marianaxan@yahoo.gr
«Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι» η Τρόικα και θέτει μεταξύ άλλων ως έναβασικό όρο για να δοθεί η 5η δόση του δανείου τησυναίνεση μεταξύτης κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η λογική πουακολουθείταιαπό τους τροϊκανούς είναι: «δανειστές είμαστε και θέλουμε ναδιασφαλίσουμε ότιδεν θα υπάρξουν αντιδράσεις ως προς τους όρους του δανείου» αλλά καιαπ’ τηνάλλη πλευρά πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί ευθείαπαρέμβαση σταπολιτικά πράγματα της χώρας και συνδέεται με απώλεια ως ένα βαθμό τηςεθνικήςμας κυριαρχίας.
«Βρείτε τα έστω και με το …ζόρι»
Γεγονός όμως είναι ότι η σχεδόν εκβιαστική αυτή απαίτηση της τρόικαςνα επιζητεί με το …ζόρι συναίνεση και μάλιστα εγγράφως δημιούργησεαμηχανία στακόμματα και κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό. Έτσι το… μπαλάκι πέφτειστα χέριατης αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία καταψήφισε το Μνημόνιο καικαλείταιπλέον λίγο μόνο καιρό από το «Ζάππειο 2» όπου ο πρόεδρός της ΑντώνηςΣαμαράςκατέθεσε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης τηςοικονομίας νατείνει το χέρι της συναίνεσης σε μέτρα που εκ προοιμίου έχει απορρίψει.Και τοδίλλημα είναι: Να πει «ναι» στη συναίνεση ενώ είναι κατά του Μνημονίουή «όχι»και να χρεωθεί με το βάρος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας αν δεν δοθεί τοδάνειο ήακόμη και με εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο;
Τι λένε οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων
Βολιδοσκοπώντας το κλίμα που έχει προκαλέσει η νέα τροϊκανή απαίτησησε τοπικό επίπεδο το «Ε» απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων καιαυτόπου κατέγραψε συμπερασματικά είναι ότι τα αριστερά κόμματα «ούτε καν τοσυζητούν» ενώ η Ν.Δ. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν η κυβέρνησηυιοθετήσει ταμέτρα για την οικονομία που πρότεινε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς.
Έτσι ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας δήλωσε:«Εμείς ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή συναίνεση. Σε περιπτώσεις στιςοποίεςδιακυβεύεται η σωτηρία της χώρας πρέπει να υπερισχύει το εθνικόσυμφέρον καιόχι το κομματικό. Αν ο Σαμαράς έχει συνειδητοποιήσει την πραγματικότητακαι δενσυναινέσει θα πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη. Άλλωστε πολλά απ’ αυτά πουείπεστο «Ζάππειο 2» έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση».
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου τονίζει:«Συναίνεση σε τι; Ο πρόεδρός μας είπε όχι στη συναίνεση. Η πολιτική που ακολουθεί ηκυβέρνηση είναιλάθος και ο πρόεδρος μας το έχει πει κατ’ επανάληψη. Οι στόχοι δενμπορούν να επιτευχθούν.Δεν λέμε ναι στην καταστροφή της χώρας μας. Έχουμε ψηφίσει μέτρα πουείναι προςτη σωστή κατεύθυνση κα πρόσφατα ο πρόεδρος κατέθεσε μια σειρά μέτρων.Εάν αυτάτα μέτρα υιοθετηθούν θα είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση…Όσον αφορά στηντρόικα ,αυτή δεν είναι κυβέρνηση και αυτό που έκανε είναι παρέμβαση σταεσωτερικά τηςχώρας μας».
Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΚΚΕ Ξάνθης κ. Κώστας Βογιατζήςσημειώνει: «Καμιά συναίνεση για να περάσουν ακόμη πιο βάρβαρα καιαντιλαϊκάμέτρα Αυτό που χρειάζεται είναι συσπείρωση του λαού γύρω απ’ το ΚΚΕ καιαντεπίθεση. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε οι εργαζόμενοι όταν είναισυσπειρωμένοι Αυτοί φοβούνται τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού και τησυμπόρευσήτου με το ΚΚΕ. Φοβούνται τη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίαςενάντια στα μέτραπου επιβάλλουν στο λαό απαιτώντας περισσότερες θυσίες απ’ αυτόν, ενώτην ίδιαστιγμή «περιθάλπουν» με παχυλές επιδοτήσεις το μεγάλο κεφάλαιο. Όλααυτά είναιστάχτη στα μάτια του λαού. Είχαν ψηφιστεί στο Μάαστριχ το 1992 και στησυνθήκητης Λισαβόνα και η τρόικα είναι το «δεκανίκι» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για να τα εφαρμόσουν».
Στο ίδιος μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέας τουΣΥΝΞάνθης κ. Νίκου Καλιαμπάκα: «Καμιά συναίνεση σ’ αυτούς πουβυθίζουν τη χώραστην μεγαλύτερη μαύρη τρύπα της μεταπολίτευσης. Εμείς παλεύουμε για ναδιασώσουμε ότι απέμεινε από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματαενάντια στηνπολιτική της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει περίπτωσησυναίνεσηςμε το Μνημόνιο. Θα μας βρουν αντιμέτωπους».