ΦίλιπποςΖάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)
Μιαπολύ σημαντική συνέντευξητύπου δόθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο ΠαλαιούΦαλήρου, τηνΠέμπτη 23/6/2011. Επρόκειτο για ένα θέμα που αφορά την πράσινη ενέργεια και τεχνολογία.Συγκεκριμένα, η ελληνικήεταιρεία Defkalion GreenTechnologies παρουσίασεκαι επίσημα το ενεργειακό επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο αφορά τηβιομηχανικήεφαρμογή της επιστημονικής ανακάλυψης «ψυχρής σύντηξης νικελίου καιυδρογόνου»των Ιταλών καθηγητών Sergio Foccardi και Andrea Rossi.
Τοεν λόγω επενδυτικόσχέδιο έχειδημιουργήσει μεγάλοενδιαφέρον διεθνώς και το γεγονός ότι το πρώτο από τα εργοστάσια της εταιρείαςκατασκευάζεται στην Ξάνθηαποτελεί είδηση μέγιστου ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή τηςΘράκης. O μέχριτώρα προγραμματισμόςσχεδιάζει και την κατασκευή των επόμενων δύο μονάδων παραγωγήςκλιμακούμεναμεγαλύτερης ισχύος, επίσης στην Ξάνθη. Στην συνέντευξη τύπουπαραβρέθηκαν οαναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης και πολλοί άλλοιεπίσημοι, όπως ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ΧρήστοςΣπίρτζης, ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίουστην Ελλάδα, Γιάννος Γραμματίδης,εκπρόσωποιεταιριών όπως της ΛΑΡΚΟ,επιστήμονεςκαι άλλοι απλοί πολίτες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ενλόγωπράσινη επένδυση.
Αξίζεινα σημειωθεί εδώ ότιπαρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και εκπρόσωπος του ομοσπονδιακούκόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας.Το γεγονός αυτόαπό μόνο του προσέδωσε την δέουσα βαρύτητα στην εκδήλωση. Ο δήμαρχοςΠαλαιούΦαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του,ανέφερε, μεταξύ άλλων,ότι μια ομάδα Φαληριωτών επιστημόνων δημιούργησαν και κάνουν πράξη αυτόπουπεριμένει όλος ο κόσμος από τον ενεργειακό τομέα, με φιλικές προς τοπεριβάλλονενέργειες και συνέργειες. Οεκπρόσωπος τωνεπενδυτών της εταιρείας, DefkalionGreen Technologies,Αλέξανδρος Ξανθούλης,που μαζί με τον καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο τηςΜπολόνια, Χρήστο Στρεμμένο και τονιταλό καθηγητή, Andrea Rossi, συνέθεταν το πάνελ τηςεκδήλωσης, περιέγραψεεμπεριστατωμένα το ιστορικό του εν λόγω εγχειρήματος.
Μελίγα λόγια πως πριναπό 1,5 χρόνο, μετά από πρόσκληση του ιταλού καθηγητή, πολλοίεπιστήμονες τηςεταιρείας είδαν τον τρόπο που ένα«μηχανάκι» έβγαζε ενέργεια. Ησυσκευήαυτή τελικά υιοθετήθηκε από την προαναφερόμενη εταιρεία, αφούπροηγουμένως πολλοίπαγκοσμίως είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον (υπήρξαν και αμφισβητήσεις) καιτελικά τοόλο εγχείρημα με την παραγωγή της ομολογουμένως επαναστατικής εφεύρεσηςτουαντιδραστήρα σύντηξης Υδρογόνου και Νικελίου (ψυχρήσύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον) ξεκίνησε.
Αςδούμε όμως καλύτερα τι είναιαυτή η συσκευή. Πολύ απλά είναι ένα κουτί που χρησιμοποιεί λίγο νικέλιοκαιυδρογόνο. Αυτά τα δύο δίνουν θερμική ενέργεια. Να σημειωθεί εδώ ότι ηΕλλάδακατέχει το 82% των αποθεμάτων νικελίου της ΕΕ. Η ΛΑΡΚΟ, κατ’επέκτασηείναι ένας σημαντικός συνεταίρος με την εταιρεία πουανέλαβε να παράγει τις συσκευές αυτές. Το κουτί λοιπόν αυτό πουαναφέραμε,μπορεί να παράγει μέχρι 30 KW/ώραθερμικής ενέργειας. Ο κος Ξανθούλης ανέφερε ότι η εταιρεία έχειπροχωρήσειπειραματικά και είναι έτοιμη να παρουσιάσει τον Οκτώβριο 1 MW καιαργότερα 3MW.
Ησυσκευήαυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, στη βιομηχανία,μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, παράγοντας πάντα θερμική ενέργεια. Νασημειώσουμε εδώ ότι η προαναφερόμενη εταιρεία έχει την αποκλειστικότηταγιααυτή την συσκευή, εκτός Αμερικής. Αναφέρθηκε επίσης ότι μέχρι καιεπερώτησηέγινε στον Ομπάμα για την δραστηριότητα των Ελλήνων αναφορικά με τηνπαραγωγήκαι προώθηση αυτής της συσκευής. Επερωτήσεις υπήρξαν και στονΜπερλουσκόνι, τουτύπου «γιατί η Ελλάδα και όχι η Ιταλία».
Τοενδιαφέρον λοιπόν για αυτήτην εφεύρεση και την τεχνολογία είναι παγκόσμιο. Και το γεγονός καιμόνο ότιΈλληνες είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι δείχνει το πόσο σημαντικήείναι. Οχώρος που θα ξεκινήσει να παράγεται η συσκευή είναι η Ξάνθη. «Ξεκινάμεμε το πρώτο εργοστάσιο», είπε ο κος Ξανθούλης, «μέσαστο 2012 με ένα δεύτερο, και περίπου στο τέλος του ίδιου έτους μεένα τρίτο εργοστάσιο». Το ένα εργοστάσιο θα παράγειαντιδραστήρες, τομυστικό του μηχανήματος. Το δεύτερο, θα παράγει όλο το «πακέτο». Το«μυστικό»(πυρήνας) ανήκει στον καθηγητήAndreaRossi, το δε πακέτοφτιάχτηκε όλο από ελληνικά χέρια. Το τρίτο εργοστάσιο θα παράγειβιομηχανικέςμονάδες.
Ηχρησιμότητα αυτής τηςσυσκευής, σύμφωνα με τον κο Ξανθούλη, συνίσταται στην παροχή ζεστούνερού,θέρμανσης και με έναν μετατροπέα μπορεί να παραχθεί ένα ποσοστό τηςτάξης του35%-40% από θερμική σε ηλεκτρική ενέργεια, που θα είναι 100% πράσινηενέργεια.«Το μηχάνημα αυτό», είπε, «δεν παράγει τίποτε το επιβλαβές. Το κόστοςείναι λιγότερο απόένα cent τηνκιλοβατώρα σε σχέσημε τα δώδεκα πουπληρώνουμε αυτή την στιγμή στην ΔΕΗ». Από κει και πέρα μπορεί ναυπάρξειεπέκταση στην βιομηχανία, στα νησιά, και στην αγροτική οικονομία. Ο κοςΞανθούλης ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν είναι ανταγωνιστική της ΔΕΗ,αλλάσυμπληρωματική.
Απαντώνταςσε ερωτήσειςδημοσιογράφων αναφορικά με την επιλογή της Ξάνθηςως την περιοχή για την εν λόγω εργοστασιακή επένδυση, τόνισε ότι ολόγος είναιότι πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή από πολλές πλευρές, η οποίαχρειάζεταιενίσχυση. Το δεύτερο είναι ότι η εταιρεία DefkalionGreenTechnologies δενπιστεύει στην κάθετη παραγωγή στην Ελλάδα. Στην Ξάνθη επίσης,είπε, υπάρχει ένα πολύ καλό δυναμικό σε μηχανικούς αλλά και ένα πολύκαλό επίπεδοτεχνικών και τεχνοκρατών. Η θέση της τέλος, εβρισκόμενη μεταξύ δύολιμανιών,δύο αεροδρομίων και οδικών αξόνων προς όλες τις κατευθύνσεις, είναικάτιπαραπάνω από κομβική.
Απαντώνταςσε ερώτηση της εφημερίδας «Εμπρός»σχετικά με την συμμετοχή καιπροβλεπόμενη συνεργασίατης εταιρείας μετην πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης, ο κος Ξανθούλης απάντησε θετικά στηνσυνεργασία με όλο το φάσμα των επιστημόνων. Πρόσθεσε επίσης ότι τρειςαπό τιςμεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου (δεντις κατονόμασε) θέλουν να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα και να κάνουνόλο αυτότο research development στην Ξάνθη.
Αναφορικάμε την προμήθεια τουνικελίου, είπε πως η εταιρεία ΛΑΡΚΟ κατέχει το know – how για τηνεξόρυξή του,δεν γνωρίζει όμως για το που και αν υπάρχουν κοιτάσματα στην ΒόρειοΕλλάδα. Σεερωτήσεις δημοσιογράφων, επιστημόνων και απλών πολιτών απήντησαν και οικ.κ Rossi και Στρεμμένος.Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίεςαπό τα στελέχη της εταιρείας, η επένδυση είναι συνολικού ύψους 300-400εκ ευρώ.Η χρηματοδότηση είναι ιδιωτική και δεν ζητείται καμία επιχορήγηση. Τοκόστοςγια την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνάει τα 4.000 – 5.000 ευρώ,ενώ περίπου 500– 900 ευρώείναι το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικήςενέργειας.