elenidfn@yahoo.com
Για έκτη μέρα παραμένει ανοιχτότο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή «Κούλα» στην ορεινή ζώνη τηςΞάνθης, μετην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ξάνθης να παραμένει επιφυλακτική όσοναφορά στιςεκτιμήσεις για την καθολική κατάσβεση της πυρκαγιάς, λόγω τηςεξαιρετικά δύσβατηςπεριοχής, όπου αναπτύσσεται. Ο υποδιοικητής κ. Χρήστος Καλογουλίδης ανκαι μιλάγια τη δυσκολότερη φωτιά πολλών ετών στο νομό της Ξάνθης, αναφέρει ότιθετικόστοιχείο το γεγονός ότι η φωτιά είναι έρπουσα και καίει μόνο φυλλώματαχωρίς νακάνει ζημιά στο δάσος, καθώς και ότι είναι μακριά από οικισμούς και άραδενπροκαλεί κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής.
Περιορισμένα μόνο μπορούν ναβοηθήσουν τα αεροσκάφη
Τα καναντέρ που έχουνεπιστρατευτεί βοηθούν περιστασιακά στην κατάσβεση της φωτιάς, λόγω τουκαπνού,των πυκνών φυλλωμάτων των δέντρων και της γεωγραφίας της περιοχής, όπουυπάρχουν φαράγγια τα οποία δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικώναεροσκαφών. Πάντως, με βάση την εικόνα που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσίαγια τηνπυρκαγιά από τα αεροσκάφη, καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.000στρεμμάτων, ενώέχει απομακρυνθεί από την περιοχή του Ρέματος και του Ωραίου και πλέονβρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα περίπου (σε ευθεία γραμμή) από ταελληνοβουλγαρικάσύνορα.
Αγώνας για τους 20 άνδρες τηςΠυροσβεστικής
Από την ξηρά το έργο τωνπυροσβεστών είναι επίπονο και δυσκολεύει όλο και περισσότερο όσοπερνούν οιμέρες και προστίθεται η καταπόνηση των προηγούμενων ημερών. Συνολικάσυμμετέχουν στην αποστολή 18-20 άνδρες της Πυροσβεστικής από τηνυπηρεσία τηςΞάνθης με τη συνδρομή των μονάδων Καβάλας, Χρυσούπολης καιΕλευθερούπολης. Ο κ.Καλογουλίδης διαψεύδει τη συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, για τηνοποίακάνουν λόγο αθηναϊκά ΜΜΕ. Περιγράφοντας το έργο των πυροσβεστών ο ίδιοςαναφέρει: «Τα πεζοπόρα τμήματα εφοδιάζονται με τσάπες και τσουγκράνες,προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Από αύριο (σ.σ. σήμερα)θαέχουμε μεγαλύτερες δυνάμεις με τη συνδρομή και των υλοτόμων. Οιπυροσβέστεςξεκινούν κατά τις 5.30 το πρωί και για να φτάσουν στο σημείο όπουξεκινά τοδάσος χρειάζονται περίπου 3 ώρες. Από εκεί με τη βοήθεια κατοίκων τηςπεριοχήςπροσεγγίζουν το σημείο της πυρκαγιάς. Άλλοτε είναι πιο κοντά, άλλοτεκαι πιομακριά. Τα πεζοπόρα τμήματα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3,5 ώρες γιαναφτάσουν. Πριν νυχτώσει αναγκάζονται να φύγουν, αφού και οι κάτοικοι πουτουςσυνοδεύουν θα χάσουν το δρόμο στο σκοτάδι. Το μέρος είναι πάρα πολύαπόκρημνοκαι δύσβατο, με χαράδρες και φαράγγια. Η διαδρομή είναι πάρα πολύεπικίνδυνη,είχαμε και διαστρέμματα και τραυματισμούς πυροσβεστών».
Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Όσον αφορά τα αίτια της φωτιάς οκ. Καλογουλίδης εξήγησε ότι η υπηρεσία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.Παρατήρησε ωστόσο ότι δεν έχει βρέξει εδώ και 2 μήνες, πράγμα πουευνοεί τηδιατήρησή της. Πάντως, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο η πυρκαγιά ναξεκίνησε απόμόνη της. Στην περιοχή ωστόσο, μπορεί να βρεθούν μόνο βοσκοί, κυνηγοίκαιντόπιοι, οπότε και αν ακόμη η προανάκριση καταλήξει σε εμπρησμό τοπιθανότεροείναι να αποδοθεί σε αμέλεια.
Ο κ. Καλογουλίδης καταλήγει:«είναι από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουμε δει στην Ξάνθη. Σεάλλεςπεριπτώσεις όσο επικίνδυνες και αν ήταν σε μία ημέρα είχαμε τελειώσει.Εδώ δενμπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της κατάσβεσης.Χρειαζόμαστευπομονή».