elenidfn@yahoo.com
Παρά το γεγονός ότι το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού από τονποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, δηλαδή την ανατολική πλευρά, έχει«παγώσει»εδώ και 3 περίπου χρόνια, λόγω των προσφυγών των περιβαλλοντικώνοργανώσεων στοΣυμβούλιο της Επικρατείας, στη δυτική πλευρά σημειώνονται εξελίξεις μετηνένταξη του έργου της ολοκλήρωσης αρδευτικών δικτύων στη δυτική πλευράτουΝέστου, δηλαδή στην περιοχή της Καβάλας, για την άρδευση 25.000στρεμμάτων.
Έργο- ‘μάννα’ για 2.000 παραγωγούς
Από την Περιφέρεια ΑΜΘ το έργο χαρακτηρίζεται ως ένα από ταμεγαλύτερα έργα αγροτικής υποδομής στην περιοχή που «ευοδώθηκε, μετάαπόσυστηματική και επίπονη προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τησυνεργασία των τοπικών πολιτικών – αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων της Καβάλας με τονπεριφερειάρχη ΆρηΓιαννακίδη». Μάλιστα, σημειώνεται ότι: «η κατασκευή του δικτύου θα έχειπολύσημαντικά και μετρήσιμα οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και τοπεριβάλλον αφούη ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας του Νέστου καθίσταται πλέον αρδευόμενη.Το έργοθα οδηγήσει σε μείωσητου κόστουςπαραγωγής σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και αναδιάταξης τουπαραγωγικούμοντέλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θα εξοικονομήσει 650.000 ευρώ απόενέργεια πουσπαταλώνταν σε γεωτρήσεις ενώ εξοικονόμηση θα υπάρξει και κατά 5,25 εκ.κυβικάμέτρα νερού που σήμερα χάνονταν στιςχωμάτινες διώρυγες».
Πρόκειται για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου μήκους 250χιλιομέτρων από το Νέστο, που θα αρδεύσει συνολικά 25000 στρέμματακαλλιεργήσιμης γης κυρίως ρυζιού και αραβοσίτου. Χρήστες του έργουεκτιμάταιότι θα είναι 2000 παραγωγοί μέλη του ΤΟΕΒ.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 12.490.000 ευρώ θα δημοπρατηθεί στις28 Φεβρουαρίου 2012, ενώ ο χρόνος κατασκευής του εκτιμάται σε 36 μήνες.Ηάρδευση θα γίνεται με ανοικτούς αγωγούς και φυσική ροή χωρίς νααπαιτείται ηκατανάλωση ενέργειας.
Το αρδευτικό της δυτικής πλευράς θέλει εξίσου τη «βούλα» τουΣτΕ
Η στρατηγική επιλογή του Άρη Γιαννακίδη να προωθήσει το συγκεκριμένοέργο αντανακλά την πρόθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια για την άρδευσητουκάμπου, έργο που στήριξε ενεργά και θεμελίωσε και η πρώην Νομαρχία τηςΞάνθης,ξεκινώντας το έργο από την ανατολική πλευρά του ποταμού. Ωστόσο,ανεξάρτητα απότις προθέσεις το λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη κοινοτική και εθνική, αφούη τύχητης προσφυγής των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και η ετυμηγορία τουΕυρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του προδικαστικού ερωτήματος που τουκατατέθηκε απότο ΣτΕ για τις περιπτώσεις του Νέστου και του Αχελώου, θα συμπαρασύρεικαι τομέλλον του αρδευτικού έργου από την δυτική πλευρά. Δηλαδή, οιδιαδικασίεςυλοποίησης του έργου θα ξεκινήσουν κανονικά, αλλά θα «παγώσουν» ανκατατεθείπροσφυγή. Άλλωστε και στην περίπτωση του αρδευτικού της Ξάνθης το έργοπροϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, είχε δημοπρατηθεί από τις 20-1-2009, αλλάοιεργασίες σταμάτησαν με απόφαση αναστολής του 5ουτμήματος του ΣτΕκαι η απόφαση της προσφυγής, μετά και τη νέα αναβολή της υπόθεσης(ρεπορτάζ «Ε»28/11/11) αναμένεται τη 2α Ιανουαρίου 2012 (ανδε δοθεί νέααναβολή).
Ικανοποίηση για την ευόδωση των προσπαθειών από τον Α.Γιαννακίδη
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης δήλωσε για το έργο: «Η Περιφέρεια απαντά στηνκρίση μεσυστηματική δουλειά και προώθηση σημαντικών έργων υποδομής πουκαρκινοβατούσανεπί χρόνια και που η υλοποίηση τους θα έχει άμεσα και μετρήσιμααποτελέσματαστις τοπικές αλλά και στην περιφερειακή οικονομία.
Συνεχίζουμε απερίσπαστοι την δουλειά μας προκειμένου να διαμορφώσουμεσύντομα τους όρους και τις συνθήκες μετεξέλιξης του παραγωγικού μαςμοντέλουκαι στην προσαρμογή του στην νέα ανταγωνιστική εποχή .Ευχαριστώ όλουςτουςτοπικούς φορείς της Καβάλας που συνέδραμαν την προσπάθεια η οποία είχεαίσιαέκβαση».
Νομικές και πολιτικές δηλώσεις από Γ. Παυλίδη
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΜΘ και νομάρχης τηςΞάνθης για την περίοδο των ενεργειών ένταξης του αρδευτικού της Ξάνθηςστο«Αλέξανδρος Μπαλτατζής» Γιώργος Παυλίδης εξηγεί ότι ό,τι συμβεί από τηνμιαπλευρά της πεδιάδας θα ισχύει και από την άλλη. «Το κύριο σημείο τηςεπιχειρηματολογία των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ είναι ότι δενέχειεκπονηθεί σε επίπεδο χώρας εθνική στρατηγική μελέτη για υδάτινουςπόρους, ενώγια την περίπτωση του αρδευτικού της Ξάνθης υπάρχει μελέτη για τηλεκάνηαπορροής του Νέστου. Οπότε η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προχωρήσει στιςαπαραίτητες ενέργειες που υποδεικνύει η ΕΕ για να μη μένουν εκτεθειμέναανάλογαέργα», σημειώνει ο Γ. Παυλίδης, σχολιάζοντας ότι σε αυτή την περίπτωσηπαρατηρείται η απόκλιση μεταξύ Διοίκησης και Δικαιοσύνης, δηλαδή τοίδιο έργοαπό τη μια πλευρά προχωρά, ενώ από την άλλη έχει μπλοκάρει.
Όσον αφορά στη στήριξη που επιβεβαιώνεται από την πλευρά τηςπεριφερειακής αρχής να προώθηση των έργων αρδευτικών δικτύων, ο κ.Παυλίδηςτονίζει: «δόθηκε σκληρός προσωπικός αγώνας επί πολλά χρόνια. Πράγματιυπήρξεστήριξη από την πλευρά της μέχρι πρότινος κυβέρνησης, ωστόσο μετά –εννοώνταςμετά την τελική ένταξη του έργου τον Ιούλιο του 2003- από την –τότε-αντιπολίτευσηυπήρχαν φωνές που κατηγορούσαν ότι τάχα διασπαθίσαμε τα χρήματα τηςμελέτης.Πράγματι, συγκεκριμένοι άνθρωποι στήριξαν αυτή την προσπάθεια, ωστόσοτατελευταία 2 χρόνια δεν είδα θέρμη για το ζήτημα». Τέλος, αναφορικά μετιςπαλινωδίες και τα εμπόδια που έχουν τεθεί στο δρόμο προς την υλοποίησητουκρίσιμου αυτού έργου για την περιοχή, ο ίδιος δηλώνει με έμφαση: «αυτότο έργοθα γίνει νωρίτερα ή αργότερα. και αν δε γίνει θα φέρω προ των ευθυνώντουςόσους συντέλεσαν, διότι αν σταματήσει οι συνέπειες θα είναιπεριβαλλοντικάκαταστροφικές και ιστορικές».