elenidfn@yahoo.com
Κάθε φορέας, σύλλογος ακόμα καιαυτόνομες ομάδες ιδιωτών με εξειδικευμένα αντικείμενα θα έχουν τηδυνατότητα ναδημιουργήσουν και να εμπλουτίσουν τη δική τους βιβλιοθήκη, στα πλαίσιατουπρογράμματος του υπουργείου Παιδείας για την «προώθηση της ανάγνωσηςκαι τονεκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών» που υλοποιείται στο νομό της Ξάνθης. Ησυντονίστρια του προγράμματος κ. Αθανασία Χρυσανίδου μιλά για ένασχεδιασμό πουεπεκτείνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις βιβλιοθήκες, υπάρχουσες καιμελλοντικές,με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα που παρέχεται να προσαρμοστούνστιςανάγκες που εκφράζει η τοπική κοινωνία. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνατηςαναγνωστικής συμπεριφοράς και καταγραφή των βιβλιοθηκών, ώστε τοπρόγραμμα ναλειτουργήσει ενισχυτικά στις ήδη διαμορφωμένες συνθήκες. Ο κ.Χρυσανίδουυπογραμμίζει ότι βασική μέριμνα του προγράμματος είναι να στηθούν δομέςμε τηνυποστήριξη του ΕΚΒΕ, με αγορά βιβλίων και εξοπλισμού, επιμόρφωση τουβιβλιοθηκάριου και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ωστόσο τίθεταιωςπροϋπόθεση η συμμετοχή του αντισυμβαλλόμενου με το 50% του κόστους καιτηνκάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εκάστοτεβιβλιοθήκηθα μπορεί και μετά το πέρας του προγράμματος να σταθεί «στα πόδια της»,δηλαδήνα είναι αυτόνομη και να μπορεί να συντηρηθεί. Η ίδια ωστόσο σημειώνειότι γιατην εκδήλωση του ενδιαφέροντος σύστασης μίας βιβλιοθήκης δεν υπάρχειποσοτικόόριο των ατόμων που θα συμμετέχουν, αλλά η ουσιαστική δυνατότητα ναέχει μίαπροοπτική η βούληση αυτή ή η ιδέα.
Σε πρώτη φάση η κ. Χρυσανίδουέχει ήδη συναντηθεί με τους βιβλιοπώλες της πόλης, ώστε να εξασφαλίσειεκπτωτικές τιμές για το πρόγραμμα, με το παράλληλο όφελος τα χρήματα να«μηφεύγουν» από το νομό. Ακόμη, ξεκίνησε η διοργάνωση σεμιναρίων καιεκπαιδευτικώνεκδηλώσεων στα σχολεία με την παρουσία λογοτεχνών, ποιητών και εν γένειανθρώπων του πολιτισμού και του βιβλίου. Παράλληλα, έχειπρογραμματιστεί καισυνάντηση ενημέρωσης με τους πολιτιστικούς φορείς στις 11 Απριλίου.
Το παράδειγμα του Έβρου
Η επιτυχία της υλοποίησης τηςπρογραμματικής σύμβασης για την «Προώθηση της Ανάγνωσης και τονΕκσυγχρονισμότων Βιβλιοθηκών στο Ν. Έβρου», οδήγησε το Υπουργείο Πολιτισμού καιΤουρισμούστην επέκταση του προγράμματος στον νομό της Ξάνθης.
Η σχετική προγραμματική σύμβασηείχε υπογραφεί το 1997 ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το ΕθνικόΚέντροΒιβλίου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, την Τ.ΕΑΚ. και 12 Ο.Τ.Α. τουνομούΈβρου που διαχειρίζονται βιβλιοθήκες. Το 2010 το εν λόγω πιλοτικόπρόγραμμαολοκληρώθηκε και έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του.
Η συνολική εικόνα των βιβλιοθηκώντου νομού Έβρου άλλαξε εκ βάθρων. Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκεςαναβαθμίστηκαν κιεκσυγχρονίστηκαν πλήρως ως προς τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, τηνοοτροπία καιτον τρόπο λειτουργίας τους. Νέες βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν κοντά στις παλαιότερες, μεαποτέλεσμα ναδημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο 24 ζωντανών βιβλιοθηκών (δημοτικών,κινητώνμονάδων, στις ομάδες ανάγνωσης, στα νοσοκομεία) που καλύπτει τις πιοαπομονωμένες περιοχές του νομού και αγγίζει τις πιο ευαίσθητεςκοινωνικέςομάδες. Το ποσοστό των μελών των βιβλιοθηκών αυξήθηκε από 1,93% τουπληθυσμούτο 1996 σε 23,18% το 2009 (έτος ερευνών). Η εμπειρία που αποκτήθηκε απότηνυλοποίηση αυτού του πιλοτικού
προγράμματος στον νομό Έβρου,θεωρήθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί και στο
νομό Ξάνθης.
Για το λόγο αυτό, το ΥΠ.ΠΟ.Τ. (τοέτος 2010) προχώρησε στη χρηματοδότηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με το ποσό των50.000 ευρώ- ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του Υπουργείου για το πρώτο έτοςυλοποίησης του προγράμματος-πέραν του τακτικού προϋπολογισμού τουΕ.ΚΕ.ΒΙ., γιατη χρονική περίοδο 2010-2011 και ως την υπογραφή νέας ΠρογραμματικήςΣύμβασης.
Οι στόχοι του προγράμματος
Βασικοί στόχοι είναι: Βιβλιοθήκεςσύγχρονες, ελκυστικές για το κοινό με την αναγκαία υλικοτεχνικήυποδομή, εξοπλισμένες,εμπλουτισμένες με βιβλία, διευρυμένες τις συλλογές τους (εκπαιδευτικάπρογράμματα, περιοδικά κ.α. προκειμένου να διαχειρίζονται και ναπροσφέρουν μεσύγχρονο τρόπο τις υπηρεσίες τους. Βιβλιοθηκάριοι με επαγγελματικήεπάρκεια,συνεχή επιμόρφωση, δυνατότητα αναγνώρισης του αναγνωστικού τους κοινού,ικανοίνα ανταπεξέλθουν στις προσδοκίεςτουκοινού. Δράσεις που να δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο βιβλίο καιτηνανάγνωση σε όλους τους κατοίκους. Δράσεις συμμετοχής σε θεσμούς πουυπάρχουνστο νομό. Δράσεις συνεργασίας με τους φορείς που θα παίρνουν υπόψη τιςπροτάσεις όλων και θα ενισχύουν τη σχέση παιδιών και ενηλίκων με τοβιβλίο καιτην ανάγνωση. Δράσεις που θα αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του τόπουκαι ταειδικά ενδιαφέροντα των αναγνωστών.
Όλοι μπορούν να συμμετέχουν
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων τουπρώτου έτους απευθύνεται σε όλους
τους πολίτες και περιλαμβάνει :
– ενημερωτικές συναντήσεις μετους φορείς, -διερευνητικές συναντήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας,
– καταγραφή της πληθυσμιακής, αναπτυξιακής,πολιτισμικής, κατάστασης του νομού Ξάνθης,
-καταγραφή της υπάρχουσαςκατάστασης των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων.
– διεξαγωγή ερευνών αναγνωστικήςσυμπεριφοράς του γενικού πληθυσμού (ενηλίκων – μαθητών-τριών) καθώς καιτωναναγνωστών των βιβλιοθηκών, -σεμινάρια κατάρτισης βιβλιοθηκάριων,εκπαιδευτικών, γονιών, πολιτών-φίλων του βιβλίου.
– οργάνωση εκδηλώσεων,εργαστηρίων ,δράσεων για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης,
– παρουσιάσεις συγγραφέων,εικονογράφων, αφηγητών, -παρουσιάσεις και αγορά εκπαιδευτικώνπρογραμμάτων καιβιβλίων κ.α. Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. αναλαμβάνει να κάνει τις επαφές ,ώστε ναπροχωρήσει ησύναψη Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία θα ορίζονται οι υποχρεώσειςκαι ταδικαιώματα των συμβαλλομένων μερών.