Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχονται αλλαγές για τα φαρμακεία

Έρχονται αλλαγές για τα φαρμακεία

0
kalfa 2-empros

Ηλεκτρονικό σύστημα για τις κενές θέσεις και συστέγαση προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Αρνητικοί οι φαρμακοποιοί

 

«Θέλουν να μηδενίσουν τν ρόλο μας», επισημαίνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης – 98 φαρμακεία στο νομό μας

 
 
Μια σειρά από αλλαγές στο θέμα της ίδρυσης νέων φαρμακείων και συγκεκριμένα στις νέες άδειες και στον τρόπο έκδοσής τους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Όμως οι φαρμακοποιοί αντιδρούν βλέποντας ως σκοπιμότητα τον μηδενισμό του ρόλου του φαρμακείο και τον αφανισμό του φαρμακείου της γειτονιάς.
 
Οι αλλαγές: Ηλεκτρονικό σύστημα για τις κενές θέσεις και συστέγαση
Να σημειώσουμε ότι ο προηγούμενος νόμος (άρθρο 216) για την χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου προέβλεπε την γνωμοδότηση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου. Ο νέος νόμος δεν το προβλέπει αυτό και η άδεια εκδίδεται απευθείας από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα το εκλαμβάνει αυτό ως ένα τρόπο να αποδυναμώσουν τον συνδικαλισμό στους φαρμακοποιούς και να μηδενίσουν το ρόλο τους: «Είναι εμφανές ότι απώτερος στόχο τους είναι να μην έχουμε ούτε λόγο σ’ ότι αφορά το επάγγελμά μας…μας αφαιρούν την γνωμοδότηση και απλά θα μας το κοινοποιούν. Επιδιώκουν τον μηδενισμό του συνδικαλισμού στα φαρμακεία», σχολιάζει η κα Κάλφα. Άλλη αλλαγή είναι ότι οι αιτήσεις για τις κενές θέσεις που μέχρι τώρα επιδίδονταν με δικαστικό επιμελητή εφ’ εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι οι Περιφερειακές Ενότητες θα κοινοποιούν κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο τις υπάρχουσες κενές θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένη διορία, ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για άδεια ίδρυσης.
Για τη συστέγαση δίνεται η δυνατότητα «συνύπαρξης» έως και τεσσάρων φαρμακοποιών στο ίδιο κατάστημα με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια και εφόσον δεν έχει δηλωθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα η ίδρυση νέου φαρμακείου. Επιτρέπεται δε και η συστέγαση έως τριών φαρμακαποθηκών.
 
98 φαρμακεία στο νομό μας – 57 μέσα στην πόλη
Όπως αναφέρει η κα Κάλφα υπάρχουν πολλές κενές θέσεις για ίδρυση φαρμακείων στον νομό μας. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο χρόνο χορηγήθηκαν 11 νέες άδειες μέσα στην πόλη. Λειτουργούν 98 φαρμακείο στο νομό εκ των οποίων 57 εντός της πόλης. Έτσι τηρείται πληθυσμιακό κριτήριο ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους.
 
Τα φάρμακα φτήνυναν αλλά ο καταναλωτής δεν ωφελήθηκε…
Όπως σημειώνει η κα Κάλφα ο κλάδος των φαρμακοποιών δέχεται πολλά χτυπήματα που στόχο έχουν να αφανίσουν το φαρμακείο της γειτονιάς: «Ήθελαν να πέσει η τιμή στο φάρμακο και το κατάφεραν. Όντως πολλά φάρμακα έχουν φτηνύνει όμως ο καταναλωτής δεν ωφελήθηκε και αυτό επειδή παράλληλα μειώθηκε η αποζημίωση από τα ταμεία και έτσι ο καταναλωτής πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή. Είναι γνωστό ότι όταν φεύγει η διατίμηση από το κράτος ακριβαίνει το φάρμακο. Τώρα για να προωθήσουν τα γενόσημα υποχρεώνουν τον γιατρό να γράφει γενόσημα και δεσμεύουν τον φαρμακοποιό να τα χορηγεί αφαιρώντας το δικαίωμα στον καταναλωτή να πληρώσει τη διαφορά και να πάρει το πρωτότυπο αν το επιθυμεί.
Γιατί άραγε το κάνουν αυτό αφού τελικά το ταμείο δεν ζημιώνει αφού επιβαρύνει τον καταναλωτή;», αναρωτιέται η κα Κάλφα αφήνοντας υπόνοιες ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από την προώθηση των γενόσημων.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…