Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τους πήρε το λάδι και τους άφησε «φέσι»

Τους πήρε το λάδι και τους άφησε «φέσι»

0
epixeirisi_ladi-empros

Θύμα απάτης από κύκλωμα Ρουμάνων εισαγωγέων έπεσε οικογενειακή επιχείρηση ελαιόλαδου από τη Θάσο

Συναγερμός στο Επιμελητήριο Καβάλας που έστειλε επείγον έγγραφο προς όλα τα Επιμελητήρια. Το θέμα συζητήθηκε και στο ΕΒΕ Ξάνθης

Θύμα απάτης από κύκλωμα Ρουμάνων εισαγωγέων έπεσε μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση μεταποίησης ελαιολάδου από την Θάσο και το Επιμελητήριο Καβάλας έστειλε επείγον έγγραφο σ’ όλα Επιμελητήρια της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους να είναι προσεκτικά, να ελέγχουν την φερεγγυότητα του εισαγωγέα ώστε να αποτραπούν φαινόμενα απάτης που εμφανίζονται σε συχνά τακτά διαστήματα ιδίως σε χώρες όπως η Ρουμανία.

Τους πήρε το λάδι και την…έκανε
Όπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας κα Όλγα Καζιάνη στην οποία έγινε και η καταγγελία από την επιχείρηση η υπόθεση έχει ως εξής. Κάποιος που συστήθηκε ως Ρουμάνος και μιλούσε ελληνικά ήλθε σε επικοινωνία με την επιχείρηση που έχει μια μικρή εξαγωγική δραστηριότητα ζητώντας  μια επείγουσα φόρτωση μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου χρησιμοποιώντας ως πρόφαση ότι ήθελε να προλάβει μια υπαίθρια γιορτή. Ο επιχειρηματίας του ζήτησε μια προκαταβολή με μεσολάβηση της Τράπεζας όμως ο εισαγωγές του είπε ότι θα καταβληθούν τοις μετρητοίς τα χρήματα. Τελικά η ελληνική επιχείρηση πείστηκε να εμπιστευτεί τραπεζικό καταθετήριο έγγραφο για μετρητοίς προεξόφληση της παραγγελίας. Όμως το έγγραφο αποδείχθηκε πλαστό!
Ο Ρουμάνος πήρε την παραγγελία και ο Θασίτης επιχειρηματίας το …φυσάει και δεν κρυώνει. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη καθώς επειδή δεν μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει στο μέγεθος της παραγγελίας δανείστηκε από άλλους παραγωγούς ελαιολάδου τους οποίους και τους εξόφλησε μετρητοίς. Την υπόθεση διερευνά η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Την προσοχή εφιστούν τα Επιμελητήρια
Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης και μάλιστα ο πρόεδρος κ. Μωραϊτης συνέστησε την ιδιαίτερη προσοχή στους επιχειρηματίες που εξάγουν σε τρίτες χώρες και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία καθώς έχουν σημιωθεί και άλλα συμβάντα απάτης στο νομό Ημαθίας με φρούτα. Τόνισε δε ότι  θα πρέπει να ελέγχουν τη φερεγγυότητα αυτού που θα συνεργαστούν απευθυνόμενοι στον Εμπορικό Ακόλουθο της χώρας μας στην πρεσβεία της χώρα με την οποία πρόκειται να γίνει η συναλλαγή ώστε να έχουν όλα τα στοιχεία της επιχείρησης και να είναι διασφαλισμένοι. Στο μεταξύ το Επιμελητήριο Καβάλας σε έγγραφό του προς τον Γενικό Σύμβουλο Α’ ΟΕΥ Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου  επισημαίνει: «Σε μια εποχή όπου οι επιχειρήσεις μας βάλλονται από παντού τέτοια απεχθή περιστατικά θα πρέπει να προλαμβάνονται πάση θυσία. Εμείς οι θεσμικοί φορείς και οι κρατικές υπηρεσίες που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, οφείλουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τους προειδοποιήσουμε και να τους προφυλάξουμε στο μέτρο του δυνατού. Γι αυτό σας παρακαλούμε όταν υπάρχουν επανειλημμένα κρούσματα απάτης σε μια χώρα να ειδοποιείτε τα επιμελητήρια μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου ή με κάθε μέσο, προκειμένου να ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις μας».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…