elenidfn@yahoo.com
Την ευκαιρία να εργαστούν για έναεξάμηνο ως βοηθοί στα δικαστήρια του οικείου δικηγορικού συλλόγου,δίνει τοάρθρο 33 του νέου νόμου 3910/2011 στους ασκούμενους δικηγόρους.
Για την απόκτηση της ιδιότηταςτου δικηγόρου απαραίτητη είναι η 18μηνη πρακτική άσκηση σε δικηγόροπριν τησυμμετοχή στις εξετάσεις του συλλόγου. Με τη νέα διάταξη, οι ασκούμενοιδικηγόροι μπορούν προαιρετικά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για 6μήνες, απότο σύνολο της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης δίπλα σε δικαστές καιεισαγγελείς,το Πολιτικό και Διοικητικό Εφετείο, Πρωτοδικείο ή την αντίστοιχηΕισαγγελία τηςέδρας του Δικηγορικού Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένος ο ασκούμενοςδικηγόρος.
Σημαντικό είναι επίσης ότι οιαπολαβές τους είναι περίπου καθαρά 450- 470 ευρώ, το ύψος των οποίωνκαθορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση που συνυπέγραψαν ο υφυπουργόςΔικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Πεταλωτής, και οαναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ταεξάμηνα προγράμματα θα ξεκινούν με την έναρξη του νέου δικαστικούέτους, στις16 Σεπτεμβρίου και κάθε 16 Ιανουαρίου.
Με το νέο αυτό θεσμό αφενόςικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών του νομικού κόσμου, αφού πλέον οιασκούμενοιθα βοηθούν το ογκώδες έργο των δικαστηρίων και την ταχύτερηδιεκπεραίωσή του,συντελώντας στην προσπάθεια αποφόρτισης και αφετέρου θα επωφελούνταικαι οιίδιοι, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες από την επαφή τους με ταδικαστήριακαι την εξοικείωσή τους με την καθημερινή τους λειτουργία. Μάλιστα, μεαυτό τοντρόπο δίνεται και μία «ανάσα» στο πλήθος των ασκουμένων που λάμβανανεξαιρετικάχαμηλή ή και καθόλου αμοιβή για τις υπηρεσίες τους στα δικηγορικάγραφεία,ειδικά των δικηγορικών συλλόγων εκείνων που δεν έχουν αποδεχτείελάχιστη αμοιβήγια τους ασκούμενους δικηγόρους.
Αναμένει τον αριθμό των θέσεωναπό το υπουργείο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης
Η πρόεδρος του ΔικηγορικούΣυλλόγου Ξάνθης κ. Κική Σιούτη- Κιούση μας πληροφόρησε ότι έχει γίνειήδη ηπροεργασία από πλευράς του συλλόγου, ενημερώθηκαν οι ασκούμενοιδικηγόροι ώστενα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και στάλθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφαστουπουργείο, καθώς και ο μέγιστος αριθμός διαθεσιμότητας. Από τους 25περίπουασκούμενους δικηγόρους της Ξάνθης ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι 10, ωστόσο τουπουργείο θα αποφανθεί για το πόσοι και πού μπορούν να προωθηθούν στιςυπηρεσίες των δικαστηρίων.
Σε περίπτωση που δοθεί ηδυνατότητα μόνο σε μερικούς να συμμετέχουν, η κ. Κιούση ανέφερε ότι θαγίνεικλήρωση μεταξύ τους, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνεται κάποιαεπιλογήγια τις περιπτώσεις που κάποιος ασκούμενος διαθέτει μόνο ένα πλήρεςεξάμηνοπριν ολοκληρώσει την πρακτική άσκηση και άρα δε θα έχει την ευκαιρία σεμεταγενέστερο χρόνο.
Πάντως, η πρόεδρος του δικηγορικούσυλλόγου Ξάνθης μίλησε για μία πολύ σημαντική διάταξη που αποτελείδιέξοδο γιαδεκάδες ασκούμενους, αφού γίνεται όλο και πιο δύσκολη η ανεύρεσηδικηγόρου γιατην πραγματοποίηση της άσκησης. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη βοήθεια πουμπορούννα παρέχουν στο Ειρηνοδικείο, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος εκκρεμοτήτωνκαι στησυνέχεια ανέφερε ότι: «είναι ένας θεσμός που εμπλουτίζει την άσκηση καιδίνειστο μελλοντικό δικηγόρο και μία άλλη ματιά πέρα από αυτή τουδικηγορικούγραφείου. Θα είναι δηλαδή αναμφίβολα και προς όφελός τους».