Βάλε μαύρα σύκα στο τραπέζι…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Θα μπορούσε αβίαστα να χαρακτηριστεί «παράδεισος» η αυλή του κ.Ομέρογλου Αϊντίν που περιβάλλει την νεόδμητη και καλαίσθητη οικία τουσ’ έναοικόπεδο 5 στρεμμάτων στο Πετεινό Ξάνθης, όπου και διαμένει με τηνοικογένειάτου. 
Κι αυτό γιατί έχει «όλα τα καλά του θεού» από φρούτα, λαχανικά καιλουλούδια αλλά και όλα τα «πετεινά του ουρανού»…από κότες, πάπιες καιχήνες έωςχελιδόνια με πολύ προηγμένη μάλιστα …αρχιτεκτονική αισθητική!
Αυτό όμως που του προσδίδει ένα ακόμη χαρακτηριστικό που παραπέμπειευθέως στον βιβλικό παράδεισο είναι ότι εκεί βρίσκει κανείς και πολλά«φύλλασυκής» αλλά και εξαιρετικά εύγεστα και ευμεγέθη σύκα καθώς έχει μιαφυτείαμε  80 συκιέςποικιλίας Προύσας,  σεμια έκταση 3,5 στρεμμάτων που ήδη διανύουντον τρίτο χρόνο ζωής τους και είναι φορτωμένες με μαύρα ζουμεράολόγλυκα σύκα!
 
Σύκα ποικιλίας Προύσας…
10 το πρωί και ο κ. Ομέρογλου με την καλοσυνάτη σύζυγό του μαςυποδέχτηκαν στο διώροφο σπίτι τους και στη βεράντα του α’ ορόφου πουέχει θέατην φυτεία με τις συκιές. Στο τραπέζι καφές και μια κούπα σύκα –πειρασμός καιστην παρέα μας προστίθεται και ο αδελφός της κας Ομέρογλου ο ΙμπράμΟνσούνογλου, ψυχίατρος που εργάζεται  σενοσοκομείο στηΘεσσαλονίκη και ήταν και υποψήφιος βουλευτής.
Ήρθε στο σπίτι της αδελφής του για τη γιορτή του Μπαϊραμιού κα μαζίμε τον κ. Ομέρογλου μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τηνκαλλιέργεια τηςσυκιάς,  τιςπροοπτικές εμπορικήςεκμετάλλευσης. των σύκων και τις δυνατότητες εξαγωγής τους. Η ιδέαπροήλθε απόένα συγγενή τους τον κ. Τσετίν Λουτφή, φρουτοπαραγωγό από τα Βαφέικαπουπρωτοστάτησε στην εξαγωγή του ακτινιδίου στην Τουρκία καθώς ηκαλλιέργεια τουστην Τουρκία ήρθε με 10 χρόνια καθυστέρηση από την Ελλάδα.  Επιλέχτηκαν τα δέντραποικιλίας Προύσας καθώςείναι μια δοκιμασμένη  καλλιέργειαστηνπεριοχή της Προύσας στην Τουρκία με πολύ καλά αποτελέσματα στηνπαραγωγή καιστις εξαγωγές. Συγκεκριμένα ένα δέντρο 4 ετών παράγει 50 κιλά σύκα. Καιεγκλιματίζεται απόλυτα στην περιοχή μας καθώς – όπως μας πληροφόρησε οκ.Ονσούνογλου – έχει το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Προύσα.
«Την πρώτη χρονιά που τα φυτέψαμε και ενώ σχεδόν ήταν ξύλα ακόμημαζέψαμε 200 σύκα. Τώρα είμαστε στο 3ο  χρόνο και ήδη έχουμεμαζέψει 15 κιλά και ηπερίοδος συγκομιδής τώρα άρχισε και θα συνεχιστεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου.Από τουχρόνου θα είναι εμπορεύσιμα και σκεφτόμαστε να τα διαθέσουμε στην αγοράτηςΞάνθης και της Κομοτηνής», μας λέει ο κ. Ομέρογλου.
«Τα σύκα αυτά τα βρίσκει κανείς τώρα μόνο σε μεγάλες λαϊκές που ταεισάγουν από την Τουρκία και πωλούνται προς 5 ευρώ το κιλό»,συμπληρώνει ο κ.Ονσούνογλου που τα βρήκε σε λαϊκή της Θεσσαλονίκης.
 
 
Ένα σύκο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα…
Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστή η διατροφική αξία του σύκου.Μάλιστα οι Αθηναίοι είχαν απαγορέψει την εξαγωγή τους καθώς θεωρούνταν…ενεργειακές πηγές  σεπολεμικούς καιρούςκαι  κατά μία εκδοχήεπειδή έβαλανκάποιους να τα φυλάνε και να αποκαλύπτουν τις παράνομες εξαγωγές, βγήκεο όρος«συκοφάντης». Έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και κατά συνέπειααντενδείκνυνται σεδιαβητικούς και  διατροφικήαξία καθώςείναι πλούσια σε βιταμίνη Cκαι Bόπως επίσης καιίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καταπολεμώντας τηδυσκοιλιότητα. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μαύρων σύκων τηςποικιλίαςΠρούσας έναντι των γνωστών μας πράσινων σύκων εντοπίζονται στο μέγεθος,στη γεύσηαλλά και στην εμφάνιση. Έχοντας όλες τις γευστικές ιδιότητες του σύκουείναιμεγάλα, ζουμερά και γλυκά και επίσης καθαρίζονται εύκολα. Έχουν μίσχοκαι δεντραυματίζονται κατά τη συγκομιδή και κατά συνέπεια διατηρούνταιπερισσότερο απότα πράσινα σύκα. Είναι ένα επιτραπέζιο φρούτο που αποτελεί ένα πολύυγιεινόπρωινό αφού 4 -5 σύκα αποτελούν ένα πλήρες γεύμα παρέχοντας πολύενέργεια.
 
Σύκο το βιολογικό
Επίσης είναι μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της καλλιέργεια τηςσυκιάς είναι ότι δεν χρειάζεται παρά μόνο νερό τα πρώτα χρόνια. Δενχρησιμοποιείται κανένα φυτοφάρμακο γιατί η συκιά είναι ίσως το πιοανθεκτικόδένδρο σε παράσιτα και κατά συνέπεια το σύκο είναι βιολογικόπροϊόν…όνομα καιπράμα!
Σαν καλλιέργεια έχει χαμηλό κόστος αφού ένα δένδρο στοιχίζει 4 ευρώκαι χρειάζεται ποτίσματα μόνο κατά τα πρώτα χρόνια ενώ ελάχιστο είναιτο κόστοςσε εργασίες αφού δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα παρά μόνο κάποιασκαλίσματατα πρώτα χρόνια. Επίσης ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα τηςσυγκεκριμένηςποικιλίας που αυξάνει την προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης παρέχονταςένα καλόαγροτικό εισόδημα είναι ότι η ωρίμανση και κατά συνέπεια η συγκομιδήτων σύκωνγίνεται  σταδιακά,διαρκώντας 2 μήνες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατίθενται συνεχώς στο εμπόριο σε άριστηκατάστασηκαι να μην υπάρχουν απώλειες ούτε στο προϊόν ούτε στην τιμή του.
 
Σύκα …παραγωγής Ξάνθης 
Κατά συνέπεια, το χαμηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τηνποιοτική αξία του προϊόντος διευρύνουν την εμπορική και την εξαγωγικήτουπροοπτική καθιστώντας την μια προσοδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια μεμέλλον γιατην περιοχή μας,  ιδιαίτερασε εποχές πουοι αγρότες μας ολοένα και στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Και σ’ αυτό το επίπεδο ο κ.Ομέρογλουαποδεικνύεται πρωτοπόρος γιατί εισήγαγε μια καινούργια καλλιέργεια στηνπεριοχήμας που συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα να στραφεί το ενδιαφέρον καιάλλωναγροτών και τα σύκα ποικιλίας Προύσας να γίνουν σύκα παραγωγής Ξάνθης!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…