Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Το θέατρο ως εργαλείο για συνεργασία, έκφραση και χαμόγελο

Το θέατρο ως εργαλείο για συνεργασία, έκφραση και χαμόγελο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Την ίδρυση εργαστηρίου δραματικής τέχνης, ανακοινώνει το θέατρο«Ανατολικά του Νέστου», που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας σταπολιτιστικά δρώμενα της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.
Στο εργαστήρι θα διδάσκονται: Υποκριτική, Αγωγή προφορικού Λόγου,θεατρικό παιχνίδι, Αυτοσχεδιασμός (παντομίμα) και παραγωγή θεατρικώνπαραστάσεωνμε τους συμμετέχοντες.
Φέτος, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά από τον Φεβρουάριομέχρι και τον Μάιο, με τμήματα ανηλίκων από 7 έως 15 ετών και ενηλίκων.Παράλληλα, θα διδάσκουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, άνθρωποι τωντεχνώνΣκηνογραφία, Κατασκευή Μάσκας, Κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, Εικαστικά,Μουσικήγια θέατρο κλπ.
Ο κ. Κώστας Λειβαδίτης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεάτρου, εξηγείστο «Ε» ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί ουσιαστικά μια πρωτοβουλία πουεπιχειρείνα φέρει ψυχική ανάταση και χαμόγελο στους συμμετέχοντες, κόντρα στημουντή ζωήπου μας περιβάλλει. «Το θέατρο, όπως και οι άλλες τέχνες, έχει αυτή τηδυνατότητα», σημειώνει ο ίδιος.
Όσον αφορά την οργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου θα υπάρχειδιαφορετικό τμήμα για τους ανήλικους από 7 έως 15 ετών και άλλο γιατουςενήλικες και παιδιά άνω των 15 ετών. «Στους μικρούς βάση θα δοθεί στοθεατρικόπαιχνίδι. Μέσα από αυτό το παιδί μπορεί να απελευθερωθεί, ναλειτουργήσειομαδικά, να αναπτύξει τα εκφραστικά του μέσα, τις δυνατότητές του καισε φωνή ,λόγο κλπ και να νιώσει ότι μπορεί να ενταχθεί πολύ καλύτερα σε μίαομάδα, καικατ’ επέκταση στην τάξη, την κοινωνία κλπ», λέει ο κ. Λειβαδίτηςεξηγώντας τηβασική φιλοσοφία της προσέγγισης των παιδιών, των ενδιαφερόντων τουςκαι τηςπροσοχής τους. Αναφορικά με τους μεγαλύτερους, βάρος θα δοθεί και στηνυποκριτική γιατί είναι πιο εξειδικευμένο πια, ενώ σημαντικό για τονίδιο τονκαλλιτεχνικό υπεύθυνο είναι ότι μικροί και μεγάλοι θα ανεβάζουνπαραστάσεις στοτέλος της χρονιάς, «όχι με την παράσταση σαν αυτοσκοπό, αλλά μεβαρύτητα στηνόλη διαδικασία παραγωγής μίας παράστασης. Δηλαδή, δεν θα λειτουργείαπλά σανμια θεατρική ομάδα που προετοιμάζεται για μία παράσταση, και κάποιοιείναι εκείμόνο για την προβολή ή αυτά που φανταζόμαστε όταν λέμε θέατρο, αλλά θαδοθείβαρύτητα στην ουσία, πώς ανεβαίνει, τι χρειάζεται και τι κερδίζεις εσύπουσυμμετέχεις όταν ανεβαίνει μία παράσταση. Τη χαρά, την ικανοποίηση, τηνεμπειρία».
Ο κ. Κώστας Λειβαδίτης που επί πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τοθεατρικό παιχνίδι σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία αρχικά του δήμουτης Ξάνθηςκαι τα τελευταία δύο χρόνια με σχολεία του π. δήμου Βιστονίδας,Τοπείρου καιΧρυσούπολης, αναφέρει ότι η ανταπόκριση των μαθητών είναι εντυπωσιακή,όπωςεκπληκτική είναι και η αλλαγή που επέρχεται μέσα σε μικρό χρονικόδιάστημα.«Αφού περάσει λίγος χρόνος αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει, δημιουργείταιέναςμαγικός ιστός που ενώνει όλους τους μαθητές που συμμετέχουν σε τέτοιοσημείοπου να μην μπορώ να το διαχειριστώ κιόλας. Είναι μια κατάσταση πολύωραία,ουσιαστική και δημιουργική και την αλλαγή οι γονείς τη βλέπουνκατευθείαν»,αναφέρει ο κ. Λειβαδίτης σχολιάζονται καταληκτικά: «Πάνω από όλα τοθέατρομπορεί να αποτελέσει μία διέξοδο και μια πηγή χαμόγελου στη μουντήεποχή πουζούμε».
Πληροφορίες: 2541 0 23315 – 6945374515

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…