμβεί την ημέρα αυτή; Θα ξεκινήσει στη βουλή η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ελλάδας. Και γιατί είναι τόσο σημαντική η ημέρα αυτή; Μα γιατί θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη του εάν θα αποκτήσει η χώρα πρόεδρο ή όχι. Και εάν αποκτήσει θα πορευτεί για άλλους 18 μήνες, διαφορετικά θα πάμε για βουλευτικές εκλογές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της χώρας μας.
Ήδη η οικονομία έχει μπει σ’ έναν κύκλο που δύσκολα, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει χωρίς απώλειες, κυρίως δε εάν μπει και στη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης αρχές Φεβρουαρίου.
-Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα μας…
«Ε»


Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Πολλές αναλύσεις και συζητήσεις έχουν γίνει το τελευταίο τριήμερο για την μακροσκελή παρέμβαση- τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πολλά σχόλια και προσπάθειες για να διερευνηθούν οι προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού για το εάν θα κάνει ή όχι κόμμα.
Τη δική του ερμηνεία φέρεται να έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν διάβασε το κείμενο: «Μα είναι απλό. Δεν είπε ότι θα κάνει κόμμα. Θέλει να εκλεγεί ο πρόεδρος, να κάνουμε μετά κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο πρωθυπουργό για να κάνει το δημοψήφισμα που θέλει…» Επισήμως βέβαια ήταν πιο σκληρός. Είπε ότι «Δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε», θέτοντας τον πρώην αρχηγό εκτός του κόμματος.
Πάντως σχετικά ψύχραιμα το πήραν στο ΠΑΣΟΚ. Ίσως στο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν περισσότερο, γιατί είναι κοινό μυστικό ότι κανείς Παπανδρεϊκός δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, έχουν πάει όλοι πακέτο στο ΣΥΡΙΖΑ για να «κοντύνουν» το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Οπότε η ίδρυση κόμματος από τον Παπανδρέου το ΣΥΡΙΖΑ θα πλήξει πιο πολύ.
«Ε»


Αδιέξοδοι εφιάλτες
Ο παλιός φίλος ήταν μελαγχολικός. Είχε διάθεση να μιλήσει και τον άφησα: «Στην οικογένειά μας» είπε, «δεν είχαμε ιστορίες για σπουδαίους προγόνους που πλούτισαν και έγιναν εκατομμυριούχοι. Αντίθετα είχαμε πολλές θλιβερές αφηγήσεις για θείους, προ-παππούδες και παππούδες που ήταν πάμπλουτοι, τα έχασαν όλα και πέθαναν στην ψάθα. Η έννοια της πτώσης, της παρακμής, της χρεωκοπίας, ήταν μέσα στην παιδική μου μυθολογία. Και να τώρα που την ζω σε ολόκληρη τη χώρα μου. Και στον εαυτό μου – αφού εμπιστεύθηκα τις οικονομίες μίας ζωής στο Ελληνικό Δημόσιο. Μία από τις πρώτες παροιμίες που μου έμαθε η δασκάλα των Αγγλικών (κι αυτή ξεπεσμένη αρχόντισσα, που έδινε μαθήματα για να ζήσει) ήταν «beggars can’t be choosers». Οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν. Την σκέπτομαι συχνά όταν ακούω λεονταρισμούς από την αντιπολίτευση ή την κυβέρνηση. Εκεί που φτάσαμε, με το χρέος μας όχι μόνο να μην λιγοστεύει αλλά να αυξάνεται, τι περιθώρια, τι επιλογές έχουμε;» έκλεισε τον μονόλογό του ο φίλος.
Και οι ηγεσίες μας ολίγες και αμήχανες, σκέφθηκα εγώ, κι εμείς οι ίδιοι κολλημένοι στο παρελθόν σαν τους «ξεπεσμένους», να μην δεχόμαστε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά να γαντζωνόμαστε στα (κενά πια) περασμένα μας προνόμια. «Ακριβώς», είπε ο φίλος, «έτσι νιώθουν τώρα οι περισσότεροι Έλληνες. Ξεπεσμένοι. Νεόπτωχοι. Έχασαν τα εισοδήματα τους, τις ανέσεις τους, την ασφάλειά τους – εδώ ενάμιση εκατομμύριο από αυτούς έχασαν την δουλειά τους».
Εφιάλτες με λαβύρινθους και πολλαπλά αδιέξοδα βλέπω πια στα όνειρά μου. Προσπάθησα να τα φωτογραφίσω, λες και η απεικόνισή τους θα μου άνοιγε τον δρόμο…
Ν.Δ.


Παράπονα για το χάλι της δημοτικής αγοράς
Μεγάλη δυσαρέσκεια εναντίον του δήμου εκφράζουν οι επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς. Θεωρούν ότι ο δήμος την έχει εγκαταλείψει στην τύχης της και παρότι γνωρίζει τα λειτουργικά της προβλήματα δεν κάνει τίποτε. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της δημοτικής αγοράς απασχόλησε πολλές φορές το δημοτικό συμβούλιο. Μίλησαν για την αναγκαιότητα της αναβάθμιση της και της οξοποίηση της καθότι είναι ένα ιστορικό κτίριο και θα μπορούσε με κάποιες παρεμβάσεις και διαφορετικές χρήσεις να καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες όπως σε ανάλογες δημοτικές αγορές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί τόσα χρόνια το συζητάνε αλλά ούτε ένα έργο έκαναν. Κι αυτό που δήθεν εγκρίθηκε και αφορά κάποιες παρεμβάσεις δεν βλέπουμε ν’ αρχίζει… ούτε να γίνεται λόγος από την νέα δημοτική αρχή γι αυτό.
Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η δημοτική αγορά πρέπει να αναβαθμιστεί θα είναι καλό για την πόλη.
Τελεία και παύλα!
Μ.Ξ.


Γιατί οι άλλοι να μπορούν;
Το ανάστημα των πολιτικών μας δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε σ’ αυτό τον τόπο. Και η ολιγωρία για όσους τον αγαπάμε δημιουργεί αγανάκτηση. Μεγάλη.
Άλλες πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν δίκτυα ποδηλατοδρόμων, παρά τις αρχικές αντιδράσεις και έχουν καταφέρει να αλλάξουν άρδην την εικόνα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Εμείς όχι.
Άλλες πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς ομηρίες, ευτράπελα και κόντρες τους παραδοσιακούς τους οικισμούς, για να τον χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες. Εμείς όχι.
Άλλες πόλεις έχουν καταφέρει να προσελκύσουν τουρίστες, αλλά και να προσφέρουν μια μοναδική δυνατότητα υπηρεσιών θερμών λουτρών, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων στις ιαματικές πηγές που έχουν την τύχη να έχουν στα όρια των δήμων τους. Εμείς όχι και εδώ.
Ας μας πουν λοιπόν οι άρχοντές μας πού σκοπεύουν να αφήσουν το στίγμα τους σ’ αυτό τον τόπο και πότε γιατί με την εμπειρία που έχει η περιοχή μας, έχουμε κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις, αλλά και τις ικανότητές τους.
ΥΓ Για όραμα ούτε λόγος.
Ε.Δ.


Δικαστήρια από το νέο έτος και αν…
Έως τις 29 Δεκεμβρίου τουλάχιστον θα κρατήσει η αποχή των δικηγόρων, που με αυτό τον τρόπο αποφάσισαν να εκδηλώσουν τις οξύτατες αντιρρήσεις τους στο νέο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι εξελίξεις γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα καθορίσουν και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι δικηγορικοί σύλλογοι.
Για την ώρα «πάγωσαν» τα δικαστήρια, αλλά μένουν και χωρίς υπεράσπιση οι πολίτες σε άλλες υποθέσεις τους, που χρήζουν νομικής εκπροσώπησης.
Ε.Δ.


Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης θα συζητήσουν με τους πολίτες στο αμέσως επόμενο διάστημα σε σειρά Ανοιχτών Πολιτικών Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.
Στις συγκεντρώσεις αυτές θα αναλυθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος, το σχέδιό για την πορεία εξόδου από την κρίση και οι κατευθύνσεις του Προγράμματος για την «επόμενη ημέρα».
Την Τετάρτη επισκέπτονται την Κομοτηνή σε εκδήλωση στις 19.30 οι Χ. Πρωτόπαπας και Ρ. Εδιάρογλου,
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …