Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Στάζει μέλι» στο Επιμελητήριο

«Στάζει μέλι» στο Επιμελητήριο

0
EVE_05_2012-empros

Εγκρίθηκαν ομόφωνα όλα τα θέματα. Πρόταση Μωραϊτη να συμμετέχουν υπάλληλοι του ΕΒΕ στα ΚΕΛΑΥΕ

Συμφώνησαν να αναλάβουν την τοποθέτηση οικίσκου για τους αστυνομικούς στον Αγ. Κωνσταντίνο. Νέες προτάσεις για την ΕΟΖ

Σε συναινετικό κλίμα διεξήχθη η τακτική συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Ξάνθης την Τέταρτη στις 7, 30 το απόγευμα, αφού τα θέματα της ημερησίας διάταξης ψηφίστηκαν ομόφωνα και οι θέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο θέμα που αφορούσε την ΕΟΖ διαπιστώθηκαν συγκλίσεις.
Ειδικότερα: Εγκρίθηκε ομόφωνα μείωση του ενοικίου στα 1.560 ευρώ συν το φόρο αναδρομικά από τοις 1/9/2011 του κτιρίου του ΕΒΕ που μισθώνει η επιχείρηση «ΠΙΤΣΑ RΟMA», μετά από αίτημα του επιχειρηματία, καθώς το σώμα αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής μας λόγω της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα όλα τα μέλη …καλοδέχτηκαν το αίτημα άλλου επιχειρηματία που αναλαμβάνει την περισυλλογή καμένων ελαίων από τα καταστήματα εστίασης και συμφώνησαν να του παραδοθεί από το Μητρώο του Επιμελητηρίου λίστα με τις επιχειρήσεις στις οποίες θα’ απευθυνθεί για να ασκήσει τη δραστηριότητά του. Επιπρόσθετα και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου του είπε ότι θα του δώσει λίστα επιχειρήσεων που είναι στην ΟΕΒΕ ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μια πιο μεγάλη πελατεία.

Πρόγραμμα «Απλούστευση Διαδικασιών» στο Επιμελητήριο
Στη συνέχεια η υπεύθυνη για τα προγράμματα κα Σιάκκα παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα «Απλούστευση διαδικασιών» το οποίο είναι στο πλαίσιο του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013 στο οποίο προτίθεται το Επιμελητήριο να συμμετέχει. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις όπως: Ηλεκτρονική συναλλαγή των μελών μέσω υφιστάμενου διαδικυακού τόπου του Επιμελητηρίου, Ηλεκτρονική επικοινωνία συναρμόδιων υπηρεσιών μέσω του οποίου θα υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησης στοιχείων για τα μέλη του Επιμελητήριου καθώς και μείωση και κατάργηση των ενδιάμεσων σταδίων στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων με χρήση μόνο ηλεκτρονικών εντύπων ελαχιστοποιώντας τη φυσική παρουσία του μέλους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 200.000 ευρώ ενώ δεν υπάρχει ίδια συμμετοχή. Τα μέλη ενέκριναν ομόφωνα την υποβολή της πρότασης για συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ξάνθης στο πρόγραμμα.
Ομόφωνη όμως ήταν και η απόρριψη αιτήματος του προέδρου του σωματείου Εμπόρων Αυτοκινήτων καθετοποιημένων μονάδων Ξάνθης κ. Γιάννη Αθανασιάδη ο οποίος με έγγραφό του και επικαλούμενος την επιμελητηριακή νομοθεσία  κατέθεσε αίτημα για ετήσια οικονομική ενίσχυση. Ο πρόεδρος κ. Στέλιος Μωραΐτης εξέφρασε τη άποψη ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τα άλλα σωματεία και το Επιμελητήριο δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στα αιτήματα όλων, ενώ ο κ. Τσιακίρογλου ενημέρωσε το σώμα ότι  η ΟΕΒΕ έχει ενισχύσει το σωματείο με 382 ευρώ.   
Ακολούθως ορίστηκε μια επιτροπή από την κα Κίτσου και τον κ. Κουτσουρίδη από την συμπολίτευση και τον κ. Κοσμίδη και την κα Γρηγορίου από την αντιπολίτευση η οποία έχει επιφορτιστεί με την επεξεργασία και την κωδικοποίηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου για τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής μας τα οποία θα αποσταλούν στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.)

Υπάλληλοι του ΕΒΕ στα ΚΕΛΑΥΕ
Τα δύο τελευταία θέματα που απασχόλησαν το σώμα ήταν εξόχως σημαντικά και είχαν χαρακτήρα περισσότερο ενημερωτικό των εξελίξεων.
Συγκεκριμένα το ένα θέμα αφορούσε τα ΚΕΛΑΥΕ και ο πρόεδρος κ. Μωραϊτης αφού υπογράμμισε το θετικό του πράγματος,  ότι δηλαδή είμαστε ο μόνος νομός που λειτουργούν ΚΕΛΑΥΕ και ότι έχει παραχθεί έργο ως ένα βαθμό,  τόνισε όμως ότι τον τελευταίο καιρό έχουν «κάνει κοιλιά» οι έλεγχοι καθότι οι υπάλληλοι της Π.Ε. Ξάνθης δεν δέχονται να συμμετέχουν στα κλιμάκια επειδή δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και έτσι δεν διενεργούνται έλεγχοι την Παρασκευή, το  Σάββατο και Κυριακή. Αυτό το κενό εκμεταλλεύονται και οι παραέμποροι και βγαίνουν τότε…παγανιά ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή. Για το λόγο αυτό πρότεινε να συγκληθεί νέα σύσκεψη με τους φορείς και το Επιμελητήριο να καταθέσει την πρόταση να στελεχώνονται τα ΚΕΛΑΥΕ από υπάλληλους του Επιμελητηρίου οι οποίοι θα έχουν ένα νόμιμο ποσό αποζημίωσης. Η πρόταση έγινε δεκτή ενώ από την αντιπολίτευση προτάθηκε να αναλάβει το επιμελητήριο να φτιάξει ένα τύπου φυλάκιο και να το εξοπλίσει με τηλέφωνο, fax ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους έλληνες αστυνομικούς να έχουν ένα χώρο που να διαμένουν και να κάνουν πιο επισταμένους έλεγχους. Ο κ. Τσιακίρογλου πρότεινε να τοποθετηθεί σε μόνιμη βάση ένα κλιμάκιο ΚΕΛΑΥΕ στη διασταύρωση Κίδαρη – Θερμών σε σπιτάκι που θ’ αναλάβει να τοποθετήσει το Επιμελητήριο,  ώστε να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και να παταχθεί το εισαγόμενο παρεμπόριο. Μωραϊτης – Τσιακίρογλου συμφώνησαν να τεθούν αυτές οι προτάσεις στη σύσκεψη με φορείς και με τον Αντιπεριφερειάρχη που θα οργανωθεί για τις επόμενες μέρες. 

Πρόταση για επέκταση της ΕΟΖ και στο ΔΕΡΑΣ
Τέλος το σώμα συζήτησε για μια ακόμη φορά το θέμα των ΕΟΖ στα πλαίσια της διαβούλευσης της Περιφέρειας με τα Επιμελητήρια για την εκπόνηση της μελέτης που έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε το σώμα για τη σύσκεψη που προηγήθηκε μεταξύ των προέδρων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ και κατέθεσε την κοινή πρόταση τους που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα και σε υφιστάμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξάγουν πάνω απ ο 60% σε τρίτες χώρες και που θα βρίσκονται έξω από την οριοθετημένη ως ΕΟΖ να μπουν σ’ αυτό  το καθεστώς καθώς θα αντιμετωπίσουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα δε πρότεινε η ΕΟΖ να επεκταθεί στην περιοχή του πρώην Δέρατος και όποιοι επιχειρηματίες επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν. Η κα Κίτσου έκανε τοποθέτηση επί του θέματος αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία θεωρεί τις ΕΟΖ αναγκαίο κακό και έθεσε μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να μη διαταραχθεί ό επιχειρηματικός ιστός της τοπικής κοινωνίας. Εν πολλοίς μ’ αυτές τις θέσεις συντάχθηκε και το μέλος της αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Κοσμίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…