Τοθέμα εστιάζεται εάν το οικόπεδο στο οποίοκατασκευάζεται η υδατοδεξαμενή
α)Εάν είναι βακουφικό μουσουλμανικό
β)Εάν εκεί υπήρχε μουσουλμανικό Νεκροταφείο
Στοσημείωμα που ακολουθεί θ’ αναφερθώ σε τρειςπεριπτώσεις, πώς αντιμετωπίσθηκαν παρόμοια θέματα στην πόλη μας.
1.Η Βουλγαρική Διοίκηση εγκαταστάθηκε στην Ξάνθηστις 10/10/1913 και το 1914 καταργεί το μουσουλμανικό νεκροταφείο πουυπήρχεστο κέντρο της πόλης. Είχε έκταση 5710 τετραγωνικών μέτρων, μεανατολική πλευράτα δεξιά καταστήματα της οδού 28ης Οκτωβρίουμέχρι τη συνάντησή τηςμε την οδό Ελπίδος.
2.Η Βουλγαρική Διοίκηση παραχωρεί στημουσουλμανική κοινότητα χώρο για νεκροταφείο δίπλα στο χριστιανικό.Έτσι ημουσουλμανική κοινότητα αποξενώθηκε από το νεκροταφείο της κεντρικήςπλατείας.
ΟΝόμος 1322/18-4-1918 ο οποίος συμπλήρωσε το νόμο1149 προβλέπει: «Επιτρέπεται στις νέες χώρες η αφαίρεση ιδιοκτησίαςλόγωδημοσίας ωφελείας επί σκοπώ καταργήσεως των εντός των πόλεωννεκροταφείων».Σαφής όρος είναι να έχει παρέλθει χρόνος πέντε ετών από την ταφή τουτελευταίουνεκρού.
Έτσιμε το Ν.Δ. 1/6/1923 στις 16/2/1924 τοΥπουργείο Γεωργίας και Υγιεινής εκήρυξε απαλλοτριέα την έκταση των 5710τετραγωνικών μέτρων του εγκαταλελειμμένου μουσουλμανικού νεκροταφείου.
Το1937 ο δήμαρχος Πυγμαλίων Χρηστίδης μετέτρεψε τουπόλοιπο οικόπεδο του νεκροταφείου σε πάρκο. Προσωπικά θυμάμαι(κατοικούσα σεαπόσταση 80 μέτρων) ότι με τον κασμά και το φτυάρι ξηλώθηκαν οιεπιτάφιεςεπιγραφές και προχώρησαν οι εργασίες. Δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα. Τοοικόπεδο είχε απαλλοτριωθεί, είχε πληρωθεί και ο τελευταίος νεκρός είχεταφείτο 1914.
3.Απόφαση 7990 16/2/1924. Μέρος της έκτασης αυτήςη Ελληνική Διοίκηση την παραχώρησε σε πρόσφυγες επαγγελματίες καιδημιουργήθηκεέτσι η δεξιά σειρά των καταστημάτων της οδού Καβάλας (σημερινή 28ηΟκτωβρίου).
Δόθηκεένα οικόπεδο στη μουσουλμανική κοινότητα(παλιό εστιατόριο Κ. Κουμαρέλα) και στη συνέχεια και με αλφαβητικήσειρά:Αϊγκιρίδης, Αποστολίδης, Αθανασιάδης, Βελέντζας κλπ.
ΤοΔημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με την με αριθμό358/1936 απόφασή του, προχώρησε στην απαλλοτρίωση οικοπέδου 5136τετραγωνικώνμέτρων στην περιοχή του σημερινού Κολυμβητηρίου για τη δημιουργίαπάρκου.
Ηέκταση ανήκε στη μουσουλμανική κοινότητα και οτότε πρόεδρος Χαμδή Βέης προσέφυγε στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενος ότι τοοικόπεδοανήκει στα «Βακούφικα» και δεν απαλλοτριώνεται. Η προσφυγή απορρίφθηκε.Ημουσουλμανική κοινότητα ζητούσε αποζημίωση 100.000 δραχμών και τελικάσυμβιβάστηκε στις 55.000 δραχμές.
Εάντο οικόπεδο στο οποίο κατασκευάζεται η δεξαμενήείναι βακουφικό ή στο βακουφικό αυτό οικόπεδο υπήρχε νεκροταφείο, οισχυρισμόςότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική ωφέλεια είναι ανίσχυρος.Άλλωστε, από το 1918 μέχρι σήμερα, από τη Φλώρινα μέχρι τον Έβρο, το90% τωνανενεργών νεκροταφείων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για δημόσιους καιωφελιμιστικούς λόγους, όπου χρειαζόταν.
Μέχρισήμερα δε συνάντησα κανένα γραφτό στοιχείογια την ιδιοκτησία κανενός νεκροταφείου. Το δασαρχείο έχειαεροφωτογραφίες του1945 οι οποίες βοηθούν πολύ στον προσδιορισμό ενός οικοπέδου. Εάνανήκει στοΔημόσιο ή αλλαχού.