Σχόλια 12/11/2012

0

Βιωσιμότητα ή θνησιμότητα του χρέους θέλουμε;
Θωμάς Βουγιουκλής    

Προς δημοσίους υπαλλήλους  


Είναι υπαρκτό φαινόμενο κάποιος ή κάποιοι υπάλληλοι σε κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου να συμπεριφέρονται αλαζονικά, εγωιστικά και με στενόμυαλη αντίληψη.
Είναι και πρόκειται για κατάλοιπα μιας νοοτροπίας του παρελθόντος όπου ο δημόσιος υπάλληλος, θεωρούσε ο αφελής, τον εαυτό του στο απυρόβλητο. Πως δεν θα υποστεί τίποτε για το όποιο παράπτωμά του, ούτε με ΕΔΕ ούτε σε υπηρεσιακό συμβούλιο.
Τώρα όλα αυτά τα προστατευτικά έχουν αποσυρθεί. Κι αν γίνει καταγγελία εις βάρος κάποιου υπαλλήλου του δημοσίου, ακολουθεί μέχρι και απόλυση!
Μάλιστα αποφασίστηκε να γίνονται δίκες εξπρές για τους επίορκους υπαλλήλους κι αυτούς που σκόπιμα δημιουργούν εμπόδια στο αίτημα κάποιου πολίτη. Ας τα έχουν υπόψιν τους κάποιοι εγωιστές και πείσμονες υπάλληλοι που στυλώνουν τα πόδια εμμένοντας στον τύπο κι όχι στην ουσία των υποθέσεων.
«Ε»    

Περιφερειακές κυβερνήσεις  


Δεν μπορούμε ακόμη μετά βεβαιότητας να το πούμε και να το προσδιορίσουμε (κυρίως) αλλά είναι σίγουρο: Οι Περιφέρειες που είναι χωρισμένη η χώρα, θ’ αποτελέσουν το βασικό εργαλείο κυβερνητικής λειτουργίας και δράσης.
Θα μεταβληθούν σταδιακά οι Περιφέρειες σε μικρές περιφερειακές κυβερνήσεις. Με αυξημένες αρμοδιότητες και επάρκεια πόρων. Με αποκεντρωμένη λειτουργία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το κεντρικό κράτος με τα υπουργεία σταδιακά θα συρρικνώνεται και θα έχει επιτελικό ρόλο στον έλεγχο και τον καθορισμό των εθνικών λειτουργιών Αμύνης, Εξωτερικής Πολιτικής, Υγείας και Παιδείας.
Αυτή η κυβερνητικής και διοικητικής μορφής λειτουργία, με τις αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, δεν είναι ένα μακρινό όνειρο. Ήδη κάποιες ενέργειες έγιναν, θα συνεχίσουν κι άλλες. Θα απαιτηθεί χρόνος βέβαια διότι οι μανδαρίνοι των Αθηνών πολύ δύσκολα θα θελήσουν να χάσουν τα προνόμιά τους.
Όμως η Περιφερειακή λειτουργία ξεκίνησε. Θα πρέπει όμως σιγά-σιγά και οι πολίτες ν’ αποκτήσουν Περιφερειακή συνείδηση. Να σκέφτονται δηλαδή ως μέρος ενός Περιφερειακού συνόλου, όχι μιας μικρής τοπικής κοινωνίας.
Αυτά όλα τα σημαντικά θα γίνουν. Αργά ίσως, επώδυνα ναι, όμως θα γίνουν. Γιατί αυτό επιτάσσει το μέλλον και η ανάπτυξη. Διότι το μοντέλο αυτό ήδη εφαρμόζεται αλλού με πολύ μεγάλη, τεράστια επιτυχία.
«Ε»  

Μια διόρθωση


Σε σχόλιο της στήλης την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, σχολιάσαμε ότι στο δήμο Ξάνθης υπήρξε και άλλος δήμαρχος – έστω με μικρή θητεία – από αυτούς που αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα στο χωλ του δημαρχείου Ξάνθης.
Λοιπόν, γράφαμε για τον Αβραάμ Αϊβαζίδη και την αδερφή του Ελένη. Διορθώνουμε λοιπόν το όνομα του συζύγου της που ήταν ο Παντελής Δαμιανού και το κυριότερο, η κυρία Ελένη είναι εν ζωή, μάλιστα διάγει το 98° έτος της ηλικίας της. Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.
«Ε»  

Κατάντια  


Εργολαβικοί υπάλληλοι επί δίμηνο έχουν καταλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εμποδίζοντας την λειτουργία του!
Πρόκειται για εργολαβίες φύλαξης, συντήρησης και καθαριότητας. Δηλαδή υπάλληλοι εργοδότη εκτός του Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχοντας διαφορές με τον ιδιώτη εργολάβο τους, εμποδίζουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Προχθές μάλιστα εμπόδισαν και απέκλεισαν επί τρίωρο έγκλειστους στην αίθουσα το Πρυτανικό Συμβούλιο!
Αλήθεια, σε ποια χώρα μπορούν να συμβούν αυτά τα πράγματα; Σε ποια χώρα και Πνευματικό Ίδρυμα (τρομάρα του…) θα επέτρεπαν μια ομάδα εργαζομένων να κάνει ό,τι θέλει σ’ ένα χώρο του δημοσίου; Από την πρώτη ημέρα ο Πρύτανης θα ζητούσε την επέμβαση της αστυνομίας.
Γιατί προέχει η λειτουργία του Πανεπιστημίου. Οι λοιπές διαφορές των εργαζομένων λύνονται στα δικαστήρια. Αυτά σε χώρες με αρχές, με τήρηση των νόμων και με άρχοντες που έχουν μπαλάκια και φορούν παντελόνια!…
«Ε»      

Μας τα γυρίζουν τώρα οι «εταίροι»  


Παρά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων που μας ζήτησε η τρόικα την προηγούμενη Τετάρτη και ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η δόση των 31,5 θα έρθει άμεσα στη χώρα και θα δώσει ανάσες στην ελληνική οικονομία, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι ευρωπαίοι θα καθυστερήσουν κι άλλο τη δόση.
Μια φημολογία που τροφοδοτείται από διφορούμενες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και από το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, η οποία σκιαγραφεί ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα: η πολυπόθητη δόση να μην φτάσει στα ταμεία του κράτους ούτε τον Νοέμβρη!
Ένα περίεργο παιχνίδι ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ εξελίσσεται το τελευταίο δίμηνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στις πλάτες της χώρας. Με νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, με σχολεία χωρίς θέρμανση, με χωρίς ρευστότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά σε συνθήκες ομαλότητας. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι «εταίροι» ή έχουν άλλα σχέδια;
Μάλιστα οι αιτιάσεις τους που διαρρέουν για την καθυστέρηση προκαλούν οργή. Τους ανησυχεί τώρα το εύθραυστο 153 που ψήφισε θετικά για το Μνημόνιο! Η κυβέρνηση δια του υπουργού οικονομικών κ. Στουρνάρα καθησυχάζει και δείχνει σιγουριά ότι η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως. Στο σημερινό Eurogroup θα φανεί αν ο υπουργός έχει δίκιο ή αν οι φήμες θα επαληθευθούν…    

 
Οι Γάλλοι ξαναστέλνουν τη λίστα Λαγκάρντ  


Την περίφημη λίστα “Λαγκάρντ” πρόκειται να αποστείλουν για δεύτερη φορά στην Αθήνα οι αρχές της Γαλλίας , ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
«Από τη στιγμή που ο κατάλογος περιλαμβάνει πληροφορίες για τους φορολογουμένους που είναι κάτοικοι άλλων κρατών-μελών με τα οποία η Γαλλία έχει υπογράψει δημοσιονομική σύμβαση, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τις πληροφορίες αυτές, δεν έχουμε άλλη επιλογή εφόσον το επιτάσσει η σύμβαση», εξήγησε πηγή από το γαλλικό υπουργείο οικονομικών.
Πρόκειται για μία «έκτακτη διαδικασία», καθώς «ποτέ ένα αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν έχει λάβει τέτοια δημοσιότητα, όσο αυτή που κατέθεσε η Ελλάδα». «Έχει σταλεί δια της διοικητικής οδού και δεν είναι μία αβρότητα που κάνουμε προς την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.  

   
Καθαρίστρια του ΟΣΕ και αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχουν τον ίδιο μισθό!!!  


Αίσθηση προκλήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή όταν από του βήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι ο μισθός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ίδιος με μιας καθαρίστριας του ΟΣΕ!
Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά ότι θυσιάζεται το απαραίτητο κράτος για να διασωθεί το περιττό: «Λυπάμαι. Φθάσαμε στο σημείο ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ να παίρνει τον ίδιο μισθό με μια καθαρίστρια του ΟΣΕ» σημείωσε προκαλώντας αίσθηση με την τοποθέτηση του που κατέδειξε την απαράδεκτη υποβάθμιση του στρατεύματος.
«Καταλήξαμε να μηδενίσουμε την ψαλίδα μεταξύ ηγετών και κατώτερων» πρόσθεσε με νόημα, επανερχόμενος στο παράδειγμα με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.
«Δημιουργούμε μια προβληματική κατάσταση και θα το βρούμε μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας μία συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους αξιωματικούς η οποία είναι φανερά απαράδεκτη και καταστροφική για τη χώρα.    

Μποτιλιάρισμα στην πόλη  


Για όσους από εμάς δεν έχουν συνηθίσει τη μετακίνηση με αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, η ταλαιπωρία που προκάλεσε το μποτιλιάρισμα λόγω της έναρξης των εργασιών στη Μ. Καραολή μπορεί να είναι ακόμη και ευχάριστη. Θύμιζε λίγο μεγαλούπολη. Τουλάχιστον, προλάβαινες να ακούσεις πάνω από ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου! Με μουσική λοιπόν, από τους λίγους εκλεκτούς σταθμούς της Ξάνθης, ανοιχτό παράθυρο για να μένεις συνδεδεμένος και με τους ήχους της πόλης και παρατήρηση στην καθημερινότητα της Ξάνθης, τους βιαστικούς, τους χαλαρούς, τους αγχωμένους, τους ερωτευμένους, τους αφηρημένους, τα «πηγαδάκια» και τα ευτράπελα, που δεν απουσιάζουν ποτέ, για να μας θυμίζουν ότι το χιούμορ και η θετική οπτική είναι πάντα μέσα μας!
Ε.Δ.    

«Σαφάρι» για την παράνομη στάθμευση  


Για δύο μέρες συνεχόμενα αντιληφθήκαμε ότι εντατικοποίησε τους ελέγχους για την παράνομη στάθμευση η δημοτική αστυνομία. Οι αστυνομικοί περιπλανήθηκαν σε όλο το κέντρο, δρόμους και παράδρομους για να εντοπίσουν τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι κλήσεις φυσικά δεν έλειψαν, αλλά μάλλον πέτυχε και ένας μικρός εκφοβισμός για τους θρασείς που παρκάρουν «για ένα λεπτό» με αλάρμ πάνω στο δρόμο ή σε ράμπες αναπήρων. Καμιά βδομάδα ίσως κρατήσει…
Ε.Δ.    

Σχεδόν έτοιμος  


Σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το έργο του ποδηλατόδρομου ανάμεσα στις δύο γέφυρες του Κόσυνθου. Έχουν καθοριστεί οι διάδρομοι ποδηλάτων, έχει τυπωθεί το «ποδηλατάκι» πάνω στον ποδηλατόδρομο και τοποθετήθηκαν και οι ειδικές πινακίδες.
Το έργο δέχθηκε αρκετή κριτική από τους πολίτες, όχι τόσο για την επιλογή, όσο για το μεγάλο κόστος τους, αλλά και για την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην διευκολύνει τους ποδηλάτες που κινούνται στο κέντρο της πόλης, των οποίων η αύξηση βέβαια έχει διαπιστωθεί από όλους. Τουλάχιστον, τον ποδηλατόδρομο θα χαρούν αναμφίβολα οι φοιτητές που μένουν στις εστίες και κυρίως, θα είναι πιο ασφαλείς όταν κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης.
Ε.Δ.      

Αυτοκίνητα στο παζάρι  


Πρόσφατα μάλλον τοποθετήθηκαν οι ενημερωτικές πινακίδες που ενημερώνουν για τη διενέργεια του ξακουστού ξανθιώτικου παζαριού στην πλατεία Εμπορίου. Αν και αναγράφονται οι ώρες λειτουργίας του παραλήφθηκε να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει μόνο για τα Σάββατα.
Μάλλον πάντως, η τοποθέτησή τους έγινε για τουριστικούς, αλλά και ενημερωτικούς λόγους. Πώς να ξεχάσεις τους… ξεχασμένους ξενύχτηδες της Παρασκευής που άφηναν τα αυτοκίνητά τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και συναντούσαν το «παραλήρημα» από τους δύστυχους τους πωλητές της λαϊκής αγοράς που περίμεναν για να απλώσουν την πραμάτια τους. Όπως πληροφορηθήκαμε από το τμήμα Τροχαίας Ξάνθης οι καταγγελίες έχουν εκλείψει το τελευταίο διάστημα, αν και την πλήρη εικόνα έχει η δημοτική αστυνομία.
Ε.Δ.          

Η μάχη των νηπίων  


Ως «σαφή και διττή» παρουσιάζει δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των 20 μαθητών του Εχίνου, που χαρακτηρίζει ως «μάχη των νηπίων». Το δημοσίευμα αναφέρει εκτενώς τα όσα εκτυλίχθηκαν γύρω από το ζήτημα της εγγραφής των 20 νηπίων στο δημοτικό και τις «πολιτικοποιημένες» αιτήσεις για δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Μάλιστα, μεταφέρει ότι το εν λόγω περιστατικό αποτελεί την «κορύφωση της τουρκικής στρατηγικής» που θέλει να παρέμβει ακόμη περισσότερο στη μειονοτική εκπαίδευση. Βέβαια, κανένας λόγος δε γίνεται για πιθανή ολιγωρία από την πλευρά του υπουργείου που επέτρεψε να πάρει τέτοιες διαστάσεις το ζήτημα, αν και σημειώνεται ότι –«σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες»- μόλις 5 από τις 20 αιτήσεις έχουν παραμείνει και αφήνεται να εννοηθεί μάλλον ότι για τα υπόλοιπα 15 παιδιά τελικά δηλώθηκε η ασθένεια ως λόγος μη φοίτησης στο νηπιαγωγείο και εγγράφηκαν στο δημοτικό, όπου βέβαια και φοιτούσαν.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …