Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αφοι Παπαδόπουλοι:» Μια ιστορία ποιότητας και παράδοσης από τον παππού στα εγγόνια

«Αφοι Παπαδόπουλοι:» Μια ιστορία ποιότητας και παράδοσης από τον παππού στα εγγόνια

0
papadopouloi

Μια επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή 90 χρόνων στην Ξάνθη. Μια επιχείρηση πρότυπο με καθετοποιημένη παραγωγή

Προσπάθεια για καθιέρωση των προϊόντων τους ως «Προϊόντα Ξάνθης» 3 χρυσά – 3 αργυρά μετάλλια από την έκθεση Meet days για φέτος

«Αφοι Παπαδόπουλοι», ένα όνομα μια ιστορία! Μια παράδοση τριών γενιών στην παραγωγή – επεξεργασία – εμπορία κρέατος στην Ξάνθη! Μια φίρμα και μια οικογενειακή επιχείρηση συνώνυμο της ποιότητας, της γεύσης, του επαγγελματισμού, της εγγυημένης εξυπηρέτησης του πελάτη με γνώμονα πάντα το σεβασμό και την προσωπική φιλική επαφή!

Με τη σοφία της παράδοσης 90 χρόνων…

Μια επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον παππού Απόστολο Παπαδόπουλο, πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη το 1925 στην Ξάνθη, εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας αρχικά και συνεχίζει αδιάλειπτα την δραστηριότητα και την λειτουργία της στη δημοτική αγορά από το 1940 οπότε και εγκαινιάστηκε. Ο παππούς Απόστολος μετέφερε την τεχνογνωσία, τη δεξιότητα, την γνώση ,το μεράκι και τα μυστικά της γεύσης στα προϊόντα κρέατος από το οικογενειακό κρεοπωλείο του πατέρα του στην πατρίδα όπου και δούλευε ως παιδί. Μύησε την τεχνική και την τέχνη στα 6 παιδιά του και όταν εκείνος έφυγε σχετικά νωρίς ανέλαβαν εκείνα τη σκυτάλη… Η επιχείρηση ανδρώθηκε στα χρόνια του ‘60 και αναπτύχθηκε σε δύο καταστήματα αντικριστά στην Δημοτική αγορά. Όμως δεν έμεινε μόνο στην εμπορία κρέατος…

Μια επιχείρηση πρότυπο με καθετοποιημένη παραγωγή

Τρίτος σταθμός στην επιχείρηση ήταν η δεκαετία του 90 όταν η Ομόρρυθμη οικογενειακή επιχείρηση αποφάσισε να κάνει νέες επενδύσεις στα πρότυπα της καθετοποιημένης παραγωγής που να περιλαμβάνει όλα τα στάδια: Από την εκτροφή στην επεξεργασία, την παραγωγή και την εμπορία καθώς επίσης και μια μονάδα διαχείρισης και αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων με βάση την κείμενη νομοθεσία, από τις ελέχιστες που υπάρχουν στην Ελλάδα: « Ήταν μονόδρομος να καθετοποιήσουμε την επιχείρησή μας. Έτσι ξεκινήσαμε με μονάδα εκτροφής στο Λαμπρινό Ξάνθης όπου εκτρέφουμε και παχύνουμε μοσχάρια και αμνοερίφια δυναμικότητας 300 ζώων. Δίπλα ακριβώς υπάρχει ο χώρος του βιομηχανικού σφαγείου όπου γίνεται η σφαγή των ζώων μας αλλά εξυπηρετούμε και όποιον άλλον ενδιαφέρεται. Επίσης υπάρχει το τμήμα αποστέωσης και τεμαχισμού κρέατος, το αλλαντοποιείο όπου παρασκευάζουμε παραδοσιακά αλλαντικά και πιο βιομηχανοποιημένα και στο τέλος της καθετοποιημένης διαδικασίας με δικές μας δαπάνες κάναμε μια μονάδα διαχείρισης, αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων. Αναλαμβάνουμε και την αδρανοποίησης των ζωικών αποβλήτων και άλλων μονάδων. Πιστεύουμε ότι αν δεν επενδύσεις στη δουλειά σου μένεις στάσιμος και μοιραία έρχεται η υποβάθμιση», λέει ο εγγονός Απόστολος Παπαδόπουλος μέλος της επιχείρησης. Έχει τ’ όνομα του παππού αλλά έχει και την επιστημονική γνώση καθώς έχει σπουδάσει χημικός Μηχανικός και εκπροσωπεί την νέα γενιά των Παπαδοπουλαίων! Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή από την επιχείρηση συντηρούνται 30 οικογένειες στην Ξάνθη!

Προσπάθεια για καθιέρωση των προϊόντων τους ως «Προϊόντα Ξάνθης»

Η επιχείρηση «Αφοι Παπαδόπουλοι» κρατούν ανέπαφες συνταγές από το παππού και τους πατεράδες τους το 1960 στα λουκάνικα, στο σουτζούκι , τον παστουρμά, τον καβουρμά: «Κάποιοι που ήταν φαντάροι εδώ θυμούνται τη γεύση από τα λουκάνικα, τον παστουρμά, τον καβουρμά μας και μας το λένε… Αυτό που επιδιώκουμε σε εκθέσεις εκτός Ξάνθης είναι να τονίζουμε αυτά τα παραδοσιακά αλλαντικά. Τα προσδιορίζουμε πάντα ως προϊόντα Ξάνθης και όχι με την φίρμα μας. Θεωρούμε ότι αυτά ανήκουν στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι δίνουμε μια μεγαλύτερη διάσταση παρακινώντας και τους άλλους παρασκευαστές να κάνουν το ίδιο ώστε να προωθηθεί ένα όνομα προς τα έξω που σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη προοπτική να καθιερωθεί. Δικαιωματικά κάποια προϊόντα που δοκιμάζονται τόσες δεκαετίες, και καλύτερος κριτής είναι ο κόσμος , δικαιούνται να καθιερωθούν και να περάσουν και τα σύνορα της χώρας και να αποκτήσουμε και εμείς σαν Ξάνθη την προστιθέμενη αξία που μας αναλογεί και μας ενδιαφέρει

3 χρυσά – 3 αργυρά μετάλλια από την έκθεση Meet days

Οι Αφοι Παπαδόπουλοι τα τρία τελευταία χρόνια συμμετέχουν με περίπτερο στην πιο σημαντική έκθεση στην Ελλάδα στην Meet days που διοργανώνεται στην Αθήνα και τα προϊόντα τους έχουν αποσπάσει πολλά χρυσά βραβεία και διακρίσεις. Το 2012 ο καβουρμάς τους βραβεύτηκε με το μοναδικό χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα ενώ φέτος επίσης τρία προϊόντα τους: ο καβουρμάς, η σεφταλιά και η καπνιστή μπριζόλα απέσπασαν χρυσό μετάλλιο και Αργυρό, το σουτζούκι, το σαλάμι το ημίξηρο λουκάνικο Κιουταχείας: «Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και θεωρούμε πολύ σημαντική δίνοντας μεγάλη προσοχή στην προσωπική επαφή με τον πελάτη. Η επιχείρηση μας υπάρχει τόσα χρόνια χάρη στον Ξανθιώτη καταναλωτή που μας εμπιστεύεται και εμείς του το ανταποδίδουμε ευχαριστώντας τον με τον καλύτερο τρόπο», επισημαίνει ο Απόστολος Παπαδόπουλος.

Όταν η κρίση χτυπά την πόρτα του …ψυγείου

Μιλώντας για τον Ξανθιώτη καταναλωτή ο κ. Παπαδόπουλος τον χαρακτηρίζει απλό και λαϊκό στην συμπεριφορά του που επιζητά την ποιότητα και επηρεάζεται από τις κυρίαρχες τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων. Για παράδειγμα επισημαίνει ότι τελευταία παρατηρεί μια τάση για περισσότερη υγιεινή διατροφή ενώ η κρίση τον έχει κάνει πιο προσεκτικό στις αγορές του. Όσον αφορά δε το αν η κρίση έχει επηρεάσει και την επιχείρηση: « Σίγουρα η κρίση δεν μας επηρέασε στο βαθμό που επηρέασε άλλα είδη που είχαν μεγάλη πτώση. Ο τελευταίος 1,5 χρόνος όμως ήταν για μας ο πιο δύσκολος στα χρόνια της κρίσης και ελπίζουμε να μη συνεχιστεί γιατί το τρόφιμο είναι είδος πρώτης ανάγκης και αν η κρίση φτάσει στο ψυγείο του καταναλωτή τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Παρόλα αυτά ο κόσμος είναι πολύ προσεκτικός στις αγορές αν και τα τρόφιμα έστω κα με μειώσεις είναι το τελευταίο κάστρο…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …