elenidfn@yahoo.com
Σε τίποτα δε θύμιζε τη μεγαλειώδηγια τα δεδομένα της Ξάνθης, απεργιακή κινητοποίηση της 19ηςΟκτωβρίου, η συγκέντρωση και η πορεία της 1ηςΔεκεμβρίου, στοπλαίσιο της απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, η οποία και συνιστούσετηνπρώτη συντονισμένη αντίδραση στη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο παλμός καιημαζικότητα της προηγούμενης κινητοποίησης, έδωσαν τη θέση τους σε μίααπεργίαμε ελάχιστη συμμετοχή, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές και υποτονικόκλίμα στοΕργατικό Κέντρο Ξάνθης και τους δρόμους της πόλης, κατά τη διάρκεια τηςπραγματοποίησης της πορείας.
Ομιλίες δεν έγιναν λόγω τηςπεριορισμένης συμμετοχής, ενώ για την πορεία δεν είχαν αποκλειστεί απότην αρχήοι δρόμοι με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να «συνοδεύονται» από αυτοκίνηταστοκέντρο της πόλης. Ωστόσο, στην απεργιακή κινητοποίηση ενεργάσυμμετείχαν τασωματεία της ΣΕΚΑΠ, το σωματείο εργαζομένων του Καζίνο, αλλά αυτή τηφορά καιτης γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ’, λόγω της υπό εξέλιξη σύναψηςεπιχειρησιακήςσύμβασης και των τριβών που προκλήθηκαν με τη διοίκηση εξαιτίας τηςπρωτοβουλίας της τελευταίας να προβεί σε σύσταση νέας συνδικαλιστικήςοργάνωσης, αξιοποιώντας τη διάταξη του νόμου και παρακάμπτοντας τουπάρχονσωματείο.
Η παροιμία: «άλλαξε ο Μανιολιός»–που εν προκειμένω μπορεί να δώσει τη θέση του στον… παπα, αφού οΠαπα-νδρέου,έγινε Παπα-δήμος- είναι ιδανική για να αποτυπώσει το στίγμα που θέλησανναδώσουν οι συνδικαλιστές, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση μπορεί ναάλλαξε, αλλάτα μέτρα συνεχίζουν να πλήττουν εργαζομένους, ανέργους καισυνταξιούχους.Ωστόσο, η στάση των πολιτών, με την αποχή τους από την απεργιακήσυγκέντρωση,μπορεί να μεταφράζεται από τους συνδικαλιστές ως αδυναμία να επωμιστούντοκόστος άλλης μίας απεργίας, δεν παύει να αποτελεί και μία ένδειξη έστω,ότι οκόσμος περιμένει να δει τις πρώτες κινήσεις τις νέας κυβέρνησης, πώς θαλειτουργήσει και αν υπάρχει περίπτωση να αναστρέψει ή να βελτιώσει τηνκατάσταση. Δεν είναι περίοδος χάριτος, αλλά παρατήρησης.
Οι δηλώσεις των συνδικαλιστών
Α. Μπεμπεκίδης, πρόεδροςΕργατικού Κέντρου Ξάνθης:«Ηκυβέρνηση άλλαξε, αλλά τα μέτρα συνεχίζουν να είναι εις βάρος τωνεργαζομένωνκαι αυτό φάνηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Βγαίνουμε στο δρόμοκαιδιαδηλώνουμε. Μπορεί ψυχολογικά να λειτούργησε πυροσβεστικά η αλλαγήκυβέρνησης, ωστόσο στην πράξη τα μέρα είναι ίδια. Η περιορισμένησυμμετοχήοφείλεται στο γεγονός ότι και στον ιδιωτικό τομέα τα προβλήματα είναιτεράστια.Οι εργαζόμενοι έδειξαν σοβαρότητα συμμετέχοντας από το 2010 σετεράστιεςκινητοποιήσεις. Γι’ αυτό εμείς δε μιλάμε για αριθμούς, αλλά γιαανθρώπους».
Μπάμπης Ευστρατίου, πρόεδροςΝ.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:«Δυστυχώς ταποσοστά συμμετοχής είναι πάρα πολύ μικρά. Οι εργαζόμενοι μετά τιςσυνεχιζόμενεςαπεργίες δεν αντέχουν άλλο και η προσωπική μου άποψη είναι ότι θαπρέπει ναβρούμε νέους τρόπους κινητοποίησης και οι απεργίες να είναισυνεχιζόμενες ώστεοι πολιτικοί έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβουν ότι ο κόσμοςδεναντέχει άλλο. Είμαστε ενάντια στο Μνημόνιο, τις εφεδρείες, τη μείωσητουοικογενειακού προϋπολογισμού και καταγγέλλουμε και τη σημερινήκυβέρνηση. Πλέονδεν υπάρχουν συνδικαλιστές κομμάτων, αλλά μόνο αυτοί που θέλουν νασταθούνδίπλα στους συναδέλφους τους, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά τους.Ακόμακαι η Νέα Δημοκρατία μας έχει πληγώσει και προσπαθούμε να τους δείξουμεότι δενπρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες κυβερνήσεις ενάντια στουςεργαζομένους».
Νίκος Κιατίπης, πρόεδροςσωματείου εργαζομένων στη «ΡΟΔΟΠΗ»: « Σήμερα συμμετέχουμε με δυναμική παρουσία, λόγωτου οξυμένου προβλήματόςμας. Την Τετάρτη θα γίνει η τριμερής επιτροπή που ορίστηκε από τηνΕπιθεώρησηΕργασίας μετά από καταγγελία που κάναμε εμείς για παραβίαση του1264/82, επειδήο εργοδότης προσπάθησε να δημιουργήσει συνδικαλιστική οργάνωσηεκβιάζοντας τουςεργαζομένους. Ήδη χάσαμε 4 συναδέλφους οι οποίοι απολυθήκανε επειδή δεσυναίνεσαν σε αυτό τον εκβιασμό. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ηκατάσταση καιπόσες είναι οι αντοχές των αδελφών Σαράντη, από όσο ξέρουμε είναισκληρόςεργοδότης, αλλά κι εμείς θα το παλέψουμε και ευελπιστούμε για καλόαποτέλεσμα.Ωστόσο, αν ακόμα και τώρα έρθει και μας ζητήσει να συζητήσουμε μαζί καινααποφασίσουμε τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης θα καθίσουμε σε ένατραπέζι. Αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας. Το θέμα είναι ότι δεθέλει καννα έρθει σε διαπραγματεύσεις μαζί μας, εκεί αντιδρούμε».