Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Το πανόραμα των ελληνοτουρκικών εμπορικών σχέσεων

Το πανόραμα των ελληνοτουρκικών εμπορικών σχέσεων

0

Με αφορμή το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που ξεκινά σήμεραστην Κομοτηνή, παρουσιάζουμε ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τηνετήσιαέκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Άγκυρας και αφορούν στο σύνολο τωνεμπορικώνσχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2009 καθώς και συγκρίσεις σεσχέσημε τα προηγούμενα χρόνια. Ο όγκος των πληροφοριών που συγκεντρώνονταιείναιτεράστιος γι’ αυτό και οι πληροφορίες ανακοινώνονται αρκετό χρόνο μετάτηνολοκλήρωση του έτους.
Πάντως, δίνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική εικόνα σχετικάμε τους τομείς, όπου είναι εξελιγμένες οι ελληνοτουρκικέςεπιχειρηματικέςσχέσεις, καθώς και τους χώρους που προσφέρονται για περαιτέρωσυνεργασία.
 
Εισαγωγές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Άγκυρας οιεισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα το 2009 μειώθηκαν κατά 28,8%.Τηνίδια χρονιά οι συνολικές τ/εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22,6%, καιειδικότερα προςτις χώρες της ΕΕ κατά 25,8%.
– Το 2009 οι τ/εξαγωγές προς την Ελλάδα κάλυπταν το 1,6% τωνσυνολικών εξαγωγών της Τουρκίας (46% του συνόλου κάλυπταν οι εξαγωγέςπρος τιςχώρες της ΕΕ), ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 1,84% (48% προς τιςχώρες τηςΕΕ).
– Από τις κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων τ/προϊόντων όλεςσημείωσαν μείωση, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι κυριότερες κατηγορίες τουρκικών προϊόντων -κατά διψήφιο κωδικόΣ.Ο.- που εισήχθησαν από την Τουρκία κατά την τελευταία τριετία, είναι :
1. Οχήματα, σίδηρος και χάλυβας, 2. ηλεκτρικές μηχανές καιεξοπλισμός, 3. Λέβητες –μηχανές – συσκευές, 4. Ενδύματα πλεκτά, 5.Ορυκτά λάδια– καύσιμα, 6. Τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, 7. Ενδύματα όχιπλεκτά, 8.Χαρτί και χαρτόνι, 9. Έπιπλα, 10. Αργίλιο και τεχνουργήματα από αυτό,11.Πλεκτά υφάσματα,  12.Φρούτα καιλαχανικά, 13. Συνθετ., τεχνητές ίνες- νήματα- υφάσματα, 14. Ψάρια.
Κατά το 2009, καταγράφησαν εισαγωγές άνω των δέκα εκατ. ευρώ στιςακόλουθες κατηγορίες προϊόντων (κατηγοριοποίηση κατά διψήφιο κωδικόΣ.Ο.):διάφορα υφαντουργικά είδη, βαμβακερά νήματα και υφάσματα, τάπητες,σκάφη καιπλωτές κατασκευές, , κεραμικά προϊόντα, οργανικά χημικά, λαχανικά,παρασκευάσματα από φρούτα και λαχανικά, γυαλί και τεχνουργήματα απόγυαλί,προϊόντα εκδοτικών οίκων – τύπου , συνθετικές και τεχνητές ίνες, καπνόςκαιπροϊόντα αυτού.
Κατά εξαψήφιο κωδικό Σ.Ο. τα κυριότερα εισαχθέντα προϊόντα από τηνΤουρκία κατά το 2009 είναι :
1. Φυσικό αέριο, 2. Επιβατικά αυτοκίνητα με κυλινδρισμό 1000 έως1500 κ.ε., 3. Οχήματα για μεταφορά άνω των 10 προσώπων (ντίζελ,ημιντίζελ), 4.Ημιτελή προϊόντα από σίδηρο ή όχι σε κράμα χάλυβες, 5. Έγχρωμοι δέκτεςτηλεόρασης,6. Επιβατικά αυτοκίνητα με κυλινδρισμό 1500 έως 3000 κ.ε., 7. Αργίλιοόχι σεκράμα, 8. Διάφορα σώματα καλοριφέρ, 9. Διάφορα ψάρα νωπά ή διατηρημέναμε απλήψύξη, 10. Μεσαία και βαριά λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά, 11.Είδηπροσωπικής υγιεινής μίας χρήσεως, 12. Τι-σερτ, φανελάκια από βαμβάκι,13.Πλεκτά υφάσματα που περιέχουν νήματα ελαστομερή, 14. Τάπητες απόσυνθετικές ήτεχνητές υφαντικές ύλες, 15. Κεραμικά πλακάκια και πλάκες, 16.Πουκάμισα απόβαμβάκι, 17. Καπνά ακατέργαστα χωρίς αφαίρεση των μίσχων, 18. Διάφοροιηλεκτρικοί αγωγοί για τάσεις μικρότερες των 1000V, 19. Αυτόματεςμηχανέςπλυσίματος ρούχων, 20. Διάφοροι φούρνοι, κουζίνες, σχάρες, ψηστιέρες,21.Λεμόνια, 22. Διάφορα υφάσματα από νήματα από συνθετικές ίνες
 
Εισαγωγές στην Τουρκία
Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αποτελούν το 10% του συνόλουτων ξένων επενδύσεων στην χώρα. ( 2004-2008).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο χρηματοπιστωτικός τομέας απορροφά τομεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων (εξαγορά της Finansbank) όπως άλλωστεπαρατηρείταικαι στις επενδύσεις των άλλων χωρών στον τραπεζικό και ασφαλιστικότομέα. Οιεξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις άμεσες ξένεςεπενδύσεις στην χώρα.
Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπερβαίνει τα 6 δις.Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 40 ελληνικές επιχειρήσεις .
Από το 1954 έως τον Δεκέμβριο του 2009, έχουν καταγραφεί 23.753εταιρίες με ξένο κεφάλαιο στην Τουρκία. Εξ αυτών οι 12.870 προέρχονταιαπόχώρες της ΕΕ, κυρίως την Γερμανία, Ολλανδία και ΗΒ. Οι 4.147προέρχονται απόχώρες της Εγγύς & Μέσης Ανατολής, πρωτοστατούντος του Ιράν.
Η πλειοψηφία των ξένων εταιριών έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη στηνοποία έχουν καταγραφεί 13.060 εταιρίες , την Αττάλεια με 2.090, τηνΆγκυρα με1.587 και την Σμύρνη με 1.402.
Παρά τη μείωση των τ/εισαγωγών το 2009 λόγω της δυσμενούςοικονομικής συγκυρίας, κατά 30,3% συνολικά, και ειδικότερα από τιςχώρες της ΕΕκατά 24,4%, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία κατάφεραν ναδιατηρηθούν σταίδια επίπεδα με το 2008 (Αύξηση κατά 3,1% εάν υπολογισθούν σε ευρώ,μείωση κατά1,8% εάν υπολογισθούν σε δολάρια).
– Το 2009 οι εισαγωγές από την Ελλάδα κάλυπταν το 0,8% των συνολικώνεισαγωγών της Τουρκίας (40,1% του συνόλου κάλυπταν οι εισαγωγές από τιςχώρεςτης ΕΕ), ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 0,57% (37% από τις χώρες τηςΕΕ).
– Οι τ/εισαγωγές το 2009 ήταν κυρίως εισαγωγές ενδιάμεσων αγαθών(70,6%) και σε μικρότερο βαθμό κεφαλαιουχικών (15,2%) και καταναλωτικών(13,7%), κατανομή που αντικατοπτρίζεται και στην διάρθρωση τωνελληνικών εξαγωγώνπρος την Τουρκία.
– Στις ελληνικές εξαγωγές τρεις κατηγορίες προϊόντων (ορυκτάλάδια-καύσιμα, βαμβάκι, πλαστικές ύλες) αντιπροσωπεύουν το 70,3% τουσυνόλου.
– Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου στην Τουρκίααντιπροσωπεύουν το 35,9% των συνολικών μας εξαγωγών προς την Τουρκίακαιπερίπου το 1% το συνολικών εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου της Τουρκίας.
– Μετά την συρρίκνωση της κλωστοϋφαντουργίας στην Ε.Ε., η Τουρκία,τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη διέξοδο του ελληνικούβαμβακιού. Οι ελληνικέςεξαγωγές βαμβακιού αντιπροσώπευσαν το 22,5% των συνολικών μας εξαγωγώνπρος τηνΤουρκία και το 8,7% το συνολικών εισαγωγών βαμβακιού της Τουρκίας.
– Σημαντική είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ηλεκτρικών μηχανώνστην Τουρκία το 2009, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγέςμηχανώνπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αιολική ενέργεια και μερών αυτών, λόγωτηςμεγάλη ανάπτυξης αιολικών πάρκων στην Τουρκία.
– Οι ελληνικές εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων εξακολουθούν ναπαρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά της Τουρκίας.
– Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα οποία παρουσιάζουν απόκλιση απόαυτά της TurkStat, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία από 621,7 εκατ.ευρώ το2008 ανήλθαν σε 607,3 εκατ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά2,3%. Το2009 οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία αντιπροσώπευσαν το 4,2% τωνσυνολικώνελληνικών εξαγωγών, έναντι 3,6% του 2008 και η Τουρκία ήταν ο 7οςεξαγωγικόςεταίρος της Ελλάδας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…